NyheterSparkede Gina Carano anklager Lucasfilm for å være del...

Sparkede Gina Carano anklager Lucasfilm for å være del av en totalitær mobb

-

Annonse

Disney-eide Lucasfilm så seg lei av oppførselen og uttalelser The Mandalorian-skuespilleren Gina Carano kom med på sosiale medier. Til slutt fikk hun sparken. Det tok ikke lang tid før hun ga sitt tilsvar og der var det ingen anger å spore. Tvert imot.

– En totalitær mobb

– Jeg sender ut en direkte melding til alle som lever i frykt for å bli kansellert av den totalitære mobben. Jeg har så vidt begynt med å bruke min stemme som nå er friere enn noensinne før og jeg håper det inspirerer andre til å gjøre det samme, uttaler hun til Deadline i forbindelse med nyheten om en film hun skal utvikle i samarbeid med The Daily Wire.

Carano har i flere måneder blitt kritisert for uttalelser som er tolket som alt fra å gjøre narr av transpersoners bruk av pronomen, latterliggjort maskebruk, antydet at valget var rigget og sammenlignet behandlingen av jødene før 2. verdenskrig med hvordan republikanere blir behandlet i dagens USA. Det var sistnevnte som fikk begeret til å renne over for Lucasfilm.

Nå blir det et betydelig mindre arena for skuespilleren. Carano er tilknyttet den planlagte filmen som produsent og skuespiller og skal utgis til medlemmene av The Daily Wire.

Med det kan det nok trygt slås fast at det vil være vanskelig for Carano å finne veien tilbake til å jobbe i Star Wars-universet, slik James Gunn fikk tilbake jobben som regissør for Guardians of the Galaxy 3 etter sparking for noen år siden.

Medskaper i Daily Wire, Ben Shapiro, omtaler også til Lucasfilm som en mobb og del av en «autoritær venstreside i Hollywood». De siste par årene er det blitt en økende trend med konservative som hevder det er en fryktkultur i Hollywood.

Offentlig adferd har alltid hatt konsekvenser i Hollywood

For historikere kan det virke som unyanserte anklager fra Shapiro og Carano, da liberale folk som Ellen DeGeneres og Bill Maher tidligere har mistet jobben i møte med konservative krefter og annonsørers makt, mens det i etterkrigstiden eksisterte den beryktede svartelisten hvor personer mistenkt for å være kommunister ble nektet arbeid (skal vi virkelig være filosofinerder kan det nevnes Sokrates, vestlig filosofis antatte far, som effektivt ble «kansellert» for tusener av år siden).

Flere liberale skuespillere og produsenter har de siste årene mistet jobben som følge av uttalelser eller oppførsel som ikke er i tråd med hva selskapet forventer av sine ansatte.

Hollywood har også blitt anklaget for alt fra hvitvasking til å være ekskluderende for flerkulturelle, homofile og transpersoner. Mens arbeidsmiljøet, spesielt for kvinner, har mildt sagt vært utfordrende, uten at det skaper lignende retorikk. Kansellering foregår i så måte på mange måter, men begrepet er først blitt anvendt som følge av at vanlige folk gjennom sosiale medier har fått økt mulighet til å stille personer med makt og innflytelse til ansvar.

Det var også der kritikken mot Carano oppstod. Tidligere tids «kansellering» har som regel vært i regi de med makt og innflytelse, som annonsører og ledelsen. Nå er det seerne som stiller krav, i dette tilfellet valgte Lucasfilm å agere.

Det er i møte med den historien Hollywood-selskap de siste årene opererer.

Liberale Bill Maher er en av mange som har mistet jobben etter sine kontroversielle uttalelser etter 9/11-angrepet, hvor annonsører trakk seg ut fra hans daværende program. Nå har han det populære HBO-programmet Real Time With Bill Maher. Han ble også saksøkt av Donald Trump for noen år siden, i forsøk på å kneble han. Foto: HBO Nordic.

Det påpekes gjerne også at ytringsfrihet ikke betyr frihet fra ansvar, og at det ikke er uvanlig at selskap som gir noen mulighet til å være en rollemodell og nå ut til millioner har visse kriterier for å tilby vedkommende jobben. Andre vil påpeke at det bør gå grenser for hvor mye innflytelse en arbeidsgiver skal ha. Det er derimot vanskelig å nå gjennom med slik faktaopplysning i en så polarisert tid som USA går gjennom. Det er å forvente at denne saken dukker opp som tema i nevnte Real Time With Bill Maher, han har for vane å ta tak i problemstillingen.

Carano-sparkingen er alt blitt brukt politisk av senator Ted Cruz, som samtidig som han mente pågående Trump-høring var bortkastet tid fant tid til å twitre om sparkingen, samtidig som han var rimelig nedlatende i sin beskrivelse av ikoniske Star Wars-karakterer.

På twitter har flere Carano-sympatisører tatt til orde å kansellere Disney+ i protest mot det de mener er en kanselleringskultur. Som selvfølgelig også blir påpekt som et paradoks.

Disney har ikke uttalt seg om saken, men kunne avsløre at millioner av nye abonnenter har strømmet til i løpet av de siste to månedene og at de er på vei til å nå 100 millioner abonnenter.

Et spørsmål er hva hennes tidligere kolleger mener. Ingen av har så langt kommet henne i forsvar etter sparkingen. De fleste uttalelser på sosiale medier har fremstått som en sterk kontrast til Caranos synspunkt.

Seriens stjerne Pedro Pascal brukte tiden på å kunngjøre en ny rolle i HBO-serien The Last of Us og rose sin søster som nylig kom ut som transperson, mens Star Wars-legenden Mark Hamill brukte dagen på å poste en kattevideo.

The Mandalorian-skaper Jon Favreau har enda ikke uttalt seg om saken.

En oppfordring til våre lesere

Slike saker som dette skaper ofte opphetede og polariserende diskusjoner. Vi vil oppfordre alle om å sette slike saker i kontekst av forhold i USA, som har en annen historie, arbeidsmiljø og problemstillinger enn det som gjerne er tilfellet i Norge. Slike saker tolkes derfor av mange ofte etnosentrisk fremfor kulturrelativt.

For full åpenhets skyld: Vårt mål er å få frem viktig informasjon som ellers ikke ville blitt kjent. Serienytts journalistikk legger særlig vekt på viktigheten av å fremme godt arbeidsmiljø, inkludering og ytringsfrihet for de involverte i produksjoner og vil prioritere omtale av slike saker. Dette kan prege vår dekning. I våre intervjuer med bransjefolk er slike tema noe som tas opp og vår oppfatning er at bransjens egne påpeker utfordringer i Hollywood og ønsker å bedre arbeidsforholdene.

Ønsker du å diskutere saker som dette her forventes det saklighet og nyanser, hvor temperaturen holdes på et nivå som gjør dette mulig. Vi vil oppfordre om det samme på andre plattformer

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

The Mandalorian

Handlingen i The Mandalorian foregår i Star Wars-universet i tiden etter Imperiets fall og før fremveksten av "First Order". Vi følger en ensom dusørjeger i de ytre delene av galaksen.

Recap & anmeldelser

The Mandalorian-sjokket: – Godt mulig den gøyeste episoden jeg noensinne har sett

Disney+ avslutter det gøyeste serieåret i manns minne med en gavepakke til fans.

Sterkere sammen! Recap av The Mandalorian S02E01

Alt føles så familiært når The Mandalorian nå er tilbake. Godt er det, for vi trenger en underholdende leksjon om trøblete fordommer.

The Mandalorian er strømmegalaksens nye stjerne

Det er treff på første forsøk for Disney+, som med The Mandalorian alt har sikret seg ett av strømmelandskapets største trekkplaster.
Annonse

Disney-nytt

– De ukjente, mest ikoniske og ekstraordinære historiene fra 9/11

I den nye dokumentarserien 9/11: One Day in America er over 900 timer med opptak blitt utforsket. Vi tok en prat med regissøren Daniel Bogado.

Ukens premierer uke 35, 2021: Steve Martin-serie på Disney+

Only Murders in The Building på Disney+ er blant ukens høydepunkt på strømming denne uken.

Anbefalte serierFor Sci-fi fans
Fra seriedatabasen

X
X
X