Tips: Serier med gode, kvinnelige hovedkarakterer

Del nyheten

I Serieuniverset forrige uke var «jenteserier» er tema. Og kan vi ikke en gang for alle bare avskaffe denne betegnelsen?

Smaken er som baken pleier min mormor å si, og hvorvidt det er en kvinne eller en mann i hovedrollen burde ikke diktere hvem serien er myntet på.  Selvsagt er de aller fleste serier utviklet med en kjernemålgruppe i tankene, men når alt kommer til alt så er det den enkeltes smak og preferanser som avgjør om serien fenger eller ikke.

Det er likevel bare å erkjenne at det er lengre mellom seriene som har virkelig gode, komplekse kvinnekarakterer i førersetet, enn det er mannlige. Grer vi over med bred kam, så er kvinner oftere offer for en stereotyp fremstilling. Men heldigvis er det unntak, og trenden ser ut til å være oppadgående. Serienytt-redaksjonen presenterer her en knippe serier med spennende kvinnekarakterer i fokus. Og bruk gjerne kommentarfeltet til å komme med enda flere forslag.

buffy

Buffy

En av TV-seriens actionpionerer. Gjorde for TV-seriens actionkvinne det som Ellen Ripley (Alien) gjorde for actionkvinner på film.  Joss Whedon snudde opp ned på klisjeen om den blonde, forsvarsløse jenta som alltid blir jagd ned mørke smug av skumle menn og monstre.

Serien er en av tidenes best populære, er actionfylt, vittig og for det meste velspilt.

parks-and-recreation-15igpgv

Parks And Recreation

Kritikerrost og elsket komedie om karrierekvinnen Leslie Knope som drømmer om å bli den neste presidenten. Et hjerte av gull, evig optimist og en forkjærlighet til å ville kontrollere alt som ikke kan kontrolleres.

Serien byr også på karakteren April Ludgate, som kom flere år før jentene i Girls. Hun er den yngre generasjonens representant, kynisk, lite interessert i utrette noe særlig og har alltid litt svart humor på lur.

Veronica Mars

En ny og frisk vri på klisjeen om den mannlige privatetterforskeren som er snuskete, har alkoholproblemer og et frynsete kjærlighetsliv. Veronica (Kristen Bell) er stereotypens rake motsetning: tenåring, blond og pen, kjapp i både hodet og replikken, men med liten tiltro til kjærligheten.

Livet er snudd opp ned på kort tid, moren har forlatt dem, faren har mistet jobben som sheriff etter å ha anklaget feil person for mord. Og den myrdede – ja det var Veronicas bestevenninne Lilly. Serien er overraskende mørk til å være satt til et high school miljø, og har et spennende persongalleri og en av serieverdens beste far-datter forhold. Og snart så kommer filmen!

enlightened

Enlightened

Amy Jellicoe er en kvinne som ble slukt opp, tygget og spyttet ut av et stort firma, får et sammenbrudd og blir gjenfødt som hippie med mål om å rive ned selskapet hun en gang jobbet for.

THE GOOD WIFE

The Good Wife

Sentrert rundt en politikerkone og tenåringsmor som etter at mannen blir fengslet som følge av en korrupsjons- og sexskandale tar opp igjen karrieren som advokat i et anerkjent Chicago-firma der en av hennes studiekamerater er partner.

Serien har utviklet seg fra å være en formelbasert advokatserie til å bli et komplekst innblikk i amerikansk politikk, lov og hverdagsliv. Det er en av de få TV-dramaene i dag som har en kvinnelig hovedrolle på lik linje med The Sopranos, Breaking Bad, Dexter, altså der det i hovedsak er en sentral persons utvikling som følges. Man må allikevel ikke glemme seriens andre fantastiske biroller som Eli Gold (Alan Cumming) og Diane (Christine Baranski).

Orange Is The New Black

Fortiden innhenter biseksuelle Piper som nå har etablert seg med mann i forstaden. Hun dømmes til fengsel for å ha hjulpet eks-kjæresten å smugle narkotika for ti år siden , og hennes privilegerte livsstil får en brå slutt. Serien handler nesten like mye om de andre karakterene, både innsatte og ansatte, og en av styrkene er å presentere oss med det som fremstår som stereotype karakterer for så å forme dem til ekte og realistiske personer. Her treffer vi kvinner i alle aldre, former, farger, fasonger og seksuelle legninger. Her fortelles historier til kvinner av typen vi sjelden møter i tv-serier.

