Hva skal du se på HBO Nordic? Her er vår toppliste. 

HBO Nordic begynner å fylle seg opp med en god del serier nå, etter eget utsagn satser de 50% på HBOs egne serier og 50% på innkjøpteserier.

For å hjelpe dere med valgets kvaler satt hele redaksjonen seg ned og bedømte seriene. Totalt har en eller flere av oss sett over 100 av seriene og programmene tilgjengelig, det gir dermed et greit utgangspunkt.

To kvinner (Mona og Silje) og sek menn (Vidar, Steffen, Tobias, Kenneth Remy, Eirik og Jørgen) har bidratt for å komponere listen. Her er de 70 beste basert på snittkarakteren de fikk.

Annonse

Obs! Kun serier som 2 eller flere i redaksjonen har sett blir listet opp

Topplisten

True Blood

trueblood

HBO (2008-2014): Den en gang så høyt ansette vampyrserien karrer seg såvidt til en plass på listen. Serien ble avsluttet i 2014, før det forlot serieskaper Alan Ball serien til fordel for Banshee.

Alt i alt en midt-på treet serie i følge redaksjonen, som var langt fra enige seg i mellom om seriens kvaliteter. På sitt beste var vampyrserien en herlig analogi til livet blant minoriteter. Utgangspunktet, at vampyrer lever åpent i samfunnet, ga den en unik vri. Med HBOs frie tøyler var det også nok sex og grafisk action og gore til å tiltale oss de gangene manusarbeidet skrantet.

Som nok ble litt for ofte. For mer informasjon kan du lese vår anmeldelse av sesong 3 og sesong 5

Hello Ladies

helloladies

HBO (2013-2014): Stephen Merchant, medskaper til The Office, skapte denne komedien sammen med Lee Eisenberg og Gene Stupnitsky. Merchant har hovedrollen som briten Stuart, en kar ikke helt heldig med sine møter med kvinner i Los Angeles.

Serien ble kansellert etter kun en sesong, den fikk en film i 2014 for å avslutte det hele.

The Newsroom

thenewsroomseason

Med en av de mest spennende trailerne var det få serier vi gledet oss mer til i 2012. Kombinasjonen HBO og Aaron Sorkin, med kvalitetsskuespillere som Jeff Daniels og Sam Waterson, ga oss alle håp om noe storslagent.

Men konseptet å ha en serie om journalister som skulle revitalisere nyhetsbransjen ble dessverre litt for god til å være sant. Det ble litt for mye pekefingermentalitet, men serien hadde sine øyeblikk.

En av seriene det var størst uenighet rundt i vår redaksjon. Les vår anmeldelse av sesong 1

The 4400

The 4400

USA Network (2004-2007): Den første serien på listen som ikke er en HBO-serie. Science Fiction-serien ble sendt på norsk fjernsyn i sin tid, den handler om 4400 mennesker som på mystisk vis vender tilbake samtidig. Alle hadde i løpet av 60 år forsvunnet.

Serien var en av flere som kom i kjølevannet av Lost-bølgen på midten av 2000-tallet. Det ble totalt 4 sesonger før den ble kansellert.

Sex And The City

y99sexcast2_20000530_00477.jpg

HBO (1998-2004): En av HBOs største suksesser gjennom tidene og en hit blant det kvinnelige publikum. Den holdt kanskje på litt for lenge til å holde kvaliteten på topp og ble fulgt opp av noen mindre heldige filmer. Men ingen kan ta fra serien at den var forut for sin tid på flere felt. Sjeldent har kvinnelige rollefigurer fått mer fokus.

Serien har i ettertid fått kritikk for å glorifisere sex, den fikk til og med feminister på nakken, noen mente serien var et tegn på at feminisme var død. Det forhindrer ikke serien fra å bli ansett som en av tidenes beste, blant annet av renommerte TIME Magazine. En serie som splitter de fleste seergrupper, også vår egen redaksjon.

Continuum

Continuum

Showcase (2012-2015): Kanadierne viser at de har noe å fare med de også, her har vi en science fiction serie med mye å like. Kiera Cameron (Rachel Nichols) reiser tilbake i tid for å stoppe en opprørsgruppe fra å endre fremtiden. Serien avsluttes i år.

House Of Lies

houseoflies12

Showtime (2012-): Nok en serie med en filmstjerne i hovedrollen. Dramakomedien med Don Cheadle og Kristen Bell tar for seg den skruppelløse arbeids-hverdagen i konsulentselskapet Galweather.

Serien er litt som komediebroren til Mad Men, hvor spesielt Cheadles rollefigur Marty Kaan blir satt under lupen.

Girls

hbo-s-girls-is-the-best-new-tv-show-of-2012

HBO (2012-): Det var litt av en gambling HBO tok med å satse på det nokså ubeskrevede bladet Lena Dunham, som skapte serien og inntok hovedrollen. Men gamblingen ga kjempegevinst.

Her følger vi en gjeng hjelpeløse og selvopptatte jenter i 20-årene. Serien er minst like provoserende som den er morsom og er en av vår tids mest diskuterte serier. Den splitter kritikerne, seerne og vår egen redaksjon.

Hell On Wheels

HELL-ON-WHEELS-Season-1-Cast-Promo-600x343

AMC (2011-2016): Med kritikerroste Mad Men og Breaking Bad ønsket AMC å skape nok en kritikerfavoritt med hevneren Cullen Bohannon (Anson Mount). Slik gikk det aldri, serien har tidvis hatt vanskeligheter med å definere hva den ønsker å være og har hatt sine utskiftninger bak kamera.

Serien om jernbanebyggingen i USA har sine øyeblikk og er visuelt nydelig. Når den tar slutt i 2016 vil den stå igjen som en av de lengstlevende westernseriene i moderne tid.

