Spartacus og hans venner vant en knusende seier i forrige sesongs finale og maktet å kjempe seg fri fra slaveriet. I Vengeance starter kampen for å få med seg resten i et opprør mot romerne.

En som dessverre ikke vant kampen var skuespiller Andy Whitfield, som etter kreftdiagnose måtte trekke seg fra rollen som Spartacus og i september 2011 døde på tragisk vis. Han etterlot seg kone og barn. I tillegg til en beskjed til Spartacus-produsentene at han mente de burde fortsette med serien og finne en ny Spartacus. spartacus1

Etter litt sjelegransking var det nettopp dette Starz gjorde og de valgte ut australske Liam McIntyre til å bære fakkelen videre. Risikabelt og strengt talt ikke nødvendig – siden Spartacus: Blood and Sand ikke nødvendigvis behøvde en oppfølger. Men kildematerialet er såpass rikt at de klarer å servere en fartsfylt og givende sesong jeg tror Whitfield ville vært stolt over.

For McIntyre var oppgaven tidlig forhåndsdømt til å bli en temmelig umulig en, for Andy Whitfield gjorde jobben på en så overbevisende måte. Men Spartacus er såpass ikonisk at det er karakteren som er stjernen, ikke skuespilleren. McIntyre klarer å ta vare på mye av det Whitfield bygget opp og tilfører sitt eget – det de begge har til felles er et tydelig engasjement i karakteren. Det er ikke bedre eller dårligere, det er bare noe annet. Whitfield er et klart savn, men det forhindrermeg ikke å sette pris på hva McIntrye får til i rollen. Mest av alt fordi kjemien med skuespillerne Manu Bennet (Crixus) og Peter Mensah (Doctore) fungerer.

Serien fortsetter i samme bane som tidligere, men eskalerer ved å gjøre ting enda større og naturlig nok i mindre grad avgrenset til gladiatorers treningsleir.

Den grafiske stilen er ikke for alle og det er ganske enkelt å respektere at noen absolutt ikke makter å se denne versjonen. Alt overdrives, det være seg den pompøse dialogen, de blodige kampene, nakenhet eller svik som begås. Det er så bevisst at man her skal tillate seg akkurat hva man ønsker og resultatet blir en serie for dem som ønsker noe mer enn å prøve å gjenskape realisme. Jeg priser meg lykkelig over at jeg er en slik kar, for dette var en sesong vel verdt å vente på.

Jeg tror en del av grunnen er at jeg i min ungdom leste blader som Conan, Punisher og en rekke andre høyst grafiske og voldelige beretninger som ikke sparte på å skildre det visuelle. Selv om jeg er ganske pasifistisk av natur så kan jeg fint la meg underholde av at Spartacus med et effektivt svingslag skiller ansiktet til en fiende fra resten av hodet. Det er brutalt og ganske så ekkelt, men samtidig så overdrevent at det aldri kan tas særlig seriøst. Eventuelt er det bare så herlig forfriskende etter alle de hundrevis av seriene som forsøker å tone ned det visuelle for å blidgjøre moralistiske styresett eller annonsører. Et behov må fylles og  Spartacus: Vengeance er her for å tilfredsstille.

Men hey, det overrasker meg så absolutt ikke at dette her for noen blir litt for fjollete og kan oppleves som en serie som forsøker å selge seg selv litt vel mye på pupp og avkuttede lem. Hver sin smak, min er ganske så blodig.

Annonse

spartacus gannicus

Sesongen har litt for mange karakterer, men heldigvis er alle hovedkarakterene fra tidligere på plass. Crixus og Spartacus er de absolutte favoritter, men får denne sesongen selskap.

Gannicus får heldigvis en viktig rolle, litt synd det er lite albuerom å finne med en såpass folksom rollebesetning. Fra å være en nødløsning i prequel-sesongen Spartacus: Gods of The Arena er han blitt en minst like viktig del som Spartacus og Crixus. Det var et improvisert prosjekt som ga oss en litt over middels sesong isolert sett, men akkurat den opplevelsen får litt større verdi fordi det gir oss som seer mye ballast hva gjelder denne nye potensielle allierte til Spartacus.

Nå er ikke alt helt perfekt i sagaen om slaveopprøreren Spartacus. Det er en mengde distraksjoner og da tenker jeg ikke bare på den litt overivrige trangen til å vise nakenhet eller blod (i enkelte tilfeller begge om hverandre). Manusforfatternes fascinasjon av politisk spill og bedrag når stadig nye nivå men fenger ikke alltid like mye, spesielt når det involverer nye karakterer som man ikke har fått tid til å mene noe særlig om.

Sesongen lider derfor litt av det samme som den første: Den må få unna første halvdel før det narrative strammes inn til å fokusere på det som virkelig engasjerer. Spartacus og slaveopprøret – samt protagonistens personlige vendetta. Sesongens siste halvdel er en ren hyllest til action, spenning og en helt vanvittig mengde moro. Det er nok ingen actionserie som er i nærheten av dette her, kanskje med unntak av Strike Back – men det er kun ut fra hva jeg har hørt siden jeg ikke har fått sjekket den ut.

ashur

En som virkelig fortjener skryt denne sesongen er Nick Tarabay. Etter at John Hannah forsvant ut ble det et stort tomrom å fylle blant seriens bad-guys, noe som det nok var meningen Glaber skulle ta seg av ved å bringe han frem fra kulissene og blir hovedmotstanderen til Spartacus. Det fungerer greit nok, men det er hovedsakelig Tarabay som den ekstremt svikefulle og slu Ashur som stjeler showet. Jeg bøyer meg i støvet!

Ellers er kvinnegalleriet like slu som de er vakre – det ser ut som Viva Bianca og Lucy Lawless fortsetter å storkose se i rollene sine. Deres katt-og-mus lek får sin endelige slutt denne sesongen på en måte som nok kommer til å sette en støkk i de fleste blant publikum. Den bihistorien viser i det minste at manusforfatterne ikke har til hensikt å dra ting ut i det uendelige, noe som lover godt for neste (og siste) sesong som tar for seg den største actionhelten som er på TV i disse dager. Jeg gleder meg.

 

Konklusjon

Det skal fortsatt godt gjøres for å finne noe som er mer actionpreget, sexy og sjokkerende enn Starz sin versjon av Spartacus. På sitt sterkeste er denne serien topp underholdning med noen helt hinsides actionpregede og testosteronfylte episoder ulikt alt annet. Sesongen er på sitt beste mot slutten, første halvdel bærer litt mye preg av unødvendige distraksjoner som skader det narrative.

Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer