De beste seriene på HBO Nordic (Januar 2016)

Del nyheten

Da er vi tilbake med ny oppdatert toppliste! Den er ment til å hjelpe dere lesere i å finne nye serier å sjekke ut.

Obs! Ny oppdatert liste her. 

Redaksjonen har stemt over alt av serier de har sett, samtlige som har fått to stemmer eller mer og oppnådd middels karakter eller bedre er blitt tatt med.

Vi håper den hjelper deg på vei til en ny seriefavoritt. Kom gjerne med dine egne tips i kommentarfelt.

Forrige rundes plassering er lagt til i parentes.

Topplisten

 

Ray Donovan (NY)

Ray DonovanShowtime (2013-): Serien er tidligere blitt utelatt fra listen fordi redaksjonen ikke var fornøyd med hva vi ble servert. Siden har flere av oss forsynt oss og krigen startet – fordi her klarer vi ikke enes. Bildet over kunne like godt vært fra våre egne redaksjonsmøter.

Er denne god, eller for likt The Sopranos og annet? Se gjerne og døm selv. Forhåpentlig vil det ikke skape splid i familien.

På mange måter en tradisjonell anti-helt beretning, om «fikseren» Raymond Donovan (Liev Schreiber) som får livet sitt komplisert av at hans far Mickey (Jon Voight) slipper ut av fengsel samtidig som FBI banker på døren.

Klondike (86)

klondike_maddenDiscovery Channel (2014): Gullrushet og all tragedien og galskapen som fulgte har fokus i miniseriens 6 episoder. Game Of Thrones-stjernen Richard Madden spiller hovedrollen i Discovery Channels første forsøk innen fiksjon. Et ypperlig valg for alle som liker å få historiefortellingen mikset med litt fiksjon og drama. Krever du eksplosjoner og heftig spenning kan det derimot være greit med litt kaffe, så du ikke sovner.

Hello Ladies (87)

helloladiesHBO (2013-2014): Stephen Merchant, medskaper til The Office, står bak denne komedien sammen med Lee Eisenberg og Gene Stupnitsky. Merchant har hovedrollen som briten Stuart, en kar ikke helt heldig med sine møter med kvinner i Los Angeles. Serien ble kansellert etter kun en sesong, den fikk en film i 2014 for å avslutte det hele. Kort antall episoder betyr i det minste at den raskt kan binges, selv om den kan etterlate en tørst etter mer.

12 Monkeys (81)

12 MonkeysSyfy (2015-): Terry Gilliams film-mesterverk fra 90-tallet er ikke akkurat den enkleste å forsøke å lage nyversjon av. Og nei, serien klarer ikke det kunststykket. Men håpløst er det ikke og den gjorde det godt nok til å bli fornyet.

Det når ikke opp til Gilliams kreative regi, men det er kanskje litt vel mye å forvente? Det er jo litt interessant med en mer omfattende utforsking av mytologien, for hvem var vel ikke sulten på mer etter filmen?

House Of Lies (84)

houseoflies12Showtime (2012-): Nok en serie med en filmstjerne i hovedrollen (Don Cheadle), i tillegg til selveste «Veronica Mars» – den helt fortryllende og nydelige Kristen Bell, som enkelte i redaksjonen er avstandsforelsket i. Dramakomedien tar for seg den skruppelløse arbeidshverdagen i konsulentselskapet Galweather. «Skruppølles» er for øvrig ikke et ord som er i nærheten av å beskrive godt nok hvor utsepkulert denne gjengen kan være. Selv Don Draper ville fått moralske kvaler. Serien er litt som komediebroren til nettopp Don Drapers Mad Men, hvor spesielt Cheadles rollefigur Marty Kaan blir satt under lupen.

Som en av de mange innkjøpte seriene gir denne tjenesten et litt råere tilbud innen «dramedy». Kjapp og sexy, uten at den helt klarer å nå opp til de beste av de beste.

True Blood (85)

truebloodHBO (2008-2014): Den en gang så høyt ansette vampyrserien tviholder på listeplassen sin. Såvidt det er. Hadde den vært halvparten så god som oppmerksomheten den skapte ville den vært nummer en. Vi skal ærlig talt innrømme at stort sett samtlige i redaksjonen var trollbundet og aldri klarte å slutte med serien, selv når den var på sitt mest usammenhengende og absurde. På sitt beste var den blant de mest givende og sexy seriene der ute, og ingen kan ta fra den noen av seriehistoriens mest ikoniske rollefigurer.

Et popkulturelt fenomen av de sjeldne. Utgangspunktet, at vampyrer lever åpent i samfunnet, ga den en unik vri. Med HBOs frie tøyler var det også nok sex og grafisk action og gore til å tiltale oss de gangene manusarbeidet skrantet. Som nok ble litt for ofte. Men denne er av de mer obligatoriske seriene å se.

Anmeldelse – seong 3 Anmeldelse – seong 5

The Newsroom (RE)

thenewsroomseasonHBO (2012-2014): Hvor god er egentlig nyhetsdramaet til The West Wing-skaper Aaron Sorkin? Helt jævlig, ska vi tro noen – mens andre syntes den har fått ufortjent dårlig rykte.

Tilbake på listen etter å ha tidligere blitt avfeid som en stor skuffelse. Serien hadde i sin tid store forventninger, men ble møtt med en flodbølge av negativ kritikk. Seriens forsvarere mente det var nyhetsbransjen som forsøkte å sparke ben på serien for å rette et kritisk søkelys på mediebransjen, mens kritikerne hevdet den var en navlebeskuende selvdyrking fra Sorkin og at den presenterte en romantisert mediefortid som aldri har eksistert, samt en demonisering av alt som er nytt. Det var også nok av drama i kulissene.

Uavhengig av hva du måtte ende opp med å mende, tror vi nå de fleste kan enes om at den har flere minnerike øyeblikk og et skuespill av øverste klasse. Om historien holder forventet HBO-nivå? Der er juryen delt. Sjekk gjerne ut og del din mening.

Anmeldelse – seong 1

Hung (75)

HungHBO (2009-2011): En kortlevd HBO-serie om en mann med minimalt med hell men maksimalt med penis. Etter at alt som kan gå galt går galt, ender Ray Drecker (Thomas Jane) opp med å profittere på sine edlere deler. Om du er interessert i et dypdykk i mannlig prostitusjon så trenger du ikke lete lenger enn dette. Som så mange av seriene på listens nedre halvdel er meningene i redaksjonen delte.

Continuum (72)

ContinuumShowcase (2012-2015): Nok en innkjøpt Science Fiction-serie. Aner vi en trend? Kanadierne viser at de har noe å fare med de også, her har vi en science fiction serie med mye å like. Kiera Cameron (Rachel Nichols) reiser tilbake i tid for å stoppe en opprørsgruppe fra å endre fremtiden. Ikke verdens mest nyskapende plott og langt mindre grafisk enn 90% av det andre du finner på HBO Nordic, men gjennomføringen er god nok til at den holder seg stabilt på topplisten vår.

