Stranger Things 3 sikrer sommersuksess for Netflix

Annonse

Sommerens store vinner er Stranger Things 3. I hvert fall hvis vi skal tro strømmegiganten Netflix sine egne tall. Diskusjonen rundt serien har også engasjert Westworld-stjernen Evan Rachel Wood, som fraråder kvinner å date folk som seriens fiktive sheriff.

18 millioner har alt sette hele sesongen

Netflix skrøt i helgen av suksessen som har gjort både kritikere og fans fornøyde. 40 millioner husholdninger så seriens tredje sesong, som hadde premiere 4. juli, i løpet av de fire første dagene. 18 millioner husholdninger fullførte hele sesongen, som består av totalt 8 episoder, innen de fire dagene.

Siden tallene ikke kommer fra en uavhengig aktør må det tas forbehold, men som et børsnotert selskap ville det vært ganske grovt å ikke ut korrekte data da slikt kan påvirke aksjekurs. Det er nok på det rene at serien er sommerens store seermagnet.

Netflix la til at dette er ny rekord for en serie eller film på strømmetjenesten. Nyheten er nok også god å ha i en tid hvor det skrives mye om at tjenesten i USA snart vil miste de to seriene som blir strømmet mest: Veteranene The Office (US) og Venner for livet, som vil bli eksklusive på nye kommende strømmetjenester HBO Max og NBCUniversal.

Men hvor farlig er det å miste forrige tiårs seermagneter når man har sikret seg dette tiårets? Netflix vil nok være godt rustet for møtet med nye konkurrenter også i årene som kommer. Selv om det ikke er endelig bekreftet enda tas det som en selvfølge at Stranger Things 4 blir en realitet, selv om det skal litt til for at den rekker en 2020-premiere.

Til topps på Netflix i Storbritannia, men slår ikke nødvendigvis TV 2-serier i Norge

Stranger Things 3

Skoleferien er i gang, det er et nytt kjøpesenter i byen, og Hawkins-gjengen er på vei over i voksenlivet.

Seersuksessen ble også markert med en toppnotering på topp 10 listen for Storbritannia. Tidligere i år startet Netflix for første gang med å eksperimentere med slike topplister for noen få utvalgte områder, som de kunngjør via Twitter.

Vi kan håpe på at strømmetjenesten følger opp med lignende lister for andre land, slik at vi enklere kan få innsyn i hva folk egentlig ser på i det raskt voksende seriebiblioteket til Netflix.

For hvordan gjør den det egentlig i Norge? Det er notorisk vanskelig å måle seertall grunnet endringer i bransjen. I Norge har Kantar TNS utviklet TVOV for å bedre fange opp seervaner, men det er fortsatt utfordringer med tjenester som Netflix, Viaplay og HBO Nordic – hvor vi fortsatt er avhengig av at de gir oss innsyn i tallene.

Tall fra Serienytt sin seriedatabase og premierekalender vitner om at serien er den mest populære på Netflix. Men den må også se tøff konkurranse fra Grand Hotel (TV 2), Beforeigners (kommer på HBO Nordic), Badehotellet (TV 2), The Handmaid’s Tale (HBO Nordic), The Bay (NRK) og Sykepleieskolen (TV 2).

De ti mest populære premièrene i juni 2019
De ti mest populære premièrene i juni 2019

The Son og City on A Hill er blant populære nykommere.

Seriedatabasens topp ti serier i juni 2019
Seriedatabasens topp ti serier i juni 2019

Serier på TV regjerer i juni.

Netflix er nøkkelen for global suksess

Uavhengig av hvordan Stranger Things 3 gjør det i Norge er det liten tvil om at den også regjerer på verdensbasis – og Netflix er det optimale stedet for en serie å bli en global suksess. Netflix har i år passert 150 millioner abonnenter og er verdens ubestridte ener på strømmefronten.

Rekkevidden gjør det vanskelig for andre aktører å konkurrere i samme skala. For filmer er det fortsatt kinoen som gjelder, men også der er det økende konkurranse fra Netflix originaler.

På kinofronten er det Spider-Man: Far From Home som har vist muskler og knust de fleste rekorder med å håve inn 580 millioner dollar i på verdensbasis i sin første uke.

Game of Thrones vant våren

Det er vanskelig å se noe annet denne sommeren som vil kunne nå samme grad av oppmerksomhet. Netflix viser den nye sci-fi serien Another Life senere denne måneden og på Amazon kommer superhelt-serien The Boys, men nye serier har sjelden mulighet til å markere seg på lignende vis som serier som har brukt år på å vinne over nye fans.

Vårens ubestridte serie-ener var for øvrig Game of Thrones, som gjennom et tiår har regjert på betal-TV i USA og tilgjengelig her i Norge på HBO Nordic og C More.

