Anmeldelse av Luck sesong 1: En av HBOs beste serier

Del nyheten

Dette er et visuelt vidunder, med en cinematografi verdig mer enn en notis i historiebøkene.

Luck fikk kun en sesong, men jeg tror den blir husket som en av HBOs beste serier. De fikk med seg regissør Michael Mann og NYPD Blue og Deadwood-skaper David Milch på laget, som i tur fikk med seg Dustin Hoffman og Nick Nolte som skuespillere. Resultatet ble like bra som man kunne håpe på.

Luck2
Luck har intense scener hvor kamera kommer tett på. Foto: HBO

Det er en tålmodighetsprøvelse, for sjeldent har jeg vært vitne til en serie som tar seg så god tid. Serien handler om livet på og rundt en heste-veddeløpsbane. Av og til føles det som om at det for uinnvidde forløper seg som om ingenting skjer, mens det for dem som vet hva de skal se etter får med seg en bit av livets puslespill. Det er …. beroligende. I hvert fall inntil den kaster meg inn i adreanalinkicket som er hesteveddeløp og gangsterdrama.

Det foregår mye uforståelig. Fremmed. Langtekkelig dramaturgi til tross, selv om serien aldri forhaster seg foregår det såpass mye – såpass fremmed – at jeg hele tiden føler at jeg går glipp av noe. Fraværet av eksposisjon er forfriskende, jeg føler meg som da jeg så engelsk film for første gang – før tiden hvor jeg kunne engelsk. Det forhindret meg aldri fra å få med meg mye av det som skjedde, men bak ord jeg ikke forstod var det alltid den mystikken. Hva er det egentlig som skjer?

Det er så fordømt sexy. Vakkert. Oppildnende. Kameraet er forførerisk, utforskende. Rosie (Kerry Condon) ridende på hesteryggen er nydelig å beskue, hestene majestetiske og settet troverdig og ekte. Det er en slik detaljrikdom og omtanke i regien som tar pusten fra meg. Dette er hva regi handler om.

Spenningen er intens – vel å merke når historien endelig kommer til de punktene hvor hesteveddeløp eller gangster-rivalisering tar til. Pulsen banker høylytt og jeg sverger på at en svettedråpe eller to former seg øverst i pannen. Det er slik man visualiserer neglebitende øyeblikk.

luckhboheader33
Luck får frem intensiteten publikum føler. Her er det mye på spill. Foto: HBO

Et rikt rollegalleri av den merkelige sorten. Det skaper dynamikk og et fengende miljø. Ex-fangen Bernstein (Dustin Hoffman) og hans gode venn Gus (Dennis Farina) er tilsynelatende ute etter hevn. En kvartett av skrøpelige gamblere (Ritchie Coster, Jason Gedrick, Kevin Dunn, Ian Hart) representerer hesteveddeløpets sjel og bringer stemning. Den gamle ringreven Walter Smith (Nick Nolte) følger en sti av lidenskap, mens Rosie (Kerry Condon) og Leon (Tom Payne) forsøker å skape seg et navn. Fagmann Turo (John Ortiz) må hanskes de alle i tillegg til et komplisert forhold med dyrelegen Jo (Jill Hennessy).

Skuespillet er kronen på verket. Dustin Hoffmann og Nick Nolte. Tygg på de navnene. Wow. De gjør noen av sine beste roller. Med tanke på karrièrene deres forteller det litt. John Ortiz har en av de artigste rollene å leke med, mens Kerry Condon og Jill Hennessy håndterer denne gutteklubben bra. Men de er så absolutt kvinner som må overleve i en mannsverden, skuespillerinnene like mye som rollene de spiller vil jeg tro. For denne serien renner over av eldre kjente skuespillere, alle menn. Det blir kanskje litt mye testosteronfylt nostalgi og fokus.

luck-hbo-tease
Dustin Hoffman er i sitt livs form. Foto: HBO

Dramaet er noe for seg. Hevnen fra Chester Bernstein (Dustin Hoffman) er en rød tråd, men den blir aldri dominerende. Alle rollefigurene får derfor sin rettmessige tid på skjermen og fint lite føles kunstig. Det er en sjelden opplevelse, det er kjekt med litt uforutsigbarhet. Dette er en serie om samhold og vennskap, om lojalitet og ambisjoner i en nådeløs verden.

Dette er en solid fundament, som jeg tror i fortsettelsen kunne ledet til en av tidenes beste serier. Det minner om hvordan Deadwood bygget seg opp til å bli et mesterverk. Trist er det da at det kun ble med en sesong, for det er over akkurat i det jeg er i ferd med å bli forelsket, to episoder til og jeg mistenker dette kunne blitt min nye The Wire eller Sopranos. Men til tross for at hevntoktet til Hoffmans rollefigur ikke får en avslutning, fungerer sesongen godt som en helhetlig serie. For denne serien handler minst av alt om ferdens destinasjon – her handler det mer om stemning, karakter og miljø.

Akkurat der er denne serien et unikum.

Annonse
Et unikum innen dramasjangeren, en serie for den tålmodige sjel som ser etter noe utenom det vanlige. Anmeldelse av Luck sesong 1: En av HBOs beste serier