Annonse

Luther er en serie jeg ble tipset om og valgte å ta en kikk på nå nylig, noe jeg ikke angrer på. Det er en britisk mørk krimserie med den glimrende Idris Elba i hovedrollen. Serien består av timeslange episoder med seks i antallet for første sesong og fire episoder i andre sesong, som begynte 14. juni. I lys av dette skal vi sette litt fokus på en krimserie som virkelig er verdt å følge med på.

Serien dreier seg primært om den særdeles dyktige men forstyrrede politietterforskeren John Luther, spilt av Idris Elba. Når vi blir tatt inn i historien har hans besettelse ved å fange en seriemorder ødelagt både ekteskapet hans og ryktet hos flere av kollegene. Vi møter Luther idet hans etterforskning har nådd et klimaks, konfrontasjonen med nevnte seriemorder. Utfallet av konfrontasjonen ender med en syv måneders suspensjon.

Første sak når han kommer tilbake er viktig, nemlig et innbrudd hvor et ektepar ble drept, og vi blir introdusert for deres datter, en viktig birolle i serien, Alice Morgan. Alice er en ekstremt intelligent ung kvinne med sterke sosiopatiske trekk, og hennes rolle i drapet på hennes foreldre viser seg å være noe helt annet enn først antatt. Nå kan dette virke som en spoiler, men dette er en mindre detalj i det store bildet. Alice knytter seg til Luther og de utvikler et særdeles spesielt forhold til hverandre utover i serien.

Annonse

Hver episode i første sesong har som primærplot en morder, og vi følger Luther idet han på både ukonvensjonelle måter og på kanten av loven peiler seg inn mot gjerningsmannen ved bruk av en kombinasjon av psykologi og vitenskap. Selv med disse primærplotene som varierer for hver episode ligger også sesongplotet godt i bunnen og bygges på litt og litt for hver episode, og vi glemmer aldri at det er en større handling som også pågår.

Sesong én har en knall avslutning (med en kraftig tvist) og sesong to startet på en måte som gjør at man virkelig får forhåpninger for fremtiden, selv om det ser ut til at sesong to vil fokusere mer på større plot og ha færre «ukens morder»-type episoder, selv om dette kun er spekulasjoner på det nåværende tidspunkt.

Er du ute etter et mørkt krimdrama, anført av en ganske enkelt genial Idris Elba som John Luther, en herlig kjølig Ruth Wilson som Alice Morgan og akkompagnert av et velutstyrt ensemble av støttende skuespillere, er dette serien for deg.

Luther går på luften kl. 21.00 lokal tid på BBC One.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
0 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer