Harry Potter? Ed Sheeran? La oss snakke om Game Of Thrones sesong 7, episode 1

Del nyheten

Blir Samwell Tarly en GOTs egen fremtidige Voldemort? Gjør Ed Sheeran Lannister-hæren litt mer likandes? Og hva (eller hvem) blir Euron Greyjoys kurtiseringsgave til Cersei? Starten på nest-siste sesong av Game Of Thrones ga oss så mange spørsmål, så få svar (spesielt når vi ikke lenger har bøkene til å jukse oss frem til alt vi lurer på).

Velkommen til recap av episoden «Dragonstone»!

OBS! Dette er recap. Spoilers og spekulasjoner are coming hva gjelder episoden. Den har til og med Harry Potter-spoiler. Les videre på eget ansvar. 

Folksom sesongpremiere

I vanlig Game Of Thrones-stil starter sesongen med å minne oss om de ulike brikkene som, tross grillpartyet til Cersei forrige sesong, fortsatt er et ganske tallrikt et. Episoden vies til såpass mange at det nesten er overraskende at ikke Gendry endelig dukket opp (han har rodd rundt i 3-4 sesonger nå).

Gendry, uekte sønn av Robert Baratheon, ble sist sett roende i sesong 3. Foto: Morroklump på Internettt

Utover det var det vel bare Melisandre, Sand Snakes, Varys og Oleanna Tyrell som glimret med sitt fravær, selv om et par av de ble nevnt.

Ja, og så manglet ulvene selvfølgelig. Men det er intet nytt. 

 

Startskuddet går ved Dragonstone

Med et håndtrykk i sanden ankommer Daenerys Stormborn sitt fødested Dragonstone. I tidligere sesonger har borgen fremstått traust, lite og ubetydelig – med et taktikkbord til liten annen nytte enn for Melisandre å bestige Stannis i den hensikt å lage Stannis-snikmorderspøkelse. Dette rettes opp i her i en nydelig sekvens. Regissør Jeremy Podeswa gir borgen en storslagen introduksjon, under sin nye dronning. «Skal vi begynne?» sier «Dragenes mor» som nå har Tyrion Lannister ved sin side. 

Ja for all del. La oss begynne. Vi har bare ventet i 6 sesonger på at du skulle komme deg over dammen. 

Dragonstone
Dragonstone er rett ved Cerseis King’s Landing

Hvis du ikke er helt kjent med hvor Dragonstone ligger i Westeros: Som du kan se på kartet over, det er like øst for King’s Landing, hvor Cersei og hæren venter. Det var her familien Targaryen i sin tid ankom Westeros, senere ble det hjemmet til hus Baratheon. Det er et ypperlig sted å starte en invasjon.

Det er også her Daenerys ble født, moren Rhaella ble sendt hit like før Robert Baratheon beseiret Targaryen-familien i sitt opprør. Sammen med Viserys ble hun smuglet ut fra borgen like før Stannis Baratheon kom for å gjøre kort prosess av de gjenlevende Targaryen-barna.  

 

Hva vil gavejakten bringe?

Men hvor lenge blir Tyrion ved hennes side? Eller dragene? Det er noe vi trygt kan spørre oss etter at Euron Greyjoy forlater Cersei Lannister med lovnad om å gi henne en gave som kan gjøre hans hånd i ekteskap til et hun ikke kan si nei til for andre gang. For hva annet enn Tyrion eller drager servert på et fat kan sjokkere oss seere nok eller overtale Cersei, som i episoden går langt i å påpeke hvor mye hun forakter sin vanærte bror?

Game Of Thrones sesong 7
Kan Tyrion være målet for Euron Greyjoy? Foto: HBO Nordic

Det må i så fall være hennes datters drapskvinner «Sand Snakes» eller «that old cunt» Oleanna Tyrell. Men ingen av de gir helt samme status, og jeg tror selv ikke Game Of Thrones tillater at Jon Snow eller Daenerys blir pakket inn og avlevert i King’s Landing.

Euron ga litt Ragnar Lothbrok-vibber, noe sier meg at han blir den nye big-bad å frykte. En mann som i bøkene ble viet mye mer tid enn serien har vært villig til og en forfatter George R.R. Martin har uttalt flere skremmende lovord om. Kanskje de har spart det beste av det verste til slutt? 

Hans gavejakt er en som gjør meg smått nervøs. Absolutt ingenting tilsier at det vil ende i noe annet enn sjokk, vantro og harme for oss stakkars seere. Er vi «heldig» er det bare en evig-roende Gendry han har gjemt på, men det ville blitt et anti-klimaks. Hva tror du? Jeg frykter som nevnt det ser heller dårlig ut for nevnte Tyrion, som ble tema også for Cersei og Jamie. 

 

Velkommen til Hogw… Citadel

Har du sett! Det er ikke bare Harry Potter-skolen Hogwarth som har en avstengt bokavdeling eller en lærer spilt av Jim Broadbent. Velkommen til Citadel! Også kjent som Hightower, dette er hovedkvarteret til Maesters, vokterne av kunnskap (som de bokstavelig talt setter på hyllen. De er ikke så glad i å anvende den, de vil helst bare bevare den. Noe som ikke passer Sam Tarly).

Game Of Thrones sesong 7
Bøkene her er litt mer imøtekommende enn den Harry Potter forsøkte å lese i Hogwarth. Foto: HBO Nordic

Det er ikke bare Tyrion som er ettertraktet på Dragonstone. For i Hightower oppdager Sam Tarly, her fanget i en real dritt-rutine, at festningen som Daenerys har inntatt hviler på en haug med Dragnonglass. Som Jon Snow nettopp har beordret sine menn om å saumfare Westeros for. Den hemmeligheten er skjult i bibliotekets «restricted section», som har fått Internettt til å koke. For hvem andre påpeker dette enn en maester spilt av Harry Potter-skuespiller Jim Broadbent? Her snakker vi åpenbar referanse.

I de filmene spilte han professor Slughorn, som ga en ung Tom Riddle tilgang til skolens «restricted section». Kunnskap der anvendte Riddle senere til å bli Voldemort (eller noe i den dur, jeg skal innrømme at mine Potter-minner er heller vage). Heldigvis skjulte ikke bøkene her skremmende ansikter som langer ut. 

Dette ventet Harry Potter da han snek seg til en bok. For Sam ble det litt lystigere og avslørende lesing.

Men om bøkene er av den mer passive sorten kan ikke det samme sies om en av fangene i Citadellet. Ingen ringere enn sønnen til sin gamle sjef ved muren. En infisert Jorah Mormont griper fatt. «Har hun ankommet?» sier han intenst, med greyscale-sykdommen nå langt mer synlig. Kan Sam være mannen som finner nøkkelen til å helbrede Jorahs sykdom?

La oss håpe. For Game Of Thrones er helt rå hva gjelder interessante høyre-hender til de som ønsker å regjere. Jorah behøves i feltet, ikke på en celle (vi har fått nok av cellelivet i Game Of Thrones, takk)

 

«Søsken»-kjekling i nord

Samtidig er Jorahs herlige niese opptatt med å nedsable gamle gubbers mannsjåvinistiske holdninger når Jon Snow beordrer at også jenter skal trenes til kamp. Det virker som om alle serier nå til dags er forpliktet til å delta i likestillingskampen og Game Of Thrones er intet unntak. «Jeg behøver ikke din tillatelse til å forsvare Nord» slår hun fast i forsvar av Jon Snow. Det var en effektiv slutt på episodens første forsøk på å betvile Jons lederegenskaper. 

Verre gikk det med å slå tilbake på Sansa Starks sviende undergraving av sin halvbror (men i virkeligheten sin fetter, som vi lærte forrige sesong). Greit nok, hun har et poeng. Vi blir minnet på hvordan naivitet sørget for at både Ned og Robb led en ublid skjebne, det er forståelig at Sansa her frykter det samme for Jon, som lar de svikefulle husene Karstark og Umber beholde slottene som vil bli viktig i kampen mot de dødes hær.

Prinsippet til Jon Snow er et edelt og anstendig et. En sønn skal ikke lide for farens ugjerninger (for øvrig et Ned Stark ikke brydde seg om da han tok Theon som gissel etter farens kuppforsøk). Men det var nettopp slike edle/romantiske valg som felte Ned Stark og det var ren naivitet (og forelskelse) som felte Robb. Forsiktig nå Jon. Forsiktig. 

Litt irriterende er det uansett for timingen til Sansa var hinsides elendig. Men dette er samme person som holdt skjult at hun hadde en hær til sin disposisjon før det avgjørende slaget om Winterfell, la oss bare slå fast at dømmekraften ikke nødvendigvis alltid er hennes sterkeste side. Samtidig er det åpenbart at denne spliden er en Littlefinger nok vil utnytte til fulle. 

Game Of Thrones sesong 7
Littlefinger gjør det han kan best: Sår splid i håp om å høste dets frukter. Foto: HBO Nordic

Kan vi forresten synge «Ice Ice Wun Wun» etter klippet med de dødes hær? For de har kjemper, og selv om det ikke er vår kjære avdøde Wun Wun som vandrer der (han døde i Winterfell, ikke nord for veggen), ble ikke akkurat hæren mindre skremmende med kjemper blant rekkene. Det skal bli tøft for Tormund Giantsbane å forsvare veggen mot dette, mon tro om Kristoffer Hivju fortsatt har jobb på settet til neste år. 

 

Clegane gravlegger konsekvenser

For forvarselet til Sandor «The Hound» Clegane er ikke lystige, som her finner spådom i det han frykter mest: Flammene. Sammen med «The Brothers without Banners» finner de ly i et forlatt hus. Forlatt fordi husets herre trolig har tatt livet av både seg selv og sin sultende datter.

Game Of Thrones sesong 7
Clegane møter på konsekvenser av tidligere handlinger. Og gravlegger de (bokstavelig talt). Foto: HBO Nordic

For øvrig ikke rart at de sultet, da det nettopp var Clegane som stakk av med familiens penger da han og Arya tidligere fikk husly her. En angrende Clegane begraver familien (noe som er en fin referanse som bokleserne nok setter pris på). Nå har han fått øye på trusselen som er på vei og fått svar på hvorfor Beric Dondarrion bringes tilbake igjen og igjen.

Godt er det å se at Dondarrion, som har vært med siden Ned Stark sendte han ut for å fengsle Gregor Clegane i sesong 1, nå ser ut til å få en mer fremtredende rolle (men igjen, hvor pokker er Gendry!). Game Of Thrones vet å være en seig karamell. Cleganes varsel gjør de mer skjerpet og gir de en mening. 

De har en felles fiende. 

 

Cersei: Omringet og blind

En felles fiende som Cersei Lannister er fullstendig blind for der hun vandrer på et nymalt gulvmaleri av kongeriket Westeros, som hun tror hun regjerer over. «Det er i beste fall tre riker» sier broren Jamie syrlig. Bravo Jamie, i en episode hvor Tyrion ikke ytrer et ord vant du ukens sitat.

Game Of Thrones sesong 7
Euron forsøker å kurtisere Cersei ved å fornærme Jamie. «Jeg har to hender». Ouch.. Foto: HBO Nordic

Cersei lister opp den ene trusselen etter den andre, men sier ikke et ord om den virkelige trusselen: De dødes hær. Her er det mye makt til en bitter struts. Det kan bli farlig for menneskehetens forsvar. 

Hvor ødeleggende kan Cerseis krig bli for et felles forsvar? Hennes allianse med Euron vil unektelig by på utfordringer. Spørsmålet oppi det hele blir om Jamie består ved hennes side. For etter Eurons mange stikk til vår komplekse ridder, hvem har ikke lyst til å se de to møtes til et storslagent oppgjør?

 

Endelig hevn for The Red Wedding

De dødes hær er ikke den eneste trusselen som Cersei ikke er klar over, for i nord er den yngste Stark-datteren på vei. Sliter du med å huske alt som har skjedd i tidligere sesonger? Det gjelder så definitivt ikke Arya Stark, som er tro mot uttryket «The North remembers». I episodens åpningssekvens får vi se hvordan den ensomme ulven tar hevn over samtlige Freys, som druknende i eget blod like godt blir stemplet som saueflokk. Ouch.  

Familiegjenforening med Jon og Sansa setter hun på vent, og på veien møter hun en syngende Ed Sheeran (hvis du ikke vet hvem han er kan vi slå fast at du ikke har lyttet til radio de siste fem år). Jeg aner ikke hvordan han har klart å forville seg til Westeros, ei heller hvorfor han har valgt Lannister-hæren som arbeidsplass. Hva gjør du her Ed? Hva?!? Twitter-folket er ikke imponert. 

https://twitter.com/Uptomyknees/status/886789011863474178

Hva HBO tenker på her er vanskelig å vite. Selskapet har nulltoleranse for produktplassering i egne serier, men dette må da nesten telle som et unntak. Forstyrrende for virkelighetsflukten vår er det og det blir et litt irriterende glipp i en ellers solid episode. 

Den lystige gjengen med Lannister-soldater skaper litt mer sympati for fienden. Men bare litt. Mon tro om de får leve, eller om Arya gjør kort prosess slik at Lannister-forsterkningene ikke ankommer de Frey-frie tårnene? 

Den som derimot søker en snarlig gjenforening med søsknene er Brandon Stark, som nå endelig er ankommet veggen. Som er imponerende av en lam person, som tydelig er kjappere til bens enn Ice Ice Wun Wun og kompani. I dette tempoet bør han være ankommet Winterfell innen episode 2. 

Det skjedde ikke all verden i episoden, men samtidig kan det hevdes det er en episode konstruert til å gi de resterende seks episodene bedre flyt og fremdrift. Brikkene er satt, la oss begynne!

[poll id=»98″]

Annonse