Serielisten sommeren 2018: Kun én ny serie på topp ti

Del nyheten

Seriersommeren bød på flere titalls nye serier, i tillegg til sesongpremierer av etablerte favoritter. Men det er en serie med sendepause som gikk helt til topps i sommer. 

Serielisten er komponert ut fra målt interesse for serier i løpet av måneden. Den teller totalt 50 serier. Vi ser på hva folk leser om, hva som søkes på internt og ekstern, hvilke premierer som fanger deres interesse og annen data som ikke inkluderer seertall/visningstall. Det gir en unik og annerledes toppliste. 

Ikke lett for nykommere

Overfloden av serier gjør det ikke lett for nykommere å bemerke seg. HBO Nordic-aktuelle Sharp Objects og Viaplay-originalen Rig 45 er blant de mange nykommerne som ikke klarte å skape nok interesse til å komme seg innom topp 50, selv om det var nære på.

Med noen få unntakt, som Netflix-serien The Innocents, tilhørte sommeren etablerte serier. Flere kansellerte serier fikk også et byks i interesse, som klassikeren The Wire og piratdramet Black Sails – selv om de til slutt ikke endte opp på listen.

Sommeren er en god anledning for seere å sjekke ut seriene alle har mast om at «du må se». I tillegg hjelper det nok godt på med til stedeværelse i nyhetsbildet, noe kanselleringen av Shooter og alt dramaet i kulissene til Lethal Weaponer en god indikator på. Begge seriene er inne på listen.

Serielisten sommeren 2018

Timeless (Viaplay, Netflix)

Foto: NBC

Tidsreisedramaet som nekter å dø!

Det kan kanskje overraske at en serie som knapt fikk to sesonger kan danke ut flere godt kjente serier i sommermånedene. Men den er perfekt for litt avkobling i sommermånedene med lettfordøyelige episoder. Det hjelper også på med nyheten om at serien – for andre gang – er reddet fra kansellering. Det som skulle bli seriens siste sesong fikk en trøstebestilling på et par ekstra episoder.

Serien er en av flere som først blir tilgjengelig på Viaplay, for så å dukke opp på Netflix noen måneder senere. Noe som utvilsomt øker seriens popularitet, men det er samtidig en litt merkelig løsning som driver kunder i retning Viaplay.

The Fosters (Viaplay)

The Fosters. Foto: Freeform

En av en uendelig rekke serier som avsluttes i år. Den har tydeligvis en sommer-appell blant seere, for den kan ikke skilte med like stor interesse i årets øvrige måneder.

En gladnyhet for fansen er at serien får sin egen spin-off i Good Trouble. Serien følger rollefigurene Callie og Mariana i voksenlivet etter at de har flyttet til Los Angeles.

Arrested Development (Netflix)

Foto: Netflix

Kritiker-favoritten har ikke vært vanlig kost på serielisten. Ny sesong ble omringet av turbulens rundt skuespiller Jeffrey Tambor, som ble sparket fra serien Transparent. Under et intervju med rollebesetningen knakk hans kollega Jessica Walter sammen da hun fortalte om et tilfelle hvor Tambor skal ha skjelt henne ut på settet (ekstern lenke).

For Netflix er dette bare det siste tilfellet i en lang rekke av krevende #Metoo-saker, etter at House of Cards-stjernen Kevin Spacey ble fjernet fra serien som følge av en rekke beskyldninger om seksuell trakassering.

Et kjedelig bakteppe for en ny sesong som falt i god smak blant fans og kritikere. Sesong 5 ankom Netflix 29. mai og det er spesielt i de første sommerukene vi registrerte høy interesse for serien.

Som Netflix-originaler flest døde interessen fort hen. Det er og forblir et dilemma for tjenesten at serier sjeldent holder på interessen når episoder ikke sendes ukentlig.

Game of Thrones (HBO Nordic)

Foto: HBO Nordic

Game of Thrones var den store snakkisen sommeren 2017. Det er naturligvis mindre interesse for serien når ny sesong lar vente på seg. Kanskje blir ventetiden helt til sommeren 2019, selv om håper lever for en vårpremiere.

HBO er også travelt opptatt med nye serier satt til Westeros-universet seriens handling er satt til. Den første pilotepisoden fikk grønt lys i sommer.

Det er ikke rart at HBO ønsker å bygge videre på seriens popularitet. Her på Serienytt knuste vi forrige sommer leser-rekorder, mye takket være en stor sult blant leserne for recaps og nyheter om den populære serien.

Brooklyn Nine-Nine (Netflix)

Den Netflix-aktuelle komiserien fikk mye oppmerksomhet da den ble kansellert i vår, for så å bli reddet av NBC.

Serien er i ferd med å få kultstatus. Nytt hjem betyr også enda flere episoder, vi krysser fingrene for at det fortsatt blir kvalitet som ikke lider av økt kvantitet.

Om serien fortsetter på Netflix er vi litt usikre på i skrivende stund, men vi vil anta at strømmetjenestens distribusjonsavtale med produksjonsselskapet fortsatt gjelder.

The Vampire Diaries (HBO Nordic, Netflix, Viaplay)

The Vampire Diaries. Foto: The CW

En serie som lever videre godt over et år etter at den ble kansellert. Et serieunivers som jevnlig sikrer seg nye seere takket være at historien fortsetter i spin-off serien The Originals og kommende Legacies. Det hjelper også godt på at serien er tilgjengelig «over alt».

Dette forteller litt om den nye hverdagen for seriefrelste, når kansellerte serier skaper mer blest og interesse enn nykommere.

Dette er en innkjøpt serie som er tilgjengelig på flere strømmetjenester. Det lover godt for det videre livet til vampyruniverset. Det er amerikanske The CW som står bak originalen, de kan også skilte med superheltuniverset ‘Arrowverse» som består av blant annet Arrow, Supergirl og The Flash.

The Originals (Netflix)

Foto: The CW

Rett over moderserien The Vampire Diaries. En av flere serier som avsluttes i år, for å fortsette historien i spin-off serien Legacies.

Lite tyder på at interessen for serien vil avta. Dette er blitt en gullkalv for amerikanske The CW. Den er ikke like tilgjengelig som moderserien, men dens tilsdeværelse på Netflix er nok til at flere nok får øynene opp for serien som var en av flere som forsvant fra TVNorge-kanalene.

Jamestown (NRK)

Jamestown
Jamestown. Foto: NRK

Kostymedrama på NRK slår sjeldent feil og serien fortsetter sitt liv på listen inn i de første sommerukene.

Interessen dalte raskt etter at seriens første sesong var ferdigsendt. Den kan heller ikke skimte med lignende tall som Victoria og Downton Abbey. Det blir nok av muligheter til å sikre seg nye seere, da serien er fornyet for både sesong 2 og 3.

Nashville (Viaplay)

Nashville. Foto: CMT

2018 ble siste året for den populære serien om country-miljøet. Totalt seks sesonger av serien, som primært vises på Viaplay.

Første del av seriens siste sesong ankom tjenesten i juli.

Frikjent (TV 2 Sumo, Viaplay)

Serielisten april 2017: Påskekrim og etablerte favoritter dominerte
Foto: TV 2

Det er ikke måte på hvilken utholdenhet denne serien har og det er ikke uvanlig at vi får spørsmål fra alle verdens hjørner om det blir mer av serien. Noe TV 2 for lengst slo fast at det ikke er planer om.

I høst er det thrillerserien Kielergata som er TV 2s store håp, en serie vi merker oss stor interesse for (den kom nesten inn på listen).

Quantico (Viaplay)

Quantico sesong 2. Foto: ABC Studios
Quantico sesong 2. Foto: ABC Studios

Den kansellerte serien er en av flere som nå ikke lenger blir å finne på TVNorge-nettverket. Til tross for at serien er ferdigsendt i USA har ikke alle episodene ankommet Norge enda.

Trolig vil det fortsatt gå måneder før Viaplay kan vise episodene, som gjør at den kanskje vil holde seg på listen i månedene som kommer.

Aber Bergen (Viaplay)

Aber Bergen sesong 2
Aber Bergen. Foto: TV3

Sesong 3 er fortsatt noen uker unna – men det forhindret ikke serien å skape interesse i sommermåndene. Trolig har langt flere fått øynene opp for advokatdramaet satt til Bergen.

Med tanke på suksessen til Suits er det ikke overraskende at Aber Bergen fanger interessen. Vi får aldri nok av advokatdrama og det er litt kult at Norge har fått sin egen serie innen sjangeren.

Six (HBO Nordic)

Six.
Six. Foto: HBO Nordic

En av HBO Nordics mest populære serier i sommer er en som dessverre ble kansellert. Overgangen fra å ha Walton Goggins i hovedrollen til Olivia Munn var ikke en som tiltrakk seg de store seertallene for Vikings-kanalen History. Da ble det kroken på døren.

The Walking Dead (HBO Nordic, Viaplay, TV 2 Sumo, Fox)

The Walking Dead. Foto: AMC.

Serien er mer populær enn spin-off serien Fear the Walking Dead, til tross for at det er sistnevnte som kunne skilte med ferske episoder i sommer.

Noe av grunnen er nok at syvende sesong endelig ble tilgjengelig på strømmetjenester som Viaplay og HBO Nordic. Det er fortsatt TV-kanalen Fox som viser ferske episoder av serien, som betyr at det tar et års tid før fans kan se serien på strømmetjenestene.

I sommer ble det også avslørt at en av seriens stjerner forlater skuten i niende sesong. Serien er for alvor blitt for veteranserie å regne og det tar trolig ikke slutt med det første. En tettere kobling mot Fear the Walking Dead indikerer også et ønske fra TV-kanalen AMC om å bygge et større univers. Eventuelt er det desperate grep med håp om at serien kan samle rekordmange seere igjen.

Lethal Weapon (Viaplay)

Lethal Weapon. Foto: Fox

Ingen serie var omkranset i mer drama enn Viaplay-aktuelle Lethal Weapon. Den var nær kansellering grunnet drama på settet, som resulterte i at ny sesong kom – men uten seriens stjerne Clayne Crawford som ble sparket.

I slutten av september er serien tilbake med ferske episoder, nå med Seann William Scott i hovedrollen ved siden av Damon Wayans.

Designated Survivor (Netflix)

Maggie Q spiller etterforskeren som forsøker å finne ut hvem som drepte Presidenten. Foto: ABC.

Sommeren var tung for Designated Survivor-fans etter at serien ble kansellert. Til tross for håp om at serien skulle bli reddet av en annen kanal eller tjeneste, forble det taust om seriens fremtid.

Først i september kom gladnyheten om at Netflix tar over stafettpinnen. Til tross for at Netflix merket serien som en Netflix-original, var dette en innkjøpt serie. Men med den nye avtalen blir den for Netflix-serie å regne. Innspilling av ny sesong er i gang for en premiere i løpet av 2019.

Broen (Netflix)

Broen sesong 4
Broen sesong 4

Broen er nå avsluttet. Serien ble en av tidenes mest suksessfulle nordiske serier, som for alvor gjorde «Nordic noir» til et internasjonalt begrep.

Seriens popularitet var merkbar også i sommer, hvor flere sjekket ut dens avsluttende episoder.

Lykkeland (NRK)

Lykkeland. Foto: NRK
Lykkeland. Foto: NRK

Det er få kommende serier på listen, et av unntakene er den nye NRK-serien. Periodedramaet forteller om olje-eventyret som gjorde Norge til et av de mest velstående landene i verden.

Serien får premiere i løpet av høsten 2018 og ventes å bli det store trekkplasteret på lineær-TV. Vi er spente på hvor mange som velger å se serien på tradisjonelt vis kontra strømming. Vårens NRK-serie Heimebane, som ble fornyet, opplevde solid vekst i seertall i ukene etter premieren. Noe som befester de nye seertrendene hvor førstegangsvisning blir mindre og mindre viktig.

The Sinner (NRK)

The Sinner Jessica Biel
Jessica Biel i The Sinner. Foto: NRK

En av de mest populære importvarene på NRK, som noe overraskende ble fornyet. Jessica Biel, den store stjernen i første sesong, er ikke med i den nye sesongen som sendes på NRK fra slutten av september. Carrie Coon (Fargo, The Leftovers) er nytt tilskudd, sammen med en returnerende Bill Pullmann.

Scandal (Viaplay)

Scandal. Foto: ABC

Scandal er avsluttet, men det kan ta sin tid før norske seere får sett de siste episodene etter at TVNorge valgte å ikke fortsette med den og flere andre amerikanske importvarer.

Once Upon a Time (Viaplay)

Once Upon a Time, sesong 6
Once Upon a Time. Foto: TVNorge

Nok en serie som er avsluttet i USA, men nordmenn må nok vente endel måneder fortsatt før den dukker opp på Viaplay. Blant seriene som forsvant fra TVNorge-nettverket.

Mordene i Sandhamn (TV 2 Sumo)

Mordene i Sandhamn. Foto: TV 2

Krimserien om politimannen Thomas Andreasson og jusristen Nora Linde var populært hos TV 2-seerne i sommer. Jevnt over gjør svensk krim og drama det godt her til lands.

Modern Family (Netflix, TV 2 Sumo, TV 2)

Modern Family. Foto: ABC.

Fortsatt den mest populære amerikanske komiserien på listen vår, en viktig innkjøpt serie hos TV 2. Serien tar ikke slutt med det første og ny sesong sendes i USA fra høsten av.

Younger (TV 2 Sumo)

Younger. Foto: TV 2

Nok en av de populære innkjøpte seriene til TV 2. Søkes mye på og premiere for ny sesong (juni) ga også en liten økning i målt interesse.

The Americans (Netflix)

The Americans. Foto: FX Networks.

Serien ble i sommer avsluttet på amerikanske FX Networks. I Norge må seere smøre seg med tålmodighet inntil Netflix viser sesongen, det tar vanligvis nærmere et år for denne serien.

Side om side (NRK)

Side Om Side sesong 4
Side om side. Foto: NRK

Den mest populære serien på lørdager. Ny sesong ankom statskanalen i slutten av august. Interessen for ny sesong var høy gjennom hele sommerferien.

Syrror (TV 2 Sumo)

Syrror. Foto: TV 2

Nok en svensk serie som tiltrekker seg interesse hos det norske publikum. Mens første sesong var vinterunderholdning da den premierte i 2016 har sesong 2 vært del av TV 2s sommerunderholdning. Jevnt over gjør TV 2 det sterkere i sommerukene, mye takket være at kanalen sparer flere serier til ferien.

The Innocents (Netflix)

The Innocents: Foto: Netflix

Det nærmeste vi har kommet en norsk Netflix-serie siden samproduksjonen Lilyhammer. Store deler av sesongen ble spilt inn i Modalen og det var blant annet nordmenn både foran og bak kamera.

Orange is the new Black (Netflix)

Orange Is The New Black
Orange Is The New Black. Foto: Netflix.

Netflix savnet nok den faste sommerunderholdningen House of Cards, men kunne i det minste skilte med en av sine veteranserier. Orange is the New Black er nok ikke like stort trekkplaster som i glansdagene, men serien gjør sine saker bra på serielisten.

Arrow (Netflix, TV 2 Sumo, TV 2 Zebra)

Arrow. Foto: The CW

Superheltserien har holdt seg rimelig stabilt på serielisten, til tross for sendepause gjennom sommeren. Serien er først tilbake med nye episoder i oktober.

Greyzone (NRK)

Greyzone. Foto: NRK

NRK bød på dansk spenning i sommerukene og det ble et populært trekkplaster hos statskanalen.

Det kunne vært verre (Dplay, TVNorge)

Det kunne vært verre. Foto: Håvard Byrkjeland/TVNorge

Dette blir nok en av høstens store slagere på norsk fjernsyn. TVNorge gjør det bra med sine komiserier og med Espen Eckbo på plass får kanalen mulighet til å fylle opp sendeskjema i fraværet av Thomas Giertsen: Helt Perfekt og Neste Sommer.

Badehotellet (TV 2 Sumo)

Badehotellet sesong 4
Badehotellet. Foto: TV 2

TV 2 Sumos sommerinnkjøp gjorde sine saker bra også i år. Om våre data er noen indikator er dette en serie som fenger seerne, som er glade i å søke opp nyeste informasjon.

