Et tiår med Serienytt: – Leserrekord, refleksjon og veien videre

Del nyheten

Jeg har vært heldig å møte flere interessante personer opp gjennom årene. Serieskaper Mark Duplass var et av høydepunktene. «Vær liten og vær stolt» var hans budskap, som jeg kjente meg godt igjen i. Vi har vært små og vi har vært stolte. Men i januar ble vi med ett mye større.

Over 280 000 besøkende i januar viser besøksstatistikken. En nyhet som gir god anledning til litt refleksjon over ferden fra et par hundre ukentlige lesere i den spede begynnelsen til det som nærmer seg 100 000 ukentlige lesere i travle tider.

Vi knuste tidligere rekorder i årets første måned. Ifølge tall fra Google Analytics kom over 280 000 innom siden. Servertallene stoppet ved 286 000 unike besøkende. For å være en uavhengig nisjeside er dette noe vi er godt fornøyd med.

Men den virkelige godbiten er hva vi har opplevd gjennom snart åtte år med Serienytt.

– Tett på viktig mediehistorie

Redaktør og grunnlegger Vidar Daatland. Foto: Serienytt

Serienytt så dagens lys i 2011, når få nordmenn visste hva Netflix var og HBO Nordic ikke eksisterte. Det var ganske åpenbart for oss at strømming kom til å bli endel av fremtiden. Det var spennende tema å satse på å dekke i større omfang.

Siden da har vi målt en eksplosiv interesse for serier og sett store forandringer i det norske medielandskap. Tilbudet har utvidet seg, fra 3-4 «ferskvarer» i året til 50-60 serier i måneden tilgjengelig med nye episoder. Behovet for informasjon og «orden i kaoset» er stort.

Det samme gjelder for kulturjournalistikk som formidler og dokumenterer denne viktige delen av norsk og internasjonal mediehistorie.

Netflix og HBO Nordic kom til Norge i 2012, Amazon Prime Video fulgte i 2017. Disney, Apple, WarnerMedia og NBCUniversal er synlig i horisonten. Nordiske aktører har utviklet seg for å imøtekomme nye medievaner og konkurrenter. De store omveltningene er krevende å dokumentere.

Vi har møtt alt fra Netflix-grunnleggeren til serieskapere, gamle stjerner og nye. Vi var blant annet (trolig) først i verden med å publisere anmeldelse av House of Cards, serien som sparket igang den nye æraen til Netflix. Artikler og oversikter i forbindelse med Amazons inntog var skrevet lang tid i forveien for vi skjønte tegningen det øyeblikk Amazon overbød Netflix for The Grand Tour – et program skreddersydd det internasjonale markedet.

Vi har lært mye og tar det som en spennende bonus å ha kunne følge de store omveltningene og den nye æreaen i norsk og internasjonal mediehistorie. Samtidig måtte vi også lære oss hvordan en nettavis skal utvikles og driftes og forsøke å finne tid og resurser til å dekke alt som rørte seg. Vi har, i likhet med norsk presse for øvrig, knapt rukket over en brøkdel. Men vi har bidratt det vi kan. Mye slit, men vel verdt det.

Det er åpenbar fordel å møte og snakke med beslutningstagerne i en industri som vokser som få andre, både nasjonalt og globalt. Å eksempelvis spørre innholdsjefen til Netflix om viktigheten av data, serieskaper Sam Esmail om innflytelsen fra Alfred Hitchcock eller en skuespillerveteran Peter Stormare om hans opplevelse av metoo i Hollywood gir medieviteren i oss et langt større innsikt og kunnskap.

Nå skal det sies at det ikke er de store spørsmålene om norsk kultur og mediehistorie som drar lesere flest. Folk flest er mer opptatt av å finne ut når ny sesong av Farmen kjendis eller Game of Thrones kommer, men vi syntes det er vel så viktig å grave dypere selv om det koster betydelig mer arbeid og resurser. Er det noe vi ergrer oss over er det at vi ikke har tid til enda mer av slikt arbeid.

Kjekt å være Pionér

Arbeidet med Serienytt stopper ikke med journalistikk og medievitenskap. Design og utvikling er vårt viktigste verktøy.

