ArtikkelserierAnbefalingerMånedens serietips: Januar 2020

Månedens serietips: Januar 2020

-

SERIEÅRET 2020

Annonse

Med over 60 serie- og sesongpremierer i januar blir det vanskelig å holde oversikt. Vi har valgt ut noen høydepunkt.

«Månedens Serietips» er våre anbefalinger av serier som har sesongpremière på TV eller strømming i Norge.

Jeg har påtatt meg oppgaven å saumfare de mange serie- og sesongpremierene for å velge ut en håndfull som vies litt ekstra oppmerksomhet. En temmelig håpløs oppgave på grunn av den store mengden serier som nå produseres, og her utelates en solid bunke storsatsinger.

Det er ikke fordi jeg tror de er dårlig, tvert imot, men med ett hederlig unntak avgrenses det denne måneden til nye serier. For det er så mye å ta av! Vel vitende om at seermagneter som The Good Doctor, Manifest, Titans, The Magicians og Sex Education er på plass med nye sesonger, i likhet med det som virker som en halv million andre serier.

Det meste vil handle om «22. juli»

Du har trolig alt fått med deg at Netflix kommer med nok en norsk serie i Ragnarok og at NRK fortsetter seriesatsingen med 22. juli og Allerud VGS, ja og selvfølgelig at vår egen Jakob Oftebro spiller Hamilton i den svenske serien med samme navn.

De er verdt å nevne og det er åpenbart at det meste vil handle om 22. juli, som blir både tungt og viktig å se, selv om flere kanskje venter litt med den da dette ripper opp i mange vonde følelser fra det grusomme terrorangrepet.

Månedens tips vies en knippe andre serier, noen som nok havner litt i skyggen av de mange høyprofilerte seriene.

NRK har også i januar nye serier med premiere, blant annet Allerud VGS. Foto: NRK

Litt variasjon er det i tipsene, stort sett noe for alle. Hovedvekten er likevel på krim og det litt dystre. Det er tross alt januar, som de siste årene er blitt en sterk konkurrent til å påsken hva gjelder å underholde med mystikk, skrekk og noen behørige samfunnskommentarer.

La oss sjekke ut månedens tips:


Netflix

Dracula

1. januar 2020

Steven Moffat og Mark Gatiss revitaliserte Sherlock Holmes i altoppslukende Sherlock, nå har de tatt for seg et annet ikon: Vampyren Dracula.

Totalt tre episoder er produsert for BBC1 og Netflix, et befriende og overkommelig antall med tanke på hvor mye nytt som kastes i vår retning av serier. Dette er også i tråd med sesongstørrelsene til Sherlock og erfaringen tilsier at det blir en rytme og en driv som vil holde oss spikret foran skjermen.

Historien følger Dracula fra hans spede begynnelse i Øst-Europa til hans mange kamper med monsterjegeren Van Helsings etterfølgere. Dansken Claes Bang har hovedrollen som vampyren og vi er lovet at det blir han som får hovedfokus gjennom serien, fremfor å gjøre han til en skurk noen skal overvinne.

Premieren er 1. januar på Netflix.

SERIESIDE


Netflix

Bojack Horseman sesong 6b

31. januar 2020

Det er enden på visen for en æra på Netflix! Januar markerer slutten for nydelige, morsomme og komplekse Bojack Horseman. Serien har i flere år vært blant Netflix’ beste serier og det er vemodig at det hele blir rundt av 31. januar.

Serienytt har hvert år trukket frem serien fordi den ikke bare er en god komiserie, den har også mye fantastisk drama og reflekterende trekk som gjør den til noe helt spesielt.

Dette markerer også slutten for første generasjons Netflix-originaler, som inkluderte serier som House of Cards og Orange is the New Black. Dette var serien som kom den gang Netflix kunne skilte med en ny serie hvert kvartal. Nå er det nye serier hver eneste uke.

Andre serier som takker for seg i januar: Anne With an E (Netflix) og The Ranch (Netflix) | SERIER SOM AVSLUTTES I 2020 (+)

SERIESIDE


TV 2 Sumo

Heksejakt

9. januar

Det er hele fem nye norske serier som kommer i januar og vi er spente på samtlige. Vi velger å trekke frem Heksejakt av de fem seriene, jeg har fått sett de første episodene og kan si såpass at starten er intens, med et velkomment fokus på livet som varsler.

Med så mye nytt skal det litt til for å finne en ny og viktig tematikk å utforske, det er nettopp det Heksejakt gjør – i en serie som også er ispedd mer velbrukt tematikk.

Ingrid Bolsø Berdal spiller hovedrollen og hun er gnistrende i flere krevende scener, i denne thrillerserien fra TV 2, en kanal som er avhengig av å markere seg på dramafronten etter at NRK og Netflix regjerte i 2019. Om denne serien holder koken hele veien er det nettopp den type serie som kler en kanal som TV 2 ekstra godt.

Berdal spiller økonomen Ida Waage som avdekker at ikke alt er som det skal i advokatfirmaet hun jobber i. Det hun avdekker har ringvirkninger inn blant både politikere og samfunnstopper.

Mads Ousdal, Nader Khademi, Christian Skolmen, Fridtjov Såheim, Gard Eidsvold og Axel Bøyum har også roller i TV 2-satsingen.

