De beste seriene på Netflix (Januar 2016)

Del nyheten

Serier på Netflix
Breaking Bad. Foto: AMC

Er du på «The Netflix Quest»? Søken etter en ny serie det kan være idé å sjekke ut på tjenesten? Vår toppliste over de beste seriene på netflix på Netflix kan kanskje hjelpe deg.

Topplisten har en popularitet uovertruffen her på Serienytt, folk ønsker å finne de beste seriene på Netflix. De forrige listene er lest over 110 000 ganger, som er ganske så bra for vår lille avkrok på Internettt å være. Grunnet endringer i Netflix-utvalget, i tillegg til at flere serier blir sjekket ut av vår redaksjon, kommer vi med ny liste ca. hvert halvår.

For å komme inn på listen må i utgangspunktet minst to i redaksjonen ha sett og bedømt den, i tillegg må snittkarakteren være middels eller bedre. Vi har ikke sett alle de hundrevis av seriene Netflix har, men vi har sett såpass mye at dette er den mest omfattende og grundige listen laget her til lands.

Naturlig nok vil den ikke gjenspeile hver og en av deres preferanser og meninger. Det er nok av ulike meninger i redaksjonen vår også. Del gjerne din mening i kommentarfeltet!

OBS! Dokumentarserier og reality-serier er ikke tatt med. Førstnevnte vil etter planen være med fra neste runde av.

Topplisten

Forrige rundes plassering i parentes

White Collar (54)

USA Network (2009-): En FBI-agent og en svindler jobber sammen for å bekjempe kriminalitet i denne fengende dramaserien. Fans av Suits kan nok fort like denne her. Holder på å dette ut av listen denne runden.

Brooklyn Nine-Nine (52)

Brooklyn Nine-NIne: Foto NBC

Fox (2013-): Komiserien raser nedover på listen og inntar jumboplass. Redaksjonen har delte meninger om serien, for å si det mildt.

Her følger vi etterforskeren Jacob «Jake» Peralta (Andy Samberg) og hans kolleger i et politidistrikt i Brooklyn, New York City. «Jake» har en noe uortodoks og barnslig fremgangsmåte, noe som tidvis kan plage vettet av politikommandøren Raymond Holt (Andre Braugher). Serien er en kontrast til hæren av dødsseriøse politiserier, noe som gir den en unik status. Essensen er samholdet på en arbeidsplass, noe de fleste nok klarer å relatere seg til.

Alphas (92)

AlphasSyfy (2011-2012): Et av de mislykkede forsøkene på å få til en superheltserie, det ble kun to sesonger. Den har sine øyeblikk, den minner mest om X-men i sin portrettering av hvordan mennesker med spesielle krefter blir behandlet som utskudd og ønskes kontrollert av myndighetene. Er du veldig glad i superhelter kan den være verdt å sjekke ut. Den drar visse paraleller til samfunnets utstøtte og stigmatiserte mennesker, så litt dybde har den.

Little Britain (81)

Little Britain ukBBC (2003-2006): Et britisk sketsjeprogram av den grove sorten. Ikke for den ømfintlige sjel. Komikerduoen David Walliams og Matt Lucas sparer ikke på noe når det britiske samfunnet parodieres. Er nok for de spesielt interesserte, som setter pris på det mer råe spekteret av britisk humor.

The Vampire Diaries (79)

vampirediaries2The CW (2009-): Her får man action og vampyrdrama. Serien har holdt på i flere år, så sørg for å ha nok av ledig tid om du begir deg ut på denne. Den har etter hvert bygget opp et omfattende univers og fått egen spin-off (The Originals). Passer godt til alle eventyrfansene der ute som har en forkjærlighet for vampyrer. Bak serien står amerikanske CW, som masseproduserer tenåringssåper som også kan være underholdende for et voksent publikum. Dette er første av flere CW-serier på listen. Er du på jakt etter noe mer filosoferende og samfunnskritisk er nok dette ikke helt for deg.

Bates Motel (76)

bates motelA&E (2013-): En moderne vri på forhistorien til Psycho, som fokuserer på forholdet mellom Norman Bates og moren Norma flere år før handlingen filmen fra 1960 fant sted. Vera Farmiga som spiller Norma er Emmy-nominert for hennes rolle på serien, hvor hun spiller mot Freddie Highmore som hennes sønn Norman.

Skins (43)

SkinsE4 (2007-2013): Tenåringsdramet ramler nedover på listen, men er du ute etter litt samfunnsrefleksjon bør ikke det skremme deg vekk. For denne våget å ta for seg kontroversielle tema som mental helse, mobbing og dysfunksjonelle familier. Gjennom syv sesonger ble vi kjent med en rekke tenåringer, ved å bytte ut hovedrollene annenhvert år forble den også frisk og relevant. En innovativ serie for de som er på jakt etter noe litt annerledes.

Lie To Me (RE)

Lie To MeFox (2009-2011): Tilbake på listen! Med hjelp av inngående kunnskap om menneskelig adferd er Dr. Cal Lightman en ekspert til å avdekke løgner. Noe som politiet vet å dra nytte av. En tradisjonell krimserie som fikk tre sesonger. Liker du smått nervepirrende drama er det bare til å sitte deg ned, trykke play og se om du kanskje lærer noen triks som kan hjelpe deg neste gang du spiller poker.

Gossip Girl (RE)

Gossip-Girl-s5The CW (2007-2012): Enda en serie som gjør comeback, etter å ha tidligere blitt målt og funnet for lett av redaksjonen. Tenåringsdramaet er tilbake på listen etter at den ble veid og funnet for lett forrige gang. En mystisk blogger beretter om små og store hemmeligheter ved en internatskole i New York. Serien fikk flere sesonger og sørg for å sett av tid hvis du begir deg ut på den. I utgangspunktet en serie rettet mot ungdom.

Lilyhammer (89)

361649_lillyhammer_ingNetflix/NRK (2012-2015): Netflix og NRK samarbeidet om dette smått satiriske skråblikket på norsk småbykultur. Serien er naturligvis populær her hjemme og var en av pionerene innen historier med en global tilnærming, ved bruk av det mest lokale man kan finne: En småby i et ukjent lite land. En gangster som må gå i dekning i Lillehammer, slikt skaper fisk-ut-av-vannet humor, samtidig som det er en tidvis ganske smart satire over alt som er norsk.

Dawson’s Creek (75)

Dawsons creekThe WB (1998-2003): Legendarisk ungdomsserie som var fast inventar for de fleste ungdom og unge voksne rundt årtusenskiftet. Her følger vi en ung vennegjeng, hvor blant annet Joshua Jackson (The Affair, Fringe) har en av hovedrollene. En serie som ofte hadde en lekende og eksperimentell kinematografi mer inspirert av filmer enn serier. Tar for seg udødelige tema som spesielt unge mennesker kan relatere seg til, denne kom helt mot slutten av æraen med ungdomsserier som, gjennom tenåringsdramaformatet, forsøkte å gi litt visdom og råd til ungdommen. Den gang var den en av de mer vågale seriene, som blant annet satt homofili på agendaen. Er kanskje bedre hvis man setter den i kontekst av tiden den kom, da flere serier har gjenbrukt mye herfra.

