Silicon Valley – en frisk pust i dagens sitcom-hverdag

Del nyheten

Sillicon Valley er et solid spadetak som graver opp HBO til å bli stedet for komiserier.

Silicon Valley er en unik serie for HBO etter en rekke nisjeserier som for det meste er en kombinasjon av drama og komedie. Den trenden har gitt inntrykk av at HBO nesten har glemt å satse på de fullverdige komiseriene som den en gang gjorde med Curb Your Enthusiasm og Mr. Show.

Silicon Valley fra Dave Krinsky, John Altschuler og Mike Judge er sentrert rundt Richard (Thomas Middleditch), en ydmyk programmerer som jobber på Google-aktige Hooli. Ved siden av jobben utvikler han programmer, som gjør at han ender opp å skape en logaritme som kompenserer databruk betraktelig (noe Richard ikke helt ser). Dette leder til at Richard blir attraktiv for to forskjellige og rike mennesker i Silicon Valley med både makt og ressurser. Den ene en sær mentor-type (Christopher Evan Welch) og den andre som en ond utgave av Steve Jobs (Matt Ross). Med denne nye situasjonen får Richard hjelp fra en vennegjeng til å ta ting videre, boende hos en av dem, Erlich (T.J. Miller).

siliconvalley
Thomas Middleditch i Silicon Valley. Foto: HBO

Noe som Silicon Valley gjør bra er å fange opp en verden med både intelligens og omhu fra starten av. Til tider viser den hvor sukkersøtt det kan være i Silicon Valley. Andre ganger er det like brutale tilbakemeldinger å få som slutten av Mass Effect 3 (som serien glimrende bruker). Det er ofte at denne serien satirisk leverer, men det er ting som treffer på en måte som ikke er urettferdig. Dette er ingen serie hvor den prøver å skrike ut at nerder også er mennesker, og det er en frisk pust i dagens sitcom-hverdag.

Judge har alltid vært en fantasifull serieskaper, noe han har vist i animerte serier som Beavis & Butt-head og King of The Hill. Mer relevant til Silicon Valley er filmen Office Space fra 1999. Sistnevnte burde virkelig sees om du ender opp med å like Silicon Valley.

I motsetning til Amazon-serien Betas, som handler rundt noe av det samme, så er Silicon Valley mer tematisk og hovedsakelig mye mer morsommere og smartere. Tematikken til HBO-serien er mer satt inn til å bringe inn noe genuint som fører til latter, fremfor Betas som tilfeldig gjør rare ting som ofte ikke treffer helt både i tematikken og humoren. Silicon Valley legger inn temaer som hvorvidt man skal legge ned noe man har skapt for å tjene raske penger (som igjen de rike og mektige vil tjene enda mer penger på), eller se det hele veien igjennom. Dette viser seg å fungere for serien.

“You’re being a complete tool right now. I need you to be a complete asshole. Do you understand the difference? If you’re not an asshole, this company dies!”

Karaktergalleriet består hovedsakelig av mannlige karakterer spilt av skuespillere med bakgrunn av stand-up eller komedie. De gjør fantastiske roller som er både skrevet og spilt like bra. Middleditch er perfekt for hovedkarakteren Richard. Welch (som døde under innspillingen av sesong 1 i fjor) leverer en svært god og minneverdig rolle som mektige Peter Gregory, som kaster penger på unge folk og deres oppstarter som han ser potensial i (bare hvis de velger å hoppe over universitet, fordi det hater Gregory virkelig). Miller viser å være et godt valg som en cannabis-røykende mentoren som har klart å bli rik på oppstarter med å bli enig om 10% av hva enhver av de selger, også i selskapet til Richard (og han eier tydeligvis en del av appen Grindr).

Det er flere andre karakterer i denne serien som gjør serien verdt å følge med på. Jared (Zach Woods) som blir en viktig person i gruppa til Richard er mest lik Richard gjør også en god birolle. Resten av de sentrale karakterene består av pakistansk-amerikanske Denish (Kumail Nanjiani) til passende arrogant Gilfoyle (Martin Starr) og late «Big Head» (Josh Berner). Dette er en imponerende gjeng skuespillere hvor mange involverte ikke har vært så morsomme som dette på flere år, eller aldri så bra. 

siliconValley_HBO
Kumail Nanjiani, Martin Starr, Thomas Middleditch, Zach Woods og T.J. Millier i Silicon Valley. Foto: HBO

Et mulig minus er de kvinnelige karakterene. Det er som oftest noe svært lite minneverdig med dem. Slik serien forsetter etter piloten er det riktignok klart at vennskapet mellom menn er noe den satser på i likhet med Entourage (bare mindre fantasi denne gangen). Men selv med så lite kvinnelige karakterer klarer forfatterne å gjøre narr av denne formen for monokultur for komediens skyld, og det fortjener Silicon Valley poeng for. En kvinnelig karakter mer sentralt i serien vil kanskje være mer logisk å ha med i en ny sesong, eller senere enn akkurat i starten av akkurat denne serien.

Etter noen episoder av Silicon Valley er det som Judge med hjelp fra produsent Alec Berg (Seinfeld og Curb Your Enthusiasm) og et glimrende valg skuespillere har fått i gang en komiserie som både er smart, frisk, satirisk og veldig morsom. Dette er en serie som sammen med True Detective viser at HBO har et veldig godt år i når det kommer til nye serier.

Hvorvidt Silicon Valley er appellerende for folk flest er et spørsmål jeg ikke noe fasit på, men dette er en ny serie som kan fungere for et større publikum som den fortjener å ha. Jeg gleder meg til å se de resterende episodene av denne serien mer enn noen annen ny komiserie på flere år. Dette er virkelig en komiserie folk burde sjekke ut.

Silicon Valley har premiere på C More Series/HD mandag 7. april kl. 20.30. Serien blir også tilgjengelig på C More Play og HBO Nordic. Førsteinntrykket er basert på de 3 første episodene av serien.

Annonse