Andre nye norske serier i januar: 22. juli (NRK), Allerud VGS (NRK), Ragnarok (Netflix), Aldri voksen (TVNorge). | OVERSIKT NORSKE TV-SERIER

SERIESIDE


HBO Nordic

The Outsider

13. januar

Hvordan kan en persong være to steder på en gang? Det er spørsmålet etterforskerne må stille seg selv i en grusom drapssak, hvor de har overveldende bevis mot en mistenkt. Utfordringen er bare at han samtidig er blitt filmet et helt annet sted.

Vi har mistet tellingen på hvor mange serier det er blitt ut av ulike Stephen King-bøker, og dette er den foreløpig siste i rekken. Den mannen vet å produsere skrekk og krim, her får vi nok en fortelling hvor noe av mystikken bunner i om det er noe overnaturlig på gang.

Jason Bateman, Cynthia Erivo og Ben Mendelsohn har fremtredende roller i en ny HBO-thriller. Av erfaring slår det sjeldent galt når kanalen innleder året med krim og spenning, de satt standarden med True Detective. Det vi har sett så langt indikerer at vi har nok en vinner å kose oss med på HBO Nordic .

The Outsider kommer 13. januar på HBO Nordic.

Andre krimthrillere i januar: Hamilton (C More/TV 2 Sumo) og Messiah (Netflix) | NYE THRILLERSERIER I 2018 (+)

SERIESIDE


HBO Nordic

Avenue 5

17. januar

I en måned som gir oss en ny etterlengtet sesong av Curb Your Enthusiasm er det en annen HBO-serie jeger enda mer spent på. For det er noe smått absurd over premisset her, hvor Veep-skaper Armando Iannucci setter handlingen til et romskip hvor ingen ringere enn Hugh Laurie spiller kaptein.

Dette kan bli litt for mye og fallhøyden er stor fra den alt så legendariske Veep. Romskip-humor har vi også fra før i klassikeren Futurama og Seth MacFarlane-serien The Orville, men det er alltids plass til nok en aktør her. I en tung og dyster januar-måned er håpet at Avenue 5 kan gi litt velkommen latter og avkobling.

Og så må det sies. En serie med dialog som dette her har potensiale:

– What are NASA saying?
– Is it «is» or «are»?
– Is
– What is they saying.

Premieren er 17. januar på HBO Nordic.

SERIESIDE


Amazon Prime Video

Star Trek: Picard

23. januar

Vi holder oss i verdensrommet, for det er tid for det som nok blir årets mest nostalgiske gjensyn. Legenden Picard er tilbake i sin egen serie. Det har snart gått 26 år siden Star Trek: The Next Generation takket for seg, men universet har levd videre i en rekke serier og filmer (hvor Picard har dukket opp i et par av de).

Patrick Stewart spiller her en ganske annen Picard enn den vi husker han som, for nå forsøker han å nyte livet som pensjonist. Samtidig har hans mange eventyr som kaptein for USS Enterprise etterlatt nok av arr. Når en ung jente er i nød ser han seg nødt til å ta steget ut av pensjonisttilværelsen og setter sammen en ny besetning.

Traileren ser meget lovende ut og CBS All Access har vist at de ikke sparer på hverken krutt eller lasere i sine seriesatsinger. Med Amazon Prime Video på laget, som viser serien globalt, er det ikke rart at serien alt er fornyet.

Premieren er 23. januar på Amazon Prime Video.

SERIESIDE | SciFI-guiden (+)


Netflix

The Stranger

31. januar

Jeg har funnet frem nok en thriller (men det føles likevel som jeg knapt har nevnt de mange som kommer denne måneden). The Stranger er basert på en god bok av Harlan Coben.

I denne miniserien er det ingen ringere enn Richard Armitage som inntar hovedrollen, det er i og for seg et kvalitetsstempel. Den mannen kan det å selge intensitet og det blir spennende å se om serieutgaven klarer å formidle bokens styrker.

Historien er om en mann som tilsynelatende lever det perfekte liv. Inntil en fremmed en dag dukker opp og forteller en hemmelighet om ødelegger alt.

The Stranger har premiere 31. januar på Netflix.


Netflix

Kipo and the Age of the Wonderbeasts

14. januar

Strømmegiganten Netflix må gjøre seg klar for en fremtid uten Disney. Da er det godt å ha Dreamworks med på laget, som her serverer nok en lovende ny serie for hele familien.

Radford Sechrist, som gjorde en formidabel jobb med How to Train Your Dragon 2, har skapt serien om en ung jente som etter et helt liv levende i undergrunnen reiser til overflaten for å oppleve eventyr i en post-apokalyptisk verden.

Den engelske utgaven har et imponerende lag av skuespillere, med Karen Fukuhara som hovedpersonen. Også Sterling K. Brown (This is Us) og Dan Stevens (Downton Abbey) står for stemmeskuespill.

Premieren er 14. januar på Netflix.

SERIESIDE


Annonse

Relevante nyheter

Ukens premierer uke 35, 2021: Steve Martin-serie på Disney+

Only Murders in The Building på Disney+ er blant ukens høydepunkt på strømming denne uken.

Manifest er reddet av Netflix

Den kansellerte serien Manifest reddes tilbake fra seriedøden. Fjerde sesong, som blir seriens siste, er bestilt av Netflix. Totalt 20 episoder runder av sci-fi eventyret.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

SERIEÅRET 2020

Andres topplister

Annonse

Populært i 2020Seriene som definerte året
Fra seriedatabasen

HBO Nordic, Netflix, Strim, Viaplay
8.4
Fornyet

Outlander

X
X
X