Vi har fått på plass tjenester for å forbedre journalistikk og informasjonsflyten. Premierekalenderen vår ble raskt populær og vi fikk opp en strømmeguide som de første i Norge, hvor store sterke VG nå er sist ut med å slå følge med sin utvidelse av TV-guiden.

Seriedatabasen vi fikk opp i 2016 forenklet og forbedret arbeidet ytterligere – spesielt innen forbrukerjournalistikk. Vi kan enkelt se hvem som tilbyr hva, for hvor mye og eksempelvis graden av mangfold innen ulike tema.

Arbeidet består like mye i design, søkemotoroptimalisering, databasespørringer og utvikling som innholdsproduksjon, medievitenskap og journalistikk når vi skal hjelpe lesere med oversikter, være kritiske eller formidle bransjenytt.

Det vi er litt ekstra stolte over er at vi har nådd dette målet uten et øre i økonomisk støtte og uten å bruke midler på markedsføring. For er det egentlig mulig å drive med kulturjournalistikk uten økonomisk støtte? Vi inntok rollen som levende forsøkskaniner.

Noe som har skjerpet oss og krevd mye ekstra, selv om vi nok ikke følger den formelen i tiden som kommer – for det har ikke nødvendigvis alltid vært sunt for kropp og sjel.

Våre eminente bidragsytere har alle hatt lignende opplevelser, her har man gitt mye av seg selv – også en solid dose dugnad opp gjennom årene før vi nå ruller og går på egne økonomiske ben. Selv har jeg i store perioder ledet skuten samtidig som det er designet, intervjuet, programmert og skrevet anmeldelser ved siden av annen full jobb, familieliv og studier.

Om noe skal konkluderes der er det nok at støtte – det være seg fra støtteordninger eller investorer – nok er å anbefale om du selv drømmer om å sparke igang noe nytt innenfor journalistikk.

Det har vært år med dugnad, egne penger som er investert og lange arbeidsdager for å bygge opp informasjonssystemet som utgjør Serienytt. Midlene vi har er takket være annonsører og våre abonnenter – som vi er evig takknemlig for å ha.

Kunnskap fra mange hold

Serienytt hadde heller aldri vært mulig uten tverrfaglig kunnskap opparbeidet ved Institutt for medie- og informasjonsvitenskap ved Universitet i Bergen, KNM Tordenskjold (Sjøforsvaret) og det som en gang het Hardware-nettverket. Akkurat hvordan er en historie for en senere anledning, men takknemlighet er viktig å gi der den hører hjemme.

I et større perspektiv kan vi også bidra til å sette ting i litt større sammenheng.

Hva betyr Netflix-dominansen for NRK og norsk kultur? Hvorfor bør Komplett og kjøpesentre bekymre seg over at Amazon Prime Video har gjort sitt inntog? Hva betyr det for norske serieskapere at de nå må konkurrere mot serier fra Japan, India, Mexico og Canada? Og hvordan skal de konkurrere mot aktører som har brukerdata ingen gis innsyn i?

Spørsmål vi ikke skal svare på her. Men serier spiller en viktig rolle innen alt fra næringsliv og kultur, til hverdagen vår.

Vi skal (selvfølgelig) bli langt flinkere

I 2017 flyttet vi inn i det imponerende nybygget Media City Bergen. Vi er tett på TV 2 og NRK, samt en rekke teknologifirma, Norsk filminstitutt og mediebyråer. For ikke å nevne Universitet i Bergen – som utdanner flere av fremtidens serieskapere, TV-personligheter og utviklere. Vi satser som aldri før.

I Media City Bergen jobber vi tett på medie- og teknologibransjen. Foto: Illustrasjon / MAD Arkitekter

For selv om det er kjekt med rekorder, er det et stort forbedringspotensial. Vi har truffet riktig på mye, men årene har også vært hard læring og et og annet bananskall å snuble på. Det har vært litt av en ferd.

Kanskje tiden også er moden for å utvide til andre områder også? Vi ser frem til å ta fatt på det arbeidet!

Annonse