Les vår anmeldelse av sesong 1.

Jericho

Jericho

CBS (2006-2008): Den post-apokalyptiske serien fikk mye hype men slet med å overbevise første halvdel av sesong 1. Men den ble merkbart bedre, bare for å bli kansellert etter kun en sesong.

En av mediehistoriens mest spektakulære redningsaksjoner ble igangsatt av fansen, hvor folk ble oppfordret å sende nøtter til CBS. Engasjementet, samt at selskapet nok ikke ønsket å få like dårlig stempel som Fox fikk etter kanselleringen av Firefly, fikk fansen viljen sin og en kort 2. sesong som avsluttet det hele. O

m ikke annet er serien en godbit i TV-historien, det første tilfellet hvor en serie ble reddet av mulighetene med sosiale medier. Og nøtter.

Californication

Californication1

Showtime (2007-2014): Smått sjokkerte seere ble vitne til David Duchovny i en helt annen rolle enn den som edle Fox Mulder i X-Files. I denne lille perlen av en serie spiller han den sjeldent edrue forfatteren Hank Moody.

Det er sex, dop og rock slik vi aldri har sett på TV før. Ikke for den sarte sjel, mens alle andre som ikke alt så denne da den ble sendt på TV2 bør sjekke den ut.

Dexter

dexter-season-7

Showtime (2006-2013): De fire første sesongene, spesielt den fjerde, er noe av det beste vi har sett innen spenningssjangeren. Mot slutten mistet serien litt fotfeste og hadde en av de mest omtalte avslutningene siden The Sopranos.

Ikke alle var fornøyd, for å si det mildt, men samtidig får serien kanskje litt mye kjeft for slutten uten å ta hensyn til alt det geniale som kom forut for syvende sesong.

Historien om massemorderen Dexter er fengende og det er lite som skremmer mer enn opplevelsen av at man som seer plutselig sitter og heier på en massemorder.

Les vår anmeldelse av sesong 6 of sesong 7.

Little Britain (USA)

Little Britain

BBC (2003-2006): Klassisk britisk humorserie med sketsjer og parodier. Opprinnelig et radioprogram, men det var såpass suksess at det også ble TV-serie ut av det.

Kun to av redaksjonens medlemmer har sett serien, men det var nok til å komme seg inn på listen.

Big Love

Bill Paxton and Chloe Sevigny and Ginnifer Goodwin and Jeanne Tripplehorn

HBO (2006-2011): Vi følger mormoneren Bill Henrickson (Bill Paxton) og hans ganske så store familie.

Serien holdt et godt nivå gjennom fem sesonger, hvor siste sesong kanskje var seriens beste. De fleste i redaksjonen har ikke fått med seg denne serien, som er nok en bekreftelse på at dramaserien havnet litt i skyggen av andre HBO-serier. 

Real Time With Bill Maher

Ben Affleck, Bill Maher, Sam Harris

HBO (2003-): Med en miks av politisk satire og politisk debatt har Bill Maher underholdt i over et tiår. Kun de to siste sesongene er tilgjengelig på HBO Nordic, som er litt synd trass i at seriens fokus på nåværende hendelser gjør at det kun for spesielt interesserte er aktuelt å ønske et dypdykk i arkivet.

Maher er ikke redd for å provosere og gjestene er ikke redd for å irettesette han. En litt skjult perle av et aktivitetsprogram.

Dead Like Me

Dead Like Me

Showtime (2003-2004): Mandy Patinkin og Ellen Muth spilte hovedrollene i serien om «mannen (og kvinnen) med ljåen». Det ble kun to sesonger og serieskaper Bryan Fuller forsvant ut ganske tidlig grunnet kreative uenigheter. 

Dramakomedien hadde i flere år seer-rekorden for Showtime.

Banshee

banshee

Cinemax (2013-): En ultramaskulin actionserie om tyven Lucas Hood. Norgesvennen Antony Starr har hovedrollen i en serie fylt med så mye sex og vold at endel seere sikker syntes det blir litt for mye.

Men blant enkelte i redaksjonen har denne serien en stigende stjerne etter andre sesong som var langt bedre enn den første.

Masters Of Sex

masters of sex 2

Showtime (2013-): Det handler ikke overraskende om sex i denne kritikerroste Showtime-serien. Den tar utgangspunktet i en sann historie, vi følger den ambisiøse doktoren William Masters som forsøker å på vitenskapelig vis oppdage sexens hemmeligheter.

Penny Dreadful

Penny-Dreadful-2014-D

Showtime (2014-): Seriesuksessen American Horror Story bekreftet publikums interesse for skrekk og horror, dermed overrasket det ingen at Showtime også ville ha del av kaken, som resultat fikk vi denne skremmende serien.

Den er fylt med kjente skrekkfigurer og ble godt mottatt av kritikerne, blant annet de to i vår redaksjon som har sett serien.

The L Word

The L Word 2

Showtime (2004-2009): Serien som for alvor bragte livet til lesbiske jenter til TV-skjermen. Forrige tiår var som en revolusjon å regne når det kom til å gi rom for rollefigurer som enten var homofil, lesbisk eller transseksuell – og denne er en av de mer kjente og beste seriene om temaet.

Kanskje litt mer melodrama her enn i klassikeren Queer As Folk, men på sitt beste er dette fengende drama.

30 Rock

30rockpromoheader

NBC (2006-2013): HBO Nordic liker å kjøpe inn satire og få serier er mer anerkjent enn denne. Tina Fey-serien tar for seg livet på settet til et sketsjeprogram.

Alec Baldwin har hovedrollen. Serien viser at NBC har mer enn nok med selvironi, men den slet med å tiltrekke seg de store publikumsmassene tross mye god kritikk.

Looking

New-HBO-Gay-TV-Show-Looking

HBO (2014-): Samme måned som True Detective stjal all oppmerksomhet kom denne nøkterne og gode dramaserien om tre homofile menn i San Francisco, den omtales gjerne som «homseversjonen av Girls«. Her finner vi også Scott Bakula (Quantom Leap, Enterprise) i en herlig birolle.

En serie som opplever seervekst for hver episode, her har vi en potensiell hit om fremgangen fortsetter.

How To Make It In America

how to makeitamericas2topp15

HBO (2010-2011): Det ble kun to sesonger for serien man håper skulle erstatte Entourages popularitet. Som nevnte serie er også denne om jakten på «den amerikanske drøm», en tematikk produsent Mark Wahlberg er smått besatt av.

Sesong 2 er jevnt over ansett som en klar forbedring, men tross Wahlbergs håp om at serien kunne fortsette på en annen kanal ble det en brå slutt for nok en HBO-serie. Les min anmeldelse av sesong 8.

Friday Night Lights

NBC (2006-2011): Peter Berg-serien har en høy stjerne blant flere i redaksjonen og hadde det ikke vært for en annens heller lunkne forhold til serien ville denne vært langt høyere oppe på listen.

Dramaserien tar for seg et amerikansk fotballag. Kyle Chandler spilte hovedrollen og vant en Emmy for den prestasjonen.

Silje anmeldte sesong 1 mens Jakob anmeldte sesong 5.

The Walking Dead

the-walking-dead-companion-series-casting-call-amc

AMC (2011-): En av tidenes største seersuksesser og den største hit-serien til AMC. Oscar-vinner Frank Darabont tilførte skrekksjangeren tunge dramaelement og det ble en umiddelbar hit. Serien har vært preget av store endringer i produksjonsteamet, blant annet ble Darabont sparket. D

et har satt sitt preg på sluttproduktet som tidvis er litt ujevnt. Men få serier vet å engasjere bedre enn zombieserien og det er ikke rart den er blitt en snakkis.

Nysgjerrig på mer informasjon? Les anmeldelse av sesong 1 og sesong 2.

Veep

veep 3

HBO (2012-): Nok en komiserie-fulltreffer for Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld, The New Adventures Of Old Christine). En satire av livet som visepresident. Så nær makten uten egentlig å ha noe som helst makt.

Luther

BB239767@LUTHER web use

BBC (2011-): En noe uvanlig britisk krim med den voksende stjernen Idris Elba (The Wire) i hovedrollen. Han spiller John Luther, en etterforsker med sine egne personlige demoner og noe uvanlige fremgangsmåter.

Ruth Wilson (The Affair) har en fortryllende rolle som en morder Luther ikke klarte å sette bak lås og slå. T

Les våre anmeldelser av sesong 1 og sesong 2.

Entourage

Entourage-525x293

HBO (2004-2011): Gutteserien over aller gutteserier. Vi følger skuespilleren Vincent Chase i jakten på suksess i Hollywood. Med seg har han kompisgjengen. Agenten hans Ari Gold er en av tidenes morsomste rollefigurer, spilt til perfeksjon av Jeremy Piven. E

n egen film er på vei og vi gleder oss som unger!

Strike Back

Sky1/Cinemax (2010-2015): Actionpakket serie som ikke sparer på kruttet. Opprinnelig en Sky-serie med Richard Armitage (The Hobbit) i hovedrollen, men serien tok en ny vending til det bedre fra sesong 2 da Cinemax ble involvert.

Nye hovedrolleinnhavere kom på plass og serien ble mer lekende og absurd action ulikt alt annet der ute. Vi liker særegenhet her i Serienytt og det scorer denne høyt på.

Silicon Valley

siliconValley_HBO

HBO (2014-): Fjorårets nye komisatsing for HBO, den handler om en gjeng nerder som forsøker å etablere eget selskap i teknologiens store stue Silicon Valley. Halve redaksjonen har så langt fått øynene opp for serien, som anses som en ganske så god komiserie.

Rome

Rome

HBO (2005-2007): Topp ti blant et par av redaksjonens medlemmer, dette historiske dramaet var både unik og episk i sin portrettering av romerne. Omstendighetene rundt Caesars attentat og påfølgende konflikt med Cleopatra blir god dekket, men det er de to fotsoldatene Titus Pullo (Ray Stevenson) og Lucius Vorenus (Kevin McKidd) som står i sentrum.

En kreativ tilnærming til historiefortelling, dessverre ble det kun 2 sesonger. Litt vekslende vurdering blant de fire i redaksjonen som har sett den, et par har den oppe på topp ti listen sin.

Boardwalk Empire

boardwalkempire1331

HBO (2010-2014): Det var litt av et varp for HBO å sikre seg mafioso-mesteren Martin Scorsese, som fungerer som produsent for serien om Nucky Thompson. Men det er The Sopranos-manusforfatter Terence Winter som er seriens hjerte og sjel. Gjennom fem sesonger blir vi servert mafiadrama av ypperste klasse.

Også denne har gitt litt variert inntrykk blant de seks som har sett den i redaksjonen.

Vi anmeldte seriens første sesong om du er nysgjerrig på mer informasjon.

The Borgias

borgias-0205-2

Showtime (2011-2013): Paven slik vi aldri har sett han før. Vi følger Borgias-familien på sitt mektigste, med Rodrigo Borgia (Jeremy Irons) som Vatikanets nye pave. Serien ble dessverre kansellert før den fikk en skikkelig avrunding og tross storstilt kampanje fra fansen valgte Showtime å ikke fullføre med en to-timers film. 

