Anmeldelse: Top of the Lake er en mørk perle av en serie

Del nyheten

En hjemvendt etterforsker. En småby full av hemmeligheter. En grusom forbrytelse mot en ung jente. Top of the Lake vinner neppe noen priser for «mest originale krimidé», men miniserien klarer likevel å krype ubehagelig langt inn under huden på syv korte timer.

For dette er ubehagelige saker. Inn-i-sjela jævlig, egentlig. Ikke fordi det sprutes grusomheter utover frontruta i et høyt tempo, men fordi serieskaper Jane Champion holder igjen og lar seriens underliggende jævelskap hele tiden murre i bakgrunnen som en plagsom lyd man ikke helt klarer å plassere.

12-åringen Tui er nemlig gravid, men hvem som har begått voldtekten er et mysterium. Mange tror til og med det er frivillig, slik skjer på landet som én sier, men etterforsker Robin Griffin er overbevist om at noen må straffes.

Det blir ikke lett. Folk, og da spesielt mannfolkene, i Laketop har en helt annen oppfatning av hvordan saken bør løses – hvis det i det hele tatt er en sak – uten at serien reduseres til en feministisk klagesang av den grunn. Som i Stieg Larssons Millenium-trilogi handler det mye om autoritet og lydighet, og hvordan vi alle er formet av de som oppdro oss.

TopLake

Serien skylder nok en del til legendariske Twin Peaks, hvor stedet og innbyggerne nesten er like viktig som mysteriet i seg selv. Men der Lynch var Lynch og nesten glemte hva serien handlet om, er Top of the Lake langt, langt mer lavmælt og fokusert (vel, med unntak av den absurde containerlandsbyen full av idealistiske kvinnfolk som historien inni mellom titter innom).

I hovedrollen finner vi Mad Men’s Elisabeth Moss, som begynner å bli godt vant til å spille ensom høne i hanegården. Moss er perfekt som kvinnen som kompenserer mye angst med en jernsterk vilje, og da er det lett å tilgi noen ørsmå sprekker i Kiwi-aksenten.

Scenestjeleren er likevel Peter Mullan – som spiller Tui’s far og Laketops ukronede høvding Matt Mitcham. Han er farlig sjarmerende, og styrer det lille samfunnet på kanten av verden med karisma, trusler og lysskye aktiviteter i kjelleren.

petermulan_topofthelake

For oss fra steinrøysa i nord er New Zealand som setting svært gjenkjennelig og eksotisk på en og samme gang. Laketop ligger inneklemt i høsttåka mellom store strekk med vakker, uberørt natur, og seriens vakre uttrykk er en sterk kontrast til alt det jævlige som foregår bak låste dører.

Så hadde vi vært i nærheten av å lage så knallgode serier kunne Top of the Lake like gjerne funnet sted i Norge.

Top of the Lake har hatt svenesk premiere på SVT1 og har premiere 16. desember kl. 22.35 på TV 2. Serien er også tilgjengelig på amerikanske Netflix, i tillegg til DVD og Bluray (importert).

Annonse
En hjemvendt etterforsker. En småby full av hemmeligheter. En grusom forbrytelse mot en ung jente. Top of the Lake vinner neppe noen priser for "mest originale krimidé", men miniserien klarer likevel å krype ubehagelig langt inn under huden på syv korte timer.For dette er...Anmeldelse: Top of the Lake er en mørk perle av en serie