De 88 beste HBO Nordic-seriene (sommer 2015)

Del nyheten

OBS! Ny Oppdatert liste – klikk her

Sommeren er på hell, men fortsatt lengter vi etter sol og et forfriskende bad i et vann med behagelig temperatur. Nei, dette har ikke vært en sommer for de store ute-øyeblikkene.

Godt er det da at vi har andre alternativer. Som det å endelig sjekke ut HBO-seriene alle snakker om, men som du enda har til gode å se. Da passer deg seg fint at vi har komponert ny toppliste, eller hva? Vi tror den vil overraske. For den har fått oss til å undre litt, for her er det uventede plasseringer og markante endringer siden sist.

Forrige gang var det 70 serier som kom med, nå er tallet oppe i nesten 90 serier! En kombinasjon av flere nye kvalitetsserier, i tillegg har vi i redaksjonen gjort en jobb og fått sett enda flere serier.

8 av redaksjonens medlemmer, 2 kvinner (Mia og Silje) og 6 menn (Vidar, Steffen, Jakob, Kenneth Remy, Eirik og Tobias), har satt seg ned og bedømt hver eneste serie de har sett. Kun serier som 2 eller flere i redaksjonen har sett blir listet opp. For å komme innom topp ti må tre av oss ha sett den.

Ute av listen siden sist

Orphan Black (36) er ikke lenger tilgjengelig på tjenesten, mens The Newsroom (68) fikk så lav poengsum at den ramlet ut. I tillegg har The Chris Rock Show (38) mistet plassen, kun en bedømte den denne runden.

 

Topplisten

Little Britain (USA) (58)

Little BritainBBC (2003-2006): Klassisk britisk humorserie med sketsjer og parodier. Opprinnelig et radioprogram, men det var såpass suksess at det også ble TV-serie ut av det. Kun to av redaksjonens medlemmer har sett serien, men det var nok til å komme seg inn på listen. Såvidt det var.

Hello Ladies (69)

helloladiesHBO (2013-2014): Stephen Merchant, medskaper til The Office, står bak denne komedien sammen med Lee Eisenberg og Gene Stupnitsky. Merchant har hovedrollen som briten Stuart, en kar ikke helt heldig med sine møter med kvinner i Los Angeles. Serien ble kansellert etter kun en sesong, den fikk en film i 2014 for å avslutte det hele.

Klondike (NY)

klondike_maddenDiscovery Channel (2014): Gullrushet og all tragedien og galskapen som fulgte har fokus i miniseriens 6 episoder. Game Of Thrones-stjernen Richard Madden spiller hovedrollen i Discovery Channels første forsøk innen fiksjon. Et ypperlig valg for alle som liker å få historiefortellingen mikset med litt fiksjon og drama.

Serien er nykommer på listen, kanskje litt overraskende at en såpass «anonym» serie har blitt kjøpt opp, spesielt når også Viaplay tilbyr den. Men for fans av Game of Thrones er det nok kjekt å følge en av favorittene derfra.

True Blood (70)

truebloodHBO (2008-2014): Den en gang så høyt ansette vampyrserien karrer seg såvidt til en plass på listen. Dette var nære på! Serien ble avsluttet i 2014, før det forlot serieskaper Alan Ball serien til fordel for Banshee. Alt i alt en midt-på treet serie i følge redaksjonen, som var langt fra enige seg i mellom om dens kvaliteter.

På sitt beste var vampyrserien en herlig analogi til livet blant minoriteter. Et popkulturelt fenomen av de sjeldne. Utgangspunktet, at vampyrer lever åpent i samfunnet, ga den en unik vri. Med HBOs frie tøyler var det også nok sex og grafisk action og gore til å tiltale oss de gangene manusarbeidet skrantet. Som nok ble litt for ofte.

Anmeldelse – seong 3 Anmeldelse – seong 5

House Of Lies (64)

houseoflies12Showtime (2012-): Nok en serie med en filmstjerne i hovedrollen. Dramakomedien med Don Cheadle og Kristen Bell tar for seg den skruppelløse arbeidshverdagen i konsulentselskapet Galweather. Serien er litt som komediebroren til Mad Men, hvor spesielt Cheadles rollefigur Marty Kaan blir satt under lupen.

Som en av de mange innkjøpte seriene gir denne tjenesten et litt råere tilbud innen «dramedy». Kjapp og sexy, uten at den helt klarer å nå opp til de beste av de beste.

Black Sails (NY)

awesome-trailer-for-the-starz-pirate-series-black-sails-1Starz (2014-): Denne klarte ikke å karre seg inn på listen forrige gang, men har nå gjort seg fortjent en plass. Det kan godt tenkes den tar ytterligere steg på listen etter hvert som flere i redaksjonen får tid til å se sesong 2. For makan til forbedering skal man lete lenge etter i en TV-serie.

Vi følger piratlivet, her løst basert på eventyret om Treasure Islands, den berømte boken til Robert Louis Stevenson. Her følger vi Kaptein Flint og John Silver et par tiår før hendelsen i boken. Den har det meste man kan vente seg av et HBO-drama. Vold, sex, skandaler, intriger og dype personlige konflikter.

Anmeldelse – seong 2 Førsteinntrykk

Masters Of Horror (NY)

masters-of-horrorShowtime (2005-2007): En antalogi-serie som kom et tiår før «antalogiserie» ble et begrep alle benyttet. Skrekkformatet har først blitt populært de siste årene på seriefronten, men det er kjekt HBO Nordic tilbyr oss litt eldre innslag innen sjangeren også. Spesielt siden HBO selv ikke akkurat er kjent for å masseproduserere skrekkserier.

Her er flere av sjangerens fremste regissører og manusforfattere tatt i bruk. Seriens tittel er en referanse til gruppen med skrekk-regissører. Her serveres man en ny skrekkhistorie i hver episode, med regissører som Stuart Gordon, Larry Cohen og John Carpenter involvert. Bare til å finne frem puten og forbered hjertet på å slå noen ekstra slag.

12 Monkeys (NY)

12 MonkeysSyfy (2015-): Terry Gilliams film-mesterverk fra 90-tallet er ikke akkurat den enkleste å forsøke å lage nyversjon av. Men det stopper ikke SyFy fra å prøve. Sluttresultatet ble en ganske underholdende affære, som gjorde det godt nok til å bli fornyet.

Det når ikke opp til Gilliams kreative regi, men det er kanskje litt vel mye å forvente? Her får mytologien en langt mer omfattende utforskning. Vi er ikke akkurat overøset med science fiction og det er kjekt at HBO Nordic tilbyr litt slikt også blant sitt voksende bibliotek.

Varg Veum (NY)

Varg-veum-skriften-på-veggenCinemiso/SF Norge/Miso Film (2007-2012): Litt norsk er ikke å forakte, spesielt ikke når det er fra regntunge Bergen. Varg Veum, her uten skarre-r, er en av de mer omfattende film- og serieproduksjonene i Norge. Filmserie er vel mer passende knagg å henge denne på. Den populære detektiven saumfarer Bergens gater i nye mysterium, samtidig som han stadig forsøker å holde litt orden i sitt kaotiske privatliv.

Om du er sulten på mer Varg Veum så bør nyheten om at det kommer TV-serie om detektiven gjøre det godt fornøyd. Den kommer etter planen i 2018

Entourage (43)

Entourage-525x293HBO (2004-2011): Gutteserien over aller gutteserier. Vi følger skuespilleren Vincent Chase i jakten på suksess i Hollywood. Med seg har han kompisgjengen. Agenten hans Ari Gold er en av tidenes morsomste rollefigurer, spilt til perfeksjon av Jeremy Piven.

Dette er den perfekte serien for «guttaboys». Den fikk nylig en egen film i tillegg, uten at det har gjort noe positivt for listeplasseringen. Har rast nedover siden sist.

Anmeldelse – sesong 8

Big Love (57)

Bill Paxton and Chloe Sevigny and Ginnifer Goodwin and Jeanne TripplehornHBO (2006-2011): Vi følger mormoneren Bill Henrickson (Bill Paxton) og hans ganske så store familie. Serien holdt et godt nivå gjennom fem sesonger, hvor siste sesong kanskje var seriens beste. De fleste i redaksjonen har ikke fått med seg denne serien, som er nok en bekreftelse på at dramaserien havnet litt i skyggen av andre HBO-serier. Kanskje flere av oss bør finne tiden, for seriens sklir nedover listen og trenger noen nye fans her i redaksjonen for å holde seg innenfor.

Ballers (NY)

Ballers HBO 14224HBO (2015-): Dwayne Johnson er skuespilleren alle vet hvem er, men som paradoksalt nok aldri har blitt en «superstjerne». Etter flere filmforsøk, hvor suksessene begrenser seg til filmer hvor han har birolle fremfor hovedrolle, har han funnet ut at komiserie kan være greien for han.

Vi er ikke uenig i det. Med bunnsolide Peter Berg i registolen og erfarne Stephen Levinson på manussiden får den en god start. Imponerte nok til å bli fornyet. Kan minne litt om Entourage og er vel verdt å sjekke ut for fans av den serien.

Happyish (NY)

HAPPYish Coogan Hahn WhitfordShowtime (2015-): Satire er best servert mørk. Litt blandet mottagelse for serien som opprinnelig hadde Philip Seymour Hoffman på rollelisten. Dette er en komedie som stiller store spørmål. I hvert fall for en mann på 44-år som jobber i et selskap som nettopp har fått en ny yngre sjef av den mer irriterende sort.

Hung (NY)

HungHBO (2009-2011): En kortlevd HBO-serie om en mann med minimalt med hell men maksimalt med penis. Etter at alt som kan gå galt går galt, ender Ray Drecker (Thomas Jane) opp med å profittere på sine edlere deler. Om du er interessert i et dypdykk i mannlig prostitusjon så trenger du ikke lete lenger enn dette.

Serien har sneket seg inn på listen etter at den ikke kom med forrige gang.

House Of Saddam (NY)

House Of SaddamBBC/HBO (2008): Dokudramaet er et must for alle med interesse for livet til en av moderne tids mest kjente diktatorer. Saddam Hussein preget verden i flere tiår før han ble tatt av dage og Irak invadert. BBC og HBO gjorde her en god jobb med å gjenfortelle hans liv. De fire episodene går raskt unna!

The 4400 (67)

The 4400USA Network (2004-2007): Er nesten på stedet hvil denne innkjøpte science fiction-serien. Den ble sendt på norsk fjernsyn i sin tid og er derfor velkjent blant mange av dere. 4400 mennesker som på mystisk vis forsvant over de siste tiår vender tilbake. Hva har skjedd? Og hvorfor vender de tilbake?

Serien var en av flere som kom i kjølevannet av Lost-bølgen på midten av 2000-tallet, uten å lykkes med å nå samme popularitet. Denne er vel mest av alt kjøpt inn for å fylle opp HBOs Sci-Fi tomrom. Det ble totalt 4 sesonger før den ble kansellert.

Continuum (65)

ContinuumShowcase (2012-2015): Nok en innkjøpt Science Fiction-serie. Aner vi en trend? Kanadierne viser at de har noe å fare med de også, her har vi en science fiction serie med mye å like. Kiera Cameron (Rachel Nichols) reiser tilbake i tid for å stoppe en opprørsgruppe fra å endre fremtiden. Ikke verdens mest nyskapende plott, men gjennomføringen er god nok til at den holder seg stabilt på topplisten vår.

Sex And The City (66)

y99sexcast2_20000530_00477.jpgHBO (1998-2004): En av HBOs største suksesser og en hit blant det kvinnelige publikum. Den holdt kanskje på litt for lenge til å holde kvaliteten på topp og ble fulgt opp av noen mindre heldige filmer. Men ingen kan ta fra serien at den var forut for sin tid på flere felt. Sjeldent har kvinnelige rollefigurer fått mer fokus.

Den har i ettertid fått kritikk for å glorifisere sex, den fikk til og med feminister på nakken, noen mente serien var et tegn på at feminisme var død. Det forhindrer den ikke fra å bli ansett som en av tidenes beste, blant annet av renomerte TIME Magazine. Det er også en av de herlige seriene som skaper heftig diskusjon og kan splitte de fleste grupper, også vår redaksjon.

Jericho (61)

JerichoCBS (2006-2008): Den post-apokalyptiske serien fikk mye hype men slet med å overbevise første halvdel av sesong 1. Men den ble merkbart bedre, bare for å bli kansellert etter kun en sesong. En av mediehistoriens mest spektakulære redningsaksjoner ble igangsatt av fansen, hvor folk ble oppfordret å sende nøtter til CBS. Engasjementet, samt at selskapet nok ikke ønsket å få like dårlig stempel som Fox fikk etter kanselleringen av Firefly, fikk fansen viljen sin og en kort 2. sesong som avsluttet det hele.

Om ikke annet er serien en godbit i TV-historien, det første tilfellet hvor en serie ble reddet av mulighetene med sosiale medier. Og nøtter.

Californication (60)

Californication1Showtime (2007-2014): Smått sjokkerte seere ble vitne til David Duchovny i en helt annen rolle enn den som edle Fox Mulder i X-Files. I denne lille perlen av en serie spiller han den sjeldent edrue forfatteren Hank Moody. Det er sex, dop og rock slik vi aldri har sett på TV før. Ikke for den sarte sjel, mens alle andre som ikke alt så denne da den ble sendt på TV 2 bør sjekke den ut.

Vikings (NY)

vikings_sesong2_History (2013-): I forrige runde var ikke Vikings tilgjengelig på tjenesten, men er tilbake nå og dundrer til med en respektabel plassering på topplisten.

Vikingdramet kan ikke akkurat sies å være alt for realistisk, men hva gjør så det? Vi er ikke overøst med serier som tar for oss vår mer barbariske side av historien. Den gangen vi plyndret, herjet og skapte legender. Gjennom tre sesonger har den holdt seg godt.

Det er også kjekt å se nykommere på seriefronten gjøre det såpass bra. History gikk nye veier i 2013 når de satset på drama. Noe vi er glad for!

