Oversikt: Serier fra FX Networks

Nordmenn har gjerne hørt om HBO, men de siste årene er det en annen kanal som har ledet an i lanseringen av kvalitetsdrama: FX Networks. Her er oversikten over alle deres serier, fra banebrytende The Shield til gangster-eposet Sons of Anarchy og den nye suksessen Shōgun.

FX Networks er en prominent amerikansk kabel- og satellitt-TV-kanal som har hatt en betydelig innflytelse på TV-industrien siden dens oppstart i 1994. Kanalen er en del av FX Networks, et datterselskap av Walt Disney Television, som igjen er en del av The Walt Disney Company.


Våget å tenke nytt med The Shield

Siden oppstart har FX Networks vært kjent for å ta sjanser med innovative serier og programmer. Kanalen debuterte med en blanding av live-shows og syndikerte programmer, men det var introduksjonen av originalt innhold som virkelig satte FX på kartet.

The Shield, som hadde premiere i 2002, var en av de første store suksessene og etablerte kanalene som en å regne med innen kvalitetsserier. Etter suksessen med The Shield etablerte FX som en kanal for hardtslående, kvalitetsdrama, fortsatte FX Networks med serier som Nip/Tuck, Rescue Me, It’s Always Sunny in Philadelphia og Sons of Anarchy. Det siste tiåret har serier som Fargo, Atlanta og American Horror Story gjort seg bemerket.

The Shield ble det store gjennombruddet for skuespiller Michael Chiklis. Foto: FX Networks

Det ble satt en høy standard for hva som kunne forventes av kabel-TV, med sin mørke tematikk og komplekse karakterer. Seriene provoserte også, noe The Shield bidro til også her i Norge.


Mangfold, ulike produksjonsselskap og John Landgraf

Det krever sitt å få til hva FX Networks har levert seriefrelste sjeler. I sentrum står sjefen John Landgraf.

Frank Micelotta/PictureGroup for FX Networks

John Landgraf er i dag kjent for sine ofte presise spådommer om TV-industriens fremtid. Han tok over som leder i FX Networks i 2005, og ivaretok pionerarbeidet som The Shield banet vei for. I nærmere 20 år har han ledet selskapet gjennom en turbulent tid, hvor strømmetjenestene gjorde sitt inntog.

Landgraf har også vært en forkjemper for inkludering og mangfold innenfor industrien. Under hans ledelse har FX gjort betydelige fremskritt i å fremme diverse stemmer både foran og bak kamera.

FX Networks samarbeider med en rekke produksjonsselskaper for å bringe sine unike og kritikerroste serier til livet. Noen av disse inkluderer FX Productions, som er kanalens eget produksjonsselskap, samt eksterne selskaper som Fox 21 Television Studios og mange uavhengige produksjonsselskaper. Dette samarbeidet tillater FX å produsere et mangfoldig utvalg av serier med høy produksjonsverdi.


Samarbeider tett med strømmeselskaper

Til tross for suksessen står FX Networks overfor utfordringer i en stadig mer digitalisert verden. Strømmetjenester som Netflix, Prime Video, og Hulu har forandret hvordan publikum konsumerer TV-serier, noe som krever at tradisjonelle TV-kanaler som FX må tilpasse seg.

The Bear ble en Emmy-vinnende favoritt som overrasket alle. Den slipper sesonger i sin helhet, fremfor ukentlig på kanalen. Foto: FX Networks.

I respons har FX lansert FX on Hulu, som gir abonnenter tilgang til FX-serier dagen etter at de sendes på TV, samt eksklusive FX-produksjoner kun tilgjengelig på Hulu.

I Norge er det Disney+ som blir hjemmet til nye FX-serier, etter at de i mange år var HBO Max som huset seriene.

«FX ville ikke eksistert på dette tidspunktet uten Disney eller Hulu», sa Landgraf til pressen i februar. For serieglade sjeler er det samarbeidet dermed en meget god ting.

Flere FX-serier glimrer dessverre med sitt fravær fra strømmetjenester her i Norge, og noen er bundet til andre strømmetjenester gjennom eldre lisensieringsavtaler.

Vi har derfor satt sammen en oversikt for deg over de ulike seriene, og om de er tilgjengelig på strømming i Norge. Vel bekomme!


Serier fra FX Networks

The Shield

Prime Video
Drama, Krim, Spenning
8.7

Kontroversiell serie som for alvor satt TV-kanalen FX Networks på kartet. Her følger vi etterforsker Vic Mackey, en korrupt politimann som leder en enhet i Los Angeles. 

Sons of Anarchy

Disney+
Action, Drama, Spenning
8.6

Krimdrama som tar for seg en Hamlet-inspirert historie om samhold, bedrag, mystikk og tragedie i biker-klubben SAMCRO.

Justified

Prime Video, Disney+
Action, Drama, Komedie, Spenning, Western
8.6

Marshall Raylan Givens går uortodoks til verks når kriminelle skal fakkes, noe som gir sjefene hodebry.

Louie

Komedie
8.5

Livet til en fiktiv utgave av komiker Louie C.K., en skilt mann som lever i New York. Spilt av den ekte Louie C.K..

The Americans

Disney+
Drama, Spenning, Thriller, Spionthriller
8.4

På utsiden ser de ut som den typiske amerikanske kjernefamilien. Men bak fasaden skjuler sannheten seg: De er hemmelige agenter fra Sovjetunionen.

Fargo

Allente, C More, Strim, TV 2 Play, Viaplay
Drama, Krim
8.9

Antalogiserie satt til universet fra den kritikerroste Fargo-filmen.

Atlanta

Disney+
Komedie
8.6

Komiserien Atlanta følger to fettere som jobber med musikk i Atlanta og prøver å skape et bedre liv for familien.

Legion

Disney+
Action, Drama, Superhelt
8.2

Superheltserie satt til et parallelt univers til de eksisterende X-men filmene. Dan Stevens spiller David Haller, en av de mektigste mutantene.

Taboo

Drama, Periodedrama
8.6

I 1814 vender James Keziah Delany (Tom Hardy) hjem til London for å gjenvinne eierskapet til farens skipsfart-imperium.

Trust

Disney+
Drama, Antalogiserie, Spenning
7.6

Dramaserien handler om John Paul Getty III (Harris Dickinson), arving til Getty-familiens olje formue.

Pose

Disney+, HBO Max, Strim
Drama, Periodedrama
8.6

Amerikansk musikal fra Glee- og American Horror Story-skaper Ryan Murphy. Serien er satt til New York i 1986 og utforsker ulike sosiale lag i storbyen.

Mayans MC

Disney+, HBO Max, Strim
Action, Drama
7.5

Handlingen tar til to og et halvt år etter hendelsene i Sons of Anarchy. MC-klubben Mayans MC holder til på grensen mellom USA og Mexico og her møter vi den hevnfulle Ezekiel «EZ» Reyes, som ønsker å bli fullverdig medlem i klubben. 

Mr. Inbetween

Drama, Komedie
8.0

Scott Ryan, som også spiller hovedrollen som den kriminelle Ray Shoesmith. Han gjør sitt beste for å kombinere livet som kriminell og familiefar.

A Christmas Carol

Drama, Fantasy, Miniserie, Periodedrama
7.2

Den skruppelløse Ebenezer Scrooge får besøk av spøkelset til sin døde partner. For at de begge skal bli tilgitt må Scrooge gjenfinne sin egen medmenneskelighet. 

Fosse/Verdon

Disney+
Drama
7.9

Serien handler om det romantiske og kreative partnerskapet mellom den innflytelsesrike danseinstruktøren og regissøren Bob Fosse og Broadway-danseren Gwen Verdon.

Mrs. America

Drama, Miniserie, Periodedrama
7.5

Kulturkrig, 70-tallet og kampen for likestilling i USA forandret for alltid samfunnet. Forkjemperne for like rettigheter møter overraskende motstand hos den konservative Phyllis Schlafly. 

Breeders

Disney+, HBO Max, Strim
Komedie
7.2

Breeders er en ny komedieserie med Martin Freeman og Daisy Haggard i hovedrollene som to hardtarbeidende og utkjørte foreldre. Serien skildrer en ærlig hverdag, som mange foreldre nok kan nikke gjenkjennende til.

A Teacher

Drama
7.2

Serien undersøker de komplekse problemstillingene, og konsekvensene av et illegalt forhold mellom den unge læreren Claire Wilson og hennes student Eric Walker.

Devs

Disney+
Drama, Miniserie, Science Fiction, Thriller
7.7

Lily Chan oppdager at det kan være en tilknytting mellom hennes arbeidsgiver, som er et teknologiselskap, og drapet på hennes kjæreste. 

The Premise

Drama, Komedie
6.3

Litt som i Black Mirror vil denne antalogiserien anvende komedie for å utforske noen av nåtidens viktigste og vanskeligste emner.

The Old Man

Disney+
Drama, Krim, Miniserie, Thriller, Spionthriller
7.6

Serie basert på boken ved samme navn av Thomas Perry. Den handler om Dan Chase (Jeff Bridges), som flere tiår siden forlog CIA og har levd et anonymt liv siden. Når en snikmorder forsøker å ta drepe han må han sikre sin fremtid.

Pistol

Drama, Miniserie
7.6

Historien om den legendariske Sex Pistols-gitaristen Steve Jones. Danny Boyle regisserer og produserer serien. Jones’ bok Lonely Boy: Tale from a Sex Pistols danner grunnlaget for serien. 

Justified: City Primeval

Disney+
Action, Drama, Western
7.4

Justified: City Primeval er oppfølgerserie til den populære serien Justified. Vi følger U.S. Marshal Raylan Givens i en sak som tar han fra Miami til Detroit. 

A Murder at the End of the World

Disney+
Drama, Krim, Miniserie
7.2

Darby og åtte andre gjester blir invitert av en tilbaketrukket milliardær til å delta i en tilbaketrukket og fantastisk beliggenhet. Når en av de andre gjestene blir funnet død, må Darby bruke alle sine ferdigheter for å bevise at det var drap mot en tidevann av konkurranseinteresser og før morderen tar et annet liv.

Shōgun

Disney+
Drama, Eventyr, Miniserie
9.1

Når et mystisk europeisk skip blir funnet strandet i en nærliggende fiskelandsby, oppdager Lord Yoshii Toranaga hemmeligheter som kunne tippe maktbalansen og ødelegge hans fiender.

Annonse

Disney+ pakker: