Bob Odenkirk: – En del av meg er også redd for forventningene til Better Call Saul

Annonse

De 3 første episodene av Better Call Saul er allerede sendt i USA på AMC og tilgjengelig på Netflix her hjemme. I serien gjentar Bob Odenkirk rollen som Saul Goodman/James «Jimmy» McGill fra Breaking Bad før serien finner sted.

I forrige uke fikk jeg muligheten til å snakke med Odenkrik i London, her snakket vi om forventningene til serien, inspirasjonen til Saul Goodman og mer.

Better Call Saul kunne endt opp med å være en veldig dårlig ide etter Breaking Bad. Var du redd for å gå til en serie folk kunne ende opp med å hate hvis de ikke likte den?

Ja, men kanskje jeg er god til å skille det og få ryddet unna. Jeg husker første gangen jeg gikk på scenen i Chicago får å gjøre improvisasjon, fordi jeg har en bakgrunn fra komedie. Jeg startet å få scene-frykt, og det for noe jeg elsker i livet mitt og ville gjøre. Jeg tenkte med en gang at dette ikke kunne skje. Du kan ikke bli nervøs for dette, du er enten med det, eller du gjør det ikke. Så jeg klarte å bare stoppe med det, som var fantastisk.

Uansett, med Better Call Saul var min bekymring og måten jeg håndterte dette på var ved at folk spøkte med spinoffen. Det var en spøk med crewet til serien, fordi karakteren var så stor og høy. Så jeg spøkte med at folk ikke skulle ødelegge settet, fordi vi trengte det til spinoffen. Sånne spøker. Vince Gilligan kom til meg og sa at det kanskje kom et show med denne karakteren under sesong 3 av Breaking Bad. Jeg ville bare ikke at Vince skulle føle noe press fra meg, så hvis det var hans ide om å gjøre spinoffen, da er alt godt for min del. Jeg trenger ikke å vite noe mer. Jeg stoler på Vince. Fordi jeg vet at han ikke gjør noe for penger, for alt han gjør er å jobbe i et lite kontor i Burbank. Han prøver ikke å leve et liv i luksus eller noe sånt. Han gjør det heller ikke for å vise seg fram, fordi han kunne hatt 5 serier på lufta akkurat nå hvis han ville være en av de folkene.

Så hvis Vince trodde at det var en serie med Better Call Saul, da er det alt jeg trenger å vite. De neste årene snakket vi om serien, og han spurte meg om det var noe der. Jeg sa ja til Vince, og sa at hvis han skrev det ville jeg gjøre det. Når Breaking Bad sluttet trodde ikke jeg at det ville skje og jeg forventet det ikke, og ikke spurte jeg heller igjen om det. Han bragte det opp for meg. Jeg smilte aldri av det. Jeg bare så på han og sa «hvis du tror det fungerer så bare fortell meg». Så dagen han kom til meg med et klarsignal om det, da var alt på han. Ingen er mer beskyttende ovenfor Breaking Bad enn Vince. Jeg bare stolte på han, det er han som setter seg igjennom et helvete for å få dette til å fungere. Ingen er så granskende om sine egne beslutninger enn han. Så hvis han trodde han kunne få det tilp, da trodde jeg på han.

Den andre tingen er også at jeg aldri ville gjort om på selve historien. Så jeg forteller folk som virkelig er bekymret for dette at Breaking Bad-DVDene deres er trygge. De vil ikke bli endret på grunn av denne serien.

Min siste tanke er også det at hvis vi tar ut meg fra dette. Hvis Vince Gilligan var min venn og han sa han ville gjøre dette etter Breaking Bad, da ville jeg si gjør det også. Du burde gjøre hva du vil. Hvis det er virkelig hva du vil gjøre, så fuck alle andre. Du har en rettighet til å gjøre det.

Better Call Saul
Bob Odenkirk, Peter Gould og Vince Gilligan på settet til episode 2 av Better Call Saul. Foto: AMC

De første seertallene er svært gode for Better Call Saul. Hva tror du om det? Er du veldig bekymret om de skulle falle?

