Årskavalkade 2014!

Del nyheten

For …. et …. år!

Det er ikke bare bare å oppsumere 12 måneder med serieglede, latter, frustrasjon og sorg. Det skjedde så mye og ville tatt måneder med non-stop TV-titting for å få med seg alt av engasjerende serier.

Trist som det er, ingenting satt et større inntrykk enn dødsfallet til Robin Williams. Det ble et år hvor vi brukte mye tid på å mimre over all latteren han bragte oss og det sier seg selv at hans bilde er et som mest av alt forbindes med 2014.

Heldigvis var ikke året bare fylt med sorg, det var mye å glede seg over. Her er da noe av det mest minneverdige, men langt fra alt. Resten av Serienytt-staben vil supplere, kommentere og krangle i kommentarfeltet og jeg håper også du som leser kan hjelpe til med å tilføye dine tanker om serieåret som gikk. Ikke vær beskjeden, sleng deg på du også – for vi hører gjerne fra deg!

 

Dominerende inntrykk

New Kid On The Crimeblock

True Detective 1Breaking Bad er for alltid borte og det tok ikke nykommerne mange dager før de danset på bordet. Alt i Januar fikk vi krimgodbiten True Detective, mens FX fulgte opp med Fargo like før sommeren. Showtime-serien The Affair avsluttet som dessert nå i høst.

Det er en haug andre nye serier som nok også kunne vært nevnt, men realiteten er at få serier klarte å gjøre seg viden kjent i konkurranse med de etablerte storseriene (og folk flest har da også et liv og ikke tid til for mange nye serier). Men! Skal du være i stand til å ha noen form for relevant samtale i lunsjen med temaet seriåret 2014 så er det True Detective det handler om, det var den nye serien som stjal mest fokus i året som gikk, ved siden av gamle travere som The Walking Dead og Game of Thrones.

Comeback Kids

Det manglet ikke på gamle ringrever som ønsket å hilse på oss igjen. Fansen strømmet til og sørget for at Veronica Mars-filmen ble en realitet etter en vellykket Kickstarter-kampanje. Vi er grådige nok til å ønske enda mer!

Bill Cosby fikk årets uheldige comeback, det begynte så bra med nyheten om at han var på full vei tilbake på skjermen og en ganske så morsom stand-up på Netflix. Men en mitraljøse av anklager fra ulike kvinner torpederte det de fleste av mannens planer.

SeinfeldDet morsomste comebacket var nok en bisarr samtale mellom George Costanza og Jerry Seinfeld i en spesialepisode av Comedians in Cars Getting Coffee.

Nakkeknekkerspesialist Jack Bauer klarte ikke lenger holde seg unna skjermen og reddet London fra utryddelse i 24: Live Another Day, hvor vår egen Aksel Hennie fikk spille skurk en episode (det blir sjeldent mer enn det når man våger å torturere Jack). Forresten, har du sett ekstraklippet med Tony Almeida?

Nyhetssatiren revitalisert

Craig Ferguson tok farvell og David Letterman kunngjorde egen pensjonering etter 35 år i gamet. La oss håpe at John Oliver får en like lang karriere på HBO med nyhetssatiren Last Week Tonight. Han ga langfingeren til alle som snakket om at suksess på nett krever korte klipp man kan se på bussen. Halvtimesprogrammet hans kunne inneholde 15 minutt lange segmenter om noe så tafatt som Datalagringsdirektivet, til en real bashing av FIFA. Det hele presentert på genialt og humoristisk vis.

Vips gikk 15 minutt lange klipp om nyheter vi burde få med oss, men ikke ellers tok oss tiden å lese, viralt og ble sett av millioner. En komiker gjorde mer for nyhetene enn journalister kunne drømt om. Hvem skulle tro? Will McAvoy jubler nok.

Vi drukner!

Med strømming og stadig flere kanaler er ikke seriemengden lengre begrenset av plass på kanalenes tablå. Siden 1999 har mengden manusbaserte TV-serier økt med over 1000%. Neste år er det ventet en økning på 14%, og det er bare på amerikansk lineær-TV. Hvor vil det ende?

Selv arbeidsledige uten venner, familie og fire bikkjer sliter med å finne tid til å få med seg alt. Bør vi glede oss over mangfoldet og alt arbeidet det skaper til folk i bransjen, eller bør vi bekymre oss for inflasjon og kompetanse som vannes ut over hundrevis av ulike produksjoner?

Det snakkes nå om en boble som til slutt må sprekke, slik Internett-boblen i starten av 2000 gjorde. Det skal bli spennende å følge fremover. Uansett bør ikke du fortvile, for vi her i Serienytt skal fortsette arbeidet med å finne frem til seriene verdt å bruke tiden på. Om vi så må ofte både venner, familie og minste tre av bikkjene våre.

Strømmetjenester får ræven (litt) i gir

StrømmingVi er langt fra fornøyd med tilbudet av ferskvarer på norske kanaler og strømmetjenester, men 2014 var et godt steg i riktig retning. HBO Nordic ledet an, der var det nye ferske episoder av en håndfull serier hver uke. Også TV 2 Sumo, Filmnet og Viplay ble litt mer aktuell å sjekke ukentlig.

Superhelt meg her og superhelt meg der

Marvel tok fullstendig over. Ikke bare fikk de fulltreffer, både hos kritikere og publikum, med filmene Captain America: The Winter Soldier og Guardians of The Galaxy, de maktet også å snu TV-serien Agents of S.H.I.E.L.D. fra fiasko til en av årets mest underholdende serier.

800px-Guardians_of_the_Galaxy_film_Comic-Con_concept_Art2012I tillegg var det knapt en uke uten spennende nyheter om de kommende 6 Marvel-seriene og en uendelig mengde filmer.

DC-eide Warner Brothers ville ikke være dårligere. The Flash premierte til strålende seertall og med det fikk de etablert et eget TV-superheltunivers med den og serien Arrow. Selv et Batman univers uten Batman ble funnet verdig tiden på skjermen i serien Gotham, mens vi i Constantine følger demonbekjemperen John Constanine.

Så var det den uendelig mengden superheltfilmer fra selskapet. Supermann, Batman, Wonder Woman… Det blir en haug med kappekledde år fremover og vi fikk en real forsmak i år. Det er ikke rart Heroes kommer tilbake, de vil vel inn i det gode selskap igjen…

Kraften våkner til live…

Internettt jublet til Star Wars-teaseren og vi fikk en ny animasjonsserie. 2014 var starten på en ny æra i kampen om galaksens ve og vel.

Mens vi venter på den første filmen er det heldigvis de der ute som holder oss opptatt med sprø påfunn som denne leke-teaseren.

 

Årets…

…sjørøverplask: Black Sails og Crossbones. De skulle gi oss sjørøvermoro, men det ble mer et langt «meh» over det hele. Sistnevnte ble kansellert mens førstnevnte får sjansen igjen med sesong 2 i 2015.

…gjensyn: Sherlock og Louie. De vendte tilbake etter et års ulidelig pause. Takk og lov. Året er ikke helt det samme uten.

…skuffelse: Gotham. Å lage en serie om en Batmans hjemby uten Batman var vanskelig utgangspunkt. Vi vet ikke helt hva det beste vi kunne håpe på var, men vi kunne vel fått bedre enn dette? Marco Polo kan vel også nevnes. Pengebinge ut vinduet.

…nye ord: Groot og Bang Bang. Om du ikke aner hva du skal svare folk, svar I am Groot. Og er du ekstra sulten? Ta en Bang-Bang.

chris-pratt-gage-skidmore…blockbuster: Chris Pratt: Fra å være en fjollete favoritt i Parks And Recreation til å være stjernen i årets mest innbringende film Guardians Of The Galaxy. Vi unner deg all den suksess du kan få Chris Pratt!

…navn: Matthew McConaughey. Alle snakket om skuespillerens transformasjon fra sex-symbol til sex-symbol som spilte skjora av alle. Godt gjort for en som tidligere var mest kjent for å ta skjorten av seg selv.

…barbeque: Gareth. Skurken fra The Walking Dead ga Hannibal kamp om å være mest creepy. Han vant.

