Strømmeguiden: Topp ti nye serier

Del nyheten

Det er ikke lett å navigere seg blant alle seriene. Derfor tenkte vi det kunne vært kjekt om vi gjorde jobben litt enklere for deg. Her er serier vi tror kan være verdig din tid. Listen har litt av alt, det være seg action, drama, komedie eller science fiction.

Topplisten er komponert ved at 8 av redaksjonens medlemmer har vurdert og stemt på alle serier de har sett på strømmetjenestene.

Det gjør det litt enklere for deg å sjekke de ut før ferien er over. For høsten nærmer seg, og med storslipp an ytterligere nye serier. Vi kommer tilbake med oppdatert liste i desember for å se om det er nye serier verdig en plass. Imens, her er vår topp 10!

Få også med deg topplisten vår for Viaplay, for HBO Nordic og for komiserier.

Topp ti nye serier

Marvel’s Agent Carter

Marvel's Agent CarterHva den er: Actiondrama, satt til det store Marvel-universet i tiden etter 2. verdenskrig
Hvor du finner den: Netflix

Netflix var kjapt frempå og sikret seg ABC-serien om Captain Americas kollega og store kjærlighet Peggy Carter. En forståelig investering, med tanke på alle Marvel-seriene Netflix kommer med fremover.

Her får vi etterkrigsdrama som følger opp handlingen fra 2011-filmen Captain America: The First Avenger. Steve Rogers lovet henne en dans når han vendte tilbake fra krigen, men superhelten kjent som Captain America måtte ofre alt og fikk aldri anledning til å oppfylle lovnaden. Igjen satt Peggy. Når handlingen tar til er krigen over og hun må klare seg i det mannsdominerte jobbsamfunnet etter at nazistene og Hydra ble bekjempet. Når ingen tar henne seriøst gjør hun det som er nødvendig for å lykkes som agent. Hun endte opp som en legende og serien tar for seg hennes kamp for å trygge «den frie verden».

Her serveres du spiondrama og action med et feministisk innslag. Er du fan av superheltfilmene vil denne berike det universet ytterligere.

Banished

BanishedHva den er: Periodedrama
Hvor du finner den: TV 2 Sumo

Britene elsker periodedrama og det var vel på høy tid at de tok for seg Australia, landet som ble fangekoloni på 1700-tallet. Hvordan var det for de dømte og deres fangevoktere? BBC står bak, noe som er en garanti for produksjonsverdien. 7 episoder med lærerik og fengende drama. For TV 2 Sumo er det også viktig at de ikke blir helt akterutseilt innen ferskvaretilbud.

Med knappe syv episoder er denne unnagjort ganske så raskt. Da kan du også ta del i en pågående diskusjon om serien makter å gjennomføre det den satt ut til å gjøre. Den høster like mye kritikk som den gjør lovord, noe som får den til å minnes litt om 24. Ingenting er bedre enn serier som skaper litt amper diskusjon, eller hva?

https://www.youtube.com/watch?v=svE_yWr2wuE

Unbreakable Kimmy Schmidt

Unbreakable-Kimmy-SchmidtHva den er: Komedie med Tina Fey i hovedrollen
Hvor du finner den: Netflix

Første av fem serier på listen produsert for Netflix. Med Tina Fey, som briljerte med 30 Rock, har tjenesten sikret seg en viktig alliert i kampen om komitronen. Denne ble hyllet av kritikerne og omfavnet av Emmy-juryen, som nominerte den til syv Emmyer. Årets komiker-nykommer? Godt mulig.

Historien er absurd, her følger vi Kimmy etter at hun ble reddet etter fire års fangenskap i 15 år av den galne Richard Wayne Gary Wayne (Jon Hamm). Med positiv tilnærming som sin ytre rustning tar hun fatt på livet, og på veien serverer hun oss finurlig og intelligent humor for alle og enhver.

Les vår anmeldelse

Sense8

Sense8Hva den er: Sci-fi drama og action. Verden har aldri vært mindre og mer fascinerende for 8 personer som med ett deler noe spesielt: Sinnet sitt.

Hvor du finner den: Netflix

Wachowski-søsknene har aldri manglet ambisjoner og her leverer de kanskje sitt mest krevende prosjekt. Etter hell og uhell i filmverdenen forsøker de å bruke Netflix-modellen til å oppfylle drømmen om en komplisert og omfattende science fiction-historie. Etter at Matrix-skaperne har blitt slaktet for å presse alt for mye innhold inn i sine siste filmer er det unektelig ikke et dårlig valg å se om serieformatet passer bedre. Sense8 er langt fra noen åpnebar suksess, til det trenger den nok en sesong til for å se om den klarer å finne ut hva den ønsker å være. Men vi gir den ikke opp, for vi vet at enhver god science fiction-historie trenger tid.

Historiens premiss kan godt sees på som en sci-fi vri på et samfunn hvor teknologien bringer oss tettere og tettere sammen. 8 personers sinn blir med ett knyttet sammen på uforklarlig vis og sammen må de stå imot en ytre trussel på jakt etter de alle.

Den fikk en ujevn start før den ble ganske så engasjerende. Når serien får det til gir det noen minnerike sekvenser. Eksempelvis når alle får What’s Going On på hjernen, som du kan se i klippet under.

Les vårt førsteinntrykk

Bloodline

bloodline-1280jpg-b43306_1280wHva den er: Familiedrama og spenningsserie.

Hvor du finner den: Netflix

Kyle Chandler er mangens favoritt og det gleder oss at han raskt fant seg en ny kvalitetsserie etter at Friday Night Lights tok slutt. I dette intense familiedramaet utforskes søskenkjærlighet, lojalitet og komplekse familieforhold. Når familiens sorte får vender hjem blir alles liv snudd på hodet. Hva skjer når konflikten eskalerer og familiemedlemmene tyr til det utenkelige?

Dette er en klassisk eksempel på hva som får serier til å fungere: Et narrativt fokus på nærmiljø, familierelasjoner og rollefigureres indre streben og psykologi og hvordan det påvirker historien. Dette er komplekst og tankevekkende. Nevnte vi forresten at den har Kyle Chandler i hovedrollen? Vi gjorde det ja. Så hva er det du venter på?

Les vårt førsteinntrykk

Les vårt intervju av serieskaperen Todd A. Kessler

Les vårt intervju med stjernen Ben Mendelsohn

Empire

EmpireHva den er: Drama. Serie om intriger, musikkindustrien og kampen om dynastitronen.
Hvor du finner den: Viaplay

Fox slår på stortrommen og fikk med seg Terrence Howard i hovedrollen som Lucious Lyon, en av de mektigste innen musikkindustrien. Når han får dødsdommen hos legen starter arbeidet med å finne sin arvtager. Det er nok av kandidater som melder seg til kampen om musikktronen.

Dette er Viaplays eneste innslag på listen. En viktig serie for de, som har slitt litt med å imponere like mye som i fjor på ferskvarefronten (da med serier som Outlander, Transparent, 24: Live Another Day og Mozart In The Jungle). Empire spiller på det velkjente og som seer kan man føle seg trygg på hva man får servert. Alt trenger ikke utfordre det etablerte og vi er ikke akkurat overøst med serier som dramatiserer musikkmiljøet. Her med sin egen variant av Tony Sopranos. Dette er serien alle snakker om i år i statene, det kan dermed være en god ide å få med deg hva det hele handler om. I tilfelle den ender opp som diskusjonstema under jobblunsjen.

Les vårt førsteinntrykk

https://www.youtube.com/watch?v=dBzu_jKLJek

Better Call Saul

better-call-saulHva den er: Breaking Bads arvtager. Her følger vi livet til Saul Goodman før han møtte Walter White.
Hvor du finner den: Netflix

Vi er prisgitt noe så sjeldent som en serie som makter å følge opp moderserien som alle elsket. Breaking Bad var et unikum og vi var vel alle ganske reserverte og tvilsomme til om den kunne følge opp det vi ble servert.

Gleden var stor når vi fikk en helt annen type serie, samtidig som den forblir trofast til grunnmuren som Breaking Bad i sin tid bygget. Her er det kvalitet i alle ledd og serien overrasker stort med portretteringen av Saul Goodman. Serien har blitt nominert til en håndfull emmy, blant annet for skuespillerne Jonathan Banks og Bob Odenkirk.

Hvor gledelig er det ikke at den klarer å distansere seg fra Breaking Bad, samtidig som den føles så velkjent? Akkurat hvordan serieskaperne har klart den bragden må det nok mange timer med gjesyns og analyse til for å fange opp. Noe som ikke er å forakte, for som med Breaking Bad blir serien bedre for hvert gjensyn man tar. Detaljrikdommen i alt fra sett til skuespill er noe som gjør oss absolutt henrykt!

Les vårt førsteinntrykk

Les vårt intervju med stjernen Bob Odenkirk

Togetherness

TogethernessHva den er: Komedie om relasjoner og hverdagens små og store utfordringer.
Hvor du finner den: HBO Nordic

Eneste HBO-serie på listen, noe som er ganske overraskende. Kritikerne likte komiserien godt, også vår egen Steffen ga den tommel opp. Dette er en gledelig overraskelse fra de relatvit nye serieskaperne Jay og Mark Duplass. Det er så lett å kjenne seg igjen i mye som skjer her, noe som gjør at den bør falle i smak for de fleste seere.

For HBO Nordic er den viktig, da Netflix har dominert på nykommerfronten mer enn vanlig i årets første måneder. De har i all hovedsak satt sin lit til de etablerte seriene, men når de først forsøker noe nytt blir det som regel fulltreffer. Som Togetherness er et godt eksempel på.