Førsteinntrykk – sesong 3

Hell On Wheels (62)

HELL-ON-WHEELS-Season-1-Cast-Promo-600x343AMC (2011-2016): Med kritikerroste Mad Men og Breaking Bad ønsket AMC å skape nok en kritikerfavoritt med hevneren Cullen Bohannon (Anson Mount). Slik gikk det aldri, serien har tidvis hatt vanskeligheter med å definere hva den ønsker å være og har hatt sine utskiftninger bak kamera. Men serien om jernbanebyggingen i USA har sine øyeblikk og er visuelt nydelig. Når den tar slutt i 2016 vil den stå igjen som en av de lengstlevende westernseriene i moderne tid.

Dette er for øvrig en av de seriene som er tilgjengelig flere steder, for også Viaplay og TV 2 Sumo har denne.

Anmeldelse – sesong 1

The Walking Dead (46)

the-walking-dead-companion-series-casting-call-amcAMC (2011-): Så og si alle strømmetjenester har en eller flere sesonger av zombieserien, som vel gjør den til HBO Nordics minst eksklusive serie. Men siden den tross alt er en av de mest populære seriene er det ikke rart tjenesten har den i biblioteket. Bare så synd også de ikke tilbyr rykende ferske episoder. Der tviholder kanalen Fox på rettighetene.

AMC har nå gjort det bra med denne godbiten. Oscar-vinner Frank Darabont tilførte skrekksjangeren tunge dramaelement og det ble en umiddelbar hit. Serien har vært preget av store endringer i produksjonsteamet, blant annet ble Darabont sparket. Det har satt sitt preg på sluttproduktet som tidvis er litt ujevnt. Men få serier vet å engasjere bedre enn zombieserien og det er ikke rart den er blitt en snakkis.

Den får nå også en egen søster-serie og med det vokser zombieuniverset seg større. Den sliter litt med å holde seg høyt på listen vår, tvert imot har den falt over 20 plasser. Har den sett sine beste år?

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2 Anbefaling Dybdeartikkel: AMC Recaps

The L Word (51)

The L Word 2Showtime (2004-2009): Serien som for alvor bragte livet til lesbiske jenter til TV-skjermen. Forrige tiår var som en revolusjon å regne når det kom til å gi rom for rollefigurer som enten var homofil, lesbisk eller transseksuell – og denne er en av de mer kjente og beste seriene om temaet. Kanskje litt mer melodrama her enn i klassikeren Queer As Folk, men på sitt beste er dette fengende drama.

The Comeback (NY)

comeback_The HBOHBO (2006-): En passende tittel, siden serien gjorde comeback til stor suksess i 2014. Friends-stjernen Lisa Kudrow spiller i serien som tar for seg Hollywood på både komisk og dramatisk vis. Det er ikke uvanlig at Hollywood lager serier om Hollywood, noe annet er vel ikke å forvente av en bransje fylt med narsissister. Men vi klager ikke, da få ting er morsommer enn satire om underholdningsbransjen!

Snek seg inn på listen etter å ha vært utelatt sist.

The Borgias (38)

borgias-0205-2Showtime (2011-2013): Paven slik vi aldri har sett han før. Vi følger Borgias-familien på sitt mektigste, med Rodrigo Borgia (Jeremy Irons) som Vatikanets nye pave. Serien ble dessverre kansellert før den fikk en skikkelig avrunding og tross storstilt kampanje fra fansen valgte Showtime å ikke fullføre med en to-timers film. Slutten ble i stedet tilgjengelig i e-book format.

Om du liker historisk drama og ikke lar deg skremme av det mer grafiske innen sex og vold (selvfølgelig gjør du ikke det hvis du abonnerer på HBO Nordic…), da er denne midt i blinken for deg.

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2

Dexter (59)

dexter-season-7Showtime (2006-2013): I natt er natten! Hvem skulle tro en serie om en seriemorder kunne bli en slik favoritt?

De fire første sesongene, spesielt den fjerde, er noe av det beste vi har sett innen spenningssjangeren. Mot slutten mistet serien litt fotfeste og hadde en av de mest omtalte avslutningene siden The Sopranos. Ikke alle var fornøyd, for å si det mildt, men samtidig får serien kanskje litt mye kjeft for slutten uten å ta hensyn til alt det geniale som kom forut for syvende sesong. Historien om massemorderen Dexter er fengende og det er lite som skremmer mer enn opplevelsen av at man som seer plutselig sitter og heier på en massemorder.

Serien står ganske på stedet hvil på vår liste. Det blir spennende å se om den blir høyere ansett etter hvert som tiden går, eller vil vise seg å være en av de mer oppskrytte seriene.

Anmeldelse – sesong 6 Anmeldelse – sesong 7

The Office (USA) (33)

office_michaelcomesbackNBC (2005-2013): Aiai, her har vi en kjærkommen komiserie som raser nedover listen.

Amerikanerne laget sin egen utgave av den britiske, her med Steve Carrell i hovedrollen. Det ble hele 9 sesonger av komiserien, de siste par sesongene med James Spader i hovedrollen. Litt haltende start på serien, men etter hvert vant den både seerne og kritikernes respekt. Den har også fått innbitte tilhengere her i redaksjonen, selv om det ikke er nok til å sikre den en plass blant topp 50.

How To Make It In America (48)

how to makeitamericas2topp15HBO (2010-2011): Det ble kun to sesonger for serien man håper skulle erstatte Entourages popularitet. Som nevnte serie er også denne om jakten på «den amerikanske drøm», en tematikk produsent Mark Wahlberg er smått besatt av. Sesong 2 er jevnt over ansett som en klar forbedring, men tross Wahlbergs håp om at serien kunne fortsette på en annen kanal ble det en brå slutt for nok en HBO-serie.

Ja’ime: Private School Girl (NY)

Optimized-jamie-private-gal-e1381299119789HBO/ABC1 (2013): Mockumentary om livet til Ja’mie King, en rollefigur for øvrig til stede i seriene We Can Be Heroes og Summer Heights High. Den australske serien mottok blandet reakjson, noe den også har fått her i redaksjonen. Men den gjør det godt nok til å nesten karre seg inn på topp 50. Det er ikke til å kimse av.

Bosch (NY)

boschAmazon (2014-): Serien med en særdeles lovende første episode. Dessverre klarer den ikke helt å holde på nivået og intensiteten gjennom første sesong, selv om den holder et imponerende godt nivå for å ha så mange tradisjonelle trekk. Vi følger Bosch (Titus Welliver), en eldre etterforsker som streber med å passe inn i en moderne tid. Som nevnt, ikke noe nytt konsept. Men regien, skuespillet og de vakre omgivelsene gir denne noe ekstra. Eventuelt har vi bare en stor forkjærlighet for serier om middelaldrende menn i utakt med samfunnet.

