De 93 beste seriene på Netflix

Velkommen til vår omfattende toppliste av serier på Netflix!

Forrige liste var ekstremt populær, vi var spente på hvilke endringer som har funnet sted siden den gang. Hele 29 nykommere på listen, som nå teller over 90 serier. Alle serier som er vurdert fra «middels» til «fantastisk» er funnet plass.

Annonse

Vi har sett og bedømt en rekke nye serier. Vi har også lagt ved enkel navigering til anmeldelser, dybdeartikler og intervjuer som kan hjelpe deg med mer informasjon om seriene. Alt dette håper vi kan hjelpe deg litt på vei i din søken etter neste serie å se.

8 av redaksjonens medlemmer, 2 kvinner (Silje og Mia) og 6 menn (Vidar, Steffen, Tobias, Kenneth Remy, Eirik og Jakob), satt seg ned og bedømt hver eneste serie de har sett.

Flere serier pågår og inntrykket der kan endre seg, i tillegg vil jo naturligvis flere serier bli sett av redaksjonen.

Topplisten

Forrige rundes plassering i parentes

Blue Bloods (67)

BlueBloods_Cast1CBS (2010-): En serie perfekt for de som savner serier slik de ble laget i «gamle dager». Første sesong har en sesonglang historie, men etter hvert overtar historiene begrenset til enkeltepisoder mer og mer. Det hele ispedd mye moral og gjenkjennelig tematikk som det krangles om over en god middag i den store Reagan-familien. Den gamle ringreven Tom Selleck har hovedrollen, hvor han spiller politimester Frank Reagan. Serien handler mest om hans familie, hvor de fleste enten jobber eller har jobbet i politiet.

Alphas (NY)

AlphasSyfy (2011-2012): Den første nykommeren på listen er et av de mislykkede forsøkene på å få til en superheltserie. Det ble med to sesonger, hvor den forsøker en litt mer jordnær tilnærming til sjangeren. Den har sine øyeblikk, den minner mest om X-men i sin portrettering av hvordan mennesker med spesielle krefter blir behandlet som utskudd og ønskes kontrollert av myndighetene.

The Nanny (NY)

the-nanny-the-nanny-32127530-1595-1077CBS (1993-1999): Det er kjekt å se at 90-tallet i større grad gjør innpass i strømmetjenestenes tilbud, selv om det fortsatt er en lang vei å gå før vi er fornøyde. The Nanny er en klassisk sitcom fra tiåret hvor sjangeren kanskje var på sitt største. En veldig karakterdrevet humor, med innslag av populærkultur-referanser. Det ga serien en viss sjarm og den unngikk dermed å bli et kortlevd rullebåndsprodukt. En grei erstatning mens vi alle roper etter 80/90-talls klassikere som Frasier og Cheers.

The Killing (62)

thekilling2headerAMC/Netflix (2011-2014): Det har gått sport i å lage amerikanske versjoner av suksessfulle nordiske de siste årene, denne basert på Forbrytelsen var en av bølgens første. En drapsgåte blir etterforsket over flere episoder. Serien hadde en trøblete levetid med et par kanselleringer, men ble reddet på ulikt vis, blant annet av Netflix. Krimtilhengere bør sjekke denne ut. Ramler nedover på listen, den har slitt med å nå samme tilhengerskare som første sesong.

Anmeldelse – sesong 1 Førsteinntrykk – sesong 3

Lilyhammer (59)

361649_lillyhammer_ingNetflix/NRK (2012-2015): Det ser ut som det er over og ut for den norsk/amerikanske samproduksjonen. Serien er naturligvis populær her hjemme og var en av pionerene innen historier med en global tilnærming, ved bruk av det mest lokale man kan finne: En småby i et ukjent lite land. En gangster som må gå i dekning i Lillehammer, slikt skaper fisk-ut-av-vannet humor, samtidig som det er en tidvis ganske smart satire over alt som er norsk.

Charmed (57)

Charmed_Season_1_Promo-2The WB (1998-2006): En særdeles populær serie rundt årtusenskiftet. Her følger vi tre hekser i moderne tid. Selv flere år etter den ble kansellert var den en av de mest populære seriene på Netflix og Amazon. Glad i eventyr og drama? Sjekk ut denne her.

Heroes (42)

heroes-nbc-season-3-cast-e1366295211615NBC (2006-): Senere i år vender denne en gang så populære helteserien tilbake igjen. Om du ikke har sett den er det en ypperlig anledning å sjekke ut hva det hele er. Første sesong er noe av det kuleste innen sjangeren, med en sakte karakterdrevet oppbygging med fengende mystikk. Den fikk litt problemer underveis, blant annet med forfatterstreik og en plott som var litt «over alt», men rakk å bli et fenomen før kanselleringen ventet.

Bones (69)

bones-booth-Fox (2005-): Her har vi det tradisjonelle konseptet med å lage et team bestående av en etterforsker og en sivil spesialist. I dette tilfellet en antropolog og en politietterforsker. Fans av Buffy og Angel vil fort dra kjensel på David Boreanaz i en av hovedrollene. Dette her er en av de virkelige veteranseriene. Nyere episoder går på TVNorge, imens kan du bruke Netflix til å se tidligere sesonger.

American Horror Story (62)

American-Horror-Story-103-Dylan-McDermott-Denis-OHareFX Networks (2011-): En litt overraskende hit som for alvor sparket igang skrekk-sjangerens popularitet. Glee-skaperne Ryan Murphy og Brad Falchuk står bak denne antalogiserien som går nye veier. Serien har vært en av de mest nominerte og priset tv-seriene de siste 4 årene, men det hjelper ikke særlig på listeplasseringen. Har falt over 20 plasser.

Glee (58)

glee_2Fox (2010-2015): En serie som kan skape krig i enhver redaksjon, for her er mye elsk-hat forhold. Den kan også irritere på seg moralens voktere. Men den hadde nok støtte til å karre seg inn på listen, serien som ble avsluttet tidligere i år, kombinerer musikal og komedie til noe fengende og underholdende. Tar for seg underdogs og utstøtte på en videregående skole.

Flere nykommere på listen sender denne over 20 plasser nedover.

Anmeldelse – sesong 4 Førsteinntrykk – sesong 6

House Of Lies (53)

HOUSE OF LIESShowtime (2012-): Nok en serie med en filmstjerne i hovedrollen. Dramakomedien med Don Cheadle og Kristen Bell tar for seg den skruppelløse arbeidshverdagen i konsulentselskapet Galweather. Serien er litt som komediebroren til Mad Men, hvor spesielt Cheadles rollefigur Marty Kaan blir satt under lupen.

From Dusk Til Dawn (56)

from-dusk-drafthouseThe El Rey Network (2014-): Serieversjon av den legendariske filmen ved samme navn. Også her er det Robert Rodriguez som står bak, dette er en av de innkjøpte seriene hvor Netflix leverte ferske episoder. Den nye kanalen El Rey satser på å få latinoamerikanere mer frem i fokus og skrekkserien var første serie ut. Frisk, kul og passe campy.

Førsteinntrykk

Little Britain (NY)

Little Britain ukBBC (2003-2006): Et britisk sketsjeprogram av den grove sorten. Ikke for den ømfintlige sjel. Komikerduoen David Walliams og Matt Lucas sparer ikke på noe når det britiske samfunnet parodiseres. Et av flere britiske innslag hos Netflix, som sikrer litt mangfold i  det internasjonale tilbudet. Ble utelatt fra listen forrige gang siden kun en i redaksjonen da hadde sett den.

Varg Veum (NY)

Cinemiso/SF Norge/Miso Film (2007-2012): Den norske serien har gjort sitt inntog på strømmemarkedet, er også hos HBO Nordic. Litt norsk er ikke å forakte, spesielt ikke når det er fra regntunge Bergen. Varg Veum, her uten skarre-r, er en av de mer omfattende film- og serieproduksjonene i Norge. Filmserie er vel mer passende knagg å henge denne på. Den populære detektiven saumfarer Bergens gater i nye mysterium, samtidig som han stadig forsøker å holde litt orden i sitt kaotiske privatliv.

Om du er sulten på mer Varg Veum så bør nyheten om at det kommer TV-serie om detektiven gjøre det godt fornøyd. Den kommer etter planen i 2018

The Vampire Diaries (NY)

vampirediaries2The CW (2009-): Inn på listen er den mest kjente veteranserien fra CW, ved siden av Supernatural. En såpeserie med action og ungdommelig fokus, serien har etter hvert bygget opp et omfattende univers og fått egen spin-off (The Originals). Denne passer godt til alle eventyrfansene der ute som har en forkjærlighet for vampyrer.

Supernatural (NY)

Supernatural_Season_7_BRCoverThe CW (2005-): Den 10 år gamle serien holder fortsatt koken. Her følger vi brødrene Wintchester som reiser landet rundt i jakten på ondskapsfulle overnaturlige skapninger. Denne er som en ung fetter til en serie som The X-files. Serien har fått en stor og lojal tilhengerskare, denne er verdt å sette av noen uker for om du er på jakt etter en mytologiserie som ikke tar seg selv alt for selvhøytidelig.

How I Met Your Mother (61)

how-i-met-your-mother-castCBS (2005-2014): En av det siste tiårs mest populære komiserier. Gjennom samtlige episoder blir vi fortalt historien om hvordan Ted Mosby møtte moren til deres barn. Her har man en salig blanding av romanse og komedie, med unge voksnes streben etter å finne sin plass i verden.

Bates Motel (70)

bates motelA&E (2013-): Serien er en moderne vri på forhistorien til Psycho, som fokuserer på forholdet mellom Norman Bates og moren Norma flere år før handlingen filmen fra 1960 finner sted. Vera Farmiga som spiller Norma er Emmy-nominert for hennes rolle på serien, hvor hun spiller mot Freddie Highmore som hennes sønn Norman.

Dawson’s Creek (52)

Dawsons creekThe WB (1998-2003): Legendarisk ungdomsserie som var fast inventar for de fleste ungdom og unge voksne rundt årtusenskiftet. Her følger vi en ung vennegjeng, hvor blant annet Joshua Jackson (The Affair, Fringe) har en av hovedrollene. En serie som ofte hadde en lekende og eksperimentell kinematografi mer inspirert av filmer enn serier.

New Girl (48)

Fox (2011-): Sjarmerende komiserie med herlige Zooey Deschanel i hovedrollen. I ferd med å bli litt av en veteranserie. Ramler et stykke nedover på listen vår, er ikke den fremste av komieriene tjenesten har å tilby. Men har du sett det meste som er, ta gjerne og sjekk denne ut.

Prison Break (55)

Prison BreakFox (2005-): Visste du at denne serien gjør comeback? Dette er en av de mest populære seriene blant våre lesere. En serie som engasjerer, du bør sjekke den ut om du savner en serie du kan diskutere med folk flest. Første sesong var noe av det kuleste og mest spennende vist på fjernsyn. Å se den møysommelige planleggingen og gjennomføringen av et fluktforsøk gjennom over 20 episoder var et lite kunststykke å få til. Det ble ikke helt det samme i de tre påfølgende sesongene, men første sesong er og forblir en klassiker.

The Tudors (NY)

Showtime (2007-2010): Det briske imperium med en litt rockete og lekende vri. Her har blant annet Henry Cavill (Man of Steel) en fremtredende rolle. Sex, vold og intriger dominerer i denne grafiske serien, som ble en suksess for amerikanske Showtime, selv om ikke alle kritikerne klarte å omfavne dens mange kreative friheter når det gjelder 1500-tallet.

The 4400 (68)

The 4400USA Network (2004-2007): Science Fiction-serien ble sendt på norsk fjernsyn for et tiår siden, den handler om 4400 mennesker som på mystisk vis vender tilbake etter at alle i løpet av 60 år hadde forsvunnet. Serien var en av flere som kom i kjølevannet av Lost-bølgen, med episk mysterium i bunn. Det ble totalt 4 sesonger før den ble kansellert.

Marco Polo (NY)

Netflix (2014-): En av tidenes dyreste serier og Netflix sitt forsøk på å erobre seerne som elsker historisk drama. En av de mer middelmådige forsøkene deres, skal vi tro kritikerne. Har imponert oss nok til å komme seg inn på listne, etter at den ble veid og funnet for lett forrige gang.

Anmeldelse – sesong 1 Intervju: John Fusco og Dan Minahan

Marvel’s Agent Carter (NY)

agent-carter-tv-series-writersPå 10. plass over årets nykommere på strømmetjenestene. Netflix var kjapt frempå og sikret seg ABC-serien om Captain Americas kollega og store kjærlighet Peggy Carter. En forståelig investering, med tanke på alle Marvel-seriene Netflix kommer med fremover.

Her får vi etterkrigsdrama som følger opp handlingen fra 2011-filmen Captain America: The First Avenger. Steve Rogers lovet henne en dans når han vendte tilbake fra krigen, men superhelten kjent som Captain America måtte ofre alt og fikk aldri anledning til å oppfylle lovnaden. Igjen satt Peggy. Når handlingen tar til er krigen over og hun må klare seg i det mannsdominerte jobbsamfunnet etter at nazistene og Hydra ble bekjempet. Når ingen tar henne seriøst gjør hun det som er nødvendig for å lykkes som agent. Hun endte opp som en legende og serien tar for seg hennes kamp for å trygge «den frie verden».

Family Guy (50)

familyguyFox (1999-): Første animasjonsserien på listen er etter hvert blitt en klassiker. Satire og parodi er ingredienser som gjør dette til en av de morsomste og mest absurde familier å følge. Gjør et imponerende hopp på listen, tross mange gode nykommere. Flere i redaksjonen har nok fått øynene opp for denne veteranserien.

Arrow (38)

Season 3 Key Art ArrowThe CW (2012-): CW-serien raser nedover på listen etter en tredje sesong som ikke klarte å følge opp seriens foregående sesong. Den har fått spin-off serien The Flash og har nå et større univers å leke seg med, det kommer også enda en spin-off med Legends Of Tomorrow. Om du liker kappekledde helter bør du sjekke ut denne Robin Hood-inspirerte superhelten.

House of Cards (27)

Netflix (2013-): Serien med det største fallet på listen, denne har mistet endel av apellen etter den kritikerroste første sesongen. Men en 65. plass er kanskje listens mest overraskende? Netflix trengte en skikkelig tungvekter da de for alvor satset på egenprodusert materiale og fikk en perfekt start med House of Cards. Regissert av David Fincher og med Kevin Spacey i hovedrollen, her får det politiske miljø gjennomgå. Vi er spent på om seriens fjerde sesong kan redde inntrykket og få den oppover på listen igjen i neste runde.

Anmeldelse – sesong 1 Førsteinntrykk

Modern Family (40)

Modern-FamilyABC (2009-): En av de mest prisbelønte komiseriene fra det siste tiår. Her følger vi en helsprø familie med alle mulige arketyper. Ed O’Neill ble en publikumsfavoritt her hjemme gjennom Våre Verste År, her får han følge av et helt ensemble med dyktige skuespillere. Dette er en serie som skaper splid i redaksjonen, uten unison støtte klarer den ikke å komme seg inn på listens øvre halvdel.

Roswell (NY)

RoswellThe WB/UPN (1999-2002): Etter storsuksesen The X-Files var det ikke rart at denne sci-fi serien om unge romvesener fikk en lojal fanbase. Den slet mer blant massene og hanglet videre gjennom tre år, før den ble kansellert. En serie for de spesielt interesserte. Har blant annet Ronald D. Moore (Battlestar Galactica, Outlander) som produsent fra sesong 2. Nykommer siden sist, etter at flere i redaksjonen har fått tid til å sjekke den ut.

Jericho (29)

JerichoCBS (2006-2008): Den post-apokalyptiske serien fikk mye hype, men slet med å overbevise første halvdel av sesong 1. Den ble så merkbart bedre, bare for å bli kansellert etter kun en sesong. En av mediehistoriens mest spektakulære redningsaksjoner ble igangsatt av fansen, hvor folk ble oppfordret å sende nøtter til CBS. Engasjementet, samt at selskapet nok ikke ønsket å få like dårlig stempel som Fox fikk etter kanselleringen av Firefly, fikk fansen viljen sin og en kort 2. sesong som avsluttet det hele. Om ikke annet er serien en godbit i TV-historien, det første tilfellet hvor en serie ble reddet av mulighetene med sosiale medier. Og nøtter.

Raser nedover listen etter en solid plassering forrige gang. Det er en serie med delte meninger her hos oss.

Derek (45)

Ricky Gervais as DerekChannel 4/Netflix (2012-2014): Dette er nok den mest emosjonelle og sympatiske serien fra Ricky Gervais, selv om den ikke faller i smak hos alle. En morsom hyllest til de som tar seg av våre eldre. Le, tørk tårer og bli sjarmert – samtidig som du vil bli satt ut av enkelte vulgære elementer. Denne har litt av alt.

24 (39)

24_CarWindowKiefer_788919iFox (2001-): Rett etter terrorangrepet 11. september kom serien om Jack Bauer, en mann som jobber med å bekjempe .. ja du rettet riktig … terror. Det var et litt upassende sammentreff, men serien viste fort at den hadde noe å tilby med et originalt konsept. Her følger vi Jack gjennom 24-timer, hvor hver episode tar for seg en av de timene. Vi har sett det gjort til det ypperste i filmer som 12 Angry Men, High Noon og Before Sunset, nå var det endelig TV-seriens tur.

Californication (47)

Californication1Showtime (2007-2014): Smått sjokkerte seere ble vitne til David Duchovny i en helt annen rolle enn den som edle Fox Mulder i X-Files. I denne lille perlen av en serie spiller han den sjeldent edrue forfatteren Hank Moody. Det er sex, dop og rock slik vi aldri har sett på TV før. Ikke for den sarte sjel, mens alle andre som ikke alt så denne da den ble sendt på TV 2 bør sjekke den ut.

Arn (NY)

ArnTV4 (2010): Svensk miniserie om krigen mellom kristne og muslimer, totalt ble det 6 episoder. Her er materiale fra tre filmer klippet om for å presentere historien om tempelridderen Arn i serieformat.

Sleepy Hollow (NY)

Fox (2013-): En serie om det overnaturlige, som overraskende nok eksisterer i samme univers som TV-serien Bones er satt til. En modernisert beretning om den hodeløse rytteren. Serien har slitt litt med seertallene, men er fornyet for en tredje sesong. Sesong 1 har blitt godt mottatt av seere og kritikere, mens sesong 2 fikk mer blandet mottagelse.