Hvis du er smart, og du har vært igjennom mye i showbuisness er du klar for å få et slag i ansiktet etter det. Det er sånn, «Å, må vi få de seertallene igjen neste uke?». Her er hva som er bra med de tallene, veldig mange sjekket ut serien. Åpenbart var ikke psykologien om å ikke røre Breaking Bad stor nok til overgå den genuine respekten de har for Vince Gilligan. De var villig til å prøve ut Better Call Saul og la oss se hva som skjer. Vince lagde en serie så unik og overraskende tror jeg for spinoff å være, selv om det var en så forskjellig verden med Tuco i denne også. Det er et annet sett av karakterer. Jeg tror hva som skjer er at man slutter å tenke på Breaking Bad med serien, man burde det i grunn. Kanskje vi mister noen seere etter dette første øyeblikket med serien, men de er kjent med serien og kanskje det var noe de likte. Jeg tror ikke folk gikk vekk fra de første to episodene og sa det var søppel, om de ikke hadde allerede bestemt seg for å hate serien på forhånd.

Uansett på grunn av folk sjekket ut serien, så vil kanskje noen også være villig til å gi serien et forsøk når sesong 1 er over og venner forteller dem at det blir bra. At det skjer noe stort i episode 9 hvor alle disse trådene tvinnes sammen, som et eksempel. Så noe som virker ganske smått i de første episodene kan ende opp med å være veldig meningsfullt. Kanskje det blir morsommere for folk å se det da. Når det skjer senere i serien kan folk som så de første episodene, eller ikke hadde tid til å se serien når serien først startet komme tilbake for å se serien på Netflix eller DVD.

En del av meg er også redd for forventningene til Better Call Saul etter Breaking Bad.

Hvordan er det å gå fra Breaking Bad til Better Call Saul? Fra en birolle til å lede en serie?

Vel, jeg anser meg ikke som en ledende mann i serien. Jeg bare anser meg selv som en karakterskuespiller, og jeg har mange scener. Flere enn hva jeg vanligvis ville ha. Det endrer ikke min fremgangsmåte med denne karakteren eller jobben. Hva som endrer seg med å være hovedrolleinnehaver for meg er at man vil gjøre endringer som kommer direkte fra deres psykologi. Når Walter White skulle returnere muskelbilen til sønnen hans fordi kona hans Skyler skriker til han, så fremfor å returnere den tar han og kjører den som et svin. Det betyr ingenting for plottet, bilen er ødelagt og han forlater den der. Det er tydelig en måte for karakteren å uttrykke seg på, hans psykologi og hvor jævla gal han er. Det er tydelig tegn på hvor gal han har vært hele veien. Det resonnerer med den siste scenen til Breaking Bad. En ledende karakter vil gjøre noe slikt, en birolle vil ikke endre historien eller sende historien i en annen retning, de er heller der for å sende ballen tilbake til mål.

Det var en annen ting jeg fikk gjøre annerledes i Fargo. Min karakter var en birolle, men senere i sesongen uttrykker han en bevisstgjøring du som oftest ikke finner i en birolle. Det er en sjeldenhet. Så den eneste forskjellen med å være en karakterskuespiller og en hovedrolle er for meg at den karakteren gjør de faktiske valgene som du ikke er vandt med å utforske. Det er morsomt og det er fremdeles bare skuespill.

Fargo_tolman_odenkirk
Allison Tolman og Bob Odenkirk i prisbelønte Fargo. Foto: FX Networks

Hvordan var det å gå tilbake til denne karakteren på denne måten med Better Call Saul? Følte du at du måtte tolke Saul på en ny måte? 

Ikke så mye, og her er hvorfor. Når man først møter Saul Goodman i sesong 2 av Breaking Bad forteller han Walter White at hans navn ikke er Saul Goodman, men at navnet hans er James McGill. Han lever der med en veldig falsk personlighet, så jeg glemmer hvordan Saul var der. Hvordan karakteren hans er som han presenterer til publikum, alle gjør en form for det. Vi går til jobb. Vi kler oss på en spesiell måte. Vi vasker oss. Vi har en holdning.