Over 40 millioner seere i snitt per episode så Game of Thrones siste sesong. Foto: HBO Nordic

Seriefinalen ble sett av nesten 20 millioner i USA alene og nådde 44 millioner seere i snitt når seere som så episoden i dagene som fulgte ble regnet med.

Litt vemodig må det nok være for HBO at serien nå er slutt, selv om det jobbes aktivt med flere serier satt til samme univers. Piloten av en serie satt til 5000 år før hendelsene i Game of Thrones spilles inn i høst og det skal nok mye til for at HBO vraker det prosjektet.

David Harbours rollefigur får kritikk fra Westworld-stjerne

Enn så lenge ser det ut til at Stranger Things kommer til å regjere globalt de neste par årene. Nå skaper den også debatt blant Hollywood-stjerner.

Serien har som ventet blitt heftig diskutert på sosiale medier, men få hadde nok sett for seg at stjernen fra en annen populær serie skulle bruke tiden på den også. For Westworld-stjernen Evan Rachel Wood slengte seg på og det var ingen ringere enn seriens actionhelt sheriff Hopper som ble målet for kritikken.

Skuespilleren, som i Westworld spiller en robot som gjennom tiår ble mishandlet på det groveste, frarådet sine følgere å gå på date med en type som Jim Hopper.

https://twitter.com/evanrachelwood/status/1147213677247860737

Hopper er seriens hissige og slagkraftige actionhelt med en trist fortid. Etter å ha mistet datteren og sett ekteskapet havarere tok sheriffen til å leve et liv med alkohol og depresjon som del av hverdagen. Det var før «Eleven» dukket opp i sesong 1 og rollefiguren nå har påtatt seg foreldreansvar for henne.

Stranger Things 3. Foto: Netflix
Joyce og Jim er blant seriens helter. Men ikke alle liker sistnevntes fremferd. Foto: Netflix

Rollefiguren er bevist skrevet for å referere til den typer actionhelter som preget 80-tallets filmer, slik mye av serien ellers vier tid og tar nostalgiske grep for å hylle tiårets mange banebrytende og populære innslag.

Spoiler-advarsel! I tredje sesong er en av historiens røde tråder hvordan han streber med å håndtere at datteren begynner å bli voksen. Han har også et heller uheldig forsøk på å få et tettere forhold med Joyce Byers (Winona Ryder) som gir han råd om hvordan best være en far. Hans reaksjon der på en date som aldri ble noe av er hva som fikk Wood til å gå ut på twitter.

Tweeten fikk massiv oppmerksomhet og skuespilleren havnet i diskusjon med flere. Wood, som selv har selv vært åpen om en fortid hvor hun ble utsatt for vold i forholdet, trakk seg til slutt ut av det hele.

https://twitter.com/evanrachelwood/status/1148500729943871489

Westworld sesong kommer trolig i 2020

Rachel Wood er for øvrig i Singapore samen med kollega Jeffrey Wright, der spilles det inn scener til tredje sesong av Westworld. Den serien antas å være tilbake i 2020 og forventes å bli en av årets seermagneter på HBO, men på et langt lavere nivå enn giganter som Game of Thrones og Stranger Things.

Westworld sesong 2. Foto: HBO Nordic
Evan Rachel Wood i Westworld sesong 2. Foto: HBO Nordic

Sesong 2 kunne skilte med en håndfull million seere og opplevde også nedgang i førstegangsvisning kontra første sesong. Tredje sesong er ventet å bli en «ny start» for serien med en historie som nå i langt større grad finner sted utenfor parken som har vært i fokus de to første sesongene.

At sc-fi vidunderet ikke kan skilte med like stor popularitet betyr ikke at ny sesong ikke vil kunne slå an, for inntoget av strømmetjenester og muligheten til å selv se serier når det måtte passe en betyr at serien etter alt å dømme har fått flere nye tilhengere i den lange pausen mellom sesong 2 og 3.

Nå kan ny sesong også skilte med en tidligere Breaking Bad-favoritt i en fremtredende rolle, i den nylige teaseren fikk vi våre første glimt av Aaron Paul.

Hvem «vinner» høsten 2019?

Ser vi fremover mot høsten inneholder den en rekke populære serier på strømming, blant annet er The Crown ventet å være tilbake med tredje sesong. Tidligere rapporter indikerer at den er blant de mest sette i Europa.

På Netflix kommer også storsatsingen The Witcher, mens HBO Nordic kan skilte med fantasy-eventyret His Dark Materials.

Av norske serier er det knyttet stor spenning til HBO Nordic-originalen Beforeigners (premiere sensommer/tidlig høst), mens NRKs nye serier, med Kristoffer Hivju-serien Twin i spissen, og ny sesong av Okkupert på Viaplay nok vil samle seerne foran skjermen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X