Star Wars Rebels (NY)

Star Wars RebelsDet er ikke så alt for mange serier rettet mot ungdom på vår liste, men denne nykommeren her gjør en imponerende debut. En fin forrett for alle som venter på de nye Star Wars-filmene. Handlingen er satt til fem år før Star Wars IV: A New Hope. Dette er litt som Star Wars-versjonen av Firefly.

Stargate Universe (NY)

Stargate UniverseSyfy (2009-2011): Stargate-universet er et av de største innen sci-fi sjangeren, trolig bare overgått av Star Trek, Battlestar Galactica og Star Wars. Søsterserien til Stargate SGU og Stargate Atlantis ble ikke alt for godt mottatt, men i vår redaksjon ser vi mye verdi i det litt mørkere innslaget til franchisen. Her følger vi den ufrivillige besetningen på et eldgammelt romskip. De må forsøke å finne veien hjem igjen. Kan minne litt om premisset til Lost In Space. Ble kansellert etter sviktende seertall og et ønske fra Syfy om å satse på annet enn Stargate-franchisen.

The Blacklist (NY)

blacklisttop-710x400NBC (2013-): I utgangspunktet en ganske så tradisjonell spionserie som får det lille ekstra takket være den eksentriske og livsfarlige Raymond Reddington, spilt til perfeksjon av James Spader. Den tidligere eks-agenten vender tilbake til FBI etter et halvt liv på flukt. Han tilbyr sine tjenester til de som har jaktet på han i alle år, og med seg har han mengder med hemmeligheter. Er fra før på Viaplay, nå gjør den et solid inntog på Netflix-listen.

White Collar (60)

White collarUSA Network (2009-): En FBI-agent og en svindler jobber sammen for å bekjempe kriminalitet i denne fengende dramaserien. Fans av Suits bør sjekke ut denne.

Weeds (51)

Weeds Season 6 Episode 11 - Vikings Pride S06E11Showtime (2005-2012): Denne mørke komiserien om alenemoren Nancy Botwin ble raskt en stor hit for Showtime. Bak serien står Orange Is The New Black-skaper Jenji Kohan, så om du liker fengselsserien vil du nok bli storfornøyd med denne her også.

Brooklyn Nine-Nine (37)

Fox (2013-): Her følger vi etterforskeren Jacob «Jake» Peralta (Andy Samberg) og hans kolleger i et politidistrikt i Brooklyn, New York City. «Jake» har en noe uortodoks og barnslig fremgangsmåte, noe som tidvis kan plage vettet av politikommandøren Raymond Holt (Andre Braugher). Serien er en kontrast til hæren av dødsseriøse politiserier, noe som gir den en unik status.

Sons Of Anarchy (43)

Sons of Anarchy2FX Networs (2008-2014): En av de mest populære seriene blant leserne våre! Beretningen om Jax Teller både rørte og sjokkerte oss, dette er drama slik vi aldri tidligere er blitt servert. De siste sesongene klarte kanskje ikke helt å følge opp de foregåendes sesongers nivå, men på sitt beste er denne Kurt Sutter nær sagt uovertruffen. Men en Hamlet-inspirert handling følger vi en mototorsykkelgjeng, hvor gruppens «unge prins» begynner å grave i hva som skjedde med faren.

Star Trek (NY)

57cf9434-328e-461f-9790-f3fd9e9ec432Det blir ikke mer klassisk enn sci-fi serien som endte med å få noen av de mest lojale og intense fans noensinne. Captain Kirk og hans besetnings ferd ut for å utforske verdensrommet var gnisten som ga liv til en rekke filmer og TV-serier. Inneholder alt man kan vente seg av god sci-fi: Drama, moralske valg og fremtidsspådommer. Alt med en god dose action.

Poirot (54)

PoirotITV/STV/UTV (1989-2013): I 25 år var Poirot en tradisjon å se på NRK i påsken. Agatha Christie-krimserien er nå blitt historie, men det skader aldri med et gjensyn. Et must å få med seg for krimelskerne. Merkelig nok veldig få i redaksjonen som har sett denne serien, men de to som har vært trofaste seere har i det minste sørget for at den har fått seg en respektabel plass på listen.

Buffy (10)

buffyThe WB/UPN (1997-2001): Ramlet, kanskje litt overraskende, hodestups ut av topp ti. I dag er Buffy-skaper Joss Whedon mest kjent for å regissere The Avengers-filmene og kultserien Firefly, men på 90-tallet var det gjennom denne vampyrserien han virkelig påvirket TV-serieverden. En sterk kvinnelig actionhelt i en serie som ofte våget å eksperimentere med både fortellerstruktur og kinematografi. Den ble et populærkulturelt fenomen.

The Fresh Prince Of Bel Air (30)

Fresh PrinceNBC (1990-1996): Serien som sparket igang karrieren til superstjernen Will Smith. Den unge Philadelphia-jyplingen Will må flytte inn til sin rike onkel og tante i Bel-Air, noe som skaper den ene kulturkonflikten etter den andre.

The Walking Dead (32)

walking dead 3AMC (2011-): En av tidenes største seersuksesser og den største hit-serien til AMC. Oscar-vinner Frank Darabont tilførte skrekksjangeren tunge dramaelement og det ble en umiddelbar hit. Serien har vært preget av store endringer i produksjonsteamet, blant annet ble Darabont sparket. Det har satt sitt preg på sluttproduktet som tidvis er litt ujevnt. Men få serier vet å engasjere bedre enn zombieserien og det er ikke rart den er blitt en snakkis.

Homeland (31)

homeland 2Showtime (2011-): På sitt beste en eksepsjonell spionserie som fort fenget med intens spenning og godt skuespill. En av de siste års største suksesser, som også har klart kunststykket å fornye seg i den nyeste sesongen. Denne kjemper med The Americans om å være amerikanernes fremste spionthriller.

Unbreakable Kimmy Schmidt (NY)

ellie-kemper-unbreakable-kimmy-schmidt-w724Netflix (2015-): Med Tina Fey, som briljerte med 30 Rock, har tjenesten sikret seg en viktig alliert i kampen om komitronen. Denne ble hyllet av kritikerne og omfavnet av Emmy-juryen, som nominerte den til syv Emmyer. Årets komiker-nykommer? Godt mulig.

