Marvel's Luke Cage. Foto: Netflix
Marvel's Luke Cage. Foto: Netflix
Annonse

Netflix-serien Marvel’s Luke Cage er kansellert. Kreative uenigheter skal være årsaken, ifølge amerikanske Deadline. Situasjonen kompliseres ytterligere av at Marvel er eid av det som ventes å bli en stor konkurrent til Netflix. 

En uke etter den noe overraskende kanselleringen av Marvel’s Iron Fist kommer nyheten om den enda mer overraskende kanselleringen av Marvel’s Luke Cage. Det kunngjorde Netflix og Marvel i en felles pressemelding. Kanselleringen fant sted samme dag som Marvel’s Daredevil sesong 3 hadde premiere.

Uenighet mellom Netflix, Marvel og produksjonsteam

Ifølge det amerikanske bransjenettstedet Deadline er kreativ uenighet mellom produksjonsteamet, Netflix og Marvel årsaken. Flere måneders arbeid med manus og planlegging ble effektivt skrinlagt i en konflikt som eskalerte i løpet av 48 timer.

Serien er eid av Marvel, men er en av fem serier som Netflix sikret seg lisensieringsavtale for i 2013. Marvel’s Iron Fist, Marvel’s Jessica Jones, Marvel’s Daredevil og Marvel’s The Defenders utgjorde de fem seriene, som senere ble supplert med Marvel’s The Punisher.

The Defenders sesong 1. Foto: Netflix
The Defenders. Foto: Netflix

Marvel’s Luke Cage var ikke offisielt fornyet, men arbeid med manus har foregått i flere måneder under ledelse av sjefprodusent Cheo Hodari Coker. Manusutkast var, ifølge Deadline, sendt til Marvel og Netflix slik at selskapenes representanter kunne komme med innspill. Det skal være her uenighet oppstod. Under forhandlinger om å kutte sesongen fra 13 til 10 episoder eskalerte det ytterligere. Netflix valgte til slutt å sette foten ned for en ny sesong.

Annonse

Netflix har et rykte på seg for å gi stor kreativ frihet til produksjonsteam, mens Marvel har hatt et strengere regime. Marvel er eid av Disney. De to selskapene har lenge samarbeidet, hvor Netflix har betalt milliarder for rettigheter til å vise Disney-innhold.

Marvel er eid av Netflix-konkurrent

Situasjonen er kompleks også fordi det er Disney som eier Marvel, et selskap som er i prosessen med å kjøpe opp 21st Century Fox. 21st Century Fox eier 30% av Netflix-konkurrenten Hulu. I tillegg er Disney i ferd med å rulle ut en egen strømmetjeneste hvor det ønskes å samle sitt populære innhold med kjente merkevarer fra Disney, Star Wars og de mange tegneseriene og filmene.

Disney-selskapet girer opp med ny strømmetjeneste, og blir også deleier i strømmeselskapet Hulu.

Mens Disneys kommende strømmetjeneste er tiltenkt å ha en familievennlig appell uten serier og filmer med høy aldersgrense, har selskapet uttalt at serier ment for et mer voksent publikum kan ende opp på Hulu.

Marvel har i en årrekke lisensiert ut rettigheter til merkevarer, med de seks nevnte seriene på Netflix i tillegg til serier som Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. på ABC og Marvel’s Runaways på Hulu. Fremtidige serier er ventet å bli på Disney-eide plattformer og kanaler.

For Netflix blir det nå et dilemma å ha serier for konkurrenter på sin egen tjeneste. Det setter også høyere krav til visningstall for blant annet Marvel-seriene kontra serier Netflix eier rettighetene til. Seriene er kostbar å produsere og det er et åpent spørsmål hvor mye Netflix sitter igjen med for seriene kontra å bruke resursene på serier de har mer kontroll over.

De første Netflix-originalene har ikke strømmetjenesten like omfattende rettigheter til som de siste års Netflix-originaler. Blant annet dukker nå Bojack Horseman opp på en amerikansk TV-kanal. Netflix har også kansellert Orange is the New Black og House of Cards, mens de i 2017 gikk til innkjøp av sitt første produksjonsselskap (Millarworld) – noe som sikrer selskapet økt kontroll over seriene (og med det også sitter igjen med alt av inntekter).

Usikker fremtid for Marvel-seriene på Netflix

Situasjonen gjør fremtiden til Marvel-seriene på Netflix mer usikker. Nye sesonger av Marvel’s Jessica Jones og Marvel’s The Punisher er på vei. Hva som skjer med Marvel’s Daredevil, som nettopp er ute med ny sesong, må vi vente og se.

Marvel's Jessica Jones sesong 2
Marvel’s Jessica Jones kommer tilbake med sesong 3. Foto: Netflix

For Marvel’s Iron Fist og Marvel’s Luke Cage er situasjonen slik at det nå er opp til Disney å avgjøre hva som skjer. Det er teoretisk mulig at rollefigurene også dukker opp i eksisterende Marvel-serier på Netflix.

Det er fortsatt opp til Netflix om vi får se fremtidige sesonger med Daredevil, Jessica Jones og The Punisher.

Etter kanselleringen av Marvel’s Iron Fist ble det spekulert i at det ville bli satset på en serie basert på Heroes for Hire-tegneseriebladene. Der er Luke Cage og Iron Fist hovedrollene. Andre har også nevnt mulighetene for en serie basert på Daughters of the Dragon med de to rollefigurene Colleen Wing og Misty Knight (begge med i Marvel’s Iron Fist). Deadline-nyheten om uenighetene i korridorene indikerer at årsaken er en helt annen, som kan gjøre muligheten for slike serier til ren ønsketenkning for fans.

LES OGSÅ

Seriesesongen 2018/2019: Hvilke amerikanske serier kommer tilbake?

Det er over 400 amerikanske serier på TV i 2017/2018-sesongen. Over 100 av de er ikke ventet å bli fornyet for neste sesong. Serienytt...
Annonse