Bloodline – solid og mørk familiefortelling fra Florida

Bloodline er en av flere nye og varierte dramaserier Netflix satser på framover. De beveger seg innen mange sjangre og presenterer alt fra dramaserier om overnaturlige hendelser og narkodrama, til hva som virker å være mørke superhelt-serier. Netflix har uten tvil et veldig lovende år foran seg på drama-siden, og Bloodline er en veldig god start.

Serien handler om Rayburn-familien i Florida Keys. Familien er øysamfunnets store snakkis og i starten av serien ser vi hvordan de skal hedres for deres rolle som samfunnsledere. Med det må John (Kyle Chandler) plukke opp broren Danny (Ben Mendelsohn) som er familiens sorte får, og den eneste som ikke bor i området med resten familien. Der John er samfunnets beskytter i jobben hos den lokale sheriffen er Danny avhengig av smertestillende og har en stor gjeld hengende over seg. For å gjøre situasjonen verre er Danny’s venn Eric (Jamie McShane) ivrig opptatt med å prøve å få Danny involvert i sine utvalg av kriminelle jobber. Danny spør istedenfor sin bror John om å få jobbe for deres far Robert (Sam Shepard). Dette blir starten på en hel del, og det vil forandre familien deres for alltid.

Annonse

Seriens valg av solfylte Florida Keys som lokasjon er passende. Klar sjø, nydelige strender, mørke sump områder og lange veier langs kysten skaffer serien en egen identitet. Kombiner dette med alt det som pågår rundt Rayburne-familien og deres hjem, som også er et populært hotell, og du får et familiedrama blandet med krim- og thrillerelementer.

Bloodline_Kyle Chandler John
Diana (Jacinda Barret) og John (Kyle Chandler) i Bloodline. Foto: Netflix

Det kommer tydelig frem i de 3 første episodene at det er lagt mye arbeid i gi alle familiemedlemmene troverdige identiteter og problemer. Det er viser også at serien har en interesse for å faktisk fokusere på alle karakterene sine, om den har tid og mulighet. 

Vi begynner med å introduseres for Danny’s problemer og karakter. At storebror (Danny), med sin ukledelige tendens til å komme og gå bare for å spørre om penger av hans foreldre, nå returnerer til familien, er ikke så lett for noen. Han er ganske klart familiens «sorte får». Mendelsohn som lenge har vært en solid støtteskuespiller i ofte ganske seerverdige filmer, som australske Animal Kingdom eller britiske Starred Up, skinner i rollen som Danny. Mendelsohn spiller Danny’s tone og stil på en svært beundringsverdig måte. Han leverer et solid stykke skuespill og manuset til karakteren gir enda mer styrke til Danny som karakter. Balanseringen av sympati og mistenksomhet serien skaper rundt Danny passer godt inn i den vanskelige familiegjenforeningen vi ser Danny og de andre i familien gjennomgå når han returnerer. Det er lett å se spenningene og uenighetene mellom hvert medlem av familien og Danny, og også deres problemer med hverandre. Hvordan serien får seerne til å bry seg om Danny til tross for hans bakgrunn og handlinger er en klar styrke til serien.

Rollen til Chandler har det også blitt lagt mye vekt på, som den mest objektive i familien. Chandler takler denne litt mer kompliserte rollen som John svært bra, og det spesielt i scener med Mendelsohn.

Den tredje episoden fokuserer på John og Danny’s lillesøster Meg (Linda Cardellini) og hennes egne problemer og med familien. Det hintes også til at vi snart vil bli bedre kjent med deres andre bror, oftest hissige Kevin (Norbert Leo Butz), som ser ut til å være i en avsluttende fase av sitt ekteskap med kona Belle (Katie Finneran).

Det er mye problemer og drama som kommer i spill i denne familien, men blant alt dette står moren Sally (Sissy Spacek) og skaper en tydelig varme blant dem hun omgår, enten det er Danny, John eller andre. Sally er tydelig veldig glad i alle og er familiens gravitasjonspunkt, noe Spacek og de andre skuespillerne skildrer svært godt sammen. 

Det klare karakterfokuset og utviklingen til karakterene fungerer på grunn av skuespillerne og manuset. På en smart måte bruker serieskaperne Glenn og Todd Kessler og Daniel Zelman sin framgangsmåte fra Damages på Bloodline; både å bruke tilbakeblikk og blikk inn i framtiden. Tilbakeblikkene gir spesielt den turbulente tilværelsen Danny har levd med mer vekt, de er plassert både med nøye omtanke og på en strukturert måte. Med korte og vage tilbakeblikk får vi fragmenter av familiens mørke hemmeligheter igjennom hver episode, noe som er med på å sette en karakter i et nytt lys og å bygge mange dimensjoner rundt karakterens liv og personlighet. Måten serien kutter mellom forskjellige situasjoner som skjer på samme tid skaper en solid atomsfære, og alt i alt gjøres dette oppsettet av serien på en logisk og solid måte, uten å skape noe problemer i flyten av episodene.

Bloodline 324
Danny (Ben Mendelsohn) og Sally (Sissy Spacek) i Bloodline. Foto: Netflix

Med Bloodline har Netflix en veldig sterk dramaserie som tar i bruk et bra karaktergalleri som utklasser House of Cards, selv med Kevin Spacey og Robin Wright i front. Serieskaperne har kanskje tatt i bruk sine tidligere triks fra Damages, men det ender opp med å fungere svært godt når Bloodline er såpass fokusert både på karakterene og handlingen.

Bloodline er Netflix sitt beste drama så langt, og en lovende framtid for streamingtjenestens originaler.

https://www.youtube.com/watch?v=tRnS8FkcXNk

Bloodline har premiere 20. mars eksklusivt på Netflix. Sesong 1 består av 13 episoder.

Om forfatter

Steffen Stø
Steffen Stø
Freelancer
Annonse

Premierenyheter
Se hva som kommer

Anmeldelser
Kritikernes dom