PTSD, hudpleie og «first blood». Recap av Game Of Thrones S07E02 «Stormborn»

Del nyheten

Er det feighet eller lidelse som preger Theon? Begår Jon samme tabben som sine tre forgjengere? Og hvem melder seg frivillig til Samwells hudpleiesalong?

Velkommen til recap av Game Of Thrones sesong 7, episode 2. Spoilers are coming!

Dilemmaene rår i episoden og ikke alle valg som tas er det Magnus Carlsen-nivå over. Daenerys følger Tyrions råd og mister flåten, i tillegg inviterer hun inn Jon Snow-forviste Melisandre. I Winterfell må Snow velge om han skal reise sørover, vel vitende om at samme ble starten på slutten for de tre tidligere Stark-overhodene. Mens Randall Tarly må velge side i kampene som følger. 

Samtlige valg vil selvfølgelig spille inn i kampen om tronen og forsvaret mot De Dødes Hær. Er det en ting Game Of Thrones har lært oss er det å¨lytte til advarsler. 

Episoden ble også et gjensyn med gamle kjenninger som Hot Pie og … Nymeria! Nå mangler bare Gendry. HVOR ER DU GENDRY!

Gendry

Episodens gjentakende tema: Å bli sin egen herre. Vær en ulv! Vær en drage! Vær hudterapeut! Eller hopp i havet. Karakterene definerer seg selv i økende grad og finner sin plass på sjakkbrettet.

Den som for alvor meldte sin ankomst: Euron Greyjoy.. Rockestjernen med en flytende festning som scene, ild-kuler som fyrverkeri og tåke som naturlig røykmaskin. 

 

Posttraumatisk Ramsay-lidelse og quick-fix av Euron

Det gikk forholdsvis rolig for seg i episoden, helt til det gjenstod få minutter. Idet vi slår oss til ro med at episoden blir nok en rolig en kommer en dødelig fiende ut av tåken, taktskiftet er eksplosivt. Episode-strukturen minnet til dels om den fantastiske Hardhome-episoden, hvor vi ut av det iskalde blå ble servert tidenes actionsekvens i en TV-serie i sesong 5.  

Forskjellen er at tross brutal og rå action var det ikke helt på høyde med intensiteten i Hardhome-episoden og et par av de andre action-episodene. Eller herlige Black Sails for den saks skyld.

Transportetappen gikk ikke helt som planlagt. Foto: HBO

Men bevares, la oss ikke være for bortskjemt. Det var en quick-fix for serien som ikke har klart å vise hvilken nådeløs, brutal og slakte-dyktig kar Euron er (i bøkene ble han introdusert tidligere enn i serien, med nok av sider viet til å vise at dette er en av de store big-baddies i Game Of Thrones)

Flåten blir effektivt knust og Euron har presangen han lovet Cersei; Hennes datters morder. Euron er ikke til å kødde med, selv om det nok ville gitt han enda større skurke-status om han drepte en drage eller fanget Tyrion. 

Samtidig flykter Theon. 

Det er fort gjort å avskrive Theon som den ultimate feiging der han lever opp til uttrykket «jump ship», mens søsteren er i hendene på en heller utrivelig onkel. Men her er det nok noe helt annet som driver den tidligere så kjepphøye krigeren: Posttraumatisk stresslidelse (PTSD).

Theon er blitt en av de med den mest interessante reisen på Game Of Thrones, en reise som startet lenge før Ned Stark fikk besøk av sin gamle venn Robert i sesong 1. Theon måtte tidlig betale prisen for farens synder og levde sin barndom i praksis som gissel. Stark-søsknene og faren kan gjerne hevde annet, men det kan umulig være sunt for et bar å vite at man er et levende depositum.

Etter returen hjem i sesong 2 fulgte harselering og mobbing fra familien, mest av alt faren. Manipulasjonene og inntrykkene var mange da Theon valgte å forråde Stark-familien til fordel for sitt eget blod og en ung manns store ego.

År med tortur hos Ramsay Bolton fulgte. Reek ble født. Det presset seg frem i møtet med Euron og en sammenbruddet var et faktum. Theon er ingen beskytter, slik søsteren håpet. Han valgte sjøen fremfor å møte onkel til kamp. 

Flytende i vannet, omringet av en knust flåte. Hva nå Theon? Kanskje du strander på en øy og finner Gendry som har levd der i god Cast Away-stil.

 

Ulv!

En annen som har hatt litt av en ferd er Arya. Hun er ikke den samme som før, like lite som Nymeria. Ulven har herjet i skogene med sin egen flokk etter at Arya jaget henne vekk i sesong 1, for å unngå at Nymeria endte med å bli avlivet. Nymeria har også endret seg og er ikke interessert i å følge sin gamle eier nordover. Hun er sin egen sjef nå. 

https://www.youtube.com/watch?v=B1mFj41oEbA

«Det er ikke deg» sier hun, som er en referanse til Aryas eget svar til faren i sesong 1 da Ned sa at hun en dag kom til å gifte seg og bli en lady. «Det er ikke meg» svarte hun da.

Nymeria vandrer avgårde, men den flokken med ulv vil kunne bli god å ha hvis De Dødes Hær kommer så langt sør. 

Nordover ja! Arya har bestemt seg for å la hevnen over Cersei vente. For det viste seg at Ed Sheeran og kompani ikke fortalte henne om Jon Snows gjenerobring av Winterfell. Godt er det at hun møter på Hot Pie, som etter en herlig pai-dialog forteller Arya at broren-som-egentlig-er-fetter er i live. 

Hun haster avgårde nordover. Typisk nok haster Jon Sørover. I en sesong hvor alle møter alle ser det ut til at Jon-Arya gjenforeningen er en vi må vente enda litt til for.

 

Tyrion bommer

Ikke helt heldig med første trekk. Foto: HBO

Cersei slår til først takket være sin nye beiler Euron og gir en tidlig knock-out til Tyrions plan om å hente opp enda en hær fra sør med den hensikt å beleire King’s Landing. 

Noe som nok vil få Daenerys til å reflektere over rådet fra Olenna Tyrell om å velge sin egen sti og ikke legge for mye vekt på rådene til smarte menn som Tyrion. For planene ligger alt i grus og dragenes mor har mistet en flåte. Beleiring av Kings Landing er nå mer en fjern drøm. 

Mon tro om hun slipper løs dragene? Det kan bli nok et feilgrep, for i hovedstaden har Cerseis høyre hånd Qyburn forberedt et potensielt dødelig forsvar mot Drogon og hans to flyvende beist. 

Drager er ikke udødelige

Men hvem vil ikke se Daenerys «be a dragon»? Det skal bli spennende å se hva hennes neste trekk blir. 

 

Sansa den klagende

Forrige episode ønsket Sansa at halvbroren-som-egentlig-er-fetter Jon Snow rettet fokus sørover, nå er hun plutselig forarget over at broren ønsker å gjøre nettopp det. Damned if you do Jon, damned if you don’t! Han trosser advarsler fra samtlige og gjør som Robb, Ned og bestefaren-som-egentlig-ikke-er-det og reiser sørover. 

Et valg som ble dødelig for de. Men klagingen til tross, Sansa ble til slutt målløs. Det var bare for Jon å gi henne makten i nord i sitt fravær. 

Gjør Jon galt i å dra? Absolutt ikke. Trass like valg er Jon Snow ingen Robb, ei heller en Ned Stark. I motsetning til fosterfaren behøves ikke Jon å beordres sørover for å ville hjelpe riket og han er ikke en som akter å la sønner ta støyten for foreldrenes ugjerninger. Slik han demonstrerte i forrige episode. 

Jon gjør som Ned gjorde i sesong 1: Tar strupetak på Littlefinger. Hans ord er svik og Jon har ingen tålmodighet med en av de store skyggespillerne i kampen om tronen.

Likeledes velger Jon lojalitet til saken fremfor kjærlighet, som vi tidligere har vært vitne til da han valgte vekk Ygritte. Han begikk ikke samme feil som Robb.

Jon Snow reiser sørover fordi det er en nødvendighet for å redde riket. Han er alt annet enn naiv og det er ingen andres interesser enn folkets som leder han.

Der har Jon Snow noe til felles med Varys, som nettopp brukte folket i sin forsvarstale overfor Daenerys. Noe sier meg de to vil komme godt overens. 

 

Hva mer?

Yummy. Foto: HBO
  • Serien tar seg tid til litt romanse mellom Missandei og Grey Worm. Søtt. Eventuelt var det hele bare et påskudd til å slenge inn en god dose HBO-trademark nakenhet. Det er nå uansett godt å se at de to ikke glemmes helt.  
  • RIP Sand Snakes. We hardly knew ya. Hvem styrer egentlig i Dorne nå?
  • Av alt det groteske vi har sett i løpet av seks sesonger må Greyscale-operasjonen til Samwell være en god topp-tre kandidat. 
  • Serietips relatert til episoden: Spartacus for sine heftige actionsekvenser, Black Sails for sjøslag-action og henholdsvis Patriot og Quarry for sine imponerende PTSD-portretteringer. 
  • Siden Black Sails alt er nevnt, artig nok er Tom Hopper nå med i serien som Samwells bror. Han overtar rollen som Dickon Tarly etter Freddie Stroma, som ble nektet fri fra innspilling til Time After Time. Noe sier meg at Hopper ikke blir avspist med noen få scener i løpet av sesongen. 

 

Sniktitt på episode 3

https://www.youtube.com/watch?v=EgowmZ5mxBY

 

Din dom over episoden

[poll id=»99″]

 

Mer lesestoff

Recap av episode 1. 

Game Of Thrones-serieside

Sjekk hva mer som kommer på HBO Nordic

Annonse