…forbedring: Agents of S.H.I.E.L.D. Fra å være årets skuffelse i 2013 til å bli en av de mest underholdende seriene i 2014. Vi vet ikke helt hvordan det gikk til, men Agents of S.H.I.E.L.D. klarte det umulige.

game-of-thrones-the-mountain-and-the-viper…øyeblikk: The Mountain vs. The Viper. Game Of Thrones slutter aldri å forbløffe.

…trend: Serier som deler univers med filmer. Det startet for alvor med Marvel i 2013 og i år har vi fått nyhet flere kommende prosjekt, blant annet en Minority Report-serie. Årets Fargo er jo et strålende eksempel på hvordan det kan gjøres, selv om diskusjonen fortsatt lever litt om den fant sted i samme univers som filmen.

…snakkis: Norske Mammom ble både elsket og hatet. Mest av alt ble den diskutert ihjel på ulike sosiale medier.

…zombier: Longmire og Community. Nok en gang er det serier som nekter å godta dødsbudskapet. Longmire reddes av Netflix og Community av Yahoo! Screen.

 

Borte, men aldri glemt

Robin Williams

http://www.youtube.com/watch?v=q86u0bDE17w

Mannen spredte latter som ingen annen de siste tiår. Robin Williams var et ikon. En legende. Han var endelig tilbake i TV-seriens verden med The Crazy Ones. Serien ble kansellert, noe som økte mengden problemer for den fantastiske komikeren som i alle år har vært min personlige favoritt. Til slutt ble det for mye motgang og stjernen tok sitt eget liv. Vi kan nok best hedre hans minne med å verdsette all latter og glede han spredte.

John Bing

Professoren ble en legende innen sitt felt og skrev flere bøker som mang en student har hatt som pensum. Sci-fi fans derimot vil huske han for innsatsen sin innen sjangeren, blant annet som manusforfatter for miniserien Blindpassasjer.

James Garner

Veteranskuespilleren har vært med i et uttall TV-serier. Alltid like karismatisk. Fra rollen som Brett Maverick i 50-tallsserien Maverick til 2003-serien 8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter.

Bob Hoskins

Den eminente skuespilleren er mest kjent for utallige filmroller, men som så mange andre var det TV-serie som var første trappetrinn til suksess. Pennies From Heaven var en formidabel suksess på slutten av 70-tallet. Tross filmkarrieren fant han tid til gjesterolle i blant annet Frasier og hadde en rolle i SyFy-serien Neverland.

Philip Seymour Hoffman

En av Hollywoods mest begavede skuespillere ble ikke mer enn 46 år gammel. Vi så han først i en gjesterolle i Law & Order i 1991 før han primært konsentrerte seg om filmroller. Men han rakk å bli Emmy-nominert for rollen i HBO miniserien Empire Falls. Han skulle etter planene spille i en kommende Showtime-serie (Happyish), og var også tiltenkt en gjesterolle i fjerde sesong av Louie.

Johnny Bergh

Den bergenske produsenten og regissøren var en av våre pionerer innen TV-produksjon. Han var en av de første som ble hentet til NRK i 1958. Han har hatt en finger med i spillet i de fleste programmer vi vokste opp med på norsk fjernsyn. Han var også en av mennene bak Norges første private tv-produksjonsselskap på 80-tallet.

Andre tap

KLM-skuespiller Mari Bjørgan, en av landets første kvinnelige stand-up komikere, gikk bort etter lengre tids sykeleie i november. Stompa-skuespiller Ole Enger døde etter lengre tids kreftsykdom i april. Den erfarne skuespilleren Per Lillo-Stenberg gikk bort i mars og Hotel Cæsar-skuespiller Sverre Solberg gikk bort i februar. Borgen Skoles Lars Andreas Larsen gikk bort i januar.

 

Nye favorittserier

[su_row][su_column size=»1/2″]

The Knick

The Knick Clive OwenNok en hollywoodstjerne har funnet et nytt hjem i en TV-serie, denne gang Clive Owen i dramaserien om innovative leger som våget det ingen andre gjorde.

[/su_column]

[su_column size=»1/2″]

True Detective

true-detective-the-secret-fate-of-all-life-1024x682Året kunne ikke få en bedre start enn denne eksepsjonelt spennende krimserien. Skuespill fra øverste hylle og et smart manus gjorde dette til årets mest omtalte serie.

