Etter et interessant intervju med Ted Sarandos, innholdssjef i Netflix, gikk turen til Mr. Netflix himself: Selskapets grunnlegger Reed Hastings.

Netflix-sjefen er ekspert på AI

Tobarnsfaren Hastings var med og grunnla Netflix i 1997, den gang tilbød selskapet å leie DVD via post. I de senere år har han ledet selskapet fra postordre til å tilby strømming av innhold, både film og TV-serier. Selskapet har også gått fra å utelukkende å kjøpe inn innhold til å satse på egenproduksjoner/originaler, hvor Lilyhammer var først ut (i samarbeid med NRK).

Reed startet suksessen da han grunnla Pure Sofware i 1991, et selskap som raskt ble et av de største innen programvare i USA. Han solgte selskapet i 1997. I dag sitter entreprenøren også i Microsoft-styret (han har kunngjort at han trekker seg derfra) og Facebook. I tillegg har han tatt en mastergrad innen kunstig intelligens og jobbet som mattelærer i fredskorpset.

Hastings viste seg å være en hyggelig og imøtekommende kar med tydelig medietekke, med flere velplasserte one-linere som skjøt ut i reneste maskingeværtempo. Vi rakk å diskutere konkurrentene, hvorfor Netflix valgte Norge, om de kommende Netflix-originalene, hvorfor de ikke tilbyr ferske episoder av innkjøpte serier, viktigheten av brukervennlighet og også hva som for tiden er hans favorittserie. Spøkefullt tilbød han meg jobb når vi diskutere litt om den virkelige konkurrenten: Piratkopiering. Han syntes også det var artig å høre om våre ganske så ferske nettside Serienytt.no.

I likhet med Sarandos-intervjuet legger vi ut hele samtalen for å ivareta kontekst. Han hadde mye interessant å si og visste hvordan han skulle selge produktet sitt, samtidig som han opptrådte respektfullt overfor konkurrenter. Han har tydeligvis lært seg at vi nordmenn liker å bli fremhevet, så her ble det lagt mye fokus på hvor viktig Norge er innen utvikling.

Annonse

Vi håper det er god lesing for dere!

 

Hei Mr. Hastings og velkommen til Norge!

Takk skal du ha!

Jeg hadde en veldig fin prat med Ted Sarandos.

Bra, han er så gøy – han er flott! Da har du alt fått alt det gode innholdet, alt det som er sexy!

Hehe…

Og jeg er overlatt til å gi deg kjedelige «sexy» tall…

Forhåpentligvis ikke så kjedelig og at du ikke bare har tall å dele… La oss starte: Hvorfor Skandinavia og ikke Frankrike eller Tyskland? Hvorfor begynne her?

Når et barn er født i Norge får det et par ski og en smarttelefon! Dette er det mest teknologi-besatte landet på planeten. Det er mer bredbånd her – mer fokus på dekning – enn noe annet sted i verden. På toget, på bussen – alt. Dere har et Internettt-samfunn på et nivå man ikke kan sammenligne med andre steder. Det gir en stor mulighet for Internettt-tjenester.

Vi begynte å jobbe på våre planer for Norge for 9 måneder siden. Viaplay hørte om det gjennom leverandører og så HBO. Og nå kommer alle hit! HBO tilbyr ikke 10 dollar – 75 kroner – for en isolert strømmetjeneste noe annet sted i verden. Det er første gang at de har gjort det. Viaplay er en – du vet – Viasat er som direktefjernsyn i USA, og direktefjernsyn gjør ingenting på Internettt. Viasat satser virkelig og er veldig modig og aggressiv. Så kampen om fremtidens Internettt-TV kommer til å utspille seg i Norge. Og det er fornuftig når du tenker på hvordan det norske samfunnet er,  det er både velstående og teknologi-besatt. Så det kommer til å bli veldig spennende. Vi, Viaplay, HBO – vi vil være som tre pionerer som leder ann. Vi liker hverandre og respekterer hverandre. Vi har forskjellig innhold – det er nesten ingen overlapping. Alt som Viaplay har, har ikke vi – alt som vi har, har ikke de. Samme med HBO, vi er alle forskjellige. Så mange forbrukere vil abonnere på to eller tre av de tjenester avhengig av deres smak. Så det er plass til et par av oss – men vi prøver alle å innovere.