Slutten ble i stedet tilgjengelig i e-book format. Les vår  anmeldelse av sesong 1 og sesong 2.

Spartacus

spartacus3

Starz (2010-2013): Vold, sex, drama og action – denne serien gjør overdrivelser til sitt våpen og leverer et forrykende eventyr om den legendariske slaven og gladiatoren Spartacus.

Med den ene rollefiguren mer episk enn den andre blir det aldri kjedelig og serien forbedrer seg jevnt over. Den klarer også kunststykket å gi en gripende slutt selv om historiebøkene for lengst har avslørt frihetskjempernes skjebne. En pioner innen det grafiske.

Stjernen Andy Whitfield døde på tragisk vis etter første sesong, Liam McIntyre tok opp sverdet etter han og sørget for at serien kunne fullføre ferden. Den første store suksessen til kanalen.

Her finner du vår anmeldelse av sesong 1 og sesong 3

Orphan Black

orphanblack_fa

BBC America (2013-): En vitenskapsnerd, en politietterforsker, en gatesmart jente, en psykotisk morder og en fotballmamma. Tatiana Maslany har fått rollen som samtlige og spiller fantastisk.

Det er ikke grunnet tynt budsjett, det er fordi hun spiller kloner i denne herlige science fiction serien som har litt av alt. Den er mystisk, mørk, lys, trist og morsom. Med en god dose action.

Halt And Catch Fire

halt_and_catch_fire_amc_a_l

AMC (2014-): Nok en ny periodedrama som holder høy klasse. Denne gang er det 80-tallet og eksplosjonen som databransjen opplevde. I en tid hvor Apple ble født og IBM var den store giganten, her følger vi en gruppe innovatører som forsøker å bygge den neste nye superdatamaskinen for hjemmebruk.

Serien har potensiale til å bli Mad Mens arvtager. Trass i lave seertall har den fått nok en sesong.

Battlestar Galacatica

battlestar-galactica-hero

Syfy (2003-2009): Nyversjonen av klassikeren med samme navn revitaliserte sjangeren og ga science fiction en mørkere retning. En kjempesuksess for kanalen, serien var aldri redd for å fornye seg og unngå å bli fanget i samme dramaturgiske mønster.

Det var en episk ferd gjennom syv år og science fiction-sjangeren har slitt med å oppdrive en like stor suksess i ettertid.

The Office (USA)

office_michaelcomesback

NBC (2005-2013): Amerikanerne laget sin egen utgave av den britiske, her med Steve Carrell i hovedrollen. Det ble hele 9 sesonger av komiserien, de siste par sesongene med James Spader i hovedrollen.

Litt haltende start på serien, men etterhvert vant den både seerne og kritikernes respekt. Den har også fått innbitte tilhengere her i redaksjonen.

The Chris Rock Show

Chris Rock Show

HBO (1997-2000): Den kjente komikeren hadde eget talkshow på HBO hvor flere kjente personer ble intervjuet. Blant annet Whoopi Goldberg, Adam Sandler og Spike Lee. Kun et par av redaksjonens medlemmer har fått med seg programmet, men de likte det til gjengjeld så godt at den sikres en høy plassering på listen.

Party Down

partydowncast

Starz (2009-2010): Kritikerne elsket denne komiserien, men den klarte aldri å tiltrekke seg nok seere til å få mer enn to sesonger. Det hjalp ikke på at serien mistet Adam Scott til Parks And Recreation og Jane Lynch til Glee. To av redaksjonens medlemmer holder denne såpass høyt at det blir høy listeplassering.

Det er forresten fortsatt et lite håp om en egen film som kan avslutte det serien startet.

Olive Kitteridge

Olive Kitteridge

HBO (2014): Miniserie fra 2014 som ble godt mottatt hos oss og kritikere forøvrig. En litt sær dramaserie som utforsker depresjon, sjalusi og øvrig familieliv på en unik og gripende måte. Serien er eksepsjonell innen alt fra regi til Frances McDormands skuespill.

Extras

Extras

BBC/HBO (2005-2007): En absurd situasjonskomiserie om livet på settet til film-, TV-og teaterproduksjoner. Nok en perle laget av duoen Stephen Merchant og Ricky Gervais, som også her har hovedroller.

Enlightened

enlightenedseason2whitedern

HBO (2011-2013): Denne herlige og sprø lille dramakomedien kunne både frustrere og fascinere i sitt korte liv. Vi følge Amy (Larua Dern) som desperat forsøker å få livet i orden etter et nervøst sammenbrudd. Nå ønsker hun å redde alle, som en kvinnelig Don Quixote.

The Leftovers

140303-the-leftovers-2p-900

HBO (2014-): Med Lost-skaper Damon Lindelof på laget blir vi servert nok et spektakulært mysterium. Men denne gang er det liten interesse i finne ut hva som har skjedd, her er det sorg og tap som utforskes. Handlingen tar til tre år etter at 2% av verdens befolkning på mystisk vis har forsvunnet.

Selv om det på utsiden ser ut som om livet er tilbake til det normale så er alt egentlig snudd på hodet. Her er det karakterutforskning på et nivå vi sjeldent har sett maken til.

The Honourable Woman

thehonourablewoman_maggiegyllenhaal2442

BBC/Sundance (2014): Britisk spionthriller med Maggie Gyllenhaal i hovedrollen. Miniserien på totalt 8 episoder ble godt mottatt i fjor, med mye ros blant de tre i redaksjonen som har sett den.

Parks And Recreation

parksNBCDC

NBC (2009-2015): Det begynte ikke så bra for mockumentary-serien med en heller tam og rotete første sesong. Men så skjedde det noe, kvaliteten økte for hver episode og til slutt satt vi igjen med et ikonisk ensemble.

En haug med humortalent både foran og bak kamera, serien sparket også i gang karrieren til Chris Pratt (Guardians of The Galaxy). For alle som elsker politisk satire som eksempelvis Yes, Minister så er denne her et must.

Top Of The Lake

TopLake

Sundance/BBC (2013): Nok en solid samproduksjon mellom Sundance og BBC-kanaler, her følger vi etterforsker Robin Griffin (Elisabeth Moss) som forsøker å finne ut hva som skjedde med en gravid 12 år gammel jente som er forsvunnet. A

nsett som en av de beste seriene i 2013, også her på berget. Les gjerne vår anmeldelse. 

The Pacific

pacific-hbo

HBO (2010): Andre runde med HBOs beretning om 2. verdenskrig, den første var med legendariske Band Of Brothers. Denne gang er det historien til Eugene Sledge, Robert Leckie og John Basilone vi blir servert, også denne gang med produksjon av øverste klasse. Ikke rart, da dette ble den dyreste miniserien i historien med en prislapp på over 200 millioner dollar.

Generation Kill

Generation Kill

HBO (2008): Nok en miniserie om krig og elendighet, denne gang med fokus på invasjonen av Irak i 2003. Med på manussiden sikret HBO seg The Wire-folkene David Simon og Ed Burns. De tok boken med samme navn og skapte fengende flott underholdning, fri for de vanlige klisjeene som gjerne følger slike historier.

Flight of the Conchords

FLIGHT OF THE CONCHORDS

HBO (2007-2009): En unik serie som følger livet til bandet med samme navn. Det haglet med Emmy-nominasjoner til denne kortlevde serien, som er så godt likt blant fire av redaksjonens medlemmer at den var nær på en topp 20 plass.

True Detective

True Detective 1

HBO (2014-): Første serie på topp 20 er fjorårets komet True Detective. Året fikk en pangstart med denne fengende mørke krimserien. Mystikken fenget og transformasjonen til skuespiller Matthew McConaughey fascinerte. Her var det mye å snakke om! Antalogiserien holdt nivået gående gjennom 10 episoder og nå venter vi spent på sesong 2, som vil handle om noen helt andre enn den dynamiske duoen.

Luck

Luck Dustin Hoffman HBO Sky Atlantic Ace

HBO (2012): På 19. plass finner vi en serie som kun fikk en sesong. Med legendariske Dustin Hoffmann og Nick Nolte i hovedrollene fikk vi en gripende og interessant fortelling om livet rundt veddeløpsbanen.

Michael Manns intense visuelle stil kom til sin rett her, men dessverre sørget tragedier på settet, hvor to hester døde, til at HBO avsluttet serien midt under produksjon av andre sesong. Les min anmeldelse av denne herlige serien.

Eastbound & Down

Eastbound

HBO (2009-2013): Noe så uvanlig som en sportskomedie, denne her har en høy stjerne blant tre av redaksjonens medlemmer. Et tidligere sportsikon vender tilbake til hjembyen for å undervise ungdom.

Will Ferrel er en av produsentene og han dukker også opp i en gjesterolle, noe som er et klart hint om hvilken absurditet denne serien siktet på.

Six Feet Under

Six Feet Under

HBO (2001-2005): Flere anser dette som en av HBOs absolutt beste serier og flere vil sikkert reagere at den ikke er enda høyere på listen. Men nå snakker vi serier på så høyt nivå at det blir vanskelig å skille de.

Her følger vi familiebedriften til familien Fisher. Livet til brødrene Nathaniel (Peter Krause) og David (Michael C. Hall) gir oss et unikt innblikk i temaet døden. Alan Ball (True Blood, Banshee) står bak serien, noe som befestet hans posisjon som en av vår tids største serieskapere.

Gomorrah

Gomorrah-low-res1

Sky Italia (2014): En italiensk serie har sneket seg inn på 16. plass, takket være at den falt i så god gjord hos de to i redaksjonen som har sett den. Basert på boken og filmen ved samme navn tar den for seg organsiert kriminalitet i Napoli.

Carnivàle

Carnivale

HBO (2003-2005): Det er en gjenganger at favorittserier blant redaksjonen fikk et alt for korte liv, noe som også gjelder Carnivàle. Det ble kun to sesonger på den Twin Peaks inspirerte dramaserien om 30-tallets USA. Vidunderlig cinematografi og en gripende historie om et karneval midt i depresjonstiden gjør denne til en serie verdt å sjekke ut.

John Adams

John Adams2

HBO (2008): Paul Giamatti fant seg godt til rette i rollen som USAs 2. president. Miniserien sanket inn den ene prisen etter den andre. Noe som var fullt fortjent. Serien satt en ny standard for historisk drama og vil nok ligge høyt på topplisten i langt tid.

Les vår anmeldelse her.

Bored To Death

bored-to-death1

HBO (2009-2011): Før Cheers-stjernen Ted Danson fant seg til rette i CSI var han med i denne mindre kjente dramakomedien om privatetterforskeren og forfatteren Jonathan Arnes (spilt av Jason Schwartzman). Komikeren Zach Galifianakis var også fast inventar.

Da HBO kansellerte serien i 2011 ble det ramaskrik blant fans, det var mer et strategisk valg enn grunnet manglende popularitet. Hva kan vi si? Av og til bommer til og med HBO med sine valg.

The Knick

TheKnick

Cinemax (2014-): HBO-eide Cinemax kommer i ny og ne med noen spennende serier, The Knick er kanskje den mest lovende så langt. Med stjernen Clive Owen i hovedrollen som doktor John Thackery og hans kolleger på starten av 1900-tallet. Det finnes uendelig mange legeserier, men ingen som denne her.

The Affair

TheAffairShowtime

Showtime (2014): Mens folk flest hadde slått seg til ro med at serier som Fargo og True Detective var årets beste nye serier kom dette spenningsdramet snikende og viste at det ikke var så enkelt.

Nyskapende og pirrende fortellerstruktur, med Dominic West (The Wire), Ruth Wilson (Luther), Joshua Jackson (Fringe, Dawson’s Creek) og Maura Tierney (ER) i hovedrollene. Ikke rart det ble en suksess. Vi er spent på fortsettelsen!

Last Week Tonight With John Oliver

LastWeekTonight_HBO

HBO (2014-): Av nykommerne er det nyhetssatire med John Oliver som har klart å komme seg høyest opp på listen, imponerende nok rett inn på topp 10!

2014 handlet for det meste om True Detective og denne her havnet litt i skyggen. Nyheter har aldri vært morsommere og presentert mer lærerikt og med perspektiv. Uten filter. «Du er ingen politikers venn» har Oliver sagt om rollen som både journalist og komiker. Men han er absolutt en venn av seerne. Nyskapende, tankeprovoserende og hysterisk morsomt.

Oz

Oz2

HBO (1997-2003): Blant de mange HBO-perlene var denne litt av en pioner. Før The Sopranos dro inn haugevis med seere og priser satt fengselsserien sitt preg.

Den første timelange dramaserien til HBO, den satt en standard og banet vei for den ene suksesserien etter den andre. Det var et klart tegn på at HBO kom til å bli en viktig faktor i dramasjangeren.

Deadwood

Deadwood2

HBO (2004-2006): Westernserien over alle westernserier. Et helt fantastisk karaktergalleri, med Al Swearengen (Ian McShane) og Seth Bullovk (Timothy Olyphant) i sentrum.

Denne tok oss tettere på alt som foregikk i en gryende ny westernby, med sivilisasjonen bankende på døren. Den fikk aldri en skikkelig avslutning og Timothy Olyphant er nå stjernen i Justified, nok en fantastisk westernserie. Men ingenting var som Deadwood, dessverre fikk den aldri en skikkelig avslutning og planene om en film ble aldri noe av.

Twin Peaks

twin peaks

ABC 1990-): Ahh, herlige og absurde David Lynch. ABC satset på han og Mark Frost, resultatet ble en av de mest nyskapende og surrealistiske seriene vi noen gang har sett. Den spektakulære førstesesongen ble snakkis verden over, også her hjemme da serien ble sendt på NRK.

Lynch forsvant ut etter første sesong og kvaliteten dalte, men denne er uansett en perle. Og nå kommer den tilbake, denne gang på Showtime og med Lynch i førersetet nok en gang. Som vi gleder oss!

Curb Your Enthusiasm

curbtttteetqtopp

HBO (2000-2011): Seinfeld-skaper Larry David hvilte ikke på sine laurbær etter at serien ble avsluttet og resultatet ble denne herlige improvisasjonskomedien. Vi håper alle det skal bli en 9. sesong, men det ser mindre og mindre sannsynlig ut.

Fansens reaksjon til Seinfeld-finalen ga Larry David motforestillinger mot å gi serier en avsluttende episode, så vi må vel uansett bare innse at noe slik får vi ikke enten det mot formodning skulle bli en ny sesong.

The Office UK

The Office UK

BBC (2001-2003): Britene har alltid vært mestre innen humor og det er ikke overraskende at den øverste plassen til en serie som ikke er HBOs egen gikk nettopp til de. Serien sparket for alvor i gang karrieren til Ricky Gervais, som har hovedrollen som den helt håpløse sjefen David Brent.

Serien har fått søsterserier i en rekke land. Her finner vi også Martin Freeman (Sherlock, The Hobbit-trilogien) i en artig rolle. Gode nyheter er at Ricky Gervais jobber med en kommende film om David Brent.

Band of Brothers

Band Of Brothers

HBO (2001): Miniserien over alle miniserier? Tom Hanks og Steven Spielberg slo hodene sammen og produserte er mesterverk om 2. verdenskrig. Å bli vitne til «Easy Company» og de alliertes fremmarsj overgår det meste. Serien er, ikke overraskende, fortsatt bland de mest kjøpte på DVD over et tiår etter den ble sendt første gang. Det blir ikke mer episk enn dette.

Game Of thrones

game-of-thrones

HBO (2011 – ): På topp 3 finner vi en serie som fortsatt ikke er ferdig. Den høyt elskede TV-versjonen av bokserien A Song Of Ice And Fire har vært blant årets beste hvert år siden premieren. Da HBO fikk høre om et episk litteraturverk skrevet for å aldri kunne bli filmatisert eller gjort til TV-serie, så klarte de ikke unngå fristelsen.

Noe vi skal være sjeleglad for. Game Of Thrones har dominert og fascinerer med å kaste etablert sjangerkonvensjon ut vinduet. Tilbake sitter vi sjokkerte, gang på gang. Vi får aldri nok. Serien ga fantasy-sjangeren den respekt den fortjener. Her på huset anmeldte jeg sesong 1.

The Sopranos

TheSopranos

HBO (1999-2007): Serien som for alvor bragte anti-heltene i førersetet som kvalitetshunderholdning. Mafiosoen Tony Soprano får angstanfall og begynner å gå til psykolog. Her blir vi servert karakterutforskning ulikt det meste annet. Kun en heldig person i redaksjonen vår har enda til gode å se denne perlen.

Om du også har unngått å få med deg denne så vet du hva du har å gjøre. Sjeldent har vi sett bedre prestasjon enn den avdøde James Gandolfini serverte oss. Et mesterverk.

The Wire

Wire

HBO (2002-2008): Omtales gjerne som «verdens beste TV-serie» og her i gården er ikke et unntak. Nummer 1 på listen fikk toppkarakter fra 5 av redaksjonens 6 medlemmer som har sett denne perlen, og sjettemann ga god karakter også.

Utrolig nok vant serien aldri Emmy, men hva gjør nå det når den har vunnet hjertene til seriefrelste verden over. Krimdramaet har alt og enda litt til med gripende drama, fantastiske rollefigurer, lekende regi og subtil samfunnskritikk som unngår det kunstsykket å bli prekende. Verdens beste serie? Godt mulig det. [td_smart_list_end]

Serier som kunne vært med…

In Treatment, Mr. Show, Sleeper Cell, Southcliffe, Vice, The Shadow Line og Treme ville trolig alle vært godt oppe på listen om mer enn en i redaksjonen hadde sett serien, de fikk veldig godt skussmål fra den ene personen som ga karakter. Vi skal gjøre en innsats for å få sett gjennom de til neste runde. Andre serier som også fikk godt skussmål av en i redaksjonen var Boomtown, Brotherhood, Dates, Empire Falls, Getting On, Mildred Pierce, Misfits, Survivors Remorse, Tell Me You Love Me og Lucky Louie. Enig i listen?

Noen serier som mangler som vi absolutt bør sjekke ut? Du vet hva du har å gjøre i så fall: Rop opp i kommentarfeltet. Ny oppdatert utgave av listen kommer i april.

24 KOMMENTARER

 1. Skulle jeg rangert topp 20 til topp 10 på egenhånd ville det nok blitt slik:

  1. The Wire
  2. The Sopranos
  3. Band of Brothers
  4.Curb Your Enthusiasm
  5. Oz
  6. Deadwood
  7. Last Week Tonight
  8. Twin Peaks
  9. Game of Thrones
  10. Six Feet Under

  Synes Six Feet Under hadde en fantastisk siste sesong, og en av de beste seriefinalene produsert som oppsummerer alt hva serien handlet om og sluttet perfekt med det. Men serien er også utrolig ujevn. Enda mer enn hva jeg synes Game of Thrones er ujevn, som har mer med kildemateriale å gjøre enn selve serien (selv om serien også kunne kuttet vekk litt unødvendig fett i karakterer som nesten bare står ikke gjør noe i en episode, eller fire). Men sadisten i meg liker serier og filmer der vi ser folk lide så, that`s that.

 2. Rome, Battlestar Galactica og Spartacus er vel serier jeg gjerne ville hatt noen hakk høyere, kanskje også Parks And Recreation. Men så er det også et par håndfull med serier her jeg heldigvis har til gode å se.

  Tror nok endel av de nyere seriene vil falle litt etterhvert, er ikke alt som blir så tidløst som eksempelvis The Wire og Deadwood. I neste runde er jo Fargo og Vikings tilbake også, regner med de blander seg inn på listen. Samt at det skal bli spennende å se hvordan de nye seriene gjør det.

 3. Synes The Comeback fortjener en plass! Har sett første sesong nå etter at serien gjorde comeback (hehe), og ikke bare passer klisjeen «den var forut sin tid», men den er også genuint morsom.

  Føler jeg går gjennom flere faser hver gang hovedpersonen ydmykes i realityserien: jeg ler av hva som skjer, hvor teit hun er; det går over i pute-tv og jeg blir flau over Lisa Kudrows karakters person og ikke minst handlinger; til slutt blir jeg faktisk seriøst trist og lei meg på hennes vegne. Alt hun utsetter seg selv for, alt hun gjør for å nå tilbake på skjermen – som jo er et smertefullt bilde på hvordan tv-landskapet har utviklet seg, mer spesifikt med reality-tv.

  Bare Kudrows fantastiske evne til å formidle både skuffelse og smerte – samtidig som hun smiler – gjør det verdt å se, etter min mening.

  Sesongen er noe varierende, men består stort sett av gode episoder. Tror dere her vil like den, spesielt kanskje om du liker Curb, men også Party Down. I tillegg har jeg sett at folk nevner britiske The Office, men den har jeg ikke sett.

 4. Jeg trodde at firefly var på hbo nordic. Tar jeg feil? Rart hvis den ikke er med i så fall… Hadde ikke nok sett den?

 5. Har sett det aller meste på listen og er med enkelte unntak forholdsvis enig med ca hvor ting er plassert. Derfor stusser jeg på at Ray Donovan, som jeg ville plassert rundt tiendeplass, ikke er med på listen i det hele tatt. Har redaksjonen rett og slett gått glipp av denne perlen?

  • Ray Donovan er bare sett av en i redaksjonen, som forklarer litt. Men den har også fått ganske så dårlig skussmål av vedkommende. Skal se om jeg får tid til å sjekke den ut før neste runde med toppliste, siden du anbefaler den 🙂

  • Ray Donovan er en svak serie. Den forsøker å være en serie den ikke er med å gjemme seg bak anti-helt klisjeer. Serien har en bra cast som jeg har likt godt i mange år og andre steder de siste årene, men serien klarer ikke å ta i bruk casten godt nok heller. Har sett hele sesong 1 og et par episoder av sesong 2, i håp om at Ann Biderman som sto bak Southland kunne forbedre serien. Southland som jeg likte til en grad selv på sitt dårligste ble ikke bra før i sånn ca. sesong 3, men den hadde noe som funket bedre enn hva som er i Ray Donovan før det.

   Personlig synes jeg Ray Donovan bare blir svakere og svakere, til tross for at den la til enda flere jeg likte i serien over sesong 1 som James Woods og over i sesong 2 som Hank Ariza og Wendell Pierce.