[/su_column][/su_row]

[su_row][su_column size=»1/2″]

Bojack Horseman

bojackhorseman

Netflix serien om en avdanket skuespiller, som også tilfeligvis er en hest, viste seg å bli komiseriesjangerens svar på Mad Men. Den begynner tregt og det er ikke før sesongens siste par episoder at brikkene faller på plass. På episode 10 var jeg fortsatt ganske så ambivalent til serien. Men om du holder ut vil du til slutt bli belønnet.

[/su_column]

[su_column size=»1/2″]

Fargo

billybob2_fargoAntalogiserie nummer to som tok oss med storm. Alt i forkant tydet på at dette var et litt for desperat forsøk til å bli noen suksess. Heldigvis smadret den alt av tvil fra første episode av. Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Allison Tomlan og Colin Hanks tar helt av og det stillferdige no-bullshit formatet ga årets beste seriemiljø. Bravo!

[/su_column][/su_row]

[su_row][su_column size=»1/2″]

Outlander

outlanderDen britisk-amerikanske samproduksjonen kombinerte fantasy, sci-fi og romanse. Ærbødig og anstendig det ene øyeblikket, rampete og fylt av nakenhet det neste. Ikke rart denne er en sikker vinner for alle par der ute.

[/su_column]

[su_column size=»1/2″]

The Leftovers

leftoversJeg vet fortsatt ikke om jeg elsker eller hater denne serien, men vår egen Steffen er helfrelst så jeg er snill og tar den med. Absolutt ikke en serie for den deprimerte sjel. Den starter ganske så dystert med at store deler av verdens befolkning forsvinner. Den gir seg ikke der. Dette handler om sorg og atter sorg. Lost-skaper J.J. Abrams pakker det hele rundt et mysterium vi sikkert aldri får svar på. Som vel også er poenget.

[/su_column][/su_row]

[su_row][su_column size=»1/2″]

The Flash

The Flash The CwI en tid hvor alt skal være så mørkt og dystert er det noe ekstra herlig med en superheltserie som omfavner den positive stemningen til den legendariske Superman-filmen fra 1978. En serie med glimt i øyet som utfyller Arrow ypperlig.

[/su_column]

[su_column size=»1/2″]

Transparent

TransparentEn serie som definitivt kommer høyt på min toppliste av beste serier jeg ikke så i 2014. Amazon-serien skrytes opp i skyene både her i Serienytt og ellers ute i den store verden. Tar visst drama om en dysfunksjonell familie til nye høyder.

[/su_column][/su_row]

Om du er ute etter enda flere tips til nye serier bør du sjekke ut Steffens nye favoritter.

 

Bye bye birdie

Mannen med serieljåen var ikke så grådig i år. Størst ryddesjau var det hos HBO. The Newsroom tok slutt og med det «mistet» HBO den mest kritikerforhatte serien de har vist på mange år. True Blood tok sitt siste jafs, den en gang så underholdende serien mistet kontrollen de siste par sesongene. Bedre avslutning ble det på kritikerfavoritten Boardwalk Empire.

Sons Of Anarchy, en annen favoritt som har vært ute av kurs et par sesonger, fikk nå en form for avslutning. Men mest av alt ble serien nok en påminner om at en god TV-serie må gi seg mens leken er god.

Men av og til ble livet litt for kort. The Bridge, den amerikanske utgaven av Broen, fikk ikke mer enn to sesonger og Dallas vender nok en gang tilbake til seriegravplassen sin.

Størst savn blant folk flest blir det kanskje etter at veteranseriene Californication og How I Met Your Mother tok slutt etter henholdsvis syv og ni sesonger.

Det var nok av kortlevde serier. The Crazy Ones, The Michael J Fox Show og Mob City hadde alle hype, men det holdt ikke med lave seertall.

I tillegg fikk The Killing en siste sesong på Netflix og post-apokalyptiske Revolution fikk ikke mer enn to sesonger.

 

Ikke nevnt?

Fullfør kavalkaden med dine egne tanker om året som gikk. Nye favoritter? Skuffelser? Kule karakterer? Fyr løs!

 

Annonse
X
X
X