Real Time With Bill Maher (56)

Ben Affleck, Bill Maher, Sam HarrisHBO (2003-): Vi fortsetter å ta oss den frihet å inkludere aktualitetsprogrammer i listene våre. Først ut er denne miksen av politisk satire og politisk debatt. Bill Maher har provosert og underholdt i over et tiår. Kun de tre siste sesongene er tilgjengelig på HBO Nordic, som er litt synd trass i at seriens fokus på nåværende hendelser gjør at det kun for spesielt interesserte er aktuelt å ønske et dypdykk i arkivet. Maher er ikke redd for å tråkke i salaten og gjestene er ikke redd for å irettesette han. En litt skjult perle av et aktualitetsprogram.

Halt And Catch Fire (35)

halt_and_catch_fire_amc_a_lAMC (2014-): Nok en ny periodedrama som holder høy klasse. Denne gang er det 80-tallet og eksplosjonen som databransjen opplevde. Jepp, denne er som skapt for nerder og geeks der ute. Men andre bør fint finne mye å glede seg over også.

I en tid hvor Apple ble født og IBM var den store giganten, her følger vi en gruppe innovatører som forsøker å bygge den neste nye superdatamaskinen for hjemmebruk. Denne har potensial til å bli Mad Mens arvtager. Trass i lave seertall har den fått nok en sesong.

Den sliter litt med å holde på fascinasjonen og ramler over 20 plasser. Det blir spennende å se hvordan den holder seg i neste liste-runde!

Carnivàle (15)

CarnivaleHBO (2003-2005): Det er en gjenganger at favorittserier blant redaksjonen fikk et alt for korte liv, noe som også gjelder Carnivàle. Det ble kun to sesonger på den Twin Peaks insiprerte dramaserien om 30-tallets USA. Vidunderlig cinematografi og en gripende historie om et karneval midt i depresjonstiden gjør denne til en serie verdt å sjekke ut.

Den er ute av topp 20-listen, men det er ikke så rart når kun to av redaksjonens medlemmer har sett den. Vi får vente og se hvordan den gjør det når flere av oss har funnet tid til å sjekke den ut.

Looking (49)

New-HBO-Gay-TV-Show-LookingHBO (2014-): Samme måned som True Detective stjal all oppmerksomhet kom denne nøkterne og gode dramaserien om tre homofile menn i San Francisco, den omtales gjerne som «homseversjonen av Girls«. Her finner vi også Scott Bakula (Quantom Leap, Enterprise) i en herlig birolle. En serie som opplever seervekst for hver episode, her har vi en potensiell hit om fremgangen fortsetter.

Med halve redaksjonen som publikum holder den seg godt på listen, også etter at sesong 2 er ferdig sendt. Det lover godt!

Førsteinntrykk

Girls (63)

hbo-s-girls-is-the-best-new-tv-show-of-2012HBO (2012-): Enda en av de mer omtalte seriene som ikke klarer å lure seg inn i toppkampen. Men det er fremgang, med et byks på 10 plasser. Det er imponerende, spesielt med tanke på hvor splittet redaksjonen er om komiserien.

Det var litt av en gambling HBO tok med å satse på det nokså ubeskrevede bladet Lena Dunham, som skapte serien og inntok hovedrollen. Men gamblingen ga kjempegevinst. Her følger vi en gjeng hjelpeløse og selvopptatte jenter i 20-årene. Serien er minst like provoserende som den er morsom og er en av vår tids mest diskuterte serier. Den splitter kritikerne, seerne og vår egen redaksjon.

Spartacus (37)

spartacus3Starz (2010-2013): Vold, sex, drama og action – denne serien gjør overdrivelser til sitt våpen og leverer et forrykende eventyr om den legendariske slaven og gladiatoren Spartacus. Med den ene rollefiguren mer episk enn den andre blir det aldri kjedelig og serien forbedrer seg jevnt over. Den klarer også kunststykket å gi en gripende slutt selv om historiebøkene for lengst har avslørt frihetskjempernes skjebne.

En pioner innen det grafiske. Stjernen Andy Whitfield døde på tragisk vis etter første sesong, Liam McIntyre tok opp sverdet etter han og sørget for at serien kunne fullføre ferden. Den første store suksessen til kanalen.

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 3

The Leftovers (27)

140303-the-leftovers-2p-900HBO (2014-): Med Lost-skaper Damon Lindelof på laget blir vi servert nok et spektakulært mysterium. Men denne gang er det liten interesse i finne ut hva som har skjedd, her er det sorg og tap som utforskes. Handlingen tar til tre år etter at 2% av verdens befolkning på mystisk vis har forsvunnet. Selv om det på utsiden ser ut som om livet er tilbake til det normale så er alt egentlig snudd på hodet. Her er det karakterutforskning på et nivå vi sjeldent har sett maken til.

Dette er en av de mørkeste seriene HBO har servert oss, noe som sier sitt. Den er ikke for alle, men om du først liker deg i skyggene bør denne glede ditt seriehjerte. Det blir spennende å se om sesong 2 kan gi den et byks tilbake til topp 30.

Førsteinntrykk

Penny Dreadful (52)

Penny-Dreadful-2014-DShowtime (2014-): Seriesuksessen American Horror Story bekreftet publikums interesse for skrekk og horror, dermed overrasket det ingen at Showtime også ville ha del av kaken, som resultat fikk vi denne skremmende serien. Den er fylt med kjente skrekkfigurer og ble godt mottatt av kritikerne, blant annet de to i vår redaksjon som har sett serien.

Extras (29)

ExtrasBBC/HBO (2005-2007): En absurd situasjonskomiserie om livet på settet til film-, TV-og teaterproduksjoner. Nok en perle laget av duoen Stephen Merchant og Ricky Gervais, som også her har hovedroller.

The Red Road (NY)

theredroad_fafaSundance TV (2014-2015): Det mangler ikke på dramaperler fra nykommer Sundance, som her følger opp suksessen med Rectify. Serien, med Game Of Thrones-stjernen Jason Momoa i hovedrollen, opplevde ikke helt den samme kritikersuksessen, men vi syntes nå den er vel verdt en titt.

Politimannen Harold Jensen (Martin Henderson) får her problemer med å følge sin moralske overbevisning, etter at hans alkoholiserte kone roter det til. Han ender opp i en intens og spennende konflikt med gjengmedlemmet Phillip Kopus (Jason Momoa).

Serien ble kansellert etter 2 sesonger og bør derfor ikke ta alt for mye av din tid å sjekke ut.

Strike Back (42)

strikeback3_03-1600x1600Sky1/Cinemax (2010-2015): Actionpakket serie som ikke sparer på kruttet. Opprinnelig en Sky-serie med Richard Armitage (The Hobbit) i hovedrollen, men alt tok en ny vending til det bedre fra sesong 2 da Cinemax ble involvert og revialiserte det hele. Nye hovedrolleinnhavere kom på plass og serien ble mer lekende og absurd action ulikt alt annet der ute. Vi liker særegenhet her i Serienytt og det scorer denne høyt på.

Førsteinntrykk – sesong 4

Olive Kitteridge (30)

Olive KitteridgeHBO (2014): Miniserie fra 2014 som ble godt mottatt hos oss og kritikere for øvrig. En litt sær dramaserie som utforsker depresjon, sjalusi og øvrig familieliv på en unik og gripende måte. Serien er eksepsjonell innen alt fra regi til Frances McDormands skuespill.

Den har kun en håndfull episoder og passer ypperlig som helgeunderholdning, eller erstatning for en god bok.

The Honourable Woman (26)

thehonourablewoman_maggiegyllenhaal2442BBC/Sundance TV (2014): Britisk spionthriller med Maggie Gyllenhaal i hovedrollen. Miniserien på totalt 8 episoder ble godt mottatt i fjor, med mye ros blant de tre i redaksjonen som har sett den.

Dette ble også en prisvinner, blant annet med Golden Globe til Gyllenhaal.

Rome (40)

RomeHBO (2005-2007): Topp ti blant et par av redaksjonens medlemmer, dette historiske dramaet var både unik og episk i sin portrettering av romerne. Omstendighetene rundt Caesars attentat og påfølgende konflikt med Cleopatra blir god dekket, men det er de to fotsoldatene Titus Pullo (Ray Stevenson) og Lucius Vorenus (Kevin McKidd) som står i sentrum.

En kreativ tilnærming til historiefortelling, dessverre ble det kun 2 sesonger. En av tidenes dyreste TV-serier, noe du fort skjønner hvis du sjekker den ut. Her spares det ikke på mye.

The Office UK (5)

The Office UKBBC (2001-2003): Den legendariske serien raser ut av topp ti! En av de absolutt største overraskelsene på sommerlisten vår. Dette viser litt hvor jevnt og høyt nivå det er på topp 50-listen.

Britene har alltid vært mestre innen humor. Serien sparket for alvor i gang karrieren til Ricky Gervais, som har hovedrollen som den helt håpløse sjefen David Brent. Serien har fått søsterserier i en rekke land. Her finner vi også Martin Freeman (Sherlock, The Hobbit-trilogien) i en artig rolle. Gode nyheter er at Ricky Gervais jobber med en kommende film om David Brent.

Battlestar Galacatica (34)

battlestar-galactica-heroSyfy (2003-2009): Nyversjonen av klassikeren med samme navn revitaliserte sjangeren og ga science fiction en mørkere retning. Den holder seg stabilt på listen, trass et lite fall. Innen science fiction-sjangeren er den ena v tjenestens høyest plasserte.

En kjempesuksess for kanalen, serien var aldri redd for å fornye seg og unngå å bli fanget i samme dramaturgiske mønster. Det var en episk ferd gjennom syv år og science fiction-sjangeren har slitt med å oppdrive en like stor suksess i ettertid.

Masters Of Sex (53)

masters of sex 2Showtime (2013-): Det handler ikke overraskende om sex i denne kritikerroste Showtime-serien. Den tar utgangspunktet i en sann historie, vi følger den ambisiøse doktoren William Masters som forsøker å på vitenskapelig vis oppdage sexens hemmeligheter.

Vi kan alle takke ekteparet for å ha avdekket noen av nytelsens største hemmeligheter. Det skader ikke med litt kvalitetsdrama når selv det voksne publikum får seg litt seksualundervisning.

Førsteinntrykk

Boardwalk Empire (39)

boardwalkempire1331HBO (2010-2014): Det var litt av et varp for HBO å sikre seg mafioso-mesteren Martin Scorsese, som fungerer som produsent for serien om Nucky Thompson. Men det er The Sopranos-manusforfatter Terence Winter som er seriens hjerte og sjel. Gjennom fem sesonger blir vi servert mafiadrama av ypperste klasse. Også denne har gitt litt variert inntrykk blant de seks som har sett den i redaksjonen.

Trass at den kommer seg ganske høyt på listen, er det vel litt skuffende at en serie med slike navn involvert ikke dominerer den. Kanskje den blir enda høyere ansett når den får litt mer tid til å la inntrykkene modnes?

Anmeldelse – sesong 1

Luther (44)

BB239767@LUTHER web useBBC (2011-): En noe uvanlig britisk krim med den voksende stjernen Idris Elba (The Wire) i hovedrollen. Han spiller John Luther, en etterforsker med sine egne personlige demoner og noe uvanlige fremgangsmåter. Ruth Wilson (The Affair) har en fortryllende rolle som en morder Luther ikke klarte å sette bak lås og slå.

Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 2 Anbefaling

Flight of the Conchords (21)

FLIGHT OF THE CONCHORDSHBO (2007-2009): En unik serie som følger livet til bandet med samme navn. Det haglet med Emmy-nominasjoner til denne kortlevde serien, som er så godt likt blant fire av redaksjonens medlemmer.

Top Of The Lake (24)

TopLakeSundance TV/BBC (2013): Nok en solid samproduksjon mellom Sundance TV og BBC, her følger vi etterforsker Robin Griffin (Elisabeth Moss) som forsøker å finne ut hva som skjedde med en gravid 12 år gammel jente som er forsvunnet. Ansett som en av de beste seriene i 2013, også her på berget. Sliter litt med å holde stand på listen, men her er marginene såpass små at det er godt gjort å holde seg innenfor topp 40.

Anmeldelse Anbefaling

Silicon Valley (41)

siliconValley_HBOHBO (2014-): Fjorårets nye komisatsing for HBO, den handler om en gjeng nerder som forsøker å etablere eget selskap i teknologiens store stue Silicon Valley. Halve redaksjonen har så langt fått øynene opp for serien, som anses som en ganske så god komiserie. En av få serier som forbedrer listeplasseringen sin siden sist, her aner vi konturene av noe stort!

Førsteinntrykk

John Adams (14)

John Adams2HBO (2008): Paul Giamatti fant seg godt til rette i rollen som USAs 2. president. Miniserien sanket inn den ene prisen etter den andre. Noe som var fullt fortjent. Serien satt en ny standard for historisk drama, noe overraskende maktet den ikke å holde seg innenfor topp 20.

Anmeldelse

Bored To Death (13)

bored-to-death1HBO (2009-2011): Før Cheers-stjernen Ted Danson fant seg til rette i CSI var han med i denne mindre kjente dramakomedien om privatetterforskeren og forfatteren Jonathan Arnes (spilt av Jason Schwartzman). Komikeren Zach Galifianakis var også fast inventar. Da HBO kansellerte serien i 2011 ble det ramaskrik blant fans, det var mer et strategisk valg enn grunnet manglende popularitet. Hva kan vi si? Av og til bommer til og med HBO med sine valg.

En av de største overraskelsene på forrige liste, hvor den var nær å komme blant topp ti. Har en mer forventet plassering denne gang.

Twin Peaks (7)

twin peaksABC 1990-): Hva i alle svimlende dager er det som skjer? 33. plass til en av tidenes beste serier?

Hva kan vi si. Et par av redaksjonens medlemmer syntes serien kun er god. Altså, ikke «fantastisk» eller «legendarisk». Dermed går den hodestups ut av topp ti.