Gotham (NY)

gotham_james-gordon-and-harvey-bullock-stillFox (2014-):Superheltsjangeren har dominert de siste årene og nye serier dukker opp med jevne mellomrom. Her er det en ny vri ved at den vante helten, i dette tilfellet Batman, ikke er med. Serien tar til før han ble byens mørke ridder. En smått gotisk inspirert tone, dette er en langt mørkere serie enn de fleste i sjangeren.

Den er fortsatt såpass fersk at du kan ta den igjen med litt innsats, i skrivende stund er den midt i sesong 2. Men for de ferskeste episodene må du til TV 2 Sumo, Netflix har enn så lenge kun første sesong.

Continuum (NY)

ContinuumShowcase (2012-2015): Har tidligere blitt utelatt fra listen siden kun en i redaksjonen har bedømt den, men nå har den fått en ny fan. Kanadierne viser at de har noe å fare med de også, her har vi en science fiction serie med mye å like. Kiera Cameron (Rachel Nichols) reiser tilbake i tid for å stoppe en opprørsgruppe fra å endre fremtiden. Serien ble nylig avsluttet, denne passer perfekt til de som aldri får nok av science fiction. Den hører nok ikke til sjangerens øverste klasse, men vet å sparke fra seg på sitt beste. Om du har et heller trivielt forhold til sjangeren kan den nok trygt skippes.

Heroes (87)

heroes-nbc-season-3-cast-e1366295211615NBC (2006-): Denne en gang så populære helteserien vendte tilbake igjen i 2015, men på Netflix må du nøye deg med de tidligere sesongene. En pionerserie innen superheltsjangeren. Om du ikke har sett den er det en ypperlig anledning å sjekke ut hva det hele er, så kan du stikke innom Viaplay for å se den nyeste sesongen. Første sesong er noe av det kuleste innen sjangeren, med en sakte karakterdrevet oppbygging med fengende mystikk. Den fikk litt problemer underveis, blant annet med forfatterstreik og en plott som var litt «over alt», men rakk å bli et fenomen før kanselleringen ventet.

Family Guy (68)

familyguyFox (1999-): Første animasjonsserien på listen er etter hvert blitt en klassiker, selv om det er ganske så delte meninger om dens kvalitet i vår redaksjon. Satire og parodi er ingredienser som gjør dette til en av de morsomste og mest absurde familier å følge. Den er temmelig grov og er for de som liker at man gjerne finner grensen og tråkker over den.

Sleepy Hollow (58)

Fox (2013-): En serie om det overnaturlige, som overraskende nok eksisterer i samme univers som TV-serien Bones er satt til. En modernisert beretning om den hodeløse rytteren. Serien har slitt litt med seertallene, men er fornyet for en tredje sesong. Sesong 1 har blitt godt mottatt av seere og kritikere, mens sesong 2 fikk mer blandet mottagelse. Satt til moderne tid blander denne klassisk horror med dagens tradisjonelle krimserier. Ramler litt nedover på listen, trolig grunnet en andresesong som ikke helt holdt samme nivå som den første.

The Nanny (91)

the-nanny-the-nanny-32127530-1595-1077CBS (1993-1999): Det er kjekt å se at 90-tallet i større grad gjør innpass i strømmetjenestenes tilbud, selv om det fortsatt er en lang vei å gå før vi er fornøyde. The Nanny er en klassisk sitcom fra tiåret hvor sjangeren kanskje var på sitt største. En amerikansk variant av overklasse/arbeiderklasse-friksjonen det vanligvis er britene som utforsker. En veldig karakterdrevet humor, med innslag av populærkultur-referanser. Det ga serien en viss sjarm og den unngikk dermed å bli et kortlevd rullebåndsprodukt. En grei erstatning mens vi alle roper etter 80/90-talls klassikere som Frasier og Cheers.

The Killing (90)

thekilling2headerAMC/Netflix (2011-2014): Det har gått sport i å lage amerikanske versjoner av suksessfulle nordiske de siste årene, denne basert på Forbrytelsen var en av bølgens første. En drapsgåte blir etterforsket over flere episoder. Serien hadde en trøblete levetid med et par kanselleringer, men ble reddet på ulikt vis, blant annet av Netflix. Krimtilhengere bør sjekke denne ut. Ramlet nesten ut av listen forrige runde, men gjør et byks opp nå.

Marvel’s Agent Carter (69)

agent-carter-tv-series-writersEn av nykommerne som imponerte oss i 2015. Netflix var kjapt frempå og sikret seg ABC-serien om Captain Americas kollega og store kjærlighet Peggy Carter. En forståelig investering, med tanke på alle Marvel-seriene Netflix kommer med fremover.

Her får vi etterkrigsdrama som følger opp handlingen fra 2011-filmen Captain America: The First Avenger. Steve Rogers lovet henne en dans når han vendte tilbake fra krigen, men superhelten kjent som Captain America måtte ofre alt og fikk aldri anledning til å oppfylle lovnaden. Igjen satt Peggy. Når handlingen tar til er krigen over og hun må klare seg i det mannsdominerte jobbsamfunnet etter at nazistene og Hydra ble bekjempet. Når ingen tar henne seriøst gjør hun det som er nødvendig for å lykkes som agent. Hun endte opp som en legende og serien tar for seg hennes kamp for å trygge «den frie verden».

For alle som er dypt involvert i det stadig voksende Marvel-universet er denne verdt å sjekke ut. 2015 var året hvor kvinnelige rollefigurer fikk albuerom i superheltsjangeren, det hele startet her.

Black Sails (NY)

Black Sails 2 2015Starz (2014-): Nykommer hos Netflix, nye episoder sendes til vanlig på HBO Nordic.

Vi følger piratlivet, her løst basert på eventyret om Treasure Islands, den berømte boken til Robert Louis Stevenson. Kaptein Flint og John Silvers liv et par tiår før hendelsen i boken utforskes. Den har det meste man kan vente seg av et drama for voksne. Vold, sex, skandaler, intriger og dype personlige konflikter. Obs! Grafisk!

Star Trek: The Original Series (50)

57cf9434-328e-461f-9790-f3fd9e9ec432NBC (1966-1999): Det blir ikke mer klassisk enn sci-fi serien som endte med å få noen av de mest lojale og intense fans noensinne. Captain Kirk og hans besetnings ferd ut for å utforske verdensrommet var gnisten som ga liv til en rekke filmer og TV-serier. Inneholder alt man kan vente seg av god sci-fi: Drama, moralske valg og fremtidsspådommer. Alt med en god dose action. Den er nok litt vanskelig å se for de som ikke setter den i kontekst med tiden den kom i, men det er nok av de som vil finne verdi i den og gjerne ønsker å se hva som har inspirert utallige filmer og serier i etterkant.

Arn (59)

ArnTV4 (2010): Svensk miniserie om krigen mellom kristne og muslimer, totalt ble det 6 episoder. Her er materiale fra tre filmer klippet om for å presentere historien om tempelridderen Arn i serieformat. Grei å få med seg for de som er opptatt av middelalderen. Er ganske delte meninger hos oss om denne her, så er ikke for alle.

How I Met Your Mother (77)

how-i-met-your-mother-castCBS (2005-2014): En av det siste tiårs mest populære komiserier. Gjennom samtlige episoder blir vi fortalt historien om hvordan Ted Mosby møtte moren til deres barn. Her har man en salig blanding av romanse og komedie, med unge voksnes streben etter å finne sin plass i verden. Tar opp de mer trivielle temaene og forsøker aldri være en viktig eller belærende stemme, dette er mer en feel-good komedie om vennskap og veien til å bli voksen.

Sons Of Anarchy (51)

Sons of Anarchy2FX Networs (2008-2014): En av de mest populære seriene blant leserne våre, men i redaksjonen har den en litt fallende stjerne. Beretningen om Jax Teller både rørte og sjokkerte oss, dette er drama slik vi aldri tidligere er blitt servert. De siste sesongene klarte kanskje ikke helt å følge opp de foregåendes sesongers nivå, men på sitt beste er denne Kurt Sutter nær sagt uovertruffen. Spesielt sesong 2 var en sjelden godbit. I en Hamlet-inspirert handling følger vi en mototorsykkelgjeng, hvor gruppens «unge prins» begynner å grave i hemmeligheten om sin fars skjebne. Det åpner opp gamle sår og gjør flere rundt han nervøs. Hva har hans nærmeste å skjule?

Arrow (67)

Season 3 Key Art ArrowThe CW (2012-): CW-serien raste nedover på listen etter en tredje sesong, men har nå stabilisert seg. Den har fått spin-off seriene The Flash og Legends Of Tomorrow, dermed er det snakk om et ganske voksende univers. Om du liker kappekledde helter bør du sjekke ut denne Robin Hood-inspirerte superhelten. Om du leter etter litt mer innovative serier i sjangeren er nok denne her ikke helt det du leter etter, da kan Daredevil eller Marvel’s Jessica Jones være verdt å sjekke ut. Sesong 2 av serien er nok jevnt over ansett som den beste.

Californication (60)

Californication1Showtime (2007-2014): Smått sjokkerte seere ble vitne til David Duchovny i en helt annen rolle enn den som edle Fox Mulder i X-Files (som han for øvrig vender tilbake til nå i år i ny miniserie). I denne lille perlen av en serie spiller han den sjeldent edrue forfatteren Hank Moody. Det er sex, dop og rock slik vi aldri har sett på TV før. Ikke for den sarte sjel, mens alle andre som ikke alt så denne da den ble sendt på TV 2 bør sjekke den ut. Den har kanskje ikke Mad Men-nivå av dybde, men det er nok av interessant å utforske i kararakteren Moody og hans «det finnes ikke rett og galt, bare konsekvenser»-filosofi.

24 (61)

24_CarWindowKiefer_788919iFox (2001-): Rett etter terrorangrepet 11. september kom serien om Jack Bauer, en mann som jobber med å bekjempe .. ja du rettet riktig … terror. Det var et litt upassende sammentreff, men serien viste fort at den hadde noe å tilby med et originalt konsept. Her følger vi Jack gjennom 24-timer, hvor hver episode tar for seg en av de timene. Vi har sett det gjort til det ypperste i filmer som 12 Angry Men, High Noon og Before Sunset, nå var det endelig TV-seriens tur. En kontroversiell serie som sparket igang samfunnsdiskusjoner rundt tortur og hvordan muslimer ble portrettert i amerikansk TV-drama.

Buffy (48)

buffyThe WB/UPN (1997-2001): Fra å være innom topp ti for et år siden har denne vært i fritt fall. Nok en serie det er høyst delte meninger om i redkasjonen. I dag er Buffy-skaper Joss Whedon mest kjent for å regissere The Avengers-filmene og kultserien Firefly, men på 90-tallet var det gjennom denne vampyrserien han virkelig påvirket TV-serieverden. En sterk kvinnelig actionhelt i en serie som ofte våget å eksperimentere med både fortellerstruktur og kinematografi. Den ble et populærkulturelt fenomen. Kanskje ikke like tidløs og tydeligvis ikke for alle, men for de som ønsker å sjekke ut pionerserien innen miksen mellom tenåringsdrama og horror, da er denne stedet å starte.

The O.C. (NY)

main.original

FOX (2003-2007): Den Rebelsk ungdom Ryan Atwood blir adoptert av en velstående familie. Det er kulturkollisjon, ungdomsdrama og et kritisk blikk på lokalsamfunnet. Denne ble et populærkultur-fenomen over natten og introduserte unge TV-seere for en rekke viktige samfunnstema, pakket inn i såpeseriens velkjente dramturgiske grep. En storfavoritt blant noen av redaksjonens medlemmer.

Glee (84)

glee_2Fox (2010-2015): En serie som kan skape krig i enhver redaksjon, for her er mye elsk-hat forhold. Gjør et byks på listen. Den kan også irritere på seg moralens voktere. Serien ble avsluttet tidligere i fjor, den kombinerer musikal og komedie til noe fengende og underholdende. Tar for seg underdogs og utstøtte på en videregående skole, i så måte en av de mer klassiske seriene som tar for seg mer hverdagslige utfordringer for ungdom.

Derek (62)

Ricky Gervais as DerekChannel 4/Netflix (2012-2014): Dette er nok den mest emosjonelle og sympatiske serien fra Ricky Gervais, selv om den ikke faller i smak hos alle. En morsom hyllest til de som tar seg av våre eldre. Le, tørk tårer og bli sjarmert – samtidig som du vil bli satt ut av enkelte vulgære elementer. Denne har litt av alt.

New Girl (74)

Fox (2011-): En komedie som derimot tar et stort steg oppover er denne snart fem år gamle serien. Sjarmerende og herlige Zooey Deschanel har hovedrollen. I ferd med å bli litt av en veteranserie. Som så mange komiserier er den ikke nødvendigvis banebrytende, men den serverer en god avkobling og nok av morsomme øyeblikk.

Bones (86)

bones-booth-Fox (2005-): Her har vi det tradisjonelle konseptet med å lage et team bestående av en etterforsker og en sivil spesialist. I dette tilfellet en antropolog og en politietterforsker. Fans av Buffy og Angel vil fort dra kjensel på David Boreanaz i en av hovedrollene. Dette her er en av de virkelige veteranseriene. Er blitt mer populær her hos oss og klatrer godt oppover på listen. Nyere episoder går på TVNorge, imens kan du bruke Netflix til å se tidligere sesonger.

Star Wars Rebels (57)

Star Wars RebelsDisney (2014-): Det nyeste animasjonstilskuddet i Star Wars-serien. Handlingen tar til 14 år etter Star Wars Episode III. Her følger vi mannskapet på romskipet Ghost, i det som etter hvert blir forhistorien til dannelsen av Rebel Alliance fra de originale Star Wars-filmene.

En fin forrett for alle som venter på de nye Star Wars-filmene. Handlingen er satt til fem år før Star Wars IV: A New Hope. Dette er litt som Star Wars-versjonen av Firefly.

Star Wars: The Clone Wars (NY)

Cartoon Netwrok/Netflix (2008-2014): Før George Lucas solgte Star Wars-rettighetene til Disney var dette den store animasjonssatsingen innen franchisen. Her følger vi Anakin og Obi-Wan i tiden mellom episode II og III.

Unbreakable Kimmy Schmidt (44)

ellie-kemper-unbreakable-kimmy-schmidt-w724Netflix (2015-): Med Tina Fey, som briljerte med 30 Rock, har tjenesten sikret seg en viktig alliert i kampen om komitronen. Denne ble hyllet av kritikerne og omfavnet av Emmy-juryen, som nominerte den til syv Emmyer. Men det er ikke nok til å imponere redaksjonen til å gi den en høyere plassering, i så måte er dette en av de mer overraskende plasseringene på listen. Vi får se om den gjør det bedre i neste runde, når flere har sjekket den ut.

Historien er absurd, her følger vi Kimmy etter at hun ble reddet etter fire års fangenskap i 15 år av den galne Richard Wayne Gary Wayne (Jon Hamm). Med positiv tilnærming som sin ytre rustning tar hun fatt på livet, og på veien serverer hun oss finurlig og intelligent humor for alle og enhver.

House of Cards (66)

Netflix (2013-): Etter å ha rast nedover på listen i forrige runde, har denne summet seg litt og begynt klatringen. Den har nok mistet litt av apellen etter den kritikerroste første sesongen. Netflix trengte en skikkelig tungvekter da de for alvor satset på egenprodusert materiale og fikk en perfekt start med House of Cards. Regissert av David Fincher og med Kevin Spacey i hovedrollen, her får det politiske miljø gjennomgå. Sesong 2 av Mammon kan for øvrig sies å være tungt inspirert av serien.

Prison Break (73)

Prison BreakFox (2005-): Visste du at denne serien gjør comeback? Vi er spente og det kan være litt av grunnen til at denne gjør et byks. Flere har sjekket den ut hos oss og den har vist seg å være ypperlig til bingeformatet. Dette er også en av de mest populære seriene blant våre lesere. En serie som engasjerer, du bør sjekke den ut om du savner en serie du kan diskutere med folk flest. Første sesong var noe av det kuleste og mest spennende vist på fjernsyn. Å se den møysommelige planleggingen og gjennomføringen av et fluktforsøk gjennom over 20 episoder var et lite kunststykke å få til.

Roswell (64)

RoswellThe WB/UPN (1999-2002): Etter storsuksesen The X-Files var det ikke rart at denne sci-fi serien om unge romvesener fikk en lojal fanbase. Den slet mer blant massene og hanglet videre gjennom tre år, før den ble kansellert. En serie for de spesielt interesserte, den red litt på X-files bølgen fra 90-tallet. Har blant annet Ronald D. Moore (Battlestar Galactica, Outlander) som produsent fra sesong 2.

Extras (24)

ExtrasBBC/HBO (2005-2007): En absurd situasjonskomiserie om livet på settet til film-, TV-og teaterproduksjoner. Nok en perle laget av duoen Stephen Merchant og Ricky Gervais, som også her har hovedroller. Ramler denne gang ut av topp 30, mye grunnet flere nye serier høyere opp.

Merlin (33)

merlinBBC (2008-2012): En annen serie som får merke konkurransen. Eventyrserier er det ikke akkurat overflod av og denne britiske serien ga litt sårt tiltrenkt tilvekst. Her følger vi den unge Merlin, magikeren som til slutt ender opp som Kong Arthurs betrodde venn. Den følger Smallville-oppskriften med å ta for seg en ikonisk persons tidligere år. Er mer rettet for et yngre publikum, om du krever Game Of Thrones-seriøsitet over fantasy-serier du skal se, kan du trygt styre unna.

Stargate Universe (56)

Stargate UniverseSyfy (2009-2011): Søsterserien til Stargate SGU og Stargate Atlantis ble ikke alt for godt mottatt, men i vår redaksjon ser vi mye verdi i det litt mørkere innslaget til franchisen. Gjør et imponerende hopp og er inne på topp 50. Her følger vi den ufrivillige besetningen på et eldgammelt romskip som må forsøke å finne veien hjem igjen. Kan minne litt om premisset til Lost In Space (en serie som for øvrig får nyversjon) og Star Trek Voyager. Ble kansellert etter sviktende seertall og et ønske fra Syfy om å satse på annet enn Stargate-franchisen.

Broen (36)

BroenSVT1/DR1 (2011-): En vanvittig suksess som har fått en håndfull nyversjoner i utlandet. Denne definerer «nordisk-noir» mer enn noe annet med mystikk, sære personligheter og et kjølig visuelt uttrykk. Vi var storfornøyd etter første sesong, mens den andre fikk en mer blandet mottagelse. Siste innslag har fått meget god omtale (enda ikke tilgjengelig på Netflix), men det har ikke hjulpet på rangeringen. Trolig fordi vi i redaksjonen har vært litt treg med å sjekke den ut. Liker du krim, nordisk noir og spenning? Da er denne et must.

Mr. Selfridge (NY)

600x380_mr-selfridgeITV (2013-): Vi elsker kostymedrama og nå har denne lurt seg inn på en ganske høy plassering, etter at den tidligere ikke hadde nok stemmer i redaksjonen til å være kvalifisert. Her har vi Jeremy Piven, som ble udødeliggjort som fantastiske Ari Gold i Entourage, i hovedrollen som entrepenøren Selfridge. Som med Boardwalk Empire og Downton Abbey tar denne for seg starten av 1900-tallet, her er det shoppingfenomenet som står i sentrum.

Broadchurch (39)

broadchurch_faITV (2013-): En ung gutt blir myrdet i en liten kystby, det blir opp til den nye sjefsetterforskeren Alec Hardy (David Tennant) å finne morderen sammen med partneren Ellie Miller (Olivia Colman). Alle kjenner alle i denne byen, men vet man alt om sin nabo? Etter hvert avsløres et vev av hemmeligheter, mordet setter lokalsamfunnet på hodet og vi som seer blir bergtatt.

Sesong 2 klarte nok ikke helt å holde samme kvalitet, noe som resulterte i at den ramlet hodestups ut av topp fem forrige gang. Nå har den stabilisert seg og står på stedet hvil.

Homeland (45)

homeland 2Showtime (2011-): Er den hjemvendte krigsfangen blitt omvendt, eller er han en helt? Det er starten på et nervepirrende spiondrama. På sitt beste en eksepsjonell spionserie som fort fenget med intens spenning og godt skuespill. En av de siste års største suksesser, som også har klart kunststykket å fornye seg i den nyeste sesongen. Har stabilisert seg på et ganske greit nivå, noe som også gjenspeiler seg i listeplassering. Står på stedet hvil, tross flere nye kvalitetsserier har gjort sitt inntog siden sist.

Modern Family (65)

Modern-FamilyABC (2009-): En av de mest prisbelønte komiseriene fra det siste tiår. Her følger vi en helsprø familie med alle mulige arketyper. Ed O’Neill ble en publikumsfavoritt her hjemme gjennom Våre Verste År, her får han følge av et helt ensemble med dyktige skuespillere. Dette er en serie som skaper splid i redaksjonen. Da er listen vår ubarmhjertig, selv om den gjør et solid byks siden sist.

The 100 (NY)

The100The CW (2014-): 97 år etter en ødeleggende atomkrig vender 100 overlevende tilbake fra romstasjoner som var i bane rundt jorden under krigen. Er en av de CW-seriene som har overrasket oss mest, den blir jevnt over bedre og bedre.

Dexter (40)

Showtime (2006-2013): De fire første sesongene, spesielt den fjerde, er noe av det beste vi har sett innen spenningssjangeren. Mot slutten mistet serien litt fotfeste og hadde en av de mest omtalte avslutningene siden The Sopranos. Ikke alle var fornøyd, for å si det mildt, men samtidig får serien kanskje litt mye kjeft for slutten uten å ta hensyn til alt det geniale som kom forut for syvende sesong. Historien om massemorderen Dexter er fengende og det er lite som skremmer mer enn opplevelsen av at man som seer plutselig sitter og heier på en massemorder.

Orange Is The New Black (37)

orangeisthenewblackcastNetflix (2013-): En kjempehit for Netflix! Her følger vi Piper som ender opp i fengsel. Det blir en fisk-ut-av-vannet opplevelse utenom det vanlige. Her har man et ensemble som er helt absurd, Weeds-skaper Jenji Kohan har skapt et pop-kulturelt fenomen. Nyeste sesong ble nok en gang godt mottatt, men det bidrar ikke til å sende den oppover på listen. Et must for de som ønsker utradisjonelle rollefigurer, et annerledes perspektiv og ønsker å se en serie hvor kvinnene er i sentrum

Friends (27)

FriendsNBC (1994-2004): Klassikeren er som en jo-jo på listen vår, denne gangen ramler den nedover. En av TV-verdenens mest berømte kameratgjeng, her følger vi seks unge mennesker som forsøker å navigere seg gjennom 20- og 30- årene. Man trenger ikke være Einstein for å skjønne at vennskap er seriens kjerne. De fleste har nok sett serien, men den tåler mange gjensyn.

Doctor Who (22)

doctor-whoBBC (1963-): En sci-fi serie som har holdt på i flere tiår. Her følger vi «The Doctor» som reiser i tid for å stoppe ondskap. Opp gjennom årene har en rekke ulike skuespillere spilt hovedrollen, blant annet David Tennant og Christopher Eccleston. Debuterte på en imponerende 22. plass i forrige runde, men ramler nå litt nedover etter at enda flere i redaksjonen har sjekket den ut. Men er fortsatt en av de høyest rangerte seriene i sjangeren. De gamle er eldst!

Suits (38)

SuitsUSA Network (2011-): En erfaren advokat hyrer inn en ung svindler som medhjelper, noe som er dømt til å skape dramatikk. En advokatserie utenom det vanlige, den er cocky og fylt av rollefigurer det er lett å elske. En serie med stil! Har klart å holde koken i snart fem år, som er imponerende. Vi blir nok ikke lei med det første.

Elias (RE)

EliasTV 2 (2005-2014): Tilbake på listen etter at den var ute av tjenesten sist. Norsk TV kan hvis de vil, noe denne populære animasjons-serien er et eksempel på. TV-serien ble en kjempesuksess blant barn og fikk også en egen kinofilm etter hvert. Med historier som fenger både barn og voksne, med animasjon som klarer å fange litt av den magiske kyst-følelsen. Et must for familiens yngste medlemmer.

Narcos (NY)

Narcos Pablo Wagner MouraNetflix (2015-): Første nye Netflix-produserte på listen i denne runden, her følger vi narkobaronen Escobar i hans tidligere dager. En usedvanlig detaljert beretning, som klarer å imponere trass i at Escobar har vært dramatisert utallige ganger tidligere.

House of Cards – britisk versjon (14)

House Of CardsBBC (1990): Den britiske originalversjonen av House of Cards slo ned som en bombe på 90-tallet og ga liv til en av tidenes anti-helter i Francis Urquhart. En nådeløs portrettering av det politiske landskap som på genialt vis fanger opp publikums mistro til politikere. Etter å ha snust på topp 10-plassering tidligere, gjør den nå et kraftig fall og ramler ut av topp 30. At det blir stadig flere serier som følger i dens fotspor, med mørkt og kynisk blikk på karakterer som gjerne ble romantisert tidligere, gjør at den kanskje mister litt av sin unike appell.

Person Of Interest (28)

person-of-interestCBS (2011-): Hva om myndighetene har utviklet kunstig intelligens med mulighet til å vite om kriminelle handlinger før de finner sted? Denne Minority Report-inspirerte serien er som en moderne versjon av Batman, hvor geniet Harold Finch (Michael Emerson) og hans soldat av en høye hånd John Reese (Jim Caviezel) bekjemper kriminalitet i New York. Denne gir assosiasjoner til alt fra overvåkingssamfunnet, Terminator og Batman til nevnte Minority Report.

En serie fra CBS som utmerker seg med å fortsatt bli oppfattet som høyst relevant, i en tid hvor Wikileaks og personvern har preget nyhetsbildet.

Sense8 (42)

sense_s1_002_hNetflix (2015-): Netflix-satsingen på Sci-fi har en voksende stjerne hos oss. Wachowski-søsknene har aldri manglet ambisjoner og her leverer de kanskje sitt mest krevende prosjekt. Etter hell og uhell i filmverdenen forsøker de å bruke Netflix-modellen til å oppfylle drømmen om en komplisert og omfattende science fiction-historie. Etter at Matrix-skaperne har blitt slaktet for å presse alt for mye innhold inn i sine siste filmer er det unektelig ikke et dårlig valg å se om serieformatet passer bedre. Sense8 er langt fra noen åpnebar suksess, til det trenger den nok en sesong til for å se om den klarer å finne ut hva den ønsker å være. Heldigvis er serien fornyet.

Historiens premiss kan godt sees på som en sci-fi vri på et samfunn hvor teknologien bringer oss tettere og tettere sammen. 8 personers sinn blir med ett knyttet sammen på uforklarlig vis og sammen må de stå imot en ytre trussel på jakt etter de alle.

Bloodline (31)

Netflix (2015-): Kyle Chandler er mangens favoritt og det gleder oss at han raskt fant seg en ny kvalitetsserie etter at Friday Night Lights tok slutt. I dette intense familiedramaet utforskes søskenkjærlighet, lojalitet og komplekse familieforhold. Når familiens sorte får vender hjem blir alles liv snudd på hodet. Hva skjer når konflikten eskalerer og familiemedlemmene tyr til det utenkelige?

Dette er en klassisk eksempel på hva som får serier til å fungere: Et narrativt fokus på nærmiljø, familierelasjoner og rollefigureres indre streben og psykologi og hvordan det påvirker historien. Dette er komplekst og tankevekkende. Nevnte vi forresten at den har Kyle Chandler i hovedrollen? Vi gjorde det ja. Så hva er det du venter på?

Master Of None (NY)

Master of none 424124Netflix (2015): En særdeles imponerende debut fra Aziz Ansari, som har fått med seg et par av folkene bak Parks And Recreation i denne nye humorserien. Har særpreg og gir et sårt tiltrengt innblikk i livet til andregenerasjons-innvandrere. En fin evolusjon av ironialderens forgjengere Seinfeld og co. Om du er tilhenger av serier som Parks And Recreation og Louie er denne en sikker vinner.

Shameless (US) (NY)

shameless42424Showtime (2011-): Den amerikanske utgaven av Shameless er en serie som blir oversett på grunn av mengden med tv-innhold vi har i dag. Shameless er en underdog, men det er også en underdog som kan være noe av det beste på tv når den er fokusert nok. En komedie for voksne.

The Fresh Prince Of Bel Air (47)

Fresh PrinceNBC (1990-1996): Vi er nå godt inne på topp 30 og her er seriene ansett som veldig-bra-til-genial. Først ut er serien som sparket igang karrieren til superstjernen Will Smith. Den unge Philadelphia-jyplingen Will må flytte inn til sin rike onkel og tante i Bel-Air, noe som skaper den ene kulturkonflikten etter den andre. Den har overlevd tidens tann ganske overraskende, kanskje fordi humoren har blitt ivaretatt i flere serier etter at denne tok slutt for 20 år siden. I tillegg har denne, som The Nanny, en fin amerikansk vri på hele over/under-klassedynamikken.

Luther (21)

BB239767@LUTHER web useBBC (2011-): En noe uvanlig britisk krim med den voksende stjernen Idris Elba (The Wire, Thor) i hovedrollen. Han spiller John Luther, en etterforsker med sine egne personlige demoner og noe uvanlige fremgangsmåter. Ruth Wilson (The Affair) har en fortryllende rolle som en morder Luther ikke klarte å sette bak lås og slå. Selv om Elba er blitt en stor Hollywood-stjerne, tar han seg fortsatt tid til å spille inn episoder i ledige stunder. Senest desember i fjor kom det ny sesong.

The Americans (20)

FX (2013-): Kanskje den beste spionserien som går på amerikansk fjernsyn. Satt til 80-tallet, her følger vi livet til to sovjetiske agenter som i flere år har levd under dekke av å være et amerikansk ektepar. De har fått tenåringsbarn og jobber med å avdekke amerikanske hemmeligheter, samtidig som de sliter med å ikke la seg rive med av frihetene den vestlige verden kan tilby. Situasjonen tilspisser seg når en FBI-agent blir nærmeste nabo. Fra kanalen bak Justified og Sons Of Anarchy, her er det kvalitet i alle ledd.

The Office (UK) (26)

The Office UKBBC (2001-2003): Britene har alltid vært mestre innen humor. Serien sparket for alvor i gang karrieren til Ricky Gervais, som har hovedrollen som den helt håpløse sjefen David Brent. Serien har fått søsterserier i en rekke land. Her finner vi også Martin Freeman (Sherlock, The Hobbit-trilogien) i en artig rolle. Gode nyheter er at Ricky Gervais jobber med en kommende film om David Brent.

Better Call Saul (17)

Better Call SaulAMC (2015-): Litt overraskende detter denne ut av topp 20. Vi er prisgitt noe så sjeldent som en serie som makter å følge opp moderserien som alle elsket. Breaking Bad var et unikum og vi var vel alle ganske reserverte og tvilsomme til om den kunne følge opp det vi ble servert.

Hvor gledelig er det ikke at denne klarer å distansere seg fra Breaking Bad, samtidig som den føles så velkjent? Akkurat hvordan serieskaperne har klart den bragden må det nok mange timer med gjesyns og analyse til for å fange opp. Noe som ikke er å forakte, for som med Breaking Bad blir serien bedre for hvert gjensyn man tar. Detaljrikdommen i alt fra sett til skuespill er noe som gjør oss absolutt henrykt!

Downton Abbey (32)

downton 3ITV (2010-): Gjør et hopp siden sist, kanskje grunnet en solid og god avslutning av serien i fjor? Tar for seg 1910- og 20-tallet på imponerende vis, hvor vi har noe så uvanlig som at en person skriver alt episodene (Julian Fellowes). Her får vi se hvordan overklassen sakte men sikkert må klare overgangen til et mindre klassedelt samfunn etter at imperialismens storhetstid er forbi og ny teknologi gjør verden mindre og mindre. Kostymedramakongen på Netflix.

Orphan Black (23)

orphanblack_faBBC America (2013-): En vitenskapsnerd, en politietterforsker, en gatesmart jente, en psykotisk morder og en fotballmamma. Tatiana Maslany har fått rollen som samtlige og spiller fantastisk. Det er ikke grunnet tynt budsjett, det er fordi hun spiller kloner i denne herlige science fiction serien som har litt av alt. Den er mystisk, mørk, lys, trist og morsom. Med en god dose action.

Den unngår å dale i kvalitet i senere sesonger og holder seg dermed godt på listen. Dette er et must for de som liker thriller, spenning og sci-fi!

Top Of The Lake (18)

TopofthelakesundanceSundance TV/BBC (2013): Nok en solid samproduksjon mellom Sundance og BBC-kanaler, her følger vi etterforsker Robin Griffin (Elisabeth Moss) som forsøker å finne ut hva som skjedde med en gravid 12 år gammel jente som er forsvunnet. Ansett som en av de beste seriene i 2013, også her på berget.

Arrested Development (10)

arrested-development-4fc80ff4dd9c0Fox/Netflix (2003-2013): Et av nyere tids største kultfenomen, Arrested Development er serien som lever opp til klisjeen «forut for sin tid». Sær humor med en haug av gullkorn, serien ble bragt tilbake fra de døde av Netflix i 2013 etter at den opprinnelig ble kansellert i 2006. Klarer ikke å holde på topp 10-plasseringen sin, men er fortsatt særdeles høyt ansett hos oss.

Sherlock (15)

Sherlock 5BBC (2010-): Den britiske nyversjonen av ikoniske Sherlock Holmes har tatt verden med storm og gjort Benedict Cumberbatch og Martin Freeman til superstjerner. Lekende, mystisk og altoppslukende – dette er en krimserie verdt å elske. Satt til moderne tid må mesterdetektiven løse kompliserte saker, det hele ispedd humor og eleganse serien er alene om å få til. Det går lang tid mellom sesongene og hver har bare tre episoder. Fordelen med det er at den passer seg ypperlig å binge for de som ikke har fått den med seg enda.

Ripper Street (NY)

ripper streetbbcBBC/Amazon (2013-): Utelatt tidligere da kun en i redaksjonen hadde sett den, men det har vi nå gjort noe med. Og for en debut, rett inn på topp 20! Som navnet indikerer, tar denne for seg de beryktede Jack The Ripper-mordene. Eller rettere sagt, den tar for seg gatene i Witechapel (London) seks måneder etter drapene ble begått. Serien ble egentlig kansellert etter sesong 2, men inn kom Amazon og ble med på finansieringen. Med det ble det både en tredje- og fjerde sesong, med en femte også på vei.

Spartacus (29)

spartacus3Starz (2010-2013): Vold, sex, drama og action – denne serien gjør overdrivelser til sitt våpen og leverer et forrykende eventyr om den legendariske slaven og gladiatoren Spartacus. Med den ene rollefiguren mer episk enn den andre blir det aldri kjedelig og serien forbedrer seg jevnt over. Får stadig litt mer anerkjennelse i redaksjonen og gjør dermed nok et lite byks, nå inne på topp 20 tross tøffere konkurranse. Den har nok en økende interesse grunnet at Manu Bennet, som spiller Crixus, har vært mye synlig i ettertid i serier som Arrow og The Shannara Chronicles.

Serien klarer også kunststykket å gi en gripende slutt selv om historiebøkene for lengst har avslørt frihetskjempernes skjebne. En pioner innen det grafiske. Stjernen Andy Whitfield døde på tragisk vis etter første sesong, Liam McIntyre tok opp sverdet etter han og sørget for at serien kunne fullføre ferden. Den første store suksessen til kanalen. Vær obs på veldig grafisk innhold!

Line Of Duty (25)

line of dutyBBC Two (2012-): En stor hit for BBC 2 de den kom i 2012, denne har favoritten vår Lennie James (Jericho, The Walking Dead) i en av hovedrollene. En britisk vri på antiterror-arbeidet. To sesonger er så langt sendt, med ytterligere to på vei. Kanskje ikke den mest kjente britiske serien, men tro oss – denne bør du gi en sjanse. Det skal litt til å komme inn på topp 20-plass på denne listen.

The Fall (9)

The FallBBC (2013-): Debuterte forrige runde på topp 10, men klarer ikke helt å holde den knallgode plasseringen. X-Files stjernen Gillian Anderson har hovedrollen i krimdramet, hvor hun spiller en etterforsker som jakter på en seriemorder. To sesonger er så langt produsert, med en tredje på vei. Gillian Anderson vender også tilbake som Scully i ny X-files miniserie og hadde en viktig rolle i Hannibal-serien. Vi klager ikke, vi får aldri nok av denne fantastiske skuespilleren

Archer (30)

FX (2010-): Ikke den mest kjente animasjonsserien, men godt mulig den beste. Komedie, eventyr og action venter i denne spionserien. En solid tilvekst til Netflix-biblioteket. Har fått seg flere fans i redaksjonen siden forrige liste og gjør dermed et skikkelig byks opp. Nærmer seg topp 10 plassering.

Om du ønsker å se en spion som gir faen i det meste er det bare til å besøke dette absurde spionbyrået.

Hannibal (3)

Hannibal_Key-Art_table_940x529_FULL11NBC (2013-2015): Vi ble litt satt ut av at en så visuell lekende og nyskapende serie fant seg et hjem på en amerikansk annonsekanal. De er tradisjonelt sett litt mer rullebåndspreget. Trass kritikerros ble den kansellert etter tredje sesong. Men vi er glad for det vi har fått. En sjelden delikatesse av en serie, her blir selv matlaging skummelt. Tvilen var stor til en serie basert på bøkene til Thomas Harris, men denne gjør tvilen til skamme og hever skrekk til et helt nytt og sofistikert nivå. Helt vidunderlig kinematografi og et skuespill som tar pusten fra en. Perfekt stekt.

Siste sesong forsøkte seg enda mer på å fortelle ved hjelp av det visuelle, som kanskje er årsaken til at den ramler ut av topp ti. Ble det litt for mye? Det kan du selv bedømme, for dette er thrillerserie vi anbefaler på det sterkeste!

Firefly (19)

FireflyFox (2002): Har klatret jevnt og trutt på Netflix-listene våre, nå har den kommet seg inn på topp ti! Serien som for all tid ga Fox et dårlig rykte? Ble kansellert etter knapt et dusin episoder, til stor protest fra seerne. Med den spinnville kombinasjonen av western og science-fiction har serien fått kult-status ulikt det meste annet. Serieskaper Joss Whedon fikk til slutt lage en film (Serenity) som på sett og vis avsluttet det hele.

Les Revenants (4)

les_revenantsCanal+ (2012-): Ute av topp fem, her er det små marginer som avgjør. En av få ikke-engelskspråklige serier på listen. En av de skumleste og mest dramatiske seriene vi har sett de siste årene. Franskmennene viser hvordan det skal gjøres!

Seriens premiss er både enkelt og smått ekkelt. I en liten fransk by begynner med et døde mennesker å komme tilbake og forsøker å gjennoppta sine tidligere liv. Det er også en amerikansk nyversjon, men vi anbefaler absolutt å heller satse på den franske versjonen da den holder høyere nivå.

Marvel’s Jessica Jones (NY)

jessica-jones-netflixNetflix (2015-): En særdeles mørk og dyster thrillerserie satt til det voksende Marvel-universet. Jessica Jones er en pensjonert superhelt, som etter grusom behandling fra en tanke-kontrollerende mann ved navn Kilgrave nå livnærer seg som privatetterforsker. Hun rives tilbake til sitt gamle liv, når Kilgrave – som hun trodde var død – vender tilbake.

Denne fulgte opp Netflix sin suksess med Daredevil, og er en av en håndfull superheltserier til nettverket.

Black Mirror (Ny)

black-mirror-e1360601054924Channel 4/Netflix (2011-): Vi skrev om første episode av denne tankevekkende og særegne britiske serien i 2012. Den har ikke vært så lett å se via strømming, noe som nå har endret seg nå som Netflix har engasjert seg og kommer med tredje sesong. Du har garantert aldri sett noe lignende dette, den kan – på godt og vondt – være vanskelig å se og ikke alltid for sarte sjeler. For de som er ute etter noe originalt er den derimot nær obligatorisk.

Bojack Horseman (13)

bojackhorsemanNetflix (2014-): Animasjonsserien til Netflix er smart og spesialkomponert for å binges. Her følger vi en avdanket skuespiller som forsøker å gjøre comeback. Det tar litt tid, men når man har sett alle episodene blir det som et komplisert puslespill endelig får siste brikke på plass. En solid gruppe stemmeskuespillere som Will Arnett (Arrested Development), Aaron Paul (Breaking Bad) og Allison Brie (Community) skader ikke. Også komiker Patton Oswalt, Oscar-nominert Stanley Tucci og Oliva Wilde (House) bidrar på serien.

Misfits (12)

MisfitsE4 (2009-2013): Noe så sjeldent som en høyt ansett superheltserie. Den beste beskrivelsen vi har sett av serien er nok «tåpelig, men brilliant». En av de beste sci-fi seriene Netflix tilbyr. Her serveres vi en fornøyelig og omfattende beretning om samfunnets utskudd og hva som skjer når en storm gir de uante muligheter akkurat når livet er som verst.

Tross at serien er på fem sesonger går det forholdsvis raskt å få sett hele, siden hver sesong er på 6-8 episoder.

The Shield (11)

The ShieldFX (2002-2008): En serie som skapte kontroverser med sin portrettering av korrupte politifolk. Seere måtte gni seg i øynene da de så Michael Chiklis, mannen som spilte den joviale og snille Scali i serien The Commish, her gå frem på helt annet vis. Serien har også en av de mest berømte og kritikerroste avslutninger, her har vi noe så sjeldent som en serie som ikke rotet seg bort tross syv sesonger.

Dag (2)

DagTV 2 (2010-2015): Vi er ikke bortskjemt med TV-serier her hjemme som klarer å ta opp kampen med det beste fra det store utland. Men heldigvis har vi Dag! Dette er kanskje tidenes beste norske serie. Atle Antonsen spiller den folkeskye psykologen perfekt. Vi gleder oss til ny sesong som kommer senere i år.

Dag ser ut til å være et kjærkomment unntak i den gjentagende kritikken om at norsk drama sliter med å gjøre seg bemerket i konkurranse med utlandet. En serie som våger å være original fremfor å forsøke å tilfredsstille alle.

Rectify (7)

rectify 2Sundance TV (2013-): Når Daniel Holden frikjennes for et mord han satt fengslet for i nesten 20 år, starter hans liv for å bli en del av det siviliserte samfunn. Problemet er at flere år på dødscelle og et lokalsamfunn som ikke er helt overbevist om hans uskyld, gjør det hele til en urovekkende og vanskelig opplevelse. Fengende drama fra serie-nykommeren Sundance TV. Serien gjør sitt inntog på listen etter at den ble lagt til hos Netflix nå i sommer.

Marvels Daredevil (5)

Daredevil_Horizontal-5Characters_US-MAIN3Netflix (2015-): Rett inn på topp fem for nykommeren forrige gang, nå avanserer den ytterligere.

To menn ønsker å redde lokalmiljøet, men har ganske så forskjellig tilnærming til hvordan det skal gjøres. Produsent Steven S. DeKnight uttalte blant annet at The Wire var en viktig inspirasjonsskilde, noe som satt listen høyt. La deg ikke skremme av den slaktede Daredevil-filmen med Ben Affleck, dette er noe helt annet.

Den blinde advokaten Matt Murdock forsøker å finne identiteten til lederen av den kriminelle underverdenen i New York, en by nå preget av sterk korrupsjon. Historien er satt til det evig-voksende Marvel-universet, her i bydelen som omtales som Hells Kitchen. Et langt mørkere og mer grafisk innslag i superheltverden, serien bryter man med konvensjonell fortellerteknikk og lager en serie ment til å «binges». Gled deg for øvrig til Matt, som selvfølgelig har et sett skjulte evner, avdeker hvem som står bak alt som er galt i nabolaget. Skurken er en mann spilt til perfeksjon av Vincent D’Onofrio (Full Metal Jacket). Et kjærkomment tillegg til sjangeren og godt mulig dette er den beste serien Netflix har produsert. Oppfølger er på vei!

Breaking Bad (1)

Serier på Netflix
Breaking Bad. Foto: AMC

AMC (2008-2013): Fortsatt suveren nummer en av Netflix-seriene. Det er knallhard kamp om plasseringene bak Breaking Bad, men førsteplassen var det liten tvil om.

Handlingen er smått morbid og et dypdykk i menneskelig psyke. Kreftdiagnose er en jævlig ting å få, men for Walter White blir det mer en oppvekker som får kjemilæreren til å starte å selge metamfetamin for å sikre familien en real slump med penger før sykdommen tar han. Med på laget får han en tidligere elev, sammen blir de en duo som skaper rabalder helt inn i de største narkotikakartell. Den snille og omtenksomme faren, hva vil dette gjøre med han?

Serien har også fått en egen spin-off, som du finner på 23. plass (Better Call Saul).

Ute av listen (ikke lenger tilgjengelig på Netflix)

Blue Bloods (93), Charmed (88), House Of Lies (83, Varg Veum (80), Supernatural (78), The 4400 (68), Poirot (49), The Walking Dead (46), Robin Hood (34), Party Down (8), Weeds (53), Stargate Atlantis (35), The Borgias (41), Jericho (63), Twin Peaks (16), Mad Men (6).

Veid og funnet for lett

Magic City, Hemlock Grove, From Dusk Til Dawn (56), Touch, American Horror Story, Kyle Xy, The Blacklist (55), Marco Polo (70), Breakout Kings, Terra Nova.

De som kunne blitt med…

Her er serier som fikk gode nok skussmål, men kun en i redaksjonen har rukket å sett og vurdere. Dermed ble de ikke med på listen, sjansen er stor for at de dukker opp neste gang.

Human Trafficking, The Fear, Fragglene, Peaky Blinders, Samurai Jack, Tintin, Trailer Park Boys, Underbelly, W/ Bob&David, Wet Hot American Summer, A Young Doctors Notebook, Bamse, Ben 10, Den som Dreper, H20: I Havfruens Verden, Hunted, Johan Falck, Miss Marple, The Unit, Whitechapel, Ultimate Spider-Man, Elementary, Home Improvement, Life Unexpected, Masha og Mishka, Nysgjerrige Nils, Crossing Lines, Grace And Frankie, Her Bor Daniel Tiger, Make It or Break It

Hva mener DU?

Enig i listen? Noen serier som mangler som vi absolutt bør sjekke ut? Ønsker du tips til serie å se? Du vet hva du har å gjøre i så fall: Rop opp i kommentarfeltet. Ny oppdatert utgave av listen kommer i sommer.

Netflix-guiden Viaplay-topplisten HBO Nordic-topplistenIntervju med Netflix-sjef Reed Hastings Intervju med Netflix-innholdssjef Ted Sarandos

Annonse