– Vi kaller det for The Viking Strategy

Hollywoods desperasjon, en bedre Swedish Dicks og stoltheten over seriens USA-gjennombrudd. Peter Stormare hadde mye på hjertet da vi møtte han i Sverige.   

Vi møtte Peter Stormare i Stockholm i november, i forbindelse med lansering av andre sesong av Swedish Dicks. Vi møtte han og seriens øvrige skuespillere også i 2016 da serien fortsatt ikke hadde hatt premiere. Det var en svært imøtekommende og positiv mann som villig slo av en prat om alt fra rabalderet i Hollywood, de mange seriene som kommer tilbake og ikke minst hans tanker rundt den nye sesongen av Swedish Dicks.

I tillegg delte han villig vekk råd til manusforfattere, som vi samlet i en egen artikkel.

Swedish Dicks var Viaplays første originalsatsing, som i følge tjenesten leverte bunnsolide visningstall. Den ble senere kjøpt opp av det ferske amerikanske Pop-nettverket. Fra å være et lokalt Skandinavisk prosjekt er hverdagen nå ganske så annen for Stormare. Serien vises nå for millioner av amerikanere.Suksess er ikke uvant for svensken, som ble verdenskjent gjennom roller i Fargo-filmen, Prison Break og en rekke serier og Hollywood-filmer. Det var likevel godt synlig at Swedish Dicks var et spesielt prosjekt for den tidligere Hamilton-stjernen.

Her følger samtalen, som var av det veldig lystige formatet før en ganske så beveget Stormare omtalte samfunnets mørke sider.

 

Intervju med Peter Stormare


Gratulerer med serien!

Tusen takk!

Nå har jeg fått sett første sesong, det hadde jeg ikke forrige gang vi snakket sammen. Morsomt! Kjekt at dere er tilbake.

Nå er det bare å kjøre på!

Hva kan du fortelle om sesong 2?

Den er bedre. Haha! Jeg tror bare at vi vil se mer av meg og Johan, de to detektivene. Det føles som at sesong 2 og sesong 3… jeg tror dette kan holde på noen sesonger. Dels er det eksotisk med et annerledes Los Angeles, dels er det universelle saker som vi tar oss av, selv om det er av det kunstige slaget. Det kunne like gjerne vært to japanere i Hong Kong. Asian Dicks. Eller to franskmenn i London.

Rollefiguren din Ingmar, hvor er han i sesong 2?

Nå er han litt gladere. Det er slik at Alex har vært litt som en psykolog for Ingmar. Nå løser de flere saker. Det går bedre for han med Alex ved sin side. Selv om han både liker og hater Alex, de blir mer som siamesiske tvillinger. Uten Alex så kommer han kanskje til å krasje. De blir som Helan og Halvan.

Du nevnte sesong 3. Det håper du på?

Jaha! Sesong 5 også! Det blir sesongavslutning. Det blir stort. Fyrverkeri og raketter!

Du har spilt i mye, og fant også tid til American Gods i år. Gratulerer med den. Utrolig spennende, aldri sett noe lignende.

Tusen takk!

Hvordan er det å spille i en svensk serie satt til USA?

Dels er jeg stolt fordi at det aldri er blitt gjort tidligere. For første gang lager vi en serie i USA som vi mer eller mindre finansierer fra Skandinavia. Vi gjør det i Los Angeles på engelsk. Folk i USA tror ikke på oss. “Dere gjorde det her? Uten penger herfra?”. Det er noe som ingen andre har gjort. Vi kaller det for The Viking Strategy. I stedet for å vente i USA på at noen skal gi penger og skit og tommel opp, så gjør vi det selv. Vi kjører på.

Den avtalen med Pop. Hvordan var det?

Det har gått bra. Når vi begynte med sesong 2 kom Lionsgate og Pop inn og ville være med å kjøre. Det syntes vi var et bra valg. Spesielt Lionsgate. Pop TV er så unge så det er en bra stasjon. De har mange merkelige halvtimes-serier. De har en som jeg liker veldig som heter Shitt’s Creek. Jævlig bra serie! Den er like merkelig som vår, om ikke merkeligere. Men den er veldig populær. De jobber slik at de går noen år på Pop, så havner de på strømming. Så de har et langt større publikum. Men de er bare 2 ½ år gammel og de vokser stadig.

Hvordan var mottagelsen i USA?

Den var bra. Det var kult.

Hva annet jobber du med for tiden?

Jeg jobber med noe som heter LA to Las Vegas, som handler om folk som reiser til Vegas hver uke for å spille. Det er en Fox-serie. Første sesong.

Var Axels visumproblemer en humoristisk Swedish Dicks-kommentar til USA?

Absolutt. Men det er også passende for Sverige og Europa med hele utvandringen fra mellom-østen til Europa og USA.

Du er glad i Los Angeles?

Ja jeg elsker den plassen. Jeg er forelsket i byen fortsatt etter 22 år. Jeg finner alltid nye steder. Jeg ønsket å skildre et LA som vi ikke alltid ser. Annet enn Hollywood skiltet, Santa Monica Peer, havet og lignende. Vi har ingenting av det i serien. Vi har mer «downtown». «The Dirty side, but also the pretty side».

Etter 22 år i Hollywood. Det som foregår nå med Metoo-kampanjen og Harvey Weinstein – er dette noe som overrasker deg?

Jeg har dårlig innblikk i det. Jeg tror det er kjedelig med alle som holder kjeft og ikke snakker om det. Det er noe som dessverre har foregått siden urtidens tider. Med jenter og gutter. “The farmer”. Dessverre er det slik at de fattige mennesker som ikke har det så bra som blir utsatt for vold. Vi har aldri snakket om de. Og det tar ikke bort fra det her. Jeg snakker om barnehandel og sex-handel. Man trodde verden skulle bli bedre. Så virker det bare å bli verre og verre.

Kollega Johan Glans om Metoo: – Jeg tror det kommer noe bra ut av det.

Det har skjedd mye siden sist vi snakket. Ny president og  nevnte Metoo-kampanje blant. Du har nå en serie satt humoristisk til LA hvor du spiller Ingmar, som er en beskyttende kar. Ser du for deg at tematikken hadde vært mulig å ta for seg i fremtidig sesong?

Du mener sosial kommentar? Jeg vil ha mer av det. For det er..vi har satire i vår serie. Litt sosial forankring må det være. Vi hadde noe, vi tok bort et forslag om en kvinne som tigger fordi det ikke fungerte. Vi tok det bort fordi det fantes ingen kontinuitet i hvordan vi skulle fortelle hennes historie. Det kan vi få med neste år.

Det er veldig mange serier som vender tilbake fra de døde. Selv gamleserien din Prison Break. Hva tenker du om det?

De er litt desperate siden de ikke har… de konkurrerer med strømming. Dette er nettverkene som gjør. Men de lager kun seks episoder, da vet de at de får et publikum. For ingen ser mer enn seks episoder…

 

Du kan lese om hva Peter har av råd til manusforfattere her. 

Swedish Dicks sesong 1 og 2 er tilgjengelig på Viaplay. 

Populære intervjuer

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her