Party Down – Are we having fun yet?

Del nyheten

Foto: Starz

Party Down ble ingen seersuksess og ble økset etter 2 sesonger. Du bør likevel sjekke ut komiserien som har oppnådd kult-status. 

Dette er en velskrevet komiserie, i stor grad bestående av tidligere Veronica Mars-skuespillere; laget av folkene bak samme serie: Veronica Mars-skaper Rob Thomas, og manusforfattere Dan Etheridge og John Enbom, pluss skuespiller Paul Rudd. Det måtte jo bli bra. Starz besluttet dessverre å avslutte serien etter sesong to grunnet de lave seertallene, men vi velger likevel å ikke deppe over det, og anbefaler gjerne serien til dere.

Party Down tar for seg et Los Angeles-basert cateringfirma – eller nærmere sagt lag (les: underavdeling) – ved samme navn, bestående av aspirerende skuespillere (Jane Lynch og Ryan Hansen) , en komiker (Lizzy Caplan) og en manusforfatter (Martin Starr). Lagleder Ronald Wayne «Ron» Donald (Ken Marino) er den eneste i gruppen som ikke har et ønske om å jobbe i showbusiness, men han har sin egen drøm: å få starte og drive sin egen Soup ‘R Crackers.

Første episode «Willow Canyon Homeowners Annual Party» begynner med at Henry Pollard (Adam Scott), en skuespiller som tidligere har jobbet i Party Down med Ron, returnerer til laget etter å ha spolert karrieren sin, med en replikk («Are we having fun yet?») i en nokså kjent øl-reklame, ekvivalenten til det grill-reklamen for REMA 1000 hadde vært for Sven Nordin, om rollen hadde kommet før han slo igjennom som skuespiller. Adam Scott briljerer som den virkelighetsnære, til tider sardoniske, skuespilleren som har gitt opp ambisjonene sine, og spilles fint opp mot den virkelighetsfjerne gjengen.

partydowncast
Foto: Starz

Hver episode tar for seg et nytt cateringoppdrag. Alt fra feiring av bursdag til feiring etter å ha blitt frifunnet for drap. Dette har naturligvis åpnet for store muligheter til å benytte seg av atskillige gjesteskuespillere, og det er mange kjente ansikter som dukker opp her. Kristen Bell, J. K. Simmons, Ken Jeong, Kristen Bell, Enrico Colantoni, Ed Begley Jr. og Christopher Mintz-Plasse er bare noen av de få som er med på å gi serien en ekstra dimensjon.

Det som imidlertid gjør Party Down til en av de bedre komiseriene vi har hatt er John Enboms evne til å skrive genuint morsomme scener. Serien viser at Enbom har flere strenger å spille på, riktig nok var Veronica Mars tidvis morsom, men det er en helt annen ting å skrive en ren komiserie. Enbom skrev nesten alle episodene alene, men er underlig nok en av bransjens mer oversette manusforfattere. «Celebrate Ricky Sargulesh», «Steve Guttenberg’s Birthday» og «Constance Carmell Wedding» er førsteklasses, velskrevne episoder som står litt ut blant de andre.

Party Down er fremfor alt en kvalitetserie. Manus er velskrevet, og serien hadde noen av bransjens fremste komiskuespillere i Adam Scott og Jane Lynch som begge har gått videre til å spille større roller i ettertid.  Det er mulig å finne likheter mellom Party down og tidlig avsluttede Apatow-serier som Freaks and Geeks og Undeclared, men beklageligvis er den største at kritikerene viste større interesse enn seerne.

Se for øvrig Freaks and Geeks hvis du vil se Martin Starr på sitt aller beste som Bill Haverchuck; et youtube-søk på «Bill Haverchuck gets down and funky» bør overbevise enhver.

Uansett, jeg er sikker på at Party Down vil falle i smak for de aller fleste, men hvis du liker serier som Parks and Recreation, Veronica Mars og Undeclared bør du virkelig sette av et par dager til denne serien i sommer.

Party Down sine to sesonger er tilgjengelig både på Netflix og HBO Nordic, og på DVD (men bare i Sone 1). 

Annonse