   Ray Donovan er ingen perle, eller en god serie i min bok. Ikke er jeg heller eneste på det akkurat.

   http://www.avclub.com/review/masters-sex-outshines-ray-donovan-both-shows-secon-206499

   http://www.hitfix.com/whats-alan-watching/review-showtimes-ray-donovan-a-fixer-story-with-flaws

   • Småflaut å se hvordan svaret ditt her er rimelig klipp og lim fra de to artiklene du linker til. Den ene skrevet av et kvinnfolk som opplagt har noen kjønnsrolleproblemer med Ray Donovan, og den andre av en person som har sett fem episoder av første sesong.

    • Så ikke småflaut å bli så hissig når du finner ut at ikke alle liker tv-serien du liker godt?

     Jeg har sett hele sesong 1 og store deler av sesong 2 før jeg ga opp. Jeg ville så gjerne at Ray Donovan skulle funke for meg, men serien er alle anti-helt klisjeer stappet i et (joda, den er bedre enn House of Cards, men det er det for meg). Gode gjesteskuespillere i ny og ne hjelper ikke på helheten til serien. Det blir som når True Blood var avhengig av sex og blod for å bli sett.

     • Hvor tar du det fra at jeg er hissig? Jeg har som nevnt i en annen tråd ikke vært spesielt mye inne på serienytt.no siden denne HBO rangeringen deres, og når dere nå kom med en ny en tok jeg en titt igjen. Leste da dette forrige innlegget ditt, og syntes egentlig det var litt interresante betrakninger, og klikket meg derfor videre til de linkene (eller skal jeg si kildene?) dine. Når du så opplagt kopierer andres tekst var det på sin plass å kommentere det.

     • Du virker om ikke hissig, veldig sur fordi noen mener noe annet enn deg. Hvorfor er det så problematisk for deg at jeg/vi ikke liker serien så godt som deg? Det blir latterlig når du skal begynne å anklage meg fordi du klart ikke liker at jeg ikke liker Ray Donovan så godt. Hvis du mener Ray Donovan er bra, så ja bra for deg. Men ikke bli grinete fordi ikke alle deler samme mening som deg.

     • Nå begynner dette å bli litt tåpelig. Hvor griner jeg? Kanskje du skulle tatt en titt i speilet. Dette må jo begynne å bli flaut for hele serienytt.no…

     • Hvis du faktisk hadde lest hva jeg har skrevet om Ann Biderman sine tidligere serier her på Serienytt så ville du forstått at jeg har elsket eller likt de tidligere seriene hun har vært involvert. Ray Donovan var en serie jeg håpet jeg skulle like, men har endt opp med å ikke like.

      Hvorfor er det så problematisk for deg at jeg ikke liker Ray Donovan at du må gå rundt med tomme anklageleser?

     • Det bryr meg veldig lite om du liker Ray Donovan eller ikke, men ikke kom å si at det er tomme anklagelser. Jeg kan godt gå gjennom svaret ditt steg for steg jeg:

      1. Ray Donovan er en svak serie. Den forsøker å være en serie den ikke er med å gjemme seg bak anti-helt klisjeer.

      «Ray Donovan is a pale imitation of Tony Soprano. The antihero drama has been done to death, and both shows often find themselves trying to prove to the audience that their cold fish of a leading man is the one viewers have got to believe in.»

      «It follows «The Sopranos» formula of presenting a flawed anti-hero — in this case, Schreiber as a Boston thug
      turned Hollywood fixer who kicks butt, takes names and looks damn good doing it in very expensive suits — torn between work and family, and between the angels and demons that live inside him.»

      2. Serien har en bra cast som jeg har likt godt i mange år og andre steder de siste årene, men serien klarer ikke å ta i bruk casten godt nok heller. Har sett hele sesong 1
      og en del av episodene av sesong 2, i håp om at Ann Biderman som sto bak Southland kunne forbedre serien.

      «On the surface, it has all the traits that seem to define quality drama in the 21st century. Creator Ann Biderman
      was also the mind behind «Southland,» and has an Emmy on her shelf for writing an «NYPD Blue» script — winning in a year when the entire competition came from «NYPD Blue» co-workers like David Milch and Steven Bochco. Its cast includes Liev Schreiber doing his first ongoing TV work (unless you count his side gig narrating HBO Sports documentaries), Oscar winner Jon Voight, «Deadwood» alum Paula Malcomson, Elliott Gould, and reliable character actor types like Steven Bauer and Katherine Moennig.»

      3. Southland som jeg likte til en grad selv på sitt dårligste ble ikke bra før i sånn ca. sesong 3, men den hadde noe som funket bedre enn hva som er i Ray Donovan før det.

      «…and Biderman’s own «Southland» really didn’t find itself until year three, when it moved from NBC to TNT and
      was forced by budget cuts to stop doing many things decently and just do a handful of things very well.»

      Personlig synes jeg Ray Donovan bare blir svakere og svakere, til tross for at den la til enda flere jeg likte i serien over sesong 1 som James Woods og over i sesong 2 som Hank Ariza og Wendell Pierce.

      Ray Donovan er ingen perle, eller en god serie i min bok. Ikke er jeg heller eneste på det akkurat.

     • Står på at det her er både flau oppførsel og tidligere flau kopiering av en som representerer siden. Tåpelig, unødvendig og barnslig. Lykke til videre.

     • Det er lov å la seg inspirere av andres tekster uten at det er plagiat og ofte mener man gjerne like ting. Jeg kan ikke se at dette er direkte kopiering ut fra de eksemplene du viser. Steffen lenker til og med til sakene du mener han har kopiert, så han prøver ikke akkurat å skjule at han har lest dem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here