Vår store fordel er at vi gjør dette på en global skala. Vi har nesten 30 millioner medlemmer. Så vi er i stand til å investere mer i forskning og utvikling. Vi har Dolby Digital 5.1-lyd. Viaplay? Nei. HBO? Nei, de har ikke det. Vi er på Apple TV, de er ikke. Vi er på XBOX 360, de er ikke. Vi bygget en app til Nintendo Wii, de har ikke. Så vi investerer mer i brukeropplevelsen på alle plattformer enn de, fordi vi har gjort det i 5 år på internasjonalt nivå. Men de er veldig dyktige. HBO har kvalitetsinnhold – du vet Game of Thrones og mer. Viaplay kjenner det nordiske markedet godt, og de har Viasats kryssmarkedsføring. Så vi har alle forskjellige fordeler og hvor godt vi gjør det vil være basert på hvor hardt vi jobber. Og alle tre tjenester for 79 kroner, som er en fantastisk verdi. Virkelig, historien for Internett TV kommer til å bli skrevet i Norden og i Norge.

Tror du Hulu gjør en feil ved å ikke delta i festen?

(Hulu er en stor amerikansk strømmetjeneste i USA som er konkurrenter til Netflix)

Hulu sitter fast. De opplever vanskeligheter i USA og i Japan. Og som du sikkert vet, forsøkte de å lansere i Storbritannia for to år siden, for deretter å trekke seg ut. Men også Amazon er en stor konkurrent i USA, og de konkurrerer med oss i Storbritannia. Men også de mangler i Norden.

Å være en pioner – er det mest skremmende eller er det meste moro?

Det er spennende! Det er flott å være i fronten for neste generasjons fjernsyn. Tenk bare hvordan mobiltelefonen har forandret verden. Fasttelefon bruker du kanskje en og annen gang, men du lever mer eller mindre på mobiltelefonen. Det er der Internett-TV kommer til å være om fem til ti år. Det vil fortsatt være tradisjonell kringkasting, men ikke så mye.

Dere har en rekke egenproduserte serier på vei, som din kollega Sarandos hadde mye å fortelle om når vi snakket med han. Men ferske episoder av serier fra andre innholdsleverandører, hva gjør dere for å få tak i det?

Vel, ta et eksempel som Mad Men. Vi har sesong 1, men sesong 2 og 3 er blokkert fordi NRK – som har kjøpt lokale rettigheter – blokkerer oss fra det. Fordi de ikke vil at vi skal ha det.

(Her kan det være Hastings blander NRK med andre, da de ikke viser Mad Men, men TVNorge VOX og Viasat4 gjør det)

Så det er der hinderet ligger?

Ja. Du må kjempe om det, og vi må klare å betale mer penger for innholdet enn andre. Vi må kjempe oss på vei opp, slik er det og det er ikke unikt for Norge. Det er slik i alle markeder. Du vet at konkurrentene alltid kommer til å kjempe mot oss. Hva vi må gjøre er å sikre oss godt innnhold – noe vi har – og deretter vokse. Pengene fra veksten må brukes til å anskaffe mer innhold som gir oss flere medlemmer og mer brukertilfredshet.

Vi har jo paradokset at det er folk som ønsker den nyeste episoden av eksempelvis Mad Men, de er villige til å betale for det men ingen er der til å ta imot pengene og tilby det – slik at de da heller benytter seg av piratalternativet. Vips er det penger tapt grunnet manglende tilbud og piratkopiering øker…

Det er akkurat det vi sier! Du burde begynne å jobbe for oss! Og Lionsgate, som eier Mad Men, sier de alt har lisensiert til NRK. Når avtalene er ute til fornyelse, så kan vi forsøke å overby dem.

Hvor lenge tror du det vil ta før du kan få nyeste episoder av serier som Mad Men? Vil det ta flere år?

Til hver enkelt tittel er det vanskelig å forutsi. Det avhenger av hvor mye man betaler for det. Mad Men er på C More også. Vi må overby alle disse selskapene og – du vet de har lange relasjoner og avtaler –  men vi produserer nå også vårt eget eksklusive innhold. House of Cards, som kommer til å premiere samtidig over hele verden hos oss. Ingen forsinkelse for Norge. Alle 13 episoder på en gang, 1. februar. Det vil være ekstraordinært!

Dere investere mye penger i dette. Både på teknologifronten og innen innholdsproduksjon. Når regner dere med å tjene penger på dette?

Vel, vi tjente penger siste kvartal på global basis. I USA er vi lønnsomme, i Canada er vi lønnsomme. Vi er fortsatt i investeringsmodus i Latin-Amerika, Storbritannia og selvsagt i Norden.

HBO Nordic ser ut til å bli en av deres største konkurrenter?

Vel, de har enda ikke lansert tjenesten sin her. De ønsker å være det. De snakker mye!

Ja, dere kom med deres pressemelding og umiddelbart etter fulgte de opp og kunngjorde at de kom her også…

Nettopp, vi kan si at de er raske til å følge etter.

Og de prøver å utvide med ikke bare egenprodusert innhold – nå slåss de med dere om andres innhold også.

Ikke sloss, jeg vil si budgivning. Det er flott for innholdseierne fordi det medfører mer penger til de, regissørene og produsentene.

Hvorfor tror du at dere vil vinne denne konkurransen?

Jeg er ikke sikker på at vi må vinne den. Kanskje alle tre av oss ender opp som vinnere. Vi kan alle vokse oss til store Internett-aktører. Fordi Internett TV kommer til å øke i flere år fremover. Og på grunn av konkurransen gir det deg noe å skrive om hver uke. Du vet, det skaper spenning. Det gjør at folk ønsker å bli med. Så kanskje det er akkurat det som gjør Netflix vellykket. Fordi det spiller egentlig ingen rolle om noen er mer vellykkede, fordi – vi liker å være først – men det viktigste er at virksomheten vokser.

Og når dere er så tidlig ute som dere er – fordi det tar litt tid for folks medievaner å endre – du er ikke redd for at dere er litt for tidlig ute?

Vel, det er en bekymring. Men det er der konkurransen hjelper. Fordi da valideres det for publikum at Internettt har en bedre måte å vise innhold. Du klikker og du ser – du kontrollerer. Du kan pause en serie, drikke en kopp kaffe og komme tilbake. Det er bare så enkelt.

Jeg har såvidt rukket å teste tjenesten og fikk inntrykk av det var svært brukervennlig.

Veldig!

Tror du det er nøkkelen?

Ja, det må være enkelt i bruk. Folk er overbelastet med for mange produkter som kompliserer. Vi ønsker å være ekstremt enkelt i bruk. Det er derfor vi kun har et abonnement. Du vet, HBO er eksempelvis også «Video on demand» –  betaler du noen kroner så kan du leie en film. Jeg tror det er et stort feilgrep. Det handler om enkelhet og gjør en ting veldig bra.

Ok, over til et spørsmål fra en av våre lesere. Din favorittserie?

Ahh, akkurat nå er det Doc Martin. Den er tilgjengelig på tjenesten vår, den er britisk. Det er en komedie, en lege som hater blod. Min kone og jeg ser den sammen.

En annen leser lurer på om dere vil støtte Linux, siden – hvis jeg forstår riktig – det ikke er støttet i dag?

Det stemmer, det støttes ikke.

Vil det endre seg?

Jeg tror ikke det. Hva som skjer er Chromebook – det vokser på dette området. Så vi støtter Chromebook og Mac og iPad og Android. Det er mye.

Jeg så du hadde en artig funksjonalitet med iOS hvor man kan kontrollere Netflix på PS3 via iPad. Det samme er ikke mulig på Android-enheter, vil det også bli mulig der?

Helt klart. Absolutt.

Fint.

Vi gjør mye med Android.

Bra, jeg har Android selv så det er godt å høre. Ok, jeg tror jeg har fått svar på det meste jeg lurte på.

Du er svært effektiv!

Effektiv, ja, haha.

Du har gjort dette lenge!

Faktisk ikke…

Nei?

Nei, vi er en ganske fersk nettside.

Så bra!

Ja det er gøy. Vi startet i det små, nå er det blitt seriøst.

Det er flott. Det er hyggelig å se suksess. Internettt tilbyr så mange muligheter!

Ja. Men for å skyte inn et spørsmål til: Jeg regner med du er spent på deres egenproduserte serier som kommer neste år?

Ja, jeg har sett litt av House of Cards. Det er noen av de beste noensinne laget innen TV-serier! Det kommer til å bli stort.

Dere beveger dere jo her inn på samme arena som HBO driver på med?

Ja, det er så spennende.

Tror du de er like spent?

Ja! De ler om det og de prøver å lære våre ferdigheter innen strømming og vi forsøker å lære deres ferdigheter innen serieproduksjon. Vi kommer begge til å være vellykede. HBO har produsert så mange kvalitetsserier!

Tror du en gang i fremtiden seriene deres vil være tilgjengelig på Netflix?

Jeg vil mer enn gjerne det, men jeg er ikke altfor optimistisk.

Og Showtime, de trakk seg ut?

(han misforstår litt og tror jeg mente at de ikke laget serier lenger, jeg tenkte på at de trakk seg ut fra Netflix-samarbeid for en tid tilbake)

Nei, de har jo Homeland og andre serier.

Ja, men vil seriene deres komme på Netflix?

Vi har noen av de – men jeg tror ikke de vil bli tilgjengelig hos oss.

HBO er jo kjent for kvalitet, men de siste par årene har flere meldt seg på. AMC, FX, Showtime…

… De gjør en utrolig god jobb!

Ja, ønsker dere seriene de tilbyr?

Haha, du kjenner det amerikanske markedet svært godt!

Jeg ser mye på TV-serier.

Ahh, ja flere produserer nå mye god kvalitet som folk snakker om, vi har en eksklusiv avtale med AMC for lang tid fremover – du vet The Walking Dead og Breaking Bad og mer. Så vi har de.

Jeg ser dere har endel britiske innhold også. Jeg spurte Viaplay om de hadde større avtaler med britiske selskap, men der var det ikke så mye. De håper å få mer, men det ser ut som dere foreløpig slår dem på dette området?

De vil lære dette etter hvert, de er i startfasen fordi de har vært veldig stor innen satelitt-TV. Vi får se hvordan det går.

Ok, det er det, takk for svar!

Flott, det har vært en glede.

Veldig hyggelig å snakke med deg – lykke til videre

Likeledes, veldig bra!

 

Etter dette intervjuet fikk jeg anledning til å snakke med sjefen for produksjonsteamet til Netflix, hvor design, hvordan de tar i bruk kunstig intelligens og annet var tema.

Annonse
Abonner
Varsle om
guest
4 Comments
Innebygde tilbakemeldinger
Vis alle kommentarer
AndersHu
AndersHu
7 år siden

Hvor blir det av intervjuet med produksjonsteamet? Lenge siden det var mandag.

Stephen
7 år siden
Svar  AndersHu

Det kommer nok fra Vidar snart. Dessverre ikke alltid ting kommer planlagt. 🙂

AndersHu
AndersHu
7 år siden

Hvor blir det av intervjuet med produksjonsteamet? Lenge siden det var mandag.

Steffen Stø
7 år siden
Svar  AndersHu

Det kommer nok fra Vidar snart. Dessverre ikke alltid ting kommer planlagt. 🙂