Kanskje den ikke tåler tidens tann like godt? Eller kanskje ikke alle klarer å se hva David Lynch-serien leverte? ABC satset på han og Mark Frost, resultatet ble en av de mest nyskapende og surrealistiske seriene vi noen gang har sett. Den spektakulære førstesesongen ble snakkis verden over, også her hjemme da serien ble sendt på NRK. Lynch forsvant ut etter første sesong og kvaliteten dalte, men denne er uansett en perle. Og nå kommer den tilbake, denne gang på Showtime og med Lynch i førersetet nok en gang. Som vi gleder oss!

Dead Like Me (55)

Dead Like MeShowtime (2003-2004): Mandy Patinkin og Ellen Muth spilte hovedrollene i serien om «mannen (og kvinnen) med ljåen». Det ble kun to sesonger og serieskaper Bryan Fuller forsvant ut ganske tidlig grunnet kreative uenigheter. Dramakomedien hadde i flere år premiererekorden for Showtime.

Klarer å komme seg høyt opp på listen, noe som nok kan forklares med at kun to av redaksjonens medlemmer har sett den. Her snakker vi lekse til resten av redakjonen, slik at vi kan få en mer omfattende dom over dens kvaliteter.

Curb Your Enthusiasm (6)

curbtttteetqtoppHBO (2000-2011): Enda en av forrige rundes topp-ti som snubler nedover. Ikke at den gjør det dårlig, det er bare det at nå er det ytterst små marginer som skiller seriene.

Seinfeld-skaper Larry David hvilte ikke på sine laurbær etter at serien ble avsluttet og resultatet ble denne herlige improvisasjonskomedien. Vi håper alle det skal bli en 9. sesong, men det ser mindre og mindre sannsynlig ut. Fansens reaksjon til Seinfeld-finalen ga Larry David motforestillinger mot å gi serier en avsluttende episode, så vi må vel uansett bare innse at noe slik får vi ikke enten det mot formodning skulle bli en ny sesong.

The Shadow Line (NY)

The Shadow LineBBC (2011): Inn på topp 30 lurer denne kortlevde britiske dramaserien seg. Med Christopher Eccleston og Chiwetel Ejiofor i hovedrollene. En dans av moralsk dillemma og mordetterforskning, her får vi servert noe av det beste sjangeren har å by på.

Ikke en alt for kjent serie, som kun to av redaksjonens medlemmer har fått med seg. Vi får se hvordan denne klarer seg når flere sjekker den ut.

Luck (19)

Luck Dustin Hoffman HBO Sky Atlantic AceHBO (2012): Det ble med kun en sesong av Dustin Hoffman-dramaet. Han og skuespillerlegenden Nick Nolte ga en gripende og interessant fortelling om livet rundt veddeløpsbanen. Michael Manns intense visuelle stil kom til sin rett her, men dessverre sørget tragedier på settet, hvor to hester døde, til at HBO avsluttet serien midt under produksjon av andre sesong. Dette kunne bli en av de beste seriene på alle områder.

Anmeldelse

Generation Kill (22)

Generation KillHBO (2008): Nok en miniserie om krig og elendighet, denne gang med fokus på invasjonen av Irak i 2003. Med på manussiden sikret HBO seg The Wire-folkene David Simon og Ed Burns. De tok boken med samme navn og skapte fengende flott underholdning, fri for de vanlige klisjeene som gjerne følger slike historier.

True Detective (20)

True Detective 1HBO (2014-): Fjorårets komet True Detective holder ikke helt stand, men det kan kanskje sesong 2 gjøre noe med? Antalogiserien holdt nivået gående gjennom 10 episoder og har så langt imponert like mye i sesong 2. Det er utvilsomt noe særegent over denne serien, som gjør sitt ytterste for å levere på alle områder. Visuelt storslagent med dialog som både er berusende og mindblowing.

Anmeldelse – sesong 2 Førsteinntrykk – sesong 2

Six Feet Under (17)

Six Feet UnderHBO (2001-2005): Flere anser dette som en av HBOs absolutt beste serier og flere vil sikkert reagere at den ikke er enda høyere på listen. Den har til og med falt utenfor topp 20. Men nå snakker vi serier på så høyt nivå at det blir vanskelig å skille de. Her følger vi familiebedriften til familien Fisher. Livet til brødrene Nathaniel (Peter Krause) og David (Michael C. Hall) gir oss et unikt innblikk i temaet døden. Alan Ball (True Blood, Banshee) står bak serien, noe som befestet hans posisjon som en av vår tids største serieskapere.

Oz (9)

Oz2HBO (1997-2003): Blant de mange HBO-perlene var denne litt av en pioner. Før The Sopranos dro inn haugevis med seere og priser satt fengselsserien sitt preg. Den første timelange dramaserien til HBO, den satt en standard og banet vei for den ene suksesserien etter den andre. Det var et klart tegn på at HBO kom til å bli en viktig faktor i dramasjangeren.

Den ramler ut av topp ti, noe som er litt trist sett i et serie-historisk perspektiv. Dette er en serie verdt å få med seg av flere grunner og satte standarden for over et tiår siden.

Veep (45)

veep 3HBO (2012-): Nok en komiserie-fulltreffer for Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld, The New Adventures Of Old Christine). En satire av livet som visepresident. Så nær makten uten egentlig å ha noe som helst makt.

Denne gjør et solid byks på listen, noe som ikke bør overraske noen. Håver inn priser og Louis-Dreyfus er den suverene dronningen av komedie. Er på vei til å bli en legendarisk serie.

Banshee (54)

bansheeCinemax (2013-): Actionmoro som flyr rett til vers på topplisten. Ikke uventet, da den tar nye steg for hver bidige sesong. Dessverre tar serien snart slutt, men det er kanskje geit å gi seg på topps?

En ultramaskulin actionserie om tyven Lucas Hood. Norgesvennen Antony Starr har hovedrollen i en serie fylt med så mye sex og vold at endel seere sikker syntes det blir litt for mye. Men her i redaksjonen er vi hverken sarte eller forfengelige. Det blir ikke mer actionfylt enn dette her!

30 Rock (50)

30rockpromoheaderNBC (2006-2013): HBO Nordic liker å kjøpe inn satire og få serier er mer anerkjent enn denne. Tina Fey-serien tar for seg livet på settet til et sketsjeprogram. Alec Baldwin har hovedrollen. Serien viser at NBC har mer enn nok med selvironi, men den slet med å tiltrekke seg de store publikumsmassene tross mye god kritikk.

Vi liker den bedre og bedre her i redaksjonen og den klatrer mot toppen som slik en Wildling forserer veggen i Game of Thrones.

Last Week Tonight With John Oliver (10)

LastWeekTonight_HBOHBO (2014-): Fjorårets nykommer er ute av topp ti, men innehar fortsatt en respektabel plassering etter at 2. sesong er fullført. 2014 handlet for det meste om True Detective og denne her havnet litt i skyggen. Nyheter har aldri vært morsommere og presentert mer lærerikt og med perspektiv. Uten filter. «Du er ingen politikers venn» har Oliver sagt om rollen som både journalist og komiker. Men han er absolutt en venn av seerne. Nyskapende, tankeprovoserende og hysterisk morsomt.

