Månedens serietips desember 2021

-

Behov for noen ferske serietips? Serienytt-redakøren har funnet frem ikke mindre enn 20 tips basert på hundrevis av nye serier og sesonger fra i høst og desember.

«Månedens Serietips» er våre anbefalinger av serier som har sesongpremière på TV eller strømming i Norge, hvor en av oss i Serienytt-teamet finner frem tips for enhver smak.

En knallsterk avslutning på et historisk serieår.

Jeg beskrev årets seriestart som betydningsfull, og nå avsluttes året med både spektakulær action, ny knallgod drama og noen seriefavoritter som takker for seg.

Det er så mye å velge mellom, nå som vi har et dusin strømmetjenester som kjemper om din og min oppmerksomhet.

Nå håper jeg dere lesere bruker tiden på familie, venner og kjente, rett og slett utøver litt måtehold i seriefråtsingen. Men det er likevel tid til et par supre serier. Før vi setter igang, la oss gjenta tipsene til Hjem til jul-skuespillernee Stian Blipp og Hermann Sabado fra i fjor:Med det unnagjort, la oss sjekke ut hva som er vel verdt å få med seg! Desember betyr julefokus og det preger selvfølgelig serietipsene (selv om jeg hopper bukk over alle julekalendere).

Hele 20 serietips er funnet frem i alle sjangere, så her håper og tror jeg du vil finne gode råd til julesokken, enten du liker tung og alvorlig krim, lekende juleromanse eller spektakulær fantasy.

La oss sjekke ut månedens tips:


Ukentlig feel-good: The Big Leap

The Big Leap
The Big Leap

«Flere underdogs med høyst variert bakgrunn blir med i en realitykonkurranse, med dans som tema. Dette kan bli interessant.»

En serie for alle som elsker underdogs. Denne vil nok falle i smak for fans av New Amsterdam, Glee, Ted Lasso og The Rookie. «En ny retning i livet» er historien som fortelles, og den gjøres med humor og et nådeløst blikk på blant annet realitysjangeren, kroppspress og mental helse.Det var egentlig en serie jeg hadde tenkt å la gå hus forbi (alt for mye å se!), men da jeg måtte sjekke den ut som forarbeid til et intervju av seriens stjerne Simone Recasner, ble jeg raskt hektet.

Dette er en solid serie som gjør det meste ut av premisset det er gitt. Litt fanget av det amerikanske serieformatet er den, men dette er akkurat hva vi behøver etter to år med av-og-på nedstengning. At sesongen blir på kun elleve episoder hjelper på.

2021ons01des09:00PremiereThe Big Leap sesong 1Disney+09:00 Sjanger:DramaTil Disney+ 2


Familieunderholdningen: Lost in Space

«Robinson-familien er strandet flere lysår fra målet, og må samarbeide for å overleve. En ny dramaserie basert på sci-fi-klassikeren fra 60-tallet. Toby Stephens (Black Sails) har hovedrollen.»

Familieserien som bare ble bedre og bedre i løpet av sine to første sesonger. Nå avsluttes den med tredje sesong i desember. Dette er et spektakulært eventyr som fortjener å bli sett, den har action, sjarm og spenning som passer godt til en pizzakveld med familien.

I tillegg er jeg nå spent på hva seriens stjerne Toby Stephens (som var en formidabel kraft i den knallgode piratserien Black Sails), nå skal ta seg til. Jeg ble skikkelig glad i denne serien (etter en litt tam start), spesielt da den tok en litt mørkere vending. Heldigvis drar den ikke historien ut i det uendelige, slik som originalen gjorde.

2021ons01des09:00PremiereLost in Space sesong 3Netflix09:00 Sjanger:Action,Drama,Eventyr,Science Fiction 2


For å bli litt smartere: Dopesick

«Drama som går i dybden på USAs utfordringer med avhengighet.»

Vi behøver alle seriene som utfordrer oss, krever litt mer og gjør det fullstendig umulig å multitaske med å se på mobilen mens serien ruller og går (like greit, da dette kan være skadelig for hjernen).

Dopesick er en slik serie. Dens kompleksitet er noe som trakk ned karakteren blant enkelte anmeldere, men ikke la deg affisere av det. Dette er serien som er ment å utfordre deg. Med knallgode Michael Keaton i hovedrollen gir den et innblikk i amerikansk rusproblematikk, kyniske markedsføring og et stadig større hull som landet graver seg ned i.

2021fre12nov09:00PremiereDopesick sesong 1Disney+09:00 Sjanger:DramaTil Disney+ 3


Eventyret: The Wheel of Time

The Wheel of Time sesong 1
The Wheel of Time. Foto: Amazon

«Serien er basert på de utrolig populære bøkene til Robert Jordan, om en gruppe mektige kvinner som må ta opp kampen mot de mørke kreftene til The Dark One, for å redde verden.»

Amazon-satsingen runder av første sesong julaften, og dette er en fin eventyrserie for ungdom og voksne. Nå er den et stykke unna de fremste fantasyfilmene og seriene (med mindre den leverer en knallgod sesongavslutning), og boklesere er kanskje litt skuffet over at den ikke helt holder Ringenes Herre-nivå.

Den har likevel potensiale og nivået er nå godt over gjennomsnittet, mye lignende ferden til His Dark Materials og The Shannara Chronicles (to serier som begge dessverre ble kansellert da de virkelig begynte å ta seg opp). Jeg lar meg rive med jeg, men så skal det nevnes at jeg ikke har lest bøkene.

2021fre19nov09:00PremiereThe Wheel of Time sesong 1Amazon Prime Video09:00 Sjanger:Action,Drama,Fantasy 7


Snakkisen: And Just Like That…

And Just Like That. Foto: HBO
And Just Like That. Foto: HBO

«Oppfølgerserie til Sex and the City. Når Carrie, Miranda og Charlotte fant det tøft å navigere livet som 30-åringer, tenkt deg bare komikken, dramaet og problemene de kan havne i som 50-åringer..»

Aiai, hva skal vi si etter de to første episodene? Serien om de en gang frigjorte kvinnene virker nå fanget i en frykt for å provosere, noe som også gjelder dens karakterer. Men den sjokkerte jo også og det skal bli spennende å se hva trioen tar seg til nå som en av de må tåle en stor endring i livet.

Om dette blir bra? Hvem vet. Men dette må sees og det må diskuteres.

2021tor09des09:00PremiereAnd Just Like That... sesong 1HBO Max09:00 Sjanger:Drama,RomantikkTil Strim 2


Den skjulte perlen?: Station Eleven

Station Eleven. Foto: HBO Max

«Overlevende etter en ødeleggende pandemi forsøker å gjenbygge livene sine etter å ha mistet alt.»

En serie om en pandemi midt i en ny reguleringsperiode og plagsom Omicron-variant? Tja, kanskje ikke så alt for fristende. Men gi denne en sjanse! Boken den er basert på skal være strålende og kritikerne så langt omtaler serien som oppløftende.

Vi snakker her også en HBO-original, fra dyktige Patrick Somerville. Dette blir knallbra, eller?

2021tor16des09:00PremiereStation Eleven sesong 1HBO Max09:00 Sjanger:Drama,ThrillerTil Strim 1


Den spektakulære: The Witcher

The Witcher sesong 2. Foto: Netflix

«I serien følger vi en konflikfylt monsterjeger Geralt som forsøker å finne sin plass i verden hvor «mennesker er mer utspekulert enn beistene han jakter på». The Witcher baserer seg på de populære bøkene til Andrzej Sapkowksi. «

Første sesong av The Witcher anså jeg som nær perfekt action-fantasy for voksne. Ikke alle likte den krevende fortellerformen, og noen mente kvinnene tok for mye plass på bekostning av monsterjegeren Geralt. Jeg er dypt uenig, dette var akkurat passe krevende og sjarmerende. Jeg var helt henrykt.

Nå har serieskaperen lovet at det blir en litt mer tradisjonell lineær fortelling, så trolig vil den nye sesongen glede de som lot seg forvirre. Traileren ser lovende ut, den har nye skandinaviske tilskudd (Kristofer Hivju og Kim Bodnia) og verdensbyggingen fortsetter i uforminsket styrke. Dette kan ikke Netflix tillate seg å rote til, jeg har tro på at serien blir enda bedre denne sesongen.

2021fre17des09:00PremiereThe Witcher sesong 2Netflix09:00 Sjanger:Action,Drama,Fantasy 9


Superheltjul i New York: Hawkeye

«Jeremy Renner gjentar rollen som Hawkeye, kjent fra de mange superheltfilmene til Marvel Studios.»

Marvel-universets serieutvidelser startet på imponerende vis med WandaVision, før det ble litt mer ujevnt i påfølgende serier (Loki var topp og helsprø, The Falcon and The Winter Soldier fremstod uferdig og pandemi-preget).

Hawkeye sjarmerer med en strålende Hailee Steinfeld i tospann med veteranen Jeremy Renner. Dette er en serie som minner mer om Netflix sine Marvel-serier (spesielt Daredevil), og med New York-settingen har den også store mengder med julefølelse. For vil Clint Barton nå julefeiringen? Akkurat det overgår spenningen i de fleste julekalendere. Det er også noe magisk over New York! Jeg får litt Die Hard-vibber av det hele.

2021ons24nov09:00PremiereHawkeye sesong 1Disney+09:00 Sjanger:Action,Drama,SuperheltTil Disney+ 6


Britisk sjarm: Den nye dyrlegen

Den nye dyrlegen. Foto: NRK
Den nye dyrlegen. Foto: NRK

«James Herriot prøver lykken som dyrlege på den engelske landsbygden. Serien er basert på en 50 år gammel bokserie.»

Den nye Dyrlegen er tilbake med ny sesong, og med det er vi sikret britisk landsbydrama. For alle oss anglofile nordmenn som er vokst opp med Postman Pat, Heartbeat og diverse britiske landsbyer på skjermen gjennom oppveksten, blir dette selvfølgelig et obligatorisk innslag å få med seg i romjulen.

Det hjelper jo på at serien er skikkelig god. En av årets overraskelser i 2020 og nå håper jeg ny sesong holder samme nivå.

2021søn19des06:00PremiereDen nye dyrlegen sesong 2NRK TV06:00 Sjanger:Drama,Periodedrama 2


For Yellowstone-fansen: 1883

Oppdatert: Serien får først premiere 10. januar i Norge.

«Forløper til TV-serien Yellowstone. Vi følger Dutton-familiens ferd gjennom Amerika på jakt etter et landområde å slå seg ned på.»

Westernserier hører fortsatt til sjeldenheten. 1883 er for alle som elsker Yellowstone, The Son og Hell on Wheels. Paramount er stort sett alltid en garantist for seriøsitet og kvalitet, så selv om vi ikke har sjekket ut serien enda – vil det overraske om den ikke holder et høyt nivå.

2022man10jan06:00Premiere1883 sesong 1Paramount+06:00 Sjanger:Drama,PeriodedramaTil Strim 5


Thriller fra østen: The Silent Sea

The Silent Sea. Foto: Netflix

«En månedferd avdekker flere skjulte hemmeligheter i et forlatt forskningssenter.»

Sør-Korea har tatt seriefrelste med storm med omdiskuterte Squid Game og den herlige zombie-serien Kingdom. Derfor er forventningene store til The Silent Sea, en sci-fi thriller som ser svært lovende ut. At den har dyktige Bae Doona (fra sci-fi perlen Sense8) i hovedrollen skader heller ikke.

2021fre24des09:00PremiereThe Silent Sea sesong 1Netflix09:00 Sjanger:Drama,Science Fiction,Thriller 3


Britisk eventyr: Jorda rundt på 80 dagar

«Phileas Fogg gambler på at han klarer å reise jorden rundt på 80 dager.»

Jules Verne-historien om Phileas Fogg er en tidløs klassiker og vi tviler på at BBC roter det til, i sin nyeste serie om eventyreren. David Tennant har hovedrollen i serien som alt er fornyet.

Jeg blir aldri lei slike historier og Tennant har fortsatt til gode å skuffe. Dette kan bli en strålende oppvarming til alle som drømmer om å reise igjen. Jeg er definitivt blant dem.

2021lør25des06:00PremiereJorda rundt på 80 dagar sesong 1NRK TV06:00 Sjanger:Drama,Periodedrama 4


Svensk humor: Anxious People

«En mislykket bankraner tar 8 gisler i sitt eget hjem.»

Netflix har levert flere solide skandinaviske produksjoner og Anxious People har potensialet til å skape mye latter i romjulen. Den er basert på en bok av Fredrik Backman.

2021ons29des09:00PremiereAnxious People sesong 1Netflix09:00 Sjanger:Drama,Komedie 0


Star Wars: The Book of Boba Fett

The Book of Boba Fett. Foto: Disney+
The Book of Boba Fett. Foto: Disney+

«Dusørjegeren Boba Fett får sin egen spin-off fra suksesserien The Mandalorian. Rollefiguren har dukket opp i filmen Star Wars Episode V: The Empire Strikes back og nevnte The Mandalorian

Mens vi venter på ny sesong av The Mandalorian settes vår lit til The Book of Boba Fett. Det er de samme folkene som står bak, som jo lover godt, selv om det er med en viss forsiktighet i forventningene. For hvordan kan serien toppe den fantastiske avsløringen i andre sesong av The Mandalorian?

Vi får se mot slutten av måneden. Jeg har troen jeg.

2021ons29des09:00PremiereThe Book of Boba Fett sesong 1Disney+09:00 Sjanger:Action,Drama,Eventyr,Science FictionTil Disney+ 2


Ny juletradisjon: Jule-episoden av Ted Lasso

«Med erfaring fra amerikansk fotball tar trener Ted Lasso en uvanlig utfordring: Å trene et profesjonelt fotballag i England, en idrett han ikke har peiling på.»

Nå er Ted Lasso som serie noe du bør få med deg (nei, den handler ikke egentlig om fotball), for begge sesongene leverte til toppkarakter.

Men siden det er desember er det spesielt den fjerde episoden av sesong to som anbefales. Dens hyllest til eksempelvis julefilmen Love Actually var strålende utført.

Ikke alle var helt fornøyd med episoden, fordi den brøt med øvrig form og tone i serien, men det blir for meg for pedantisk og kynisk. Dette er en episode å se og le av hver jul fremover. Hva kan jeg si? Jeg elsker denne serien og har enda til gode å møte noen som ikke lar seg rive med.

2021fre23jul09:00PremiereTed Lasso sesong 2Apple TV+09:00 Sjanger:Komedie 1


Romantisk julekomedie: With Love

With Love. Foto: Amazon

«Søsknene Diaz er på et oppdrag: Å finne kjærlighet og mening med livet. De møter på beboere i juleferien.»

Siden det ikke blir noe ny sesong av Hjem til jul blir det å finne et alternativ. Der kan Amazon-serien With Love kanskje døyve litt av behovet.

2021fre17des09:00PremiereWith Love sesong 1Amazon Prime Video09:00 Sjanger:Drama,Komedie,Romantikk 0


Ukentlig thriller: Iskaldt hav

«Skipslegen Patrick Sumner vil fri seg frå fortida. Han mønstrar på ei kvalfangstskute med kurs mot nord. Men mørke krefter rir ishavet og mannskapet.»