The Blacklist (Viaplay, Netflix)

Raymond Reddington i The Blacklist. Foto: Viaplay

Ingen overraskelse her over at det som er en av Viaplays mest populære innkjøpte serier gjør det bra også i sommermånedene. At den også er tilgjengelig på Netflix bidrar nok til suksessen.

Dessverre må fans smøre seg med tålmodighet hva gjelder nye episoder. Først i 2019 vil den nye sesongen bli sendt.

The Good Karma Hospital (TV 2, TV 2 Sumo)

The Good Karma Hospital
The Good Karma Hospital. Foto: TV 2

Den TV 2-aktuelle serien er et populært sommerinnslag. Vi målte stor interesse for kommende sesong, som det søkes mye på.

Shooter (Netflix)

Shooter. Foto: USA Network

Det er over og ut for actionserien, som er veldig populær her hjemme. Dette er en av de innkjøpte seriene til Netflix. Det var USA Network, som viser serien i USA, som ikke var fornøyd med seertall målt opp mot kostnader.

Fansen kan trøste seg med at det kommer nye actionserier på løpende bånd. Jack Ryan, Condor, Mayans M.C. og Magnum P.I. for å nevne noen.

Mayans MC (HBO Nordic)

Mayans MC. Foto: HBO Nordic.

En av de mest populære nykommerne, noe som ikke er rart da den er satt til Sons of Anarchy-universet.

Vår anmelder ble ikke helt overbevist av seriens første episoder, vi får håpe den tar seg opp etter hvert. Seertallene i USA er høye for nykommeren og sjansene er store for at det blir flere sesonger av serien hvis den holder populariteten gående.

The Handmaid’s Tale (HBO Nordic)

The Handmaid’s Tale. Foto: HBO Nordic.

Klarer ikke helt å holde på like høy interesse som rundt premieren, ramler ut av topp 3. Men er ganske så soleklart best av HBO Nordic-aktuelle serier.

Ny sesong er ikke overraskende på vei og blir nok del av sommerens mer dystre underholdning neste år.

The Flash (Netflix)

The Flash. Foto: The CW

Den mest populære superheltserien, selv om de nyeste episodene ikke har vært tilgjengelig for nordmenn på lang tid etter at MAX sluttet å vise serien. Da er vi stygt redd det fører til en økning i ulovlig nedlasting.

Vi krysser fingrene for at serien finner et nytt hjem her til lands. Den er en av verdens mest sette serier de siste årene og Norge ser ikke ut til å være et unntak, til tross for at den aldri ble den helt store seermagneten hos MAX.

Hvite Gutter (Dplay, TVNorge)

Hvite Gutter
Hvite Gutter. Foto: TVNorge

Dplay-serien ble en suksess og ny sesong er på vei. Trolig er nye episoder på plass på strømmetjenesten til høsten.

Suksessen er oppløftende for Dplay, som eller streber med å serietilbudet sitt målt opp mot konkurrerende strømmetjenester. Å satse på nytt fremadstormende norsk talent gir god avkastning, vi satser på at dette er starten på en ny æra for norske serieskapere.

Blindspot (TV 2, TV 2 Sumo, Viaplay)

Blindspot. Foto: TV 2

Den erfarne sliteren blir til stadighet fornyet, til tross for sviktende seertall. Fjerde sesong er ventet å ankomme TV 2 Sumo i høst, selv om premieredato fortsatt ikke er satt.

Vikings (HBO Nordic, TV 2 Sumo)

Vikings. Foto: HBO Nordic

Nye episoder er fortsatt måneder unna, men det forhindrer ikke serien fra å holde interessen ved like hos seerne. Sammen med Outlander er dette det mest populære periodedramaet hos norske seere.

De som ikke fikk sett ferske episoder på HBO Nordic fikk i sommer anledning til å bli oppdatert på TV 2 Sumo, som fikk vist de nyeste episodene. 29. november er det klart for sesong 5 del 2 på HBO Nordic.

Homeland (Netflix, TV 2 Sumo)

Homeland sesong 6 trailer
Homeland sesong 6. Foto: Showtime

Den mest populære spion-thrillerserien de siste årene synger nå på siste verset. Den avsluttende sesongen kommer neste år.

Dermed mister TV 2 Sumo en av sine beste og mest populære innkjøpte serier. Den har hatt en imponerende ferd hvor spenning og action er kombinert med treffende samfunnskommentarer. Det skal bli tungt å ta farvel med serien neste år.

Castle Rock (HBO Nordic)

Castle Rock sesong 1. Foto: HBO Nordic

Den mest populære nykommeren på listen er Stephen King-universets Castle Rock. Det var ikke lett å bli klok på mystikken i den fiktive byen, hvor advokat Henry Deaver vikler seg inn i en gåte som går over flere tiår.

Antalogiserien er ikke overraskende fornyet. Forvent derfor mer mørk mystikk neste år.

Okkupert (Viaplay, TV 2 Sumo)

Okkupert sesong 2. Foto: Viaplay.

Okkupert fortsetter å surfe høyt på interesse-bølgen. Håpet om en tredje sesong lever og serien fikk seg nok enda flere fans i feriemånedene.

Til tross for lunkne norske anmeldelser er dette en av de mest originale produksjonene i Skandinavia. Vi er spente på den eventuelle fortsettelsen (og avslutningen) av okkupasjonsdramaet som nå først vises på Viaplay.

Suits (Netflix, TV 2, TV 2 Sumo)

Suits. Foto: USA Network.

Nye Suits-episoder på TV 2 Sumo og TV 2 var blant sommerens mest populære innslag. PR-stormen som serien opplevde i vår grunnet stjernens kongelige bryllup skadet nok ikke interessen for serien, som nå har en gammel Grey’s Anatomy-kjenning med på laget.

Det er for øvrig en spin-off på vei også, som handler om Harveys tidligere sjef Jessica Pearson (Gina Torres).

The Affair (HBO Nordic, Viaplay, Netflix)

The Affair. Foto: HBO Nordic.

Ny sesong hadde premiere i juni, vi merket oss økende interesse i ukene frem mot dette. Interessen vokste utover sesongen, som blant annet inkluderte et sjokkerende dødsfall.

Serien er fornyet for en avsluttende sesong som ventes å ankomme HBO Nordic mot slutten av 2019.

Lucifer (Fox, Netflix)

Lucifer. Foto: Fox

Netflix blir seriens nye hjem etter at Fox kansellerte serien. Det tror vi er litt av et varp for strømmetjenesten, som nok har sett ut fra egne strømmedata at serien er populær i flere land.

Her til lands er det få serier vi jevnlig måler mer interesse for. Vi er litt usikre på om Netflix kommer til å vise serien først eller om den fortsatt blir å se på norske Fox, men det skal vi få avklart så raskt som mulig.

Vi er spente på hvordan seriens visuelle uttrykk og struktur blir påvirket av å nå ha litt friere tøyler hos strømmegiganten.

The 100 (Netflix)

Zach McGowan (Black Sails) er fortsatt med og vises i The 100 sesong 4 trailer.
Black Sails-skuespiller Zach McGowan er en av stjernene i The 100. Foto: The CW.

Ny sesong rullet og gikk i USA, men vil ikke bli vist på Discovery-nettverket etter at de trakk seg fra avtaler om flere amerikanske serier. Frustrerende for seerne, som må vente flere måneder før sesongen ender opp på Netflix. Der ble sesong 4 tilgjengelig i sommer, noe som selvfølgelig ga serien en oppsving i oppmerksomhet.

Trolig dukker sesong 5 først opp på Netflix våren 2019, om ikke noen snapper opp serien etter at TVNorge-nettverket vraket serien.

Outlander (Viaplay, Netflix, HBO Nordic)

Outlander sesong 3. Foto: Starz
Outlander. Foto: Starz

Tradisjon tro blander Outlander seg inn i toppkampen. I sommer gikk den helt til topps, til tross for at ny sesong først kommer i november.

Tidsreisedramaet er tilgjengelig både på Netflix og HBO Nordic, mens det er Viaplay som sitter på rettighetene til ferske episoder. En serie som får stadig flere seere takket være økt tilgjengelighet og positiv omtale.

Annonse