Mer enn noe er serien en bekreftelse på at HBO fortsetter å lete etter det innovative. Det skader ikke med manglende kvantitet all den tid vi får slik kvalitet.

Les vår anmeldelse

1992

1992Hva den er: Italiensk politisk drama.

Hvor du finner den: HBO Nordic

Fellinis hjemland har lang tradisjon innen film, det er derfor kjekt å se at de også kan yppe seg på seriefronten. Italiensk originalitet paret med åpenbar innflytelse fra Mad Men og House of Cards. Ikke overraskende, da en scene i førstnevnte serie inspirerte serieskaper Ludovica Rampoldi til å bringe 1992 til TV-skjermen. Her følger vi livet til en håndfull mennesker midt i den politiske omveltningen i Italia på 90-tallet.

Serien illustrerer strømmetjenestens mer ubenyttede potensial: Å gi oss godbiter fra andre enn det britiske og amerikanske markedet. Vi er glad HBO Nordic våger å satse på slikt og håper på mer fra alle verdens hjørner.

Også amerikanerne har fått opp øynene for denne, hvor blant annet The Hollywood Reporter nevner hvordan den kan endre TV-landskapet i Italia. Selv i de ytterste kanter av norske medier har man latt seg inspirere til interessante kommentarer basert på den nye serien. I det store og hele smått ironisk grunnet norske mediers manglende dekning på området, med mindre det er snakk om å la seg bruke til å promotere neste reality-episode. Markedsføring former politikken, så vel som mediedekningen. Det være seg av en TV-serie eller politisk parti.

Det er derfor passende at 1992 får en varm anbefaling fra oss. Den er, i likhet med Mad Men, en tankevekker. Og god drama, som ikke skader seeropplevelsen.

https://www.youtube.com/watch?v=JP4yuLZ-dZk

Marvel’s Daredevil

Marvel's DaredevilHva den er: Superheltserie satt til Marvel universet. Hans navn er Matt Murdock. Synet ble tatt fra han som barn, men til gjengjeld fikk han noen ekstraordinære evner. Han kjemper ikke for en bedre verden, for landet eller for heder og ære. Han kjemper for nabolaget sitt. Advokat på dagen, fryktløs helt om natten.
Hvor du finner den: Netflix

Vi hadde enorme forventninger til Marvels Daredevil. Det er godt mulig de ble overgått av denne nyskapende og brutale superheltserien. Sjangeren har lenge gått litt på tomgang, før fjorårets Captain America: The Winter Soldier og Guardians Of The Galaxy utvidet dens reportoar og benyttet elementer fra spionsjangeren og science fiction. Daredevil har en mer unik tilnærming, men med noen Sopranos og Oldboy-inspirerte elementer.

Spartacus skaper Steven S. Deknight tar brutaliteten og actionsekvensene til et nytt nivå, det er herlig å tenke på at dette er en Disney-serie. Hvem skulle tro? Fortsatt aner vi konturene av enkelte bremser, vi har tross alt sett i Spartacus hvor langt Deknight er villig til å gå. Men det forhindrer ikke dette fra å være en fornøyelig affære. Den store bonusen er Vincent D’Onofrio i skurkerollen. Endelig et Marvel-innslag uten den stereotypiske og ensformige antagonisten. Han gjør en forrykende jobb og leverer den mest komplette skurken siden The Dark Knights Jokeren.

Noen stusser sikkert over hvorfor en superheltserie går til topps. Kanskje er det fordi vi liker å lytte til vårt indre barn? Kanskje det er vår forkjærlighet for vestlig populærkultur? Det er ikke utenkelig. Samtidig er det vanskelig å unngå seriens solide cinematografi, seriøse skuespill og evne til å utvide sjangerens repertoar. Superhelter har i løpet av et par tiår gått fra å være nisje til allmenunderholdning, noe som raskt gjør at man går seg fast i et kommersielt mønster og aner konturene av rullebånd mellom hver scene. Marvel’s Daredevil har gått mot strømmen og våget mer enn de fleste serier å benytte seg av den nye fortellerstrukturen som følger med binge-trenden. Dette var mer som en 13-timers film enn det meste annet vi har sett.

Og i et land som Norge, hvem kan ikke relatere seg til betydningen av nabolaget og ønske om å gjøre det til en bedre plass? Dugnadsarbeidere, natteravner og alle som gjør det lille ekstra. Som i essens er hva Marvel’s Daredevil handler om. Han har bare fordelen av noen eksepsjonelle evner og står overfor litt tøffere motstandere enn det jevne nabolag.

Eller så er det bare det at superhelter er kult, Marvel’s Daredevil er den suverent beste serien innen sin sjanger og vi ikke ser noe poeng i å bli for snobbete i våre vurderinger.

Les vårt førsteinntrykk

Annonse