Friday Night Lights – sesong 1

Annonse

Friday Night Lights handler naturlig nok mye om fotballaget Dillon Panthers. Heldigvis handler serien mest om menneskene rundt laget og ikke så mye om spillet amerikansk fotball selv om det så klart spiller en rolle. Kampscenene er dessuten spennende og mye av dramaturgien ligger i forberedelsene til kampene, all oppmerksomheten rundt det  og presset som ulmer i hele byen på spillerne, treneren og på alle de som enten ønsker eller ikke ønsker å ha noe med sirkuset å gjøre. Idrett spiller en spesiell rolle i amerikansk kultur også på high school-nivå, noe serien viser godt. Viktigheten av idretten og lagånden representerer hele byens samhold og ikke minst håp ved at uansett hvor ulike muligheter man har til å komme noen vei i livet gir fotballen samme mulighet til å gjøre det stort i hvert fall uavhengig av bakgrunn og økonomi. Det gir også andre håp om at det finnes en annen fremtid enn å jobbe resten av livet på den lokale burgersjappen. Serien tar opp andre alvorlige tema gjennom byens innbyggere, som familieverdier, rasisme, fattigdom, og også mer trivielle problemer ungdom typisk har som ulykkelig kjærlighet, sjalusi og usikkerhet alt gjort på nyansert og smakfull måte.

Serien tegner et veldig godt bilde av en småby i Texas der man etter hvert blir godt kjent med de ulike karakterene, deres positive og negative sider, og ikke minst utfordringer. Jeg synes serien balanserer fint mellom det dystre og det muntre i den forstand at den alltid gir seeren et håp om at det skal ordne seg samtidig som den ikke bikker over i å bli for urealistisk positiv til at du fortsatt henger med.  FNL har først og fremst sin styrke i den varmen og humoren karakterene og miljøet er skildret med. Ekteparet Taylor er kjernen i serien og etter hvert nesten også i småbyen Dillon. Han som trener av deres stolthet Dillon Panthers og hun som hans kone og rådgiver på skolen. Jeg synes dette ekteparet er fornøyelig å følge fordi man kjenner igjen så mye i deres forhold.   De to har sine krangler og uenigheter, men behandler hverandre med både respekt og kjærlighet. Ekteparet danner grunnsteinen i serien, mennesker man bryr seg om fordi de fremstår som ekte. Jeg liker spesielt at trenerens kone som potensielt kunne fremstått som kun en støttespiller og superkone som alltid stilte opp uten å mukke, tvert i mot sier fra med en gang hun føler seg ukomfortabel i sin rolle som byens førstedame, uten at det gjøres noe stort nummer ut av det. Hun er også vittig, naturlig, smart, omsorgsfull og lidenskapelig og en kvinnelig karakter der først og fremst hennes feminine trekk fremstår som sterke.

Det er mange fine karakterer i denne serien og til tross for at de alle gjør dumme ting får jeg som seer stort sett sympati med dem alle sammen. Det er sjelden jeg har sett en serie som introduserer så mange karakterer og gjør deg interessert og så godt kjent med hver enkelt av dem. Jeg skal ikke nevne alle her, men noen av de viktigste.  I første episode dreier mye seg om lagets quarterback, Jason Street, som etter et alvorlig uhell på banen blir satt ut av spill. Hans bestekompis og lagkamerat, den ufokuserte rebellen med et godt hjerte, Tim Riggins,  som i praksis er foreldreløs, har dårlig selvtillit og sliter med alkoholproblemer.  Han er en mystisk og stille karakter der lag på lag skrelles av.  Tyra Colette er Tims av-og-på-kjæreste, kommer fra et hjem hvor moren er inn og ut av ulike voldelige og usunne forhold. Taylor-parets datter, Julie, er så uinteressert i fotball som det går an, men slipper selvfølgelig ikke unna med treneren som far og er preget av å ha måttet flytte mye rundt etter hvor faren får jobb. Den evige reserven Matt Saracen, som plutselig får sin mulighet etter Jason Street sin skade, bor med sin demente bestemor mens faren tjenestegjør i Irak. En av lagets mest lovende spillere,» Smash» Williams, har høye tanker om seg selv og fremstår som arrogant, men har et enormt press på seg for å lykkes så familien hans kan slippe ut av fattigdommen. Til slutt kan jeg nevne den tilsynelatende perfekte Lyla Garrity, leder i heiagjengen, kjæreste med quarterbacken, og datter av en av byens rikeste og mektigste. Hun er kanskje den eneste karaktereren jeg til tider synes det er vanskelig å sympatisere med.  Alle disse er karakterer man bryr seg om som alle har sine utfordringer som tar dem ett skritt videre i løpet av denne første sesongen. I og med at serien er fylt med hverdagslige problemer og hendelser fortalt på en nyansert og lavmælt måte er det nettopp dybden i karakterene som gjør det interessant og som skaper drama også av de små tingene. Alle 5 sesongene er tilgjengelige på HBO Nordic.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

AnnonseDisney-annonse
Annonse
X
X
X