Arn (NY)

Arn

TV4 (2010): Svensk miniserie om krigen mellom kristne og muslimer, totalt ble det 6 episoder. Her er materiale fra tre filmer klippet om for å presentere historien om tempelridderen Arn i serieformat. Grei å få med seg for de som er opptatt av middelalderen. Er ganske delte meninger hos oss om denne her, så er ikke for alle.

The Comeback (64)

comeback_The HBOHBO (2006-): En passende tittel, siden serien gjorde comeback til stor suksess i 2014. Friends-stjernen Lisa Kudrow spiller i serien som tar for seg Hollywood på både komisk og dramatisk vis. Det er ikke uvanlig at Hollywood lager serier om Hollywood, navlebeskuelse er blitt en egen kunst der. Men vi klager ikke, da få ting er morsommere enn satire om underholdningsbransjen!

Black Sails (83)

awesome-trailer-for-the-starz-pirate-series-black-sails-1Starz (2014-): Denne klarte ikke å karre seg inn på listen forrige gang, men har nå gjort seg fortjent en plass. Det kan godt tenkes den tar ytterligere steg på listen etter hvert som flere i redaksjonen får tid til å se sesong 2. For makan til forbedering skal man lete lenge etter i en TV-serie.

Vi følger piratlivet, her løst basert på eventyret om Treasure Islands, den berømte boken til Robert Louis Stevenson. Kaptein Flint og John Silver møtes ikke akkurat under de mest ideelle omstendigheter, her får vi se hvordan de etter hvert endte opp som berømte piratduoen. Den har det meste man kan vente seg av et drama på HBO Nordic. Vold, sex, skandaler, intriger og dype personlige konflikter. Aye!

Anmeldelse – seong 2 Førsteinntrykk

The 4400 (73)

The 4400USA Network (2004-2007): Noen minnes kanskje at denne ble sendt på norsk fjernsyn i en tid hvor sci-fi mystikk opplevde sin høydare. 4400 mennesker som på mystisk vis forsvant over de siste tiår vender tilbake. Hva har skjedd? Og hvorfor vender de tilbake?

Serien var en av flere som kom i kjølevannet av Lost-bølgen på midten av 2000-tallet, uten å lykkes med å nå samme popularitet. Det ble totalt 4 sesonger før den ble kansellert. Passer fint for binge-formatet, man slipper vente i år og dager på å få svar.

Californication (69)

Californication1Showtime (2007-2014): Eksisterer det rett og galt, eller er alt bare konsekvenser? Smått sjokkerte seere ble vitne til David Duchovny i en helt annen rolle enn den som edle Fox Mulder i X-Files. I denne lille perlen av en serie spiller han den sjeldent edrue forfatteren Hank Moody. Det er sex, dop og rock slik vi aldri har sett på TV før. Ikke for den sarte sjel, mens alle andre som ikke alt så denne da den ble sendt på TV 2 bør sjekke den ut.

Varg Veum (80)

Varg-veum-skriften-på-veggenCinemiso/SF Norge/Miso Film (2007-2012): Litt norsk er ikke å forakte, spesielt ikke når det er fra regntunge Bergen. Varg Veum, her uten skarre-r, er en av de mer omfattende film- og serieproduksjonene i Norge. Filmserie er vel mer passende knagg å henge denne på. Den populære detektiven saumfarer Bergens gater i nye mysterium, samtidig som han stadig forsøker å holde litt orden i sitt kaotiske privatliv.

Om du er sulten på mer Varg Veum så bør nyheten om at det kommer TV-serie om detektiven gjøre det godt fornøyd. Den kommer etter planen i 2018

Hell On Wheels (67)

HELL-ON-WHEELS-Season-1-Cast-Promo-600x343AMC (2011-2016): Med kritikerroste Mad Men og Breaking Bad ønsket AMC å skape nok en favoritt med hevneren Cullen Bohannon (Anson Mount). Slik gikk det aldri, serien har tidvis hatt vanskeligheter med å definere hva den ønsker å være og beveger seg under radaren til folk flest. Som er synd, fordi serien om jernbanebyggingen i USA har sine øyeblikk og er visuelt nydelig. Når den tar slutt i 2016 vil den stå igjen som en av de lengstlevende westernseriene i moderne tid.

Anmeldelse – sesong 1

Sex And The City (71)

y99sexcast2_20000530_00477.jpgHBO (1998-2004): En av HBOs største suksesser og en hit blant det kvinnelige publikum. Den holdt kanskje på litt for lenge til å holde kvaliteten på topp og ble fulgt opp av noen mindre heldige filmer. Men ingen kan ta fra serien at den var forut for sin tid på flere felt. Sjeldent har kvinnelige rollefigurer fått mer fokus.

Den har i ettertid fått kritikk for å glorifisere sex, den fikk til og med feminister på nakken, noen mente serien var et tegn på at feminisme var død. Det forhindrer den ikke fra å bli ansett som en av tidenes beste, blant annet av renomerte TIME Magazine. Det er også en av de herlige seriene som skaper heftig diskusjon og kan splitte de fleste grupper, også vår redaksjon.

The L Word (65)

The L Word 2Showtime (2004-2009): Serien som for alvor bragte livet til lesbiske jenter til TV-skjermen. Forrige tiår var som en revolusjon å regne når det kom til å gi rom for rollefigurer som enten var homofil, lesbisk eller transseksuell – og denne er en av de mer kjente og beste seriene om temaet. Kanskje litt for mye melodrama her enn i klassikeren Queer As Folk, men på sitt beste er dette fengende drama.

Entourage (79)

Entourage-525x293HBO (2004-2011): Gutteserien over aller gutteserier. Vi følger skuespilleren Vincent Chase i jakten på suksess i Hollywood. Med seg har han kompisgjengen. Agenten hans Ari Gold er en av tidenes morsomste rollefigurer, spilt til perfeksjon av Jeremy Piven. Han er bat-shit crazy og det på en god måte.

Dette er den perfekte serien for «guttaboys». Den fikk nylig en egen film i tillegg. Kryper litt oppover listen, etter at den sank som en sten sist. Er, ikke overraskende (?), bedre likt av gutta i redaksjonen enn jentene.

Anmeldelse – sesong 8

The Red Road (48)

theredroad_fafaSundance TV (2014-2015): Det mangler ikke på dramaperler fra nykommer Sundance, som her følger opp suksessen med Rectify. Serien, med Game Of Thrones-stjernen Jason Momoa i hovedrollen, opplevde ikke helt den samme kritikersuksessen, men vi syntes nå den er vel verdt en titt.

Politimannen Harold Jensen (Martin Henderson) får her problemer med å følge sin moralske overbevisning, etter at hans alkoholiserte kone roter det til. Han ender opp i en intens og spennende konflikt med gjengmedlemmet Phillip Kopus (Jason Momoa).

Serien ble kansellert etter 2 sesonger og bør derfor ikke ta alt for mye av din tid å sjekke ut.

Big Love (78)

Bill Paxton and Chloe Sevigny and Ginnifer Goodwin and Jeanne TripplehornHBO (2006-2011): Vi følger mormoneren Bill Henrickson (Bill Paxton) og hans ganske så store familie. Serien holdt et godt nivå gjennom fem sesonger, hvor siste sesong kanskje var seriens beste. De fleste i redaksjonen har ikke fått med seg denne serien, som er nok en bekreftelse på at dramaserien havnet litt i skyggen av andre HBO-serier. Kanskje flere av oss bør finne tiden, for seriens sklir nedover listen og trenger noen nye fans her i redaksjonen for å holde seg innenfor.

Girls (53)

hbo-s-girls-is-the-best-new-tv-show-of-2012HBO (2012-): Enda en av de mer omtalte seriene som ikke klarer å lure seg inn i toppkampen. Men det er fremgang, med et byks på 10 plasser. Det er imponerende, spesielt med tanke på hvor splittet redaksjonen er om komiserien.

Det var litt av en gambling HBO tok med å satse på det nokså ubeskrevede bladet Lena Dunham, som skapte serien og inntok hovedrollen. Men gamblingen ga kjempegevinst. Her følger vi en gjeng hjelpeløse og selvopptatte jenter i 20-årene. Serien er minst like provoserende som den er morsom og er en av vår tids mest diskuterte serier. Den splitter kritikerne, seerne og vår egen redaksjon.

The Walking Dead (66)

the-walking-dead-companion-series-casting-call-amcAMC (2011-): En av de mest populære seriene til strømmetjenesten. Bare så synd også de ikke tilbyr rykende ferske episoder. Der tviholder kanalen Fox på rettighetene.

AMC har nå gjort det bra med denne godbiten. Oscar-vinner Frank Darabont tilførte skrekksjangeren tunge dramaelement og det ble en umiddelbar hit. Serien har vært preget av store endringer i produksjonsteamet, blant annet ble Darabont sparket. Det har satt sitt preg på sluttproduktet som tidvis er litt ujevnt. Men få serier vet å engasjere bedre enn zombieserien og det er ikke rart den er blitt en snakkis.

Den har nå fått sin egen søster-serie og med det vokser zombieuniverset seg større. Etter å ha rast nedover på listen forrige runde har den nå stabilisert seg.

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2 Anbefaling Dybdeartikkel: AMC Recaps

Fear The Walking Dead (NY)

Fear The Walking Dead sesong 2

AMC (2015-): Zombieserien slår sin storebror såvidt på listen. Spin-off serien tar for seg utbruddet, hvor vi her følger en «moderne familie» oppleve det mystiske utbruddet som gjør at de døde vender tilbake – sulten på menneskesnacks.

HBO Nordic gjorde et varp med å sikre seg rettighetene til denne, de viser også ferske episoder. Første sesong har kun 6 episoder, så du kan raskt ta den igjen om du ønsker en ny serie å følge med på. Det er ikke nødvendig å ha sett The Walking Dead for å skjønne hva som foregår.

Førsteinntrykk

Strike Back (47)

strikeback3_03-1600x1600Sky1/Cinemax (2010-2015): Actionpakket serie som ikke sparer på kruttet. Opprinnelig en Sky-serie med Richard Armitage (The Hobbit) i hovedrollen, men alt tok en ny vending til det bedre fra sesong 2 da Cinemax ble involvert og revialiserte det hele. Nye hovedrolleinnhavere kom på plass og serien ble mer lekende og absurd action ulikt alt annet der ute. Vi liker særegenhet her i Serienytt og det scorer denne høyt på.

Tok slutt i 2015 og avsluttet med stil. Det er ikke akkurat overvekt av actionserier for de litt mer voksne, denne slukker heldigvis litt av tørsten.

Førsteinntrykk – sesong 4

The Office (USA) (61)

office_michaelcomesbackNBC (2005-2013): Amerikanerne laget sin egen utgave av den britiske, her med Steve Carrell i hovedrollen. Det ble hele 9 sesonger av komiserien, de siste par sesongene med James Spader i hovedrollen. Litt haltende start på serien, men etter hvert vant den både seerne og kritikernes respekt. Den har også fått innbitte tilhengere her i redaksjonen, selv om det ikke er nok til å sikre den en plass blant topp 50.

The Shannara Chronicles (NY)

Shannara_Ep101-4019

MTV (2016-): Nettopp premiert på tjenesten og med kun 4 episoder sendt er det ikke mye for oss å bedømme ut fra. Men starten er såpass lovende at den sikrer seg plass på listen.

Eventyrserien er ment som familieunderholdning, noe den ser ut til å klare veldig bra. Passe mørk og skummel, men ispedd tenåringsdrama og en lettere tone enn eksempelvis Game Of Thrones. En serie som utvider tilbudet til HBO Nordic til nå å tilby noe til de litt yngre voksne også.

The Last Panthers (NY)

The Last Panthers Bogdan

Sky/Canal Digital (2015-): Serien åpner med et dristig ran i en gullsmedforretning i Marseille. Det tragiske dødsfallet til en liten ung jente under brekket setter i gang en kjederedaksjon og får den britiske forsikringsagenten Naomi og hennes mentor Tom involvert. Her får vi se den mørke siden av Europa i et komplekst Europeisk drama.

Førsteinntrykk

Jericho (70)

JerichoCBS (2006-2008): Den post-apokalyptiske serien fikk mye hype men slet med å overbevise første halvdel av sesong 1. Men den ble merkbart bedre, bare for å bli kansellert etter kun en sesong. En av mediehistoriens mest spektakulære redningsaksjoner ble igangsatt av fansen, hvor folk ble oppfordret å sende nøtter til CBS. Engasjementet, samt at selskapet nok ikke ønsket å få like dårlig stempel som Fox fikk etter kanselleringen av Firefly, fikk fansen viljen sin og en kort 2. sesong som avsluttet det hele.

Om ikke annet er serien en godbit i TV-historien, det første tilfellet hvor en serie ble reddet av mulighetene med sosiale medier. Og nøtter.

Vikings (68)

vikings_sesong2_History (2013-): Viking serien har en voksende stjerne og blir stadig mer populær. Klatrer hele ti plasser og nærmer seg nå topp 50.

Vikingdramet kan ikke akkurat sies å være alt for realistisk, men hva gjør så det? Vi er ikke overøst med serier som tar for oss vår mer barbariske side av historien. Den gangen vi plyndret, herjet og skapte legender. Gjennom tre sesonger har den holdt seg godt.

Det er også kjekt å se nykommere på seriefronten gjøre det såpass bra. History gikk nye veier i 2013 når de satset på drama. Noe vi er glad for!

Førsteinntrykk – sesong 3

The Borgias (63)

borgias-0205-2Showtime (2011-2013): Paven slik vi aldri har sett han før. Vi følger Borgias-familien på sitt mektigste, med Rodrigo Borgia (Jeremy Irons) som Vatikanets nye kontakt med Gud. Serien ble dessverre kansellert før den fikk en skikkelig avrunding og tross storstilt kampanje fra fansen valgte Showtime å ikke fullføre med en to-timers film. Slutten ble i stedet tilgjengelig i e-book format.

Om du liker historisk drama og ikke lar deg skremme av det mer grafiske innen sex og vold (selvfølgelig gjør du ikke det hvis du abonnerer på HBO Nordic…), da er denne midt i blinken for deg.

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2

How To Make It In America (60)

how to makeitamericas2topp15HBO (2010-2011): Det ble kun to sesonger for serien man håper skulle erstatte Entourages popularitet. Som nevnte serie er også denne om jakten på «den amerikanske drøm», en tematikk produsent Mark Wahlberg er smått besatt av. Sesong 2 er jevnt over ansett som en klar forbedring, men tross Wahlbergs håp om at serien kunne fortsette på en annen kanal ble det en brå slutt for nok en HBO-serie. Som de mange kortlevde HBO-seriene er den i det minste raskt å fordøye.

Looking (54)

New-HBO-Gay-TV-Show-LookingHBO (2014-2015): Nok en av de kortlevde seriene til tjenesten, denne får i det minste en film til å avslutte historien. Samme måned som True Detective stjal all oppmerksomhet kom denne nøkterne og gode dramaserien om tre homofile menn i San Francisco, den omtales gjerne som «homseversjonen av Girls«. Her finner vi også Scott Bakula (Quantom Leap, Enterprise) i en herlig birolle. En serie som opplever seervekst for hver episode, her har vi en potensiell hit om fremgangen fortsetter.

Førsteinntrykk

Masters Of Sex (41)

masters of sex 2Showtime (2013-): Det handler ikke overraskende om sex i denne kritikerroste Showtime-serien. Den tar utgangspunktet i en sann historie, vi følger den ambisiøse doktoren William Masters som forsøker å på vitenskapelig vis oppdage sexens hemmeligheter.

Vi kan alle takke ekteparet for å ha avdekket noen av nytelsens største hemmeligheter. Det skader ikke med litt kvalitetsdrama når selv det voksne publikum får seg litt seksualundervisning. Har kanskje mistet litt av slagkraften og oppmerksomheten etter første sesong, for den ramler litt nedover på listen.

Førsteinntrykk

Dexter (62)

dexter-season-7Showtime (2006-2013): I natt er natten! Hvem skulle tro en serie om en seriemorder kunne bli en slik favoritt?

De fire første sesongene, spesielt den fjerde, er noe av det beste vi har sett innen spenningssjangeren. Mot slutten mistet serien litt fotfeste og hadde en av de mest omtalte avslutningene siden The Sopranos. Ikke alle var fornøyd, for å si det mildt, men samtidig får serien kanskje litt mye kjeft for slutten uten å ta hensyn til alt det geniale som kom forut for syvende sesong. Historien om massemorderen Dexter er fengende og det er lite som skremmer mer enn opplevelsen av at man som seer plutselig sitter og heier på en massemorder.

Begynner å klatre nå godeste Dexter, som indikerer at den kanskje er i ferd med å bli tilgitt for en lite tilfredsstillende slutt. På sitt beste var dette den mest spennende serien på TV. Passer ypperlig til å binges.

Anmeldelse – sesong 6 Anmeldelse – sesong 7

30 Rock (22)

30rockpromoheaderNBC (2006-2013): HBO Nordic liker å kjøpe inn satire og få serier er mer anerkjent enn denne. Tina Fey-serien tar for seg livet på settet til et sketsjeprogram. Alec Baldwin har hovedrollen. Serien viser at NBC har mer enn nok med selvironi, men den slet med å tiltrekke seg de store publikumsmassene tross mye god kritikk.

Den har jo-jo tendenser da den nå raser nedover, etter at den klatret skikkelig forrige gang. Ja, det er smått forvirrende, men viser hvor små marginene er nå som vi nærmer oss topp 50.

Battlestar Galacatica (42)

battlestar-galactica-heroSyfy (2003-2009): Nyversjonen av klassikeren med samme navn revitaliserte sjangeren og ga science fiction en mørkere retning. Den holder seg stabilt på listen, trass et lite fall. Innen science fiction-sjangeren er den ena v tjenestens høyest plasserte.

En kjempesuksess for kanalen, serien var aldri redd for å fornye seg og unngå å bli fanget i samme dramaturgiske mønster. Det var en episk ferd gjennom syv år og science fiction-sjangeren har slitt med å oppdrive en like stor suksess i ettertid.

Lucky Louie (NY)

Lucky LouieHBO (2006): Før Louis C.K. opplevde kritikersuksess med Louie på FX forsøkte han seg med mindre hell på HBO i 2006. Også den gang stod han bak både manus, regi og skuespill. Den fikk en blandet mottagelse, noe som også gjenspeiler seg her hos oss. Men den klarer nå karre seg inn på listen og er grei nok erstatning all den tid hans nye serie Louie ikke er så enkel å oppdrive.

Tell Me You Love Me (NY)

tell me you love meHBO (2007): Som med Lucky Louie ble det kun en sesong av denne dramaserien, som i sin tid fikk mye oppmerksomhet for sin realistiske portrettering av seksualitet. Men alt handlet om serier som Rome og Deadwood på den tiden, så manglende seertall gjorde at HBO ikke så grunn til å fornye, tross at kritikere lot seg imponere av serien om samliv og kjærlighet. En serie for de som virkelig ønsker seg et dypdyk i HBO-arkivet.

Happyish (76)

HAPPYish Coogan Hahn WhitfordShowtime (2015-): Satire er best servert mørk. Litt blandet mottagelse for serien som opprinnelig hadde Philip Seymour Hoffman på rollelisten. Dette er en komedie som stiller store spørmål. I hvert fall for en mann på 44-år som jobber i et selskap som nettopp har fått en ny yngre sjef av den mer irriterende sort.

Klatrer og klatrer, her blir det spennende å se hor ferden ender.

Togetherness (20)

TogethernessHBO (2015-): Rett inn på topp 20 forrige gang, men den plasseringen klarte den ikke å holde. Det er ikke lett å holde seg høyt oppe for nykommere, til det er kvaliteten på listens øvre halvdel alt for sterk.

I første sesong, på totalt 8 episoder, følger vi en smått dysfunksjonell familie. HBO har nok en gang gått vågalt til verks og stolt på et ganske ubeskrevet blad. Denne gang børdrene Duplass, som står for det meste av regi og manus.

Anmeldelse – sesong 1

Real Time With Bill Maher (57)

Ben Affleck, Bill Maher, Sam HarrisHBO (2003-): Vi fortsetter å ta oss den frihet å inkludere aktualitetsprogrammer i listene våre. Først ut er denne miksen av politisk satire og politisk debatt. Bill Maher har provosert og underholdt i over et tiår. Kun de tre siste sesongene er tilgjengelig på HBO Nordic, som er litt synd trass i at seriens fokus på nåværende hendelser gjør at det kun for spesielt interesserte er aktuelt å ønske et dypdykk i arkivet. Maher er ikke redd for å tråkke i salaten og gjestene er ikke redd for å irettesette han. En litt skjult perle av et aktualitetsprogram. Klatrer 11 plasser, som er imponerende.

In Treatment (12)

In TreatmentHBO (2008-2010): Debuterte nær topp ti forrige gang, men det ble for tøft å holde på den plassen nå som flere har sjekket den ut. Holder en særdeles høy stjerne blant kritikerne og er sett på som en av de litt mer skjulte juvelene til HBO. Det gjenspeiler seg også i vår redaksjon, hvor få har sett den, men de som har sett den forguder den. Hverdagens psykologiske mysterier utforskes på hypnotisk vis.

Halt And Catch Fire (56)

halt_and_catch_fire_amc_a_lAMC (2014-): Nok en ny periodedrama som holder høy klasse. Denne gang er det 80-tallet og eksplosjonen som databransjen opplevde. Jepp, denne er som skapt for nerder og geeks der ute. Men andre bør fint finne mye å glede seg over også.

I en tid hvor Apple ble født og IBM var den store giganten, her følger vi en gruppe innovatører som forsøker å bygge den neste nye superdatamaskinen for hjemmebruk. Denne har potensial til å bli Mad Mens arvtager. Trass i lave seertall har den fått nok en sesong.

Sesong 2 var vi godt fornøyd med, noe som gjenspeiler seg på listeplasseringen.

Silicon Valley (36)

siliconValley_HBOHBO (2014-): Fjorårets nye komisatsing for HBO, den handler om en gjeng nerder som forsøker å etablere eget selskap i teknologiens store stue Silicon Valley. Halve redaksjonen har så langt fått øynene opp for serien, som anses som en ganske så god komiserie. En av få serier som forbedrer listeplasseringen sin siden sist, her aner vi konturene av noe stort!

Førsteinntrykk

The Shadow Line (30)

The Shadow LineBBC (2011): Denne kortlevde britiske dramaserien har Christopher Eccleston og Chiwetel Ejiofor i hovedrollene. En dans av moralsk dillemma og mordetterforskning, her får vi servert noe av det beste sjangeren har å by på.

Ikke en alt for kjent serie, som kun to av redaksjonens medlemmer har fått med seg. Vi får se hvordan denne klarer seg når flere sjekker den ut.

The Affair (8)

TheAffairShowtimeShowtime (2014): Mens folk flest hadde slått seg til ro med at serier som Fargo og True Detective var beste nye serier i 2015 kom dette spenningsdramet snikende og viste at det ikke var så enkelt. Spennende og nyskapende fortellerstruktur, med Dominic West (The Wire), Ruth Wilson (Luther), Joshua Jackson (Fringe, Dawson’s Creek) og Maura Tierney (ER) i hovedrollene. Ikke rart det ble en suksess.

Sesong 2 imponerte ikke alle i redaksjonen like mye og dette gjenspeiler seg i et kraftig fall på listen.

Førsteinntrykk

Luther (39)

BB239767@LUTHER web useBBC (2011-): En noe uvanlig britisk krim med den voksende stjernen Idris Elba (The Wire) i hovedrollen. Han spiller John Luther, en etterforsker med sine egne personlige demoner og noe uvanlige fremgangsmåter. Ruth Wilson (The Affair) har en fortryllende rolle som en morder Luther ikke klarte å sette bak lås og slå.

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2 Anbefaling

Boardwalk Empire (40)

boardwalkempire1331HBO (2010-2014): Det var litt av et varp for HBO å sikre seg mafioso-mesteren Martin Scorsese, som fungerer som produsent for serien om Nucky Thompson. Men det er The Sopranos-manusforfatter Terence Winter som er seriens hjerte og sjel. Gjennom fem sesonger blir vi servert mafiadrama av ypperste klasse. Også denne har gitt litt variert inntrykk blant de seks som har sett den i redaksjonen.

Trass at den kommer seg ganske høyt på listen, er det vel litt skuffende at en serie med slike navn involvert ikke dominerer den. Kanskje den blir enda høyere ansett når den får litt mer tid til å la inntrykkene modnes?

Anmeldelse – sesong 1

Rome (44)

RomeHBO (2005-2007): Topp ti blant et par av redaksjonens medlemmer, dette historiske dramaet var både unik og episk i sin portrettering av romerne. Omstendighetene rundt Caesars attentat og påfølgende konflikt med Cleopatra blir god dekket, men det er de to fotsoldatene Titus Pullo (Ray Stevenson) og Lucius Vorenus (Kevin McKidd) som står i sentrum.

En kreativ tilnærming til historiefortelling, dessverre ble det kun 2 sesonger. En av tidenes dyreste TV-serier, noe du fort skjønner hvis du sjekker den ut. Her spares det ikke på mye.

Flight of the Conchords (38)

FLIGHT OF THE CONCHORDSHBO (2007-2009): En unik serie som følger livet til bandet med samme navn. Det haglet med Emmy-nominasjoner til denne kortlevde serien, som er så godt likt blant fire av redaksjonens medlemmer. Tar ikke lange tiden å konsumere den med såpass få sesonger, så hva er det du venter på?

Top Of The Lake (37)

TopLakeSundance TV/BBC (2013): Nok en solid samproduksjon mellom Sundance TV og BBC, her følger vi etterforsker Robin Griffin (Elisabeth Moss) som forsøker å finne ut hva som skjedde med en gravid 12 år gammel jente som er forsvunnet. Ansett som en av de beste seriene i 2013, også her på berget. Sliter litt med å holde stand på listen, men her er marginene såpass små at det er godt gjort å holde seg innenfor topp 40.

Anmeldelse Anbefaling

Generation Kill (28)

Generation KillHBO (2008): Miniserie om krig og elendighet, denne gang med fokus på invasjonen av Irak i 2003. Med på manussiden sikret HBO seg The Wire-folkene David Simon og Ed Burns. De tok boken med samme navn og skapte fengende flott underholdning, fri for de vanlige klisjeene som gjerne følger slike historier. Ikke like kjent som Band Of Brothers, men fans av den serien bør gi denne en sjanse. Vi tror du kommer til å bli imponert.

Six Feet Under (26)

Six Feet UnderHBO (2001-2005): Flere anser dette som en av HBOs absolutt beste serier og flere vil sikkert reagere at den ikke er enda høyere på listen. Den har til og med falt utenfor topp 20. Men nå snakker vi serier på så høyt nivå at det blir vanskelig å skille de. Her følger vi familiebedriften til familien Fisher. Livet til brødrene Nathaniel (Peter Krause) og David (Michael C. Hall) gir oss et unikt innblikk i temaet døden. Alan Ball (True Blood, Banshee) står bak serien, noe som befestet hans posisjon som en av vår tids største serieskapere.

Spartacus (52)

spartacus3Starz (2010-2013): Vold, sex, drama og action – denne serien gjør overdrivelser til sitt våpen og leverer et forrykende eventyr om den legendariske slaven og gladiatoren Spartacus. Med den ene rollefiguren mer episk enn den andre blir det aldri kjedelig og serien forbedrer seg jevnt over. Den klarer også kunststykket å gi en gripende slutt selv om historiebøkene for lengst har avslørt frihetskjempernes skjebne.

En pioner innen det grafiske. Stjernen Andy Whitfield døde på tragisk vis etter første sesong, Liam McIntyre tok opp sverdet etter han og sørget for at serien kunne fullføre ferden. Den første store suksessen til kanalen. Manu Bennet, en av seriens stjerner, har siden markert seg i Arrow og nykommer The Shannara Chronicles, samt spilt skurken i Hobbiten-filmene.

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 3

Penny Dreadful (50)

Penny-Dreadful-2014-DShowtime (2014-): Seriesuksessen American Horror Story bekreftet publikums interesse for skrekk og horror, dermed overrasket det ingen at Showtime også ville ha del av kaken, som resultat fikk vi denne skremmende serien. Den er fylt med kjente skrekkfigurer og ble godt mottatt av kritikerne, den har også en voksende stjerne her i huset.

Anmeldelse – sesong 1

Olive Kitteridge (46)

Olive KitteridgeHBO (2014): Miniserie fra 2014 som ble godt mottatt hos oss og kritikere for øvrig. En litt sær dramaserie som utforsker depresjon, sjalusi og øvrig familieliv på en unik og gripende måte. Serien er eksepsjonell innen alt fra regi til Frances McDormands skuespill. For øvrig som en god vin, vi tror denne bare blir bedre og bedre med årene. Tidløs drama?

Den har kun en håndfull episoder og passer ypperlig som helgeunderholdning, eller erstatning for en god bok.

The Honourable Woman (45)

thehonourablewoman_maggiegyllenhaal2442BBC/Sundance TV (2014): Britisk spionthriller med Maggie Gyllenhaal i hovedrollen. Miniserien på totalt 8 episoder ble godt mottatt og har sterke tilhengere i redaksjonen.

Dette ble også en prisvinner, blant annet med Golden Globe til Gyllenhaal. Liker du spenning er dette en serie som bør ligge høyt på din watch-list.

Bored To Death (34)

bored-to-death1HBO (2009-2011): Før Cheers-stjernen Ted Danson fant seg til rette i CSI var han med i denne mindre kjente dramakomedien om privatetterforskeren og forfatteren Jonathan Arnes (spilt av Jason Schwartzman). Komikeren Zach Galifianakis var også fast inventar. Da HBO kansellerte serien i 2011 ble det ramaskrik blant fans, det var mer et strategisk valg enn grunnet manglende popularitet. Hva kan vi si? Av og til bommer til og med HBO med sine valg.

En av de største overraskelsene på forrige liste, hvor den var nær å komme blant topp ti. Har en mer forventet plassering denne gang.

Oz (25)

Oz2HBO (1997-2003): Blant de mange HBO-perlene var denne litt av en pioner. Før The Sopranos dro inn haugevis med seere og priser satt fengselsserien sitt preg. Den første timelange dramaserien til HBO, den satt en standard og banet vei for den ene suksesserien etter den andre. Det var et klart tegn på at HBO kom til å bli en viktig faktor i dramasjangeren.

Den ramler ut av topp ti, noe som er litt trist sett i et serie-historisk perspektiv. Dette er en serie verdt å få med seg av flere grunner og satte standarden for over et tiår siden.

Veep (24)

veep 3

HBO (2012-): Nok en komiserie-fulltreffer for Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld, The New Adventures Of Old Christine). En satire av livet som visepresident. Så nær makten uten egentlig å ha noe som helst makt.

Håver inn priser og Louis-Dreyfus er den suverene dronningen av komedie. Er på vei til å bli en legendarisk serie.

Gomorrah (15)

Gomorrah-low-res1Sky Italia (2014): Den italienske serien debuterte høyt på listen forrige gang, men som alle debutanter er det litt vanskelig å holde en slik plassering. Basert på boken og filmen ved samme navn tar den for seg organsiert kriminalitet i Napoli. Den kan i beskrivelse minne mye om The Sopranos, men er noe helt eget og annerledes. Uten at det er en negativ ting. Den er tross alt blant topp 20.

Ikke la deg skremme av at det foregår på italiensk. Sjekk den ut om mafialivet frister deg.

1992 (13)

beta-film_1992_stefano-accorsiSky Italia (2015): Nok en italiensk serie, også den ramler litt på listen. Fellini ville vært stolt av hva hans landsmenn leverer på seriefronten! En politisk thriller med Mad Men-inspirerte elementer, dette er et must for enhver som har rørt en bok innen statsvitenskap. Mens Netflix har House Of Cards har HBO Nordic her gjort et lite kupp og sikret seg en serie som kanskje er enda bedre. En kritisk dramatisering av hvordan god PR kan forme politikken.

True Detective (27)

True Detective 1HBO (2014-): Klatrer noe overraskende etter en skuffende andre sesong. Har nok med at alle i redaksjonen ikke har sett den enda. I første sesong holdt antalogiserien nivået gående gjennom 10 episoder. Det er utvilsomt noe særegent over denne serien, som gjør sitt ytterste for å levere på alle områder. Visuelt storslagent med dialog som både er berusende og mindblowing.

Anmeldelse – sesong 2 Førsteinntrykk – sesong 2

Curb Your Enthusiasm (31)

curbtttteetqtoppHBO (2000-2011): Begynt klatringen igjen etter å ha ramlet nedover sist gang. Dette er en pioner innen komisjangeren og fortjener all den oppmerksomhet den kan få.

Seinfeld-skaper Larry David hvilte ikke på sine laurbær etter at serien ble avsluttet og resultatet ble denne herlige improvisasjonskomedien. Vi håper alle det skal bli en 9. sesong, men det ser mindre og mindre sannsynlig ut. Fansens reaksjon til Seinfeld-finalen ga Larry David motforestillinger mot å gi serier en avsluttende episode, så vi må vel uansett bare innse at noe slik får vi ikke enten det mot formodning skulle bli en ny sesong.

Eastbound & Down (14)

EastboundHBO (2009-2013): Noe så uvanlig som en sportskomedie, denne her har en høy stjerne blant et par av redaksjonens medlemmer. En av de mer skjulte skattene i HBO-arkivet.

Et tidligere sportsikon vender tilbake til hjembyen for å undervise ungdom. Will Ferrel er en av produsentene og han dukker også opp i en gjesterolle, noe som er et klart hint om hvilken absurditet denne serien siktet på.

The Jinx: The Life And Deaths of Robert Durst (19)

The Jinx Durst DirectorHBO (2015): Litt juks at dokumentarserien er funnet plass, da vi har tenkt å vente til neste runde med å inkludere de. Men siden den snek seg inn forrige gang får den få lov å være med. Serien ledet utrolig nok til arrestasjon av Robert Durst. Med utgangspunktet i forsvinningen til Dursts kone, mordet på forfatteren Susan Berman og Dursts nabo Morris Black utforskes her livet til den omstridte mannen. Stod han bak drapene? Hva har han å si til turbulensen og mystikken som omringer han?

Treme (18)

753961_Treme_404-011413_PS101111_PS81636-1600x1600HBO (2010-2013): Dette her er noe av det beste HBO har levert! Blant annet The Wire-skaper David Simon står bak dette imponerende dramaet om et New Orleans og dens innbyggere etter at orkanen Katrina herjet.

Ikke blant de mest kjente HBO-seriene. Men det samme var nå også tilfellet for The Wire i sin tid. Sjekk den ut og fortell oss gjerne hva du syntes om dramaet!

John Adams (35)

John Adams2HBO (2008): Paul Giamatti fant seg godt til rette i rollen som USAs 2. president. Miniserien sanket inn den ene prisen etter den andre. Noe som var fullt fortjent. Serien satt en ny standard for historisk drama, flere har sett den i redaksjonen og resultatet er en voksende stjerne.

Elsker du kostymedrama, historie og glitrende skuespill? Da er dette din nye beste venn.

Anmeldelse

Banshee (23)

bansheeCinemax (2013-): Actionmoro som har befestet sin plass høyt på lsiten. Ikke uventet, da den tar nye steg for hver bidige sesong. Dessverre tar serien snart slutt, men det er kanskje geit å gi seg på topps?

En ultramaskulin actionserie om tyven Lucas Hood. Norgesvennen Antony Starr har hovedrollen i en serie fylt med så mye sex og vold at endel seere sikker syntes det blir litt for mye. Men her i redaksjonen er vi hverken sarte eller forfengelige. Det blir ikke mer actionfylt enn dette her!

The Pacific (17)

pacific-hboHBO (2010): Andre runde med HBOs beretning om 2. verdenskrig, den første var med legendariske Band Of Brothers. Denne gang er det historien til Eugene Sledge, Robert Leckie og John Basilone vi blir servert, også denne gang med produksjon av øverste klasse. Ikke rart, da dette ble den dyreste miniserien i historien med en prislapp på over 200 millioner dollar.

Holder seg stabilt på topplisten vår, vi er glad i krigsdrama. Litt overraskende er det at kun et par av oss har sett den, her må nok redakjsonens øvrige medlemmer rydde kalenderen. Selv om den nok aldri når statusen til forgjengeren er det lite å utsette på denne monumentale prestasjonen.

The Knick (9)

TheKnickCinemax (2014-): HBO-eide Cinemax kommer i ny og ne med noen spennende serier, The Knick er kanskje den mest lovende så langt. Med stjernen Clive Owen i hovedrollen som doktor John Thackery og hans kolleger på starten av 1900-tallet. Det finnes uendelig mange legeserier, men ingen som denne her.

Den klarer å holde seg imponerende høyt på listen, selv om den ramler litt nedover. Det skal mye til for nykommere å markere seg såpass, men takket være en solid 2. sesong blir det fortsatt topp 20 på den.

Førsteinntrykk

Carnivàle (55)

CarnivaleHBO (2003-2005): Det er en gjenganger at favorittserier blant redaksjonen fikk et alt for korte liv, noe som også gjelder Carnivàle. Det ble kun to sesonger på den Twin Peaks insiprerte dramaserien om 30-tallets USA. Vidunderlig cinematografi og en gripende historie om et karneval midt i depresjonstiden gjør denne til en serie verdt å sjekke ut, selv om den aldri fikk de planlagte 6 sesongene.

Gjør et kjempehopp på listen og er dermed jo-jo representanten. Dette kommer av at ytterligere en i redaksjonen har sett den og gitt den gode skussmål.

The Leftovers (51)

140303-the-leftovers-2p-900HBO (2014-): Med Lost-skaper Damon Lindelof på laget blir vi servert nok et spektakulært mysterium. Men denne gang er det liten interesse i finne ut hva som har skjedd, her er det sorg og tap som utforskes. Handlingen tar til tre år etter at 2% av verdens befolkning på mystisk vis har forsvunnet. Selv om det på utsiden ser ut som om livet er tilbake til det normale så er alt egentlig snudd på hodet. Her er det karakterutforskning på et nivå vi sjeldent har sett maken til.

Dette er en av de mørkeste seriene HBO har servert oss, noe som sier sitt. Den er ikke for alle, men om du først liker deg i skyggene bør denne glede ditt seriehjerte. Flyr rett til værs etter en vanvittig god 2. sesong. Dessverre alt for få som ser denne, noe folk burde gjøre noe med. Serien får en siste sesong heldigvis, noe få hadde trodd med tanke på seertallene.

Førsteinntrykk

Luck (29)

Luck Dustin Hoffman HBO Sky Atlantic AceHBO (2012): Det ble med kun en sesong av Dustin Hoffman-dramaet. Han og skuespillerlegenden Nick Nolte ga en gripende og interessant fortelling om livet rundt veddeløpsbanen. Michael Manns intense visuelle stil kom til sin rett her, men dessverre sørget tragedier på settet, hvor to hester døde, til at HBO avsluttet serien midt under produksjon av andre sesong. Dette kunne bli en av de beste seriene på alle områder.

Anmeldelse

Last Week Tonight With John Oliver (21)

LastWeekTonight_HBOHBO (2014-): Klatrer igjen etter en vilter og kreativ andre sesong. Nyheter har aldri vært morsommere og presentert mer lærerikt og med perspektiv. Uten filter. «Du er ingen politikers venn» har Oliver sagt om rollen som både journalist og komiker. Men han er absolutt en venn av seerne. Nyskapende, tankeprovoserende og hysterisk morsomt.

Enlightened (16)

enlightenedseason2whitedernHBO (2011-2013): Denne herlige og sprø lille dramakomedien kunne både frustrere og fascinere i sitt korte liv. Vi følge Amy (Larua Dern) som desperat forsøker å få livet i orden etter et nervøst sammenbrudd. Nå ønsker hun å redde alle, som en kvinnelig Don Quixote.

Dette er en av de mange seriene som dominerer i toppen, men som kun er sett av få av redaksjonens medlemmer. Dette er nok også tilfellet ute blant dere seere. En skjult perle? Det skal bli spennende å se hvordan denne holder seg når flere i redaksjonen har sjekket den ut.

Fargo (NY)

fargo_FXfreemanbillybob

FX (2015-): Den kom ikke med forrige gang fordi den akkurat da ikke var tilgjengelig på tjenesten. Serien går litt på rundgang mellom HBO Nordic og TV 2 Sumo, men det er førstnevnte som har rettighetene til de rykende ferske episodene.

Vi var særdeles skeptisk til antalogiserien i forkant, for man kan ikke bare fortsette Fargo-universet fra den legendariske filmen uten å trå meget varsom. Men den leverte en bemerkelsesverdig første sesong, med skuespill av øverste klasse. Utrolig nok gjentok den bedriften i andre sesong, som bestod av nye skuespillere og satt til et annet tiår.

Dette er en serie man trygt kan nyte og det er imponerende av den å kapre en topp 10-plass.

Twin Peaks (33)

twin peaksABC 1990-): At denne ramlet ned på 33. plass forrige gang tok oss litt på sengen, da kultseriens betydning i seriehistorien er velkjent. Det er godt å se den gjør et solid byks igjen, flere har sjekket den ut siden sist.

ABC satset på David Lynch og Mark Frost tidlig på 90-tallet, resultatet ble en av de mest nyskapende og surrealistiske seriene vi noen gang har sett. Den spektakulære førstesesongen ble snakkis verden over, også her hjemme da serien ble sendt på NRK. Lynch forsvant ut etter første sesong og kvaliteten dalte, men denne er uansett en perle. Og nå kommer den tilbake, denne gang på Showtime og med Lynch i førersetet nok en gang. Som vi gleder oss!

Deadwood (7)

Deadwood2HBO (2004-2006): Cocksucker! Westernserien over alle westernserier, nylig ble det klart at den vender tilbake med egen film. Et helt fantastisk karaktergalleri, med Al Swearengen (Ian McShane) og Seth Bullovk (Timothy Olyphant) i sentrum. Denne tok oss tettere på alt som foregikk i en gryende ny westernby, med sivilisasjonen bankende på døren. Den fikk aldri en skikkelig avslutning og Timothy Olyphant gikk videre til å bli stjernen i Justified, nok en fantastisk westernserie. Men ingenting var som Deadwood.

Denne er som en god bok. En episode for hver dag, her går man møysommelig til verks. I tillegg unngås alt man kan tenke seg av klisjeer, her er det nok av rollefigurer å forelske seg i. Vi skulle ønske vi hadde flere serier som denne!

Friday Night Lights (2)

"Kingdom", Friday Night LightsNBC (2006-2011): Dramaserien tar for seg et amerikansk fotballag. Kyle Chandler spilte hovedrollen og vant en Emmy for den prestasjonen.

Peter Berg-serien overrasket med en 2. plass forrige gang, men har ikke helt klart å holde på plasseringen. Det er uansett imponerende at den fortsatt er så høyt oppe. Dette er kanskje den perfekte familieserien. Relevant både for ungdom og voksne. Mest av alt er dette serien over alle serier som tar for seg et lokalmiljø og viktigheten av noe å samle seg rundt.

«Du elsker fotball, du vet det bare ikke enda» blir det sagt i serien. Noe sier oss også stemmer for serien, hvis du ikke har sett den enda.

Anbefaling Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 5

Mad Men (NY)

mad men

AMC (2007-2015): AMC-serien hører hjemme på HBO Nordic, sammen med så mange andre legendariske serier som alt er her. Det bør ikke overraske noen at den debuterer så høyt oppe, etter at Matthew Weiner-serien leverte sesong etter sesong. Dette er, sammen med Breaking Bad, AMC-serien som HBO så gjerne skulle ønske de stod bak.

Seriens påvirkning på moderne TV-serier kan ikke undervurderes, ei heller hvilken effekt denne hadde på nykommeren AMC – et selskap som tidligere satset på å vise klassiske filmer. Serien smeltet kritikernes hjerter med sin måte å bringe 60-tallet til live igjen, i sentrum står Don Draper – en av de mest komplekste anti-heltene du noensinne vil møte. Tiåret som revolusjonerte det amerikanske samfunn, her er det så mange godbiter og narrativt genialitet at vi tviler på noen vil klare å gjenta det.

Om du tilfeldigvis snubler over serien kan den fort se litt tam og kjedelig ut. Men gi den litt tid og du vil bli dratt inn til 60-tallets markedsføringsbransje og vi tror mye skal til for at du klarer å finne tid til annet. Et mesterverk av en serie.

Game Of thrones (4)

game-of-thronesHBO (2011 – ): Selv en kontroversiell sesong klarer ikke å danke denne ut av topp fem. Den høyt elskede TV-versjonen av bokserien A Song Of Ice And Fire har vært blant årets beste hvert år siden premieren. Etter en turbulent 5. sesong har ikke vårt inntrykk endret seg, vi er fortsatt hektet. Nå er bøkene tatt igjen og det gjenstår å se om serien klarer å holde det gående på like imponerende vis. Det er heller tvilsomt, selv om vi lever i håpet.

Da HBO fikk høre om et episk litteraturverk skrevet for å aldri kunne bli filmatisert eller gjort til TV-serie, så klarte de ikke unngå fristelsen. Noe vi skal være sjeleglad for. Game Of Thrones har dominert og fascinerer med å kaste etablert sjangerkonvensjon ut vinduet. Tilbake sitter vi sjokkerte, gang på gang. Vi får aldri nok. Serien ga fantasy-sjangeren den respekt den fortjener.

Anmeldelse – sesong 1

Band of Brothers (6)

Band Of BrothersHBO (2001): Dette er den suverene miniserien. Tom Hanks og Steven Spielberg slo hodene sammen og produserte er mesterverk om 2. verdenskrig. Å bli vitne til «Easy Company» og de alliertes fremmarsj overgår det meste. Serien er, ikke overraskende, fortsatt blant de mest kjøpte på DVD over et tiår etter den ble sendt første gang. Det blir ikke mer episk enn dette.

En klassiker og en verdig kandidat til å være tidenes serie. Klatrer to plasser og nærmer seg toppen.

The Sopranos (5)

TheSopranosHBO (1999-2007): Serien som for alvor bragte anti-heltene i førersetet som kvalitetshunderholdning. Mafiosoen Tony Soprano får angstanfall og begynner å gå til psykolog. Her blir vi servert karakterutforskning ulikt det meste annet. Sjeldent har vi sett bedre prestasjon enn den avdøde James Gandolfini serverte oss. Et mesterverk.

For mange er dette tidenes serie og den er nå veldig nær å ta førsteplassen.

Parks And Recreation (3)

parksNBCDCNBC (2009-2015): Det begynte ikke så bra for mockumentary-serien med en heller tam og rotete første sesong. Men så skjedde det noe, kvaliteten økte for hver episode og til slutt satt vi igjen med et ikonisk ensemble. En haug med humortalent både foran og bak kamera, serien sparket også i gang karrieren til Chris Pratt (Guardians of The Galaxy). For alle som elsker politisk satire som eksempelvis Yes, Minister så er denne her et must.

At den avslutter med en skikkelig sluttspurt og inntar topp tre? Veldig artig, da komiserier nesten aldri klarer å måle seg med tung drama på lister som dette. Vi er spente på om denne her klarer å holde seg såpass høyt fremover også.

The Wire (1)

WireHBO (2002-2008): Det har skjedd flere overraksnede endringer i topplisten vår. Men ingen rokker med The Wire. Suveren førsteplass med alt av tomler opp blant de seks som har sett den i redaksjonen.

Omtales gjerne som «verdens beste TV-serie» og her i gården er ikke et unntak. Utrolig nok vant serien aldri Emmy, men hva gjør nå det når den har vunnet hjertene til seriefrelste verden over. Krimdramaet har alt og enda litt til med gripende drama, fantastiske rollefigurer, lekende regi og subtil samfunnskritikk som unngår det kunstsykket å bli prekende. Verdens beste serie? Godt mulig det.

Den er nå også tilgjengelig i remastered edition. Du bare må sjekke ut denne her, om det ikke alt er gjort. Den topper listen vår og mye skal skje om noen vipper den ned fra tronen neste gang.

Ute av listen siden sist

Serier som har forsvunnet fra tjenesten eller blitt veid og funnet for lett:

Little Britain (USA) (88), Masters Of Horror (82), Ballers (77), House Of Saddam (74), Ja’ime: Private School Girl (59), Bosch (58), Extras (29), Dead Like Me (32), Misfits (11) og Party Down (10),

Serier som kunne vært med…

Power Show Me A Hero, Extras, Brotherhood, Dates, Difficult People, Five Days,
Getting On, Survivor’s Remorse, Mr. Show, Vice, Doll & Em, Angry Boys og Boomtown
fikk bare stemme fra en i redaksjonen, men såpass høyt at det er godt mulig de ville karret seg til plass på listen. Øvrige serier er enten ikke sett eller blitt veid og funnet for lett.

Enig i listen? Noen serier som mangler som vi absolutt bør sjekke ut? Du vet hva du har å gjøre i så fall: Rop opp i kommentarfeltet. Ny oppdatert utgave av listen kommer mot slutten av året.

Obs! Ny oppdatert liste her. 

Annonse