Historien er absurd, her følger vi Kimmy etter at hun ble reddet etter fire års fangenskap i 15 år av den galne Richard Wayne Gary Wayne (Jon Hamm). Med positiv tilnærming som sin ytre rustning tar hun fatt på livet, og på veien serverer hun oss finurlig og intelligent humor for alle og enhver.

Skins (NY)

SkinsE4 (2007-2013): Tenåringsdramet våget å ta for seg kontroversielle tema som mental helse, mobbing og dysfunksjonelle familier. Gjennom syv sesonger ble vi kjent med en rekke tenåringer, ved å bytte ut hovedrollene annenhvert år forble den også frisk og relevant. En innovativ serie som er verdt å sjekke ut.

Sense8 (NY)

sense_s1_002_hNetflix (2015-): Wachowski-søsknene har aldri manglet ambisjoner og her leverer de kanskje sitt mest krevende prosjekt. Etter hell og uhell i filmverdenen forsøker de å bruke Netflix-modellen til å oppfylle drømmen om en komplisert og omfattende science fiction-historie. Etter at Matrix-skaperne har blitt slaktet for å presse alt for mye innhold inn i sine siste filmer er det unektelig ikke et dårlig valg å se om serieformatet passer bedre. Sense8 er langt fra noen åpnebar suksess, til det trenger den nok en sesong til for å se om den klarer å finne ut hva den ønsker å være. Heldigvis er serien fornyet.

Historiens premiss kan godt sees på som en sci-fi vri på et samfunn hvor teknologien bringer oss tettere og tettere sammen. 8 personers sinn blir med ett knyttet sammen på uforklarlig vis og sammen må de stå imot en ytre trussel på jakt etter de alle.

The Borgias (34)

borgias-0205-2Showtime (2011-2013): Paven slik vi aldri har sett han før. Vi følger Borgias-familien på sitt mektigste, med Rodrigo Borgia (Jeremy Irons) som Vatikanets nye pave. Serien ble dessverre kansellert før den fikk en skikkelig avrunding og tross storstilt kampanje fra fansen valgte Showtime å ikke fullføre med en to-timers film. Slutten ble i stedet tilgjengelig i e-book format.

Dexter (36)

Showtime (2006-2013): De fire første sesongene, spesielt den fjerde, er noe av det beste vi har sett innen spenningssjangeren. Mot slutten mistet serien litt fotfeste og hadde en av de mest omtalte avslutningene siden The Sopranos. Ikke alle var fornøyd, for å si det mildt, men samtidig får serien kanskje litt mye kjeft for slutten uten å ta hensyn til alt det geniale som kom forut for syvende sesong. Historien om massemorderen Dexter er fengende og det er lite som skremmer mer enn opplevelsen av at man som seer plutselig sitter og heier på en massemorder.

Broadchurch (3)

broadchurch_faITV (2013-): En ung gutt blir myrdet i en liten kystby, det blir opp til den nye sjefsetterforskeren Alec Hardy (David Tennant) å finne morderen sammen med partneren Ellie Miller (Olivia Colman). Alle kjenner alle i denne byen, men vet man alt om sin nabo? Etter hvert avsløres et vev av hemmeligheter, mordet setter lokalsamfunnet på hodet og vi som seer blir bergtatt.

Sesong 2 klarte nok ikke helt å holde samme kvalitet, noe som resulterte i at den ramlet hodestups ut av topp fem. Men den er langt fra blitt en dårlig serie, den vil nok stabilisere seg på øvre halvdel av topplisten.

Suits (35)

SuitsUSA Network (2011-): En erfaren advokat hyrer inn en ung svindler som medhjelper, noe som er dømt til å skape dramatikk. En advokatserie utenom det vanlige, den er cocky og fylt av rollefigurer det er lett å elske. En serie med stil! Har klart å holde koken i snart fem år, som er imponerende. Vi blir nok ikke lei med det første.

Orange Is The New Black (17)

orangeisthenewblackcastNetflix (2013-): En kjempehit for Netflix! Her følger vi Piper som ender opp i fengsel. Det blir en fisk-ut-av-vannet opplevelse utenom det vanlige. Her har man et ensemble som er helt absurd, Weeds-skaper Jenji Kohan har skapt et pop-kulturelt fenomen. Ramler litt nedover på listen vår, det tetner seg til i toppen grunnet flere nykommere.

Broen (41)

BroenSVT1/DR1 (2011-): En vanvittig suksess som har fått en håndfull nyversjoner i utlandet. Denne definerer «nordisk-noir» mer enn noe annet med mystikk, sære personligheter og et kjølig visuelt uttrykk. Vi var storfornøyd etter første sesong, mens den andre fikk en mer blandet mottagelse. Det er kjekt med litt skandinavisk innslag på listen, men den kan ikke skryte på seg å være bestemann her i nord. Den æren går til en norsk serie, som du kan lese om lenger nede.

Stargate Atlantis (NY)

Stargate AtlantisSci Fi Channel (2004-2009): Serie nummer to i Stargate-franchisen, denne ble utelatt i forrige liste fordi kun en i redaksjonen hadde sett den. Her har vi gjort litt mer lekser og serien kan dermed innfinne seg med en ganske respektabel plassering. Det ble med 5 sesonger, serien Stargate SGU overtok stafettpinnen.

Robin Hood (NY)

Robin-Hood---Jonas-Armstr-001BBC (2006-2009): En familievennlig portrettering av den legendariske bueskytteren. Robin of Loxley vender tilbake fra krigen, bare for å oppdage at den største trusselen befinner seg på hjemmebane. Ironisk nok stod serien i fare for å bli kansellert etter at viktige opptak ble stjålet i Ungarn, hvor serien ble spilt inn. Heldigvis løste det hele seg. Om tyvene bar pil og bue vites ikke.

En nykommer på listen, det var ikke nok folk i redaksjonen som hadde sett denne forrige gang til at den fikk vre med.

Merlin (66)

merlinBBC (2008-2012): Serien, som er skreddersydd familieunderholdning, gjør litt av et byks på listen. Her følger vi den unge Merlin, magikeren som til slutt ender opp som Kong Arthurs betrodde venn. Den følger Smallville-oppskriften med å ta for seg en ikonisk persons tidligere år.