En reise til iskalde nord i dette periodedramet med Jack O’Connel og Colin Farrel er verdt å sjekke ut på NRK TV. Moral og etikk testes i et brutalt landskap, dette er serien som gir litt nødvendig kontrast og motvekt til all julesjarm, feelgod-drama og forsøk på kos.

2021tor11nov06:00PremiereIskaldt hav sesong 1NRK TV06:00 Sjanger:Drama,Periodedrama 0


Høstens beste?: Arcane

Arcane Runeterra
Arcane Runeterra

«Alle legender har en start. League of Legends får endelig en bakhistorie til noen av sine ikoniske karakterer, presentert på en kunstnerisk måte som vil ta pusten fra deg. Vi følger Jinx og Vi, to søstre på hver side av en krig mellom to byer, og Victor og Jace, som holder en avsløring bak ryggen som vil endre verden for alltid.»

Det skal et visst ego og uendelig mengde med fritid til for å være den som hevder man har fasiten på høstens beste serie. Jeg er ikke rette person til det, vi trenger vel noen år bare på å pløye gjennom alle seriene som kom i høst. Men en virkelig sterk godbit er Arcane, animasjonsserien for voksne.

Det er også serien som for alvor slår hull i myten om at det ikke lar seg gjøre å adaptere historier fra spillmediet. Arcane er en strålende serie fra start til slutt (men ikke for sarte sjeler).

2021lør06nov09:00PremiereArcane sesong 1Netflix09:00 Sjanger:Action,Anime,Eventyr 0


Ukentlig drama: Mayor of Kingstown

«McLusky-familien flytter makt i en by som er preget av rasisme og korrupsjon.»

Mayor of Kingstown bruker ikke lange tiden på å overraske med mørke vendinger (uten å spoile, jeg ble tatt på sengen alt i første episode). Dette er en så solid produksjon at vi er smått overrasket over at den ikke dominerer nyhetsbildet. Jeremy Renner er strålende som lokal fikser, og serien makter også å slenge nok av samfunnskommentar i vår retning uten å være prekende.

Denne er nær sagt obligatorisk for fans av Ray Donovan, The Wire og Breaking Bad.

2021man15nov09:00PremiereMayor of Kingstown sesong 1Paramount+09:00 Sjanger:Drama,Krim,ThrillerTil Strim 2


Ukentlig mystikk: Yellowjackets

«Et lag med talentfulle jentefotballspillere fra videregående skole blir revet med i en fly ulykke dypt inne i villmarken i Ontario.»

Det er ikke lett å bli klok på denne «groteske thriller-utgaven av Lost«. En serie primært om middelaldrende kvinner som i sin ungdom opplevde et merkelig flystyrt. Det er bestialsk, skummelt og … smått forførerisk. Hva skjedde egentlig? Jeg blir mer fascinert for hver uke som går.

2021man15nov09:00PremiereYellowjackets sesong 1Paramount+09:00 Sjanger:Drama,Grøsser,MysterieTil Strim 3


Nye serier og sesonger i desember

Over 100 serier er ute med ny sesong, har premiere eller kan friste med nye episoder. Serienytt gir deg oversikten.

Cobra Kai sesong 4. Foto: Netflix

Har du noen gode tips? Fyr gjerne løs i kommentarfeltet.

Relevante nyheter

Raffaele Annechino og Olivier Jollet om Pluto TV, Paramount+ og Viaplay Group-samarbeid

- Dette er starten på en ny ferd, som samkjører vår globale plattform og lokalt samarbeid, sier Paramount Global-sjefen til Serienytt.

1883 får spin-off om legendariske Bass Reeves

1883: The Bass Reeves Story forteller historien om den legendariske western-helten Bass Reeves.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

SERIEÅRET 2021

Annonse

Nytt i 2021For de som jakter nye favoritter
Fra seriedatabasen

Allente, Paramount+, Strim
8.8
Allente, Strim, Viaplay
7.1