Togetherness (NY)

TogethernessHBO (2015-): Den nye komisierien går rett inn på topp 20-listen. En imponerende bragd, det blir spennende å se om den klarer å beholde sin gode plassering når flere av oss i redaksjonen rekker å se den. Den får strålende skussmåll fra de to av oss som har sett den.

I første sesong, på totalt 8 episoder, følger vi en smått dysfunksjonell familie. HBO har nok en gang gått vågalt til verks og stolt på et ganske ubeskrevet blad. Denne gang børdrene Duplass, som står for det meste av regi og manus.

Ikke like kjent og kritikerrost Girls og Veep, men den kan nå skryte på seg en høyere plass på vår liste. Så får vi se om den klarer å holde seg der.

Anmeldelse – sesong 1

The Jinx: The Life And Deaths of Robert Durst (NY)

The Jinx Durst DirectorHBO (2015): Vi har også funnet plass til en dokumentarserie, som utrolig nok ledet til arrestasjon av Robert Durst. Med utgangspunktet i forsvinningen til Dursts kone, mordet på forfatteren Susan Berman og Dursts nabo Morris Black utforskes her livet til den omstridte mannen. Stod han bak drapene? Hva har han å si til turbulensen og mystikken som omringer han?

Treme (NY)

753961_Treme_404-011413_PS101111_PS81636-1600x1600HBO (2010-2013): Denne ble utelatt forrige gang fordi kun en i redaksjonen hadde sett nok av den. Det har vi gjort noe med og etter at et par til av oss har funnet tid, er dommen klar: Dette her er noe av det beste HBO har levert! Blant annet The Wire-skaper David Simon står bak dette imponerende dramaet om et New Orleans og dens innbyggere etter at orkanen Katrina herjet.

Ikke blant de mest kjente HBO-seriene. Men det samme var nå også tilfellet for The Wire i sin tid. Sjekk den ut og fortell oss gjerne hva du syntes om dramaet!

The Pacific (23)

pacific-hboHBO (2010): Andre runde med HBOs beretning om 2. verdenskrig, den første var med legendariske Band Of Brothers. Denne gang er det historien til Eugene Sledge, Robert Leckie og John Basilone vi blir servert, også denne gang med produksjon av øverste klasse. Ikke rart, da dette ble den dyreste miniserien i historien med en prislapp på over 200 millioner dollar.

Tar et par steg i riktig retning på topplisten vår, vi er glad i krigsdrama. Litt overraskende er det at kun et par av oss har sett den, her må nok redakjsonens øvrige medlemmer rydde kalenderen. Selv om den nok aldri når statusen til forgjengeren er det lite å utsette på denne monumentale prestasjonen.

Enlightened (28)

enlightenedseason2whitedernHBO (2011-2013): Denne herlige og sprø lille dramakomedien kunne både frustrere og fascinere i sitt korte liv. Vi følge Amy (Larua Dern) som desperat forsøker å få livet i orden etter et nervøst sammenbrudd. Nå ønsker hun å redde alle, som en kvinnelig Don Quixote.

Dette er en av de mange seriene som dominerer i toppen, men som kun er sett av få av redaksjonens medlemmer. Dette er nok også tilfellet ute blant dere seere. En skjult perle?

Gomorrah (16)

Gomorrah-low-res1Sky Italia (2014): En italiensk serie har sneket seg inn på 15. plass, takket være at den falt i så god gjord hos de to i redaksjonen som har sett den. Basert på boken og filmen ved samme navn tar den for seg organsiert kriminalitet i Napoli. Den kan i beskrivelse minne mye om The Sopranos, men er noe helt eget og annerledes. Uten at det er en negativ ting. Den er tross alt blant topp 20.

Ikke la deg skremme av at det foregår på italiensk. Sjekk den ut om mafialivet frister deg.

Eastbound & Down (18)

EastboundHBO (2009-2013): Noe så uvanlig som en sportskomedie, denne her har en høy stjerne blant et par av redaksjonens medlemmer. De sørget for at den fikk høy plassering sist og jammen klarer den det ikke igjen. Er dette HBOs mest skjulte latterskatt?

Et tidligere sportsikon vender tilbake til hjembyen for å undervise ungdom. Will Ferrel er en av produsentene og han dukker også opp i en gjesterolle, noe som er et klart hint om hvilken absurditet denne serien siktet på.

1992 (NY)

beta-film_1992_stefano-accorsiSky Italia (2015): Italienerne har klart å kapre hele to av topp 20-plassene. Fellini ville vært stolt av hva hans landsmenn leverer på seriefronten! En politisk thriller med Mad Men-inspirerte elementer, dette er et must for enhver som har rørt en bok innen statsvitenskap. Mens Netflix har House Of Cards har HBO Nordic her gjort et lite kupp og sikret seg en serie som kanskje er enda bedre. En kritisk dramatisering av hvordan god PR kan forme politikken.

In Treatment (NY)

In TreatmentHBO (2008-2010): Rett inn og snuser på topp ti for serien som ikke hadde nok stemmer til å bli med i vår forrige liste. Holder en særdeles høy stjerne blant kritikerne og er sett på som en av de litt mer skjulte juvelene til HBO. Det gjenspeiler seg også i vår redaksjon, hvor få har sett den, men de som har sett den forguder den. Hverdagens psykologiske mysterier utforskes på hypnotisk vis.

Misfits (NY)

MisfitsE4 (2009-2013): Britenes høyeste plasserte serie, og noe så sjeldent som en høyt ansett superheltserie. Den beste beskrivelsen vi har sett av serien er nok «tåpelig, men brilliant». Som listen viser har HBO Nordic en forkjærlighet for å kjøpe inn science fiction-serier og dette er den beste av de alle, om vi skal tro vår egen dom. Her serveres vi en fornøyelig og omfattende beretning om samfunnets utskudd og hva som skjer når en storm gir de uante muligheter akkurat når livet er som verst.

Tross at serien er på fem sesonger går det forholdsvis raskt å få sett hele, siden hver sesong er på 6-8 episoder.

Party Down (31)

partydowncastStarz (2009-2010): Her snakker vi en av listens mest imponerende klatrebragder! Rett opp på topp ti etter at enda en i redaksjonen har sjekket denne ut. Dette viser hvilken påvirkning kultstatusen kan ha. En stor overraskelse. Er denne virkelig så god? Sjekk den ut og gi oss din mening i kommentarfeltet.

Kritikerne elsket denne komiserien, men den klarte aldri å tiltrekke seg nok seere til å få mer enn to sesonger. Det hjalp ikke på at serien mistet Adam Scott til Parks And Recreation og Jane Lynch til Glee. Det er forresten fortsatt et lite håp om en egen film som kan avslutte det serien startet.

Anbefaling

The Knick (12)

TheKnickCinemax (2014-): HBO-eide Cinemax kommer i ny og ne med noen spennende serier, The Knick er kanskje den mest lovende så langt. Med stjernen Clive Owen i hovedrollen som doktor John Thackery og hans kolleger på starten av 1900-tallet. Det finnes uendelig mange legeserier, men ingen som denne her.

Den klarer å holde seg høyt oppe tross at enda flere i redaksjonen har sett denne siden forrige gang. Det skal godt gjøres.