Poenget er at vi bare så hans personlighet mot publikum, ved unntak av noen få glimt her og der. For meg er Jimmy McGill i Better Call Saul tilknyttet det til den Saul Goodman vi så i Breaking Bad på slutten av serien i kjelleren når han sier det er over, og hvis han var heldig ville han styre en Cinnabon-sjappe. Det er bare en ekte fyr, det er ikke Saul Goodman noe mer. Så du fikk se Jimmy i Breaking Bad, jeg spilte han der og. Det er ikke som jeg aldri har spilt han som en mann som er nede på jorda. Han mistet personligheten til Saul Goodman til tider når han hadde en pistol rettet mot ansiktet i den serien. Så det skjedde flere ganger. Så jeg hadde øyeblikk i Breaking Bad hvor Saul var en mye mer rett fram person som Jimmy, som var mer dimensjonal og ekte.

Hva var inspirasjonen for å spille Saul Goodman på den måten du gjorde i Breaking Bad? Snakket du med advokater?

Jeg snakket ikke med advokater. Det var en bestemt person, men jeg vil ikke si navnet hans. Han er en venn, men han er en agent. Agenter i Hollywood har en kvalitet som Saul. De sier ting som fuck til hverandre i flere minutter, legger på telefonen og kommer til enighet med en avtale dagen etterpå. Det er en del av spillet deres.

Hva som også hjalp meg med karakteren når jeg fikk disse lange monologene for Breaking Bad-episoden hvor Saul ble introdusertm, var en bok på lyd. Robert Evans sin The Kid Stays in the Picture, han var en produsent som produserte filmer som Chinatown og Gudfaderen når han jobbet for Paramount. Han er en av de mest interessante talerne noensinne. Han er så underholdende. Det er så morsomt å høre på, og det ga meg en tilknytning til stemmen jeg skulle ha som Saul Goodman.

Better Call Saul er en spinoff, så på noen måte forventer man at det skal være som Breaking Bad. Hvordan vil du forklare det?

Det trenger ikke å være som Breaking Bad. De snakket om å gjøre Better Call Saul til en halvtimes komiserie. Men også hvordan kan det ikke vil være likheter med Breaking Bad? Seriene stammer fra de samme folkene. Dette er hva de skriver og elsker. Visuelt er det litt forskjell og. Linsen på kamera er zoomlinse. Veldig sakte, noe vi ikke helt så i Breaking Bad. De bruker lite håndholdte kameraer også. Så det er visuelt annerledes, men forfatterne er de samme. Ikke bare Vince Gilligan og Peter Gould som skapte Better Call Saul. Du har også Gennifer Hutchison, Thomas Schnauz, Gordon Smith o.s.v. Alle folk som var med å skrive Breaking Bad.

Kan du gi oss noe pekepinn til hvilke andre Breaking Bad-karakterer vi vil se utover de første episodene?

Det jeg vet at Aaron (Jesse Pinkman) og Bryan (Walter White) begge har interesse, men det skjer ikke i sesong 1. Jeg er veldig skeptisk til hvordan Vince Gilligan benekter ting. Han sier «jeg tror ikke det, jeg tror ikke det blir en bra ide». Han vet det, det er hva du burde være skeptisk om. I bakhodet hans så vet han sikkert hvor han skal bruke de folkene, eller ha de til å dukke opp. Han vil bare ikke si det enda. Så jeg tror at både Aaron og Bryan kan dukke opp allerede i sesong 2 eller 3 av Better Call Saul. Hvis du spør meg, Bob Odenkirk, så tror jeg ganske sikkert at en av de to vil dukke opp i serien før eller siden.

Men jeg tror også Vince er veldig gira på å gjøre det harde arbeidet med å få Better Call Saul til å leve og dø på dens egne premisser. Ikke lene for mye på Breaking Bad. Få folk til å kjenne disse karakterene. Denne verdenen og kjenne seg til den. Så forhåpentligvis like den for å være et eget dyr. Så når det er gjort, da tror jeg vi kan ha fleste gjester fra Breaking Bad og mer enn vi allerede har med Tuco og hans gjeng. For Mike er jo en Better Call Saul-karakter her og, akkurat som Jimmy McGill er en.

Nye episoder av Better Call Saul slippes hver tirsdag på Netflix. Serien er allerede fornyet for sesong 2 i 2016.

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X