The Affair – en serie jeg ikke visste jeg ønsket meg

2014 startet med en revitalisering av thriller-sjangeren med True Detective. Nå ser det ut til at året avsluttes med det samme for dramasjangeren. The Affair er en serie jeg ikke visste jeg ønsket meg.

Her snakker vi drama på øverste hylle! Etter at året alt har gitt oss herlige nyvinninger som True Detective og Fargo hadde jeg egentlig slått meg til ro med det som så ut som en langt labrere høst hvor etablerte serier ville stå for den beste underholdningen. En enkel episode av den nye Showtime-serien The Affair, som tilbys gjennom HBO Nordic, ser ut til å gjøre de spådommene til skamme.

Annonse

Det er bare til å rydde tid i kalenderen for å følge nok en serie.

 

En historie – to beretninger

Noah Solloway og Alison Lockhart sitter i hvert sitt avhør og beretter om et forhold de hadde noen år tidligere. Hvorfor de avhøres om dette er et mysterium første episode ikke avslører.  Dette er, som True Detective, en historie som fenger grunnet fortellermåten. Vi får, fra hvert sitt perspektiv, berettet om deres første møte.

Det er et fengslende fortellergrep. Dette er for alvor TV-seriens svar på Rashomon. 1950-filmen fra legendariske Akira Kurosawa ble et sant mesterverk, hvor premisset var at seeren ble presentert ulike versjoner av samme hendelse. Et fortellergrep som er imitert mange ganger etter, men det er ikke det enkleste å få til. Harald Zwart forsøkte dette blant annet i One Night at McCool’s.

Det skiller den også fra thrilleren True Detective, som også hadde som utgangspunkt at seriens to hovedpersoner gjenfortalte en hendelse fra flere år tidligere. Visuelt var det der mer en flue-på-veggen gjenfortelling, men i The Affair blir man som seer undrende til alt vi blir fortalt. Fordi samme scene, eksmpelvis når Noah og Alison først møtes, blir gjenfortalt med enkelte ulikheter. Når enkeltbiter i et puslespill blir endret kan det fort endre hele puslespillet. Hvordan skal vi tolke det vi blir fortalt?

Episode 101

Et eksempel er at Noah i sitt møte med Alison opplevde henne som en lekende og utfordrende kvinne, en fristerinne som med alt fra kamerabruk til klesvalg blir objektivisert. Han husker seg selv som en god mann som vil det beste for de rundt seg. Alisons beretning om det samme møtet er et helt annet. Dette var dagen hvor hun ble påminnet en stor personlig tragedie og hadde helt andre ting å hanskes med enn det å være opptatt av å forføre en gift mann. Slik hun husker det var det Noah som var den pågående.

En scene hvor Noahs unge datter reddes fra kvelningsdød fremhever begge seg selv som redningspersonen. Hva stemte egentlig?

Det stiller spørsmålstegn ved alt, for vi som seer vet ikke hvordan det virkelig var. Alt stilles i et kritisk lys og det er en fornøyelse å se samme scene utspille seg med noen små endringer. Det er en utforskning i det psykologiske, hvordan vi alle oppfatter oss selv og andre. Visuelt er det en nytelse fordi det gir så mye å analysere. Hjernen går i høygir etter at episoden er sett. Episoden hjemsøker meg regelrett.

 

Kvalitet i alle ledd – men vil det holde?

Vi kan prise oss lykkelig over at det er Showtime, kanalen bak Dexter og Homeland, som står bak prosjektet. Sammen med HBO, AMC, BBC og FX er de et av få kapable nettverk til å få til et slikt ambisiøst prosjekt som dette.

De har sikret seg kvalitets-skuespillere i alle ledd. The Wire-stjernen Dominic West fortsetter å velge gode prosjekter. Han var sist å se i solide The Hour og her har han nok skutt gullfuglen igjen. Luthers Ruth Wilson spiller Alison og Fringe og Dawson’s Creek-favoritten Joshua Jackson hennes mann Cole. Maura Tierney fra ER spiller Noahs kone. King Of Queens Victor Williams er etterforskeren som avhører Noah og Alison. En godbit i første episode er å se The Wires John Doman i en scene med Dominic West. Fin gjenforening det der.

The Affair 2

Den israelske film og TV-serieskaperen Hagai Levi står bak det hele i tospann med Sarah Treem. Israelske filmskapere har stått bak mye nyskapende på TV-fronten de siste årene og her bringer de dramasjangeren til et helt nytt nivå. Regi, manus og skuespill er det absolutt ingenting å utsette på. Levi stod i sin tid bak serien HBOs In Treatment er basert på, mens Treem skrev manus for den serien. De er en god match bak kamera. 

Etter å ha blitt helfrelst kun med en episode som utgangspunkt så lover dette særdeles godt. Det er så mye kvalitet! Den eneste lille betenkeligheten jeg har er at det er Showtime som står bak. De er eksperter på gode begynnelser, men deres trang til å få flest mulig episoder og sesonger ut av gode premiss har satt sitt preg før (Dexter, Homeland). Men hvorfor ta sorgene på forskudd? Dette var en start som ga meg mer enn jeg hadde håpet på.

The Affair blir her hjemme tilgjengelig på HBO Nordic. Strømmetjenesten fortsetter med det å være kvalitetshjem nummer en for TV-serier. De sendte tidligere i år HBOs egen True Detective, samt Fargo (fra FX), min andre nye favorittserie. The Affair blir tilgjengelig der 13. oktober, under et døgn etter at den er tilgjengelig for amerikanske seere.

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom