Flere av anmelderne har talt: Stranger Things 3 er seriens sterkeste innslag. Vi sier oss enig i den dommen. Vi ser på hva anmelderne synes om sesongen som er tilgjengelig nå på Netflix.

De to første sesongene falt også i smak blant kritikere. Nå står serien overfor nok en prøvelse, for vil den klare å holde på interessen og nivået for tredje gang?

Den offisielle beskrivelsen av sesongen lyder som følger:

«Det er 1985 i Hawkins, Indiana, og sommervarmen stiger. Skoleferien er i gang, det er et nytt kjøpesenter i byen, og Hawkins-gjengen er på vei over i voksenlivet. Kjærligheten blomstrer og utfordrer gruppens dynamikk, og de må finne ut hvordan de kan vokse opp uten å vokse fra hverandre. Samtidig ligger farene og venter. Når byen trues av nye og gamle fiender blir Eleven og vennene hennes påminnet på at ondskap aldri slutter, den bare utvikler seg. Nå må de slå seg sammen for å overleve, og huske at vennskap er sterkere enn frykt.»

Herlige nye og eksisterende grupperinger

Selv var jeg godt fornøyd. Noe av det som nok en gang fungerer denne runden er hvordan serieskaperne, Matt og Ross Duffer (eller Duffer-brødrene), har det gøy med sesongens struktur og deler opp rollefigurene i flere grupper bestående av både nykommere de vi kjenner godt til fra før, som alle forsøker å løse tilsynelatende isolerte hendelser og mysterier, før serien mot slutten av sesongen naturligvis (som tidligere sesonger) samler alle til det store klimaks. 

For oss seere kan det være noe et svakhetstegn at vi vet svarene på mysteriene før rollefigurene, men utførelsen er såpass god og gjør at vi gis ulike perspektiv, noe som også denne sesongen er til god hjelp.

Stranger Things 3. Foto: Netflix
Stranger Things 3. Foto: Netflix

Naturligvis har serien i år også nok en gang en kombinasjon av Dustin og Steve (Joe Kerry), som får ytterligere selskap av Steve sin kollega og tidligere klassevenninne Robin (Maya Hawke, Little Women). Robin er ikke bare årets beste nye rollefigur, men også en som i overraskende god grad blir utviklet og utforsket uten at sesongen tar noen store pauser av den grunn (det hjelper også at Hawke, datteren til Ethan Hawke og Uma Thurman, stjeler praktisk talt hver eneste scene hun er med i med både skuespillerens sjarm og vittighet).

Serien har det gøy med hvor forholdet mellom Mike og Eleven er på vei, og spiller på de ofte perfekte reaksjonene Hopper (David Harbour) kommer med når han riktig mistenker at de kliner på soverommet til Eleven. Mesteparten av scenene til Hopper er i tospann med Joyce (Winona Ryder) i det serien spiller videre på forholdet og attraksjonene mellom de to, som på passende vis klarer å skape morsomme og herlige øyeblikk av barnslig småkrangling. 

Farge og musikkglad popcorn-underholdning

I den nye sesongen merkes det hvordan seriens farger er ganske klarere, noe som man kan undre på kommer av et høyere budsjett, men også med det faktum at serien befinner seg i 1985 i år og at hovedrollene nå er tenåringer. Et høyere budsjett forklarer nok også seriens kraftige bruk av kjente 80-talls-låter, spesielt i seriens andre episode hvor det kan bli litt i overkant, men samtidig som det kler serien. Duffer-brødrene har nok bestemt at de første episodene skal ha scener som ofte minner om rene musikkvideoer, når de kombineres med en kjent låt. Enten det er et kjærlighetsbrudd med låta “Cold As Ice” fra Foreigners, eller “Material Girl” av Madonna.

Helhetlig kler det serien og den fremstår som litt mer leken. Og det i en serie som denne sesongen spiller litt på stereotypiske 80-talls skurker, som en mystisk mann med skinnjakke, til en herlig slimete korrupt borgermester i Kline (Cary Elwes, The Princess Bride), og noen andre type personer serien introduserer tidlig i sesongen (som Netflix ikke ønsker at vi skal avsløre, selv om de dukker opp allerede i sesongens første scene)

Stranger Things 3. Foto: Netflix
Stranger Things 3. Foto: Netflix

Stranger Things 3 fremstår ikke som en sesong hvor det forsøkes å ta store sjanser, actionsekvensene kan til tider føles litt mer repeterende enn de burde gjøre, men det blir likevel svært underholdende med det «The Thing»-inspirerte plottet og andre nye elementer vi introduseres for. Ofte er seriens beste sider å se rollefigurene både utvikle seg og se de omgås hverandre. 

Generelt fornøyde anmeldelser av returen til Hawkins

Netflix ga i forkant anmeldere, inkludert oss, tilgang på alle episodene av Stranger Things 3. Så anmelderne har fått sett alt.

I skrivende stund ligger serien på 74/100 på Metacritic basert på 19 anmeldelser. Selv om det ikke er en universal anerkjennelse er det likevel en god tilbakemelding.

Charlie Mason i amerikanske TVLine er blant de mest fornøyde.

– Sesong 3 av Stranger Things er en spenningstur som du ikke vil at skal ta slutt, skriver han.

BloodyDisgusting sin anmelder Meagan Navarro er også fornøyd.

– Stranger Things 3 leverer leverer det nødvendige fyrverkeriet og deretter mer, hvor den topper den skjelvende andre sesongen og selv den første sesongen som starter alt. Fremfor alt gir det deg den glatte følelsen av seriøs forventning til hva som kommer neste gang.

Her hjemme gir Christopher Pahle i Dagbladet sesongen terningkast 4.

– Det er utrolig hvor langt man kommer med en dyktig scenograf og castingansvarlig, og et godt lydspor, konkluderer han.

Stranger Things 3 kan strømmes nå på Netflix.