Førsteinntrykk

The Affair (11)

TheAffairShowtimeShowtime (2014): Mens folk flest hadde slått seg til ro med at serier som Fargo og True Detective var fjorårets beste nye serier kom dette spenningsdramet snikende og viste at det ikke var så enkelt. Spennende og nyskapende fortellerstruktur, med Dominic West (The Wire), Ruth Wilson (Luther), Joshua Jackson (Fringe, Dawson’s Creek) og Maura Tierney (ER) i hovedrollene. Ikke rart det ble en suksess. Vi er spent på fortsettelsen!

Førsteinntrykk

Deadwood (8)

Deadwood2HBO (2004-2006): Westernserien over alle westernserier. Et helt fantastisk karaktergalleri, med Al Swearengen (Ian McShane) og Seth Bullovk (Timothy Olyphant) i sentrum. Denne tok oss tettere på alt som foregikk i en gryende ny westernby, med sivilisasjonen bankende på døren. Den fikk aldri en skikkelig avslutning og Timothy Olyphant er nå stjernen i Justified, nok en fantastisk westernserie. Men ingenting var som Deadwood.

Denne er som en god bok. En episode for hver dag, her går man møysommelig til verks. I tillegg unngås alt man kan tenke seg av klisjeer, her er det nok av rollefigurer å forelske seg i. Vi skulle ønske vi hadde flere serier som denne!

Band of Brothers (4)

Band Of BrothersHBO (2001): Dette er den suverene miniserien. Tom Hanks og Steven Spielberg slo hodene sammen og produserte er mesterverk om 2. verdenskrig. Å bli vitne til «Easy Company» og de alliertes fremmarsj overgår det meste. Serien er, ikke overraskende, fortsatt blant de mest kjøpte på DVD over et tiår etter den ble sendt første gang. Det blir ikke mer episk enn dette.

Den ramler et par plasser nedover på listen, men er tjenestens høyest plasserte periodedrama. Dette er en serie alle bør se, den sprekker bobler og setter krigens grusomheter i et nødvendig perspektiv.

The Sopranos (2)

TheSopranosHBO (1999-2007): Serien som for alvor bragte anti-heltene i førersetet som kvalitetshunderholdning. Mafiosoen Tony Soprano får angstanfall og begynner å gå til psykolog. Her blir vi servert karakterutforskning ulikt det meste annet. Sjeldent har vi sett bedre prestasjon enn den avdøde James Gandolfini serverte oss. Et mesterverk.

Det er litt overraskende at den har falt noen plasser, denne bør fra et kritisk ståsted kjempe om topplassen.

Game Of thrones (3)

game-of-thronesHBO (2011 – ): Ute av topp tre, men har fortsatt en stor plass i våre seriehjerter. Den høyt elskede TV-versjonen av bokserien A Song Of Ice And Fire har vært blant årets beste hvert år siden premieren. Etter en turbulent 5. sesong har ikke vårt inntrykk endret seg, vi er fortsatt hektet. Nå er bøkene tatt igjen og det gjenstår å se om serien klarer å holde det gående på like imponerende vis. Det er heller tvilsomt, selv om vi lever i håpet.

Da HBO fikk høre om et episk litteraturverk skrevet for å aldri kunne bli filmatisert eller gjort til TV-serie, så klarte de ikke unngå fristelsen. Noe vi skal være sjeleglad for. Game Of Thrones har dominert og fascinerer med å kaste etablert sjangerkonvensjon ut vinduet. Tilbake sitter vi sjokkerte, gang på gang. Vi får aldri nok. Serien ga fantasy-sjangeren den respekt den fortjener.

Anmeldelse – sesong 1

Parks And Recreation (25)

parksNBCDCNBC (2009-2015): Det begynte ikke så bra for mockumentary-serien med en heller tam og rotete første sesong. Men så skjedde det noe, kvaliteten økte for hver episode og til slutt satt vi igjen med et ikonisk ensemble. En haug med humortalent både foran og bak kamera, serien sparket også i gang karrieren til Chris Pratt (Guardians of The Galaxy). For alle som elsker politisk satire som eksempelvis Yes, Minister så er denne her et must.

At den avslutter med en skikkelig sluttspurt og inntar topp tre? Sjokkerende? Egentlig ikke, da denne utvilsomt vil stå igjen med legendestatus. Det hjelper nok også godt på at seriens skuespillere er blitt store stjerner, mest av alt Chris Pratt som for alvor har slått gjennom med Guardians of The Galaxy og Jurassic World.

Friday Night Lights (47)

"Kingdom", Friday Night LightsNBC (2006-2011): Dramaserien tar for seg et amerikansk fotballag. Kyle Chandler spilte hovedrollen og vant en Emmy for den prestasjonen.

Dette er listens mest imponerende prestasjon! Rett opp på 2. plass. Hvordan kan det ha seg til? Peter Berg-serien slår virkelig fra seg, det er nesten som vi mistenker at det skjedde en feil under forrige runde med avstemning. Uansett, den har funnet sin plass oppe i toppkampen.

Nå har fortsatt halve redaksjonen til gode å sjekke den ut, men det spørs om det vil ha nevneverdig effekt til neste runde med toppliste. For dette er en serie som ser ut til å favne bredt. En herlig serie alt for få har fått med seg her til lands. Da er det greit å gjøre noe med det.

Anbefaling Anmeldelse – sesong 1 Anmeldelse – sesong 5

The Wire (1)

WireHBO (2002-2008): Det har skjedd flere overraksnede endringer i topplisten vår. Men ingen rokker med The Wire. Suveren førsteplass med alt av tomler opp blant de seks som har sett den i redaksjonen.

Omtales gjerne som «verdens beste TV-serie» og her i gården er ikke et unntak. Utrolig nok vant serien aldri Emmy, men hva gjør nå det når den har vunnet hjertene til seriefrelste verden over. Krimdramaet har alt og enda litt til med gripende drama, fantastiske rollefigurer, lekende regi og subtil samfunnskritikk som unngår det kunstsykket å bli prekende. Verdens beste serie? Godt mulig det.

Den er nå også tilgjengelig i remastered edition. Du bare må sjekke ut denne her, om det ikke alt er gjort. Den topper listen vår og mye skal skje om noen vipper den ned fra tronen neste gang.

[td_smart_list_end]

OBS! Ny Oppdatert liste – klikk her

Serier som kunne vært med…

Mr. Show, Boomtown, Brotherhood, Dates, Getting On, Lucky Louie, Mildred Pierce, The Chris Rock Show, Dominion, Southcliffe, Survivor’s Remorse, Doll & Em og Fleming – The Man Who Would Be Bond fikk bare stemme fra en i redaksjonen, men såpass høyt at det er godt mulig de ville karret seg til plass på listen.

Enig i listen? Noen serier som mangler som vi absolutt bør sjekke ut? Du vet hva du har å gjøre i så fall: Rop opp i kommentarfeltet. Ny oppdatert utgave av listen kommer mot slutten av året.

 

Sjekk ut våre andre sommerlister:

Annonse
X
X