Vikings, sesong 3 – tilbake og bedre rustet til kamp

Del nyheten

The Tudors-skaper Michael Hirst forsetter sin viking-epoke med den tredje sesongen av Vikings. Serien har så og si fungert som en ventepølse for en ny sesong av Game of Thrones, men den begynte å stå mer på egne ben i sesong 2 ved å vie mer interesse til karakterene fremfor å bare spille på intriger og seriens kampscener. Det er ikke alltid lett, men Vikings ser ut til å forsette med den gode kvaliteten serien begynte å få i fjorårets sesong.

Hirst & Co har vist med serien at den også klarer skape interessante nok fiender for vikingene ledet av Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel), uansett om vi sitter litt å venter på at noen skal plutselig eller sakte og sikkert dolke noen i ryggen. Sesong 2 endte nettopp med sviket og henrettelsen til King Horik (Donal Logue) etter å ha vært en viktig alliert for Ragnar.

Sesong 3 ser Ragnar & Co tilbake i England som en del av avtalen med King Ecbert (Linus Roache), som hersker over det største av de 5 kongerikene i landet. For hjelpen deres i forrige sesong har vikingene blitt tildelt et stort stykke land av kongen. Likevel er Ragnar og vikingene en viktig del av krigen i England, for tronen til Mercia har blitt tatt av broren og onkelen til Princess Kwenthrith (Amy Bailey). Ettersom det ligger i spillet til Ecbert velger Ragnar og vikingene hans å bidra til å ta Mercia tilbake, noe som leder til en av seriens beste kampscener så langt.

Med Lagertha (Katheryn Winnick) har serien et av sine mest positive sider. Mye av promoteringen til serien vier den kanskje til de mannlige karakterene og henne, men Vikings er en serie med mer enn bare barske menn og deres økser. Denne serien har også introdusert noen overraskende gode kvinnelige karakterer. Lagertha er kroneksempelet på en god karakter som ikke bare er sterk og tøff, men også med ulike dimensjoner over seg. Derfor blir det litt synd med bruken av karakteren i disse 3 første episodene, hvor hun omgår så og si bare med Ecbert og landet Ragnar & Co fikk i England. Likevel må det ikke unngås å nevne at serien klart bygger opp noe rundt henne hjemme i Skandinavia etter hun ble en ny Jarl i sesong 2.

Vikings Lagertha Echbert
Katheryn Winnick, George Blagden og Linus Roache i Vikings. Foto: History Channel

 

Tross for tidvis knotete bruk har serien også positive sider med Aslaug (Alyssa Sutherland) og Siggy (Jessalyn Gilsig), som blir tatt i bruk for å vise hvordan kvinnene kan stige i makt og kontroll hos vikingene. Sammen med flere engelske kongelige og Lagertha-aktige Porunn (Gaia Weiss) har serien her en gruppe kvinnelige karakterer som både passer inn i serien og som fungerer bra.

At Floki (Gustaf Skarsgård) og Rollo (Clive Standen) forblir i live er litt med på å dempe det serien tidvis har gjort bra med at handlinger og slag i serien har ekte konsekvenser. Begge karakterene, til tross for å være gode karakterer, har gjort ting som gjør at det at de begge fremdeles er i live etter 19 episoder blir mindre og mindre sannsynlig. Det er også med å belyse det at serien har et problem med interessante nok mannlige karakterer, spesielt hos vikingene.

Måten serien forsetter å trekker parallellene mellom Ragnar og Ecbert som to herskere som både er progressive og nysgjerrige er med å gjøre Ecbert til en større og verdifull del av serien enn antatt. Roache er spesielt god i rollen – enten han lyster etter Lagertha fordi ingen kvinner er slik, eller han tvinger den tidligere munken Athelstan (George Blagden) ukomfortabelt til å være en del av spillet.

At serien også ser ut til å gå inn i et mer overnaturlig hjørne med hva som skjer i Kattegat, når en mystisk fremmed ankommer (Kevin Durand), er en av de tingene som tilsier at serien forsetter å se etter noe nytt å gjøre. Dette fremfor å gå inn i en rute av repetisjon som The Walking Dead er et ganske aktuelt eksempel på. Det er tidvis absurd hvor bra Durand passer inn i både rollen og serien etter å ha vært en fanfavoritt i fjorårets The Strain.

Vikings Kevin Durand
Kevin Durand i Vikings. Foto: History Channel

 

Det blir et lite minus at ingen stor nok trussel kommer inn i bildet de første 3 episodene gjort tilgjengelig av History Channel, selv om vikingene går til kamp. Utifra hva som har blitt kjent rundt sesongen ser seriens neste trussel til å ligge i retning Frankrike og Paris, som kan være et nytt spennende kapittel for Hirst & Co å dekke.

Vikings er fremdeles en ventepølse for Game of Thrones, men serien har med suksessen også utvidet seriens fokus, uten å snuble for hardt med det. Få serier har også så bra bruk av innspillingsteder i naturen fremfor å velge studioer og effekter som denne og Game of Thrones. Den tidvis latterlige språkbruken vil for alltid være et problem med serien, spesielt for oss skandinaver. Ser du riktignok forbi det og det faktum at serien er fiksjon vil du trolig nyte serien bedre. Det finnes uten tvil bedre serier, men Vikings gjør noen ting riktig og forsetter med et forbedringspotensial man ikke ser i mange serier etter en ikke så bra første sesong.

https://www.youtube.com/watch?v=XduBuGg5EfQ

Vikings har premiere 20. februar på HBO Nordic.

Annonse