Downton Abbey (21)

downton 3ITV (2010-): Den britiske serien som for tiden fenger publikum verden over mest. Tar for seg 1910- og 20-tallet på imponerende vis, hvor vi har noe så uvanlig som at en person skriver alt episodene (Julian Fellowes). Her får vi se hvordan overklassen sakte men sikkert må klare overgangen til et mindre klassedelt samfunn etter at imperialismens storhetstid er forbi og ny teknologi gjør verden mindre og mindre.

I 2016 er det slutt for serien, hvor nye episoder sendes på NRK. Før det anbefales det å sjekke denne ut om du har en forkjærlighet for kostymedrama.

Bloodline (NY)

Kyle Chandler er mangens favoritt og det gleder oss at han raskt fant seg en ny kvalitetsserie etter at Friday Night Lights tok slutt. I dette intense familiedramaet utforskes søskenkjærlighet, lojalitet og komplekse familieforhold. Når familiens sorte får vender hjem blir alles liv snudd på hodet. Hva skjer når konflikten eskalerer og familiemedlemmene tyr til det utenkelige?

Dette er en klassisk eksempel på hva som får serier til å fungere: Et narrativt fokus på nærmiljø, familierelasjoner og rollefigureres indre streben og psykologi og hvordan det påvirker historien. Dette er komplekst og tankevekkende. Nevnte vi forresten at den har Kyle Chandler i hovedrollen? Vi gjorde det ja. Så hva er det du venter på?

Archer (NY)

FX (2010-): Ikke den mest kjente animasjonsserien, men godt mulig den beste. Komedie, eventyr og action venter i denne spionserien. En solid tilvekst til Netflix-biblioteket.

Spartacus (12)

spartacus3Starz (2010-2013): Vold, sex, drama og action – denne serien gjør overdrivelser til sitt våpen og leverer et forrykende eventyr om den legendariske slaven og gladiatoren Spartacus. Med den ene rollefiguren mer episk enn den andre blir det aldri kjedelig og serien forbedrer seg jevnt over. Den klarer også kunststykket å gi en gripende slutt selv om historiebøkene for lengst har avslørt frihetskjempernes skjebne. En pioner innen det grafiske. Stjernen Andy Whitfield døde på tragisk vis etter første sesong, Liam McIntyre tok opp sverdet etter han og sørget for at serien kunne fullføre ferden. Den første store suksessen til kanalen.

Person Of Interest (19)

person-of-interestCBS (2011-): Hva om myndighetene har utviklet kunstig intelligens med mulighet til å vite om kriminelle handlinger før de finner sted? Denne Minority Report-inspirerte serien er som en moderne versjon av Batman, hvor geniet Harold Finch (Michael Emerson) og hans soldat av en høye hånd John Reese (Jim Caviezel) bekjemper kriminalitet i New York. Denne gir assosiasjoner til alt fra overvåkingssamfunnet, Terminator og Batman til nevnte Minority Report.

Friends (44)

FriendsNBC (1994-2004): Klassikeren gjør et solid byks på listen. En av TV-verdenens mest berømte kameratgjeng, her følger vi seks unge mennesker som forsøker å navigere seg gjennom 20- og 30- årene. Man trenger ikke være Einstein for å skjønne at vennskap er seriens kjerne.

The Office (UK) (7)

The Office UKBBC (2001-2003): Britene har alltid vært mestre innen humor. Serien sparket for alvor i gang karrieren til Ricky Gervais, som har hovedrollen som den helt håpløse sjefen David Brent. Serien har fått søsterserier i en rekke land. Her finner vi også Martin Freeman (Sherlock, The Hobbit-trilogien) i en artig rolle. Gode nyheter er at Ricky Gervais jobber med en kommende film om David Brent.

Ramler nedover denne gang, den har ikke samme universale tilbedelse i redaksjonen i forholdt til forrige runde.

Line Of Duty (NY)

line of dutyBBC Two (2012-): En stor hit for BBC 2 de den kom i 2012, denne har favoritten vår Lennie James (Jericho, The Walking Dead) i en av hovedrollene. En britisk vri på antiterror-arbeidet. To sesonger er så langt sendt, med ytterligere to på vei.

Extras (25)

ExtrasBBC/HBO (2005-2007): En absurd situasjonskomiserie om livet på settet til film-, TV-og teaterproduksjoner. Nok en perle laget av duoen Stephen Merchant og Ricky Gervais, som også her har hovedroller. Trass flere nykommere på listen har denne holdt seg innen topp 30, som er imponerende.

Orphan Black (18)

orphanblack_faBBC America (2013-): En vitenskapsnerd, en politietterforsker, en gatesmart jente, en psykotisk morder og en fotballmamma. Tatiana Maslany har fått rollen som samtlige og spiller fantastisk. Det er ikke grunnet tynt budsjett, det er fordi hun spiller kloner i denne herlige science fiction serien som har litt av alt. Den er mystisk, mørk, lys, trist og morsom. Med en god dose action.

Doctor Who (NY)

doctor-whoBBC (1963-): En sci-fi serie som har holdt på i flere tiår. Her følger vi «The Doctor» som reiser i tid for å stoppe ondskap. Opp gjennom årene har en rekke ulike skuespillere spilt hovedrollen, blant annet David Tennant og Christopher Eccleston. Er ny på listen siden flere i redaksjonen nå har fått anledning til å sjekke ut denne ikoniske TV-serien.

Luther (22)

BB239767@LUTHER web useBBC (2011-): En noe uvanlig britisk krim med den voksende stjernen Idris Elba (The Wire, Thor) i hovedrollen. Han spiller John Luther, en etterforsker med sine egne personlige demoner og noe uvanlige fremgangsmåter. Ruth Wilson (The Affair) har en fortryllende rolle som en morder Luther ikke klarte å sette bak lås og slå.

The Americans (NY)

FX (2013-): Kanskje den beste spionserien som går på amerikansk fjernsyn. Satt til 80-tallet, her følger vi livet til to sovjetiske agenter som i flere år har levd under dekke av å være et amerikansk ektepar. De har fått tenåringsbarn og jobber med å avdekke amerikanske hemmeligheter, samtidig som de sliter med å ikke la seg rive med av frihetene den vestlige verden kan tilby. Situasjonen tilspisser seg når en FBI-agent blir nærmeste nabo. Fra kanalen bak Justified og Sons Of Anarchy, her er det kvalitet i alle ledd.

Firefly (23)

FireflyFox (2002): Serien som for all tid ga Fox et dårlig rykte? Ble kansellert etter knapt et dusin episoder, til stor protest fra seerne. Med den spinnville kombinasjonen av western og science-fiction har serien fått kult-status ulikt det meste annet. Serieskaper Joss Whedon fikk til slutt lage en film (Serenity) som på sett og vis avsluttet det hele.

Top Of The Lake (16)

TopofthelakesundanceSundance TV/BBC (2013): Nok en solid samproduksjon mellom Sundance og BBC-kanaler, her følger vi etterforsker Robin Griffin (Elisabeth Moss) som forsøker å finne ut hva som skjedde med en gravid 12 år gammel jente som er forsvunnet. Ansett som en av de beste seriene i 2013, også her på berget.

Better Call Saul (NY)

Better Call SaulAMC (2015-): Vi er prisgitt noe så sjeldent som en serie som makter å følge opp moderserien som alle elsket. Breaking Bad var et unikum og vi var vel alle ganske reserverte og tvilsomme til om den kunne følge opp det vi ble servert.

Hvor gledelig er det ikke at denne klarer å distansere seg fra Breaking Bad, samtidig som den føles så velkjent? Akkurat hvordan serieskaperne har klart den bragden må det nok mange timer med gjesyns og analyse til for å fange opp. Noe som ikke er å forakte, for som med Breaking Bad blir serien bedre for hvert gjensyn man tar. Detaljrikdommen i alt fra sett til skuespill er noe som gjør oss absolutt henrykt!

Twin Peaks (2)

Twin PeaksABC 1990-): Herlige og absurde David Lynch! For 25 år siden satset ABC på han og Mark Frost, resultatet ble en av de mest nyskapende og surrealistiske seriene vi noen gang har sett. Den spektakulære førstesesongen ble snakkis verden over, også her hjemme da serien ble sendt på NRK. Lynch forsvant ut etter første sesong og kvaliteten dalte, men denne er uansett en perle. Og nå kommer den tilbake, denne gang på Showtime og med Lynch i førersetet nok en gang. Som vi gleder oss!

Serien klarte ikke å holde fast på topp 3-plasseringen sin, trass sin signifikante historiske verdi. Hvordan oppleves denne for et nytt publikum? Del gjerne med oss i kommentarfeltet.

Sherlock (11)

Sherlock 5BBC (2010-): Den britiske nyversjonen av ikoniske Sherlock Holmes har tatt verden med storm og gjort Benedict Cumberbatch og Martin Freeman til superstjerner. Lekende, mystisk og altoppslukende – dette er en krimserie verdt å elske. Satt til moderne tid må mesterdetektiven løse kompliserte saker, det hele ispedd humor og eleganse serien er alene om å få til.

House of Cards – britisk versjon (20)

House Of CardsBBC (1990): Den britiske originalversjonen av House of Cards slo ned som en bombe på 90-tallet og ga liv til en av tidenes anti-helter i Francis Urquhart. En nådeløs portrettering av det politiske landskap som på genialt vis fanger opp publikums mistro til politikere. Ikke sett av mer enn et par i redaksjonen, men der belønnes den med solide skussmål.

Bojack Horseman (14)

bojackhorsemanNetflix (2014-): Den nye animasjonsserien til Netflix er smart og spesialkomponert for å binges. Her følger vi en avdanket skuespiller som forsøker å gjøre comeback. Det tar litt tid, men når man har sett alle episodene blir det som et komplisert puslespill endelig får siste brikke på plass. En solid gruppe stemmeskuespillere som Will Arnett (Arrested Development), Aaron Paul (Breaking Bad) og Allison Brie (Community) skader ikke. Også komiker Patton Oswalt, Oscar-nominert Stanley Tucci og Oliva Wilde (House) bidrar på serien.

Misfits (NY)

MisfitsE4 (2009-2013): Noe så sjeldent som en høyt ansett superheltserie. Den beste beskrivelsen vi har sett av serien er nok «tåpelig, men brilliant». En av de beste sci-fi seriene Netflix tilbyr. Her serveres vi en fornøyelig og omfattende beretning om samfunnets utskudd og hva som skjer når en storm gir de uante muligheter akkurat når livet er som verst.

Tross at serien er på fem sesonger går det forholdsvis raskt å få sett hele, siden hver sesong er på 6-8 episoder.

The Shield (9)

The ShieldFX (2002-2008): En serie som skapte kontroverser med sin portrettering av korrupte politifolk. Seere måtte gni seg i øynene da de så Michael Chiklis, mannen som spilte den joviale og snille Scali i serien The Commish, her gå frem på helt annet vis. Serien har også en av de mest berømte og kritikerroste avslutninger, her har vi noe så sjeldent som en serie som ikke rotet seg bort tross syv sesonger.

Arrested Development (15)

arrested-development-4fc80ff4dd9c0Fox/Netflix (2003-2013): Et av nyere tids største kultfenomen, Arrested Development er serien som lever opp til klisjeen «forut for sin tid». Sær humor med en haug av gullkorn, serien ble bragt tilbake fra de døde av Netflix i 2013 etter at den opprinnelig ble kansellert i 2006. Gjør et solid byks og er nå inne på topp ti.

The Fall (NY)

The FallBBC (2013-): Nok en av seriene som ble utelatt forrige gang fordi ikke nok av oss i redaksjonen hadde sett den. Nå er den på plass og det på en imponerende høy plassering! X-Files stjernen Gillian Anderson har hovedrollen i krimdramet, hvor hun spiller en etterforsker som jakter på en seriemorder. To sesonger er så langt produsert, med en tredje på vei.

Party Down (6)

partydowncastStarz (2009-2010): Kritikerne elsket den, men den klarte aldri å tiltrekke seg nok seere til å få mer enn to sesonger. Det hjalp ikke på at serien mistet Adam Scott til Parks And Recreation og Jane Lynch til Glee. Det er forresten fortsatt et lite håp om en egen film som kan avslutte det serien startet. Denne er en gjengangere på folks lister over serier man ønsker tilbake.

Rectify (NY)

rectify 2Sundance TV (2013-): Når Daniel Holden frikjennes for et mord han satt fengslet for i nesten 20 år, starter hans liv for å bli en del av det siviliserte samfunn. Problemet er at flere år på dødscelle og et lokalsamfunn som ikke er helt overbevist om hans uskyld, gjør det hele til en urovekkende og vanskelig opplevelse. Fengende drama fra serie-nykommeren Sundance TV. Serien gjør sitt inntog på listen etter at den ble lagt til hos Netflix nå i sommer.

Mad Men (4)

mad men fightAMC (2007-2015): Seriens påvirkning på moderne TV-serier kan ikke undervurderes, ei heller hvilken effekt denne hadde på nykommeren AMC – et selskap som tidligere satset på å vise klassiske filmer. Serien smeltet kritikernes hjerter med sin måte å bringe 60-tallet til live igjen, i sentrum står Don Draper – en av de mest komplekste anti-heltene du noensinne vil møte. Tiåret som revolusjonerte det amerikanske samfunn, her er det så mange godbiter og narrativt genialitet at vi tviler på noen vil klare å gjenta det.

Marvels Daredevil (NY)

Daredevil_Horizontal-5Characters_US-MAIN3Netflix (2015-): Rett inn på topp fem for nykommeren! Krimserien handler om den blinde advokaten Matt Murdock som forsøker å finne identiteten til lederen av den kriminelle underverdenen i New York. Historien er satt til det evig-voksende Marvel-universet, her i bydelen som omtales som Hells Kitchen. Et langt mørkere og mer grafisk innslag i superheltverden, serien bryter man med konvensjonell fortellerteknikk og lager en serie ment til å «binges». Gled deg for øvrig til Matt, som selvfølgelig har et sett skjulte evner, avdeker hvem som står bak alt som er galt i nabolaget. Skurken er en mann spilt til perfeksjon av Vincent D’Onofrio (Full Metal Jacket). Et kjærkomment tillegg til sjangeren og godt mulig dette er den beste serien Netflix har produsert. Oppfølger er på vei!

Les Revenants (NY)

les_revenantsCanal+ (2012-): Denne kom ikke inn på listen forrige gang fordi ikke nok av redaksjonens medlemmer hadde fått tid til å sjekke den ut. Vi er glad dette har endret seg og at den nå er inne, det på en imponerende 4. plass! En av de skumleste og mest dramatiske seriene vi har sett de siste årene. Franskmennene viser hvordan det skal gjøres!

Seriens premiss er både enkelt og smått ekkelt. I en liten fransk by begynner med et døde mennesker å komme tilbake og forsøker å gjennoppta sine tidligere liv.

Hannibal (5)

Hannibal_Key-Art_table_940x529_FULL11NBC (2013-2015): Vi ble litt satt ut av at en så visuell lekende og nyskapende serie fant seg et hjem på en amerikansk annonsekanal. De er tradisjonelt sett litt mer rullebåndspreget. Trass kritikerros ble den kansellert etter tredje sesong. Men vi er glad for det vi har fått. En sjelden delikatesse av en serie, her blir selv matlaging skummelt. Tvilen var stor til en serie basert på bøkene til Thomas Harris, men denne gjør tvilen til skamme og hever skrekk til et helt nytt og sofistikert nivå. Helt vidunderlig kinematografi og et skuespill som tar pusten fra en. Perfekt stekt.

Dag (8)

DagTV 2 (2010-2015): Vi er ikke bortskjemt med TV-serier her hjemme som klarer å ta opp kampen med det beste fra det store utland. Men heldigvis har vi Dag! Dette er kanskje tidenes beste norske serie. Atle Antonsen spiller den folkeskye psykologen perfekt. Vi gleder oss til ny sesong som kommer senere i år.

Serien fått enda en fan i redaksjonen siden sist og gjør dermed nok et byks på listen, nå helt oppe på 2. plass! Det er litt av en prestasjon, spesielt siden vi generelt sett syntes norsk TV har et stykke å gå før de når opp til serienes toppliga. Dag ser ut til å være et kjærkomment unntak, en serie som våger å være original fremfor å forsøke å tilfredsstille alle.

Breaking Bad (1)

AMC (2008-2013): Vi var spente på om denne ville holde sin høye rating nå som i har fått den litt mer på avstand. Svaret er et soleklart ja. Syv i redaksjonen har gitt sin dom og alle holder denne særdeles høyt. Er dette tidenes beste serie? Kanskje. Den er i hvert fall på topp av de Netflix tilbyr.

Handlingen er smått morbid og et dypdykk i menneskelig psyke. Kreftdiagnose er en jævlig ting å få, men for Walter White blir det mer en oppvekker som får kjemilæreren til å starte å selge metamfetamin for å sikre familien en real slump med penger før sykdommen tar han. Med på laget får han en tidligere elev, sammen blir de en duo som skaper rabalder helt inn i de største narkotikakartell. Den snille og omtenksomme faren, hva vil dette gjøre med han?

Serien har også fått en egen spin-off, som du finner på 17. plass (Better Call Saul).

Ute av listen

Chuck (28), Hell On Wheels (49) Hawaii-Five-0 (33), Fringe (24), Elias (46), Episodes (66) og The Avengers – Klodenes Mektigste Helter (26) er ikke lenger tilgjengelig på Netflix og er ute av listen. Gossip Girl (64) har rast ut av listen grunnet for dårlig karakter.

De som kunne blitt med…

Kanskje du savner Wet Hot American Summer, Elementary, Mr Selfridge, Outcasts, The Originals, The White Queen, Life Unexpected, Mad Dogs, Hunted, Ben 10, Continuum, Ripper Street, The Unit, grace And Frankie, Rita, The Forsythe Saga, Samurai Jack, Whitechapel, Above Suspision, Bakgårdsgjengen og A Young Doctors Notebook? Alle ble bedømt god nok til listen av en i redaksjonen, men grunnet krav til vurdering fra minst to ble de ikke funnet plass.

Hva mener DU?

Enig i listen? Noen serier som mangler som vi absolutt bør sjekke ut? Ønsker du tips til serie å se? Du vet hva du har å gjøre i så fall: Rop opp i kommentarfeltet. Ny oppdatert utgave av listen kommer på nyåret.

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom