Unbreakable Kimmy Schmidt – mer enn bare søt og sjarmerende

Del nyheten

To år etter 30 Rock sendte sin siste episode er hovedrolleinnehaver og serieskaper Tina Fey tilbake med samarbeidspartneren Robert Carlock og en ny serie. Fra den oftest satiriske komiserien 30 Rock har Fey og Carlock nå tatt et steg videre til Unbreakable Kimmy Schmidt, en komiserie som er mye mer enn bare søt og sjarmerende som den kanskje har gitt inntrykk av.

Unbreakable Kimmy Schmidt følger Kimmy Schmidt (Ellie Kemper), kidnappet av lederen til en veldig liten dommedagskult. I en alder av 29 år blir hun sluppet løs og kastet inn i medias søkelys etter å ha vært innesperret sammen med andre kvinner i 15 år. Kimmy velger raskt å ikke returnere til sitt gamle liv i Indiana men heller starte på nytt i New York City. Der møter hun romkameraten Titus (Tituss Burgees) og utleieren Lillian (Carol Kane) og skaffer seg jobb som barnepasser til styrtrike Jacqueline Vorhees (Jane Krakowski).

Serien var originalt ment for NBC, men Netflix valgte å gi serien et nytt hjem etter at det ikke lengre var en serie av det «merket» NBC fører. NBC har de siste par årene hatt noen store blundere, fra The Michael J. Fox Show som ingen så ut til å ha noe plan for til Whitney som bare var elendig. Fellesnevneren for dem alle var at de så ut til å være et forsøk på tiltrekke store mengder seere når alt de tilbød i gjengjeld var billige spøker eller kjente skuespillernavn framfor å tilby noe genuint bra eller gjennomtenkt. Unbreakable Kimmy Schmidt er av den gamle sorten NBC-serier som var verdt å få med seg, som Parks And Recreation30 Rock og Community, der seriene hadde en særegenhet, smart bruk av humor og morsomme skuespillere.

Fey og Carlock holder seg nært stilen til 30 Rock med Unbreakable Kimmy Schmidt, men med en større dose optimisme. Seriene deler at de har eksentriske karakterer med noen ganger uforståelige logikk, spesielle ideer og sine ganske så tydelige reaksjoner på ting de opplever. Som et pluss gjør serien også en ekstra innsats med å lage parodier på reklame, produkter og annet som 30 Rock gjorde. Tross alt dette handler serien hovedsakelig om tap av tid og traumer, men den gjør det på en morsom og høyt sjarmerende måte få komiserier klarer å få til.

Kemper som spiller Kimmy er en solid casting. Hun leverer den sjarmen og personligheten som Kimmy har så perfekt at det nesten er latterlig. Denne serien bruker Kemper på en mye bedre måte og med mye bedre forståelse for den beste bruken av hennes talent hva amerikanske The Office noen gang forsto med henne. Blandt resten av skuespillerene skuffer naturligvis ikke Krakowski, som var noe av det beste med 30 Rock. Der Jenna i 30 Rock som oftest var et monster er karakteren hennes Jacqueline i Unbreakable Kimmy Schmidt en god person, og serien graver også litt ned i karakteren etter hvert, noe som viser en klar interesse for å fokusere på andre karakterers historier enn hovedkarakteren. Kane som utleieren Lillian, med en slags Betty White-stil over seg som gir inntrykk av at karakteren lever litt i sin egen verden. Titus, som spilles av Burgess, er tidvis en ganske prangende og kanskje litt for stereotypisk utgave av en homofil person, men i likhet med Kane har begge karakterene har likevel sine øyeblikk.

Kimmy Schmidt 2442442
Tituss Burgees og Carol Kane i Unbreakable Kimmy Schmidt. Foto: Netflix

Det ingen tvil om at Unbreakable Kimmy Schmidt har en del å leve opp til for å nå 30 Rock sine høydepunkt, men serien har en mye sterkere start i sine første episoder enn hva 30 Rock hadde. Kemper fungerer spesielt godt i sin rolle – at en hovedperson er en «vandrende solstråle» er ikke en setning man tar i bruk ofte, men her burde bruken vurderes sterkt med Kimmy Schmidt – og tilskuddet av Martin Short og Richard Kind i noen gode gjesteroller skader absolutt ikke serien i de første 6 episodene.

Dette er en serie med potensial for å bli enda bedre, som den viser over sine første 6 episoder. Det er også tegn til at serien kan forbedres ytterligere i sesong 2 med et mer passende sted som Netflix som sitt nye hjem, ettersom sesong 1 var ferdigprodusert under tanken om at serien skulle gå på NBC. Det er mye ting mørkere og sære ting serien ikke spiller på som klart er der, men som ikke passer for NBC. Med Netflix har Fey og Carlock et perfekt sted med Netflix for å faktisk vise potensial til denne serien enda mer neste år. 

Den kan være for søt for noens gane, men Unbreakable Kimmy Schmidt er uansett en god nok start på at Netflix skal satse mer på komiserier. Det blir spennende å se planene for denne serien i sesong 2.

https://www.youtube.com/watch?v=mNKEKlXY3Z4

Sesong 1 av Unbreakable Kimmy Schmidt slippes fredag 6. mars på Netflix.

Annonse
X
X
X