Damages_fnclbb

Damages

Glenn Close har rollen som den hensynsløse og moralsk tvilsomme advokaten Patty Hewes som evner å holde alle rundt seg i ubalanse – ingen vet hva hennes neste trekk blir, vil hun være omsorgsfull og betroende eller en skikkelig b****? Serien er langt fra en vanlig advokatserie, ettersom den utspiller seg som en thriller på den ene siden hvor en ny stor sak nøstes opp hver sesong, mens den på den andre siden er et studium på hva folk er villig til å gjøre for å holde på makten og posisjonen sin.

scandal_1

Scandal

Ved første øyekast kan Scandal fra Grey’s Anatomy-skaper Shonda Rhimes virke som nok en oppskriftsmessig såpeserie om Olivia Pope, en vakker krisehåndteringsekspert med et effektivt team rundt seg, som manøvrerer det politiske landskapet i Washington D.C. Og hvor elskeren hennes tilfeldigvis er den amerikanske presidenten.

Men Scandal viser seg å være mye mer – plottet drives frem raskt, vendingene er mange og overraskende og Olivia viser seg å ha en langt mer moralsk grumsete fortid enn man skulle trodd. Dette er en verden hvor makt er alt og korrupsjon uunngåelig.

alias

Alias

I likehet med Buffy har Sidney Bristow (Jennifer Garner) absolutt vært med å etablere den kvinnelige actionheltinnen i tv-serier. Alias handler om spionen Sydney som, etter at forloveden blir myrdet av den onde organisasjonen hun jobber for, bestemmer seg for å bryte den ned fra innsiden, og blir en dobbeltagent for CIA.

Actionfylt, velspilt, spennende og med mange uventede tvister. Gi den en sjanse i det minste for å nyte Sidneys mange parykker og undercover-personligheter.

Nurse_Jackie_Holy_Shift

Nurse Jackie

Jackie (Edie Falco), en medisinavhengig, notorisk utro sykepleier av rang. Og i tillegg er hun velbalansert tobarnsmor. Balanse er stikkord for Jackie er en balanserende figur – på kanten av både det som er bra og det som er dårlig.  En sykehusserie litt utenom det vanlige.

The Big C

Laura Linney spiller kvinnen som får en fatal kreftdiagnose og bestemmer seg for å ikke få behandling samtidig som hun holder det hemmelig for familien. Dette gir henne et påskudd til å endre livet sitt; hun er ærlig hvor hun tidligere ville ha tiet og det inspirerer henne til å gjøre alle de tingene hun alltid har hatt lyst til, men ikke har tørt eller tatt seg tid til.

Homeland

CIA-agenten Carrie Matheson (Claire Danes) er fantastisk god i jobben sin. Hun klarer å se mønstre og sammenhenger der andre ikke gjør det, og er den første til å mistenke at den hjemvendte krigshelten Brody kan være dobbeltagent. Karrieremessig er hun vellykket, men på det private plan sliter hun med bipolar lidelse. Spennende thrillerdrama med bunnsolid hovedkarakter. Spesielt sesong 1.

Weeds Season 6 Episode 11 - Vikings Pride S06E11

Weeds

Nancy Botwin er på mange måter en kvinnelige Walter White, bare i komedieform. Når ektemannen dør, bestemmer hun seg for å spe på inntektene ved å selge, og senere også produsere, hasj. Motivet er forståelig, men etter hvert tar griskhet og ambisjoner over for sunn fornuft, og familien Botwin vikles mer og mer inn i den kriminelle verden.

My-So-Called-Life-Banner

My So-Called Life

For deg som lengter etter en mer realistisk tv-serie fri for unaturlig velformulerte tenåringer og velbalanserte foreldre og lærere, så hent frem 90-talls-serien My So-Called Life (kalt Angela på norsk) med Claire Danes i hovedrollen som tenåringen Angela Chase. Hun slites mellom forventingenen foreldrene og barndomsvenninen har til henne, og den hun ønsker å være.

Her er det forelskelser, keitete dialog, usikre foreldre og horder av miskommunikasjon mikset med 90-tallets grunge-stil. Og nevnte jeg Jared Leto?? Et must!

Shameless US

En stort mer dysfunksjonell familie enn familien Gallagher skal du lete lenge etter. Moren er forduftet, faren Frank er en notorisk drukkenbolt som bryr seg lite om barna og mer om hvor hans neste fyllekule skal komme fra. Limet i familien er Fiona (Emily Rossum) som har forsaket egen skolegang for å prøve å brødfø og oppfostre sine yngre søsken. Serien balanserer mellom det komiske og tragiske på en flott måte.

TOP OF THE LAKE

Top of the Lake

Premisset i serien er ikke det mest originale; en gravid 11-åring er savnet, et samfunn fullt av hemmeligheter og en etterforsker med en forlovede hun mer eller mindre ignorerer til fordel for jobben. Men både atosmfæren satt til New Zealand, fremdriften og Elizabeth Moss sin flotte rolletolkning av Robin Griffin, en etterforsker fra Sydney som har kommet hjem for å være sammen med sin syke mor, gjør dette til en drivende god serie. Griffin innehar mange av typiske trekkene vi kjenner fra mannlige etterforskerkarakterer uten at det går på bekostning av hennes feminine sider. Og hun har traumer fra barndommen som hun kommer til overflaten ettersom saken skrider frem.

Girls

Jentene i Girls vil du antagelig få lyst til å filleriste. Ofte. De er selvsentrerte, bortskjemte, egoistiske, tafatte, har store drømmer men ingen vilje til å jobbe for det, og forundres over at ting ikke bare faller i fanget på dem. I spissen finner vi Hannah (Lena Dunham) og sammen med venninnene Marnie, Shoshanna og Jessa blir vi tatt med inn i deres verden. Stort lenger bort fra Sex and The City kommer du ikke og beskriver på en realistisk måte perioden man gjerne befinner seg i mellom endt utdanning og karriere.

Friday Night Lights

Friday Night Lights er en ensemble-serie, men selve hjertet i serien er ekteparet Taylor, spilt av Kyle Chandler og Connie Britton. En stort mer realistisk og troverdig fremstilling av et ekteskap med to sterke personligheter som ikke alltid er enige, men som likevel alltid støtter hverandre, skal du lete lenge etter.

Også verdt å få med seg

Dynastiet (Alexis Carrington)- I denne klassikerens 2. sesong gjorde meldte en av tidenes antagonister sin ankomst, hun sjokkerte hele Norge på 80-tallet med sitt ønske om å ødelegge Blake-familien. Dette er eksen fra helvete!

Justified – I sesong 2 gjør Margo Martindale en av de absolutt beste kvinnelige skurkene på en tv-serie i nyere tid. Det alene gjør serien verdt å sjekke ut, med alt annet serien som kan oppsummeres til å være en veldig god miks av Deadwood og Fargo satt til moderne tid i Kentucky.

Glee (Sue Sylvester) – Mens gutta har sin rappkjeftede helt i Entourage`s Ari Gold er gymlæreren Sue det kvinnelige motsvar med sine mange geniale tirader. Beinhard på utsiden, men viser tidvis sin indre og mykere side. Den perfekte sparringspartneren til seriens protagonist.

Mad Men – noen av de beste kvinnelige bikarakterene på tv!

Breaking Bad – Skyler White har blitt mye utskjelt gjennom sesongene, men har på lik linje med ektemannen en høyst spennende og realistisk utvikling til siste slutt.

Game of Thrones – her finnes mange kvinnelige karakterer som alle er badass eller fascinerende på hver sin måte.

The Killing, Forbrytelsen, Broen – Gode serier med kvinnelige etterforskere litt utenom det vanlige i førersetet.

Wentworth – australsk serie også satt til kvinnefengsel. Vesentlig råere og mørkere enn Orange Is The New Black.

Veep – komedie med Julia Louis-Dreyfus i hovedrollen som vise-president.

Annonse
X
X