De beste seriene: Mars 2019

I en måned hvor middelmådighetene dominerte har vi funnet frem ti serier vi anbefaler å sjekke ut etter at mars er vel overstått.

I mars kom en rekke nye serier og sesonger, men av det vi har sett var det langt mellom de helt store åpenbaringene. Netflix fyrer løs med nye serier i mitraljøse-stil i håp om at noe treffer blink, og de gjør forsåvidt det. Men det går 3-4 bommerter per treff.

Annonse

Måneden preges mye av at det er etablerte serier som ruller og går – og som gjerne er i flyten, men det kan variere voldsomt mellom episoder. Se bare til sesongavslutningen av The Walking Dead som leverte noe av det beste og verste i seriens snart ti år lange løp.

Så er det også slik at vi ikke har fått sett alt. Dette gjelder blant annet Better Things sesong 3 som har fått mye positiv omtale, det samme har den nye HBO Nordic-aktuelle serien The Act og Netflix-serien Delhi Crime. Sesongstarten av Billions var heller ikke å forakte, men her ligger vi alt et par episoder bak skjema. Men inntil vi får tid i kalenderen vår til å sjekke de ut selv får en hederlig omtale her holde.

I tillegg merker vi oss at fans av serier som Star Trek: Discovery og Grey’s Anatomy omtaler månedens episoder som sterke innslag. Ikke nok til at de settes på topp ti, men det er vel verdt å nevne.

De beste seriene i mars 2019

The Walking Dead

Norman Reedus overtar hovedrollen i The Walking Dead. Foto: AMC
Norman Reedus har overtatt hovedrollen i The Walking Dead. Foto: AMC

Zombiedramaet rundet av niende sesong med en heller svak episode – som vi har hatt litt for mange av de siste sesongene.

Men det skal vanskelig tas fra serien de sterke episodene som kom forut for finalen. Spesielt episode 13 (Chokepoint) og 15 (The Calm Before) viser at seriens lojale seere – som er blitt stadig færre av – fortsatt kan ha noe å glede seg over. The Calm Before var kanskje seriens beste episode på 3-4 år.

Ny sesong er i vente og nå kommer både filmer og nok en serie satt til universet. AMC, som står bak serien, har tydeligvis stor tro på franchisens fremtid til tross for at serien ikke lenger kan skilte med i nærheten av like mange seere.

Sesong ni ble sendt ukentlig på Fox. Den ventes på ulike strømmetjenester først i 2020.

Serieside ->

Santa Clarita Diet

Santa Clarita Diets tredje sesong kom 31. mars på Netflix. Foto: Netflix

Kanskje den særeste serien på strømming er fortsatt genial – for de av oss som likte de to første sesongene. Tredje sesong rundet av mars måned på sitt sedvanlig bestialske vis.

Men unnskyld ordspillet: Dette er en tilegnet smak. Zombie-komedien presser grensene. Det er mang en symbolsk godbit i serien som viser absurditeten over hvor langt man er villig til å gå for egen familie. Levende eller død.

Skal du imponere under lunsjens seriesnakk er dette en serie vel verdt å nevne. Men du bør kanskje vente til etter at folk er ferdig med å spise maten sin før du forklarer seriens premiss.

Hele serien kan sees på Netflix

Serieside ->

The Blacklist

James Spader er i sitt ess denne sesongen. Foto: NBC

Serien holder koken også i mars, etter noen skikkelige godbiter av noen episoder i februar.

Den nye dynamikken som er tilført serien kler den godt og det blir sjeldent kjedelig nå som nye avsløringer gjøres i stort tempo. Episode 14 («The Osterman Umbrella Company») var sesongens sterkeste – og en av seriens beste.

Selv om serien er i sin sjette sesong og det for et par sesonger siden var lite luft igjen i ballongen, er det nå bare gledelig at serien fortsetter også neste sesong. Det er lenge siden vi har vært så spent for hvor historien går fra nå.

The Blacklist sendes ukentlig på Viaplay.

Serieside ->

New Amsterdam

Freema Agyeman og Ryan Eggold er lett å bli engasjert i. Foto: NBC

Ryan Eggold-serien er blitt en ny sykehus-favoritt, mye takket være høyst engasjerende rollefigurer og den totale mangelen på skuffende episoder. Den tar også samfunsstematikk og temaet offentlig helsestøtte langt mer alvorlig enn de fleste andre sykehusdrama.

I mars ble det kun sendt to episoder, men de var til gjengjeld blant seriens sterkeste. En snøstorm i New York gir oss en av de beste skuespiller-kjemiene vi har sett på lang tid, for samarbeidet mellom Ryan Eggold og Freema Agyeman er en fryd å bivåne. Det er også et vennskapelig forhold mellom rollefigurene av det mer komplekse lag med mye på spill. Sykehusdramaet tas her til neste nivå.

New Amsterdam sendes ukentlig på Viaplay.

Serieside ->

Luther

Femte sesong av Luther tok sin tid før den fant veien til norske skjermer. Netflix har nå overtatt rettighetene til førstegangsvisning – som NRK tidligere hold. Sesongen premierte i januar i Storbritannia.

Det vi blir servert er en formidabel sesong som viser dyktigheten til Idris Elba. Sesongen ble hyllet av kritikerne og står fortjent med 100% på Rotten Tomatoes. Serien er flere hakk over Elbas nye serie Turn Up Charlie, som også hadde premiere på Netflix i mars.

Det var en serie som var Elbas eget prosjekt. Men det er først og fremst Luther som er hans mesterverk, over et tiår etter at han slo gjennom i The Wire.

Luther kan sees på Netflix

Serieside ->

Agents of S.H.I.E.L.D.

Agents of SHIELD sesong 5. Foto: ABC

Dette er en serie som er blitt litt av den skjulte godbiten i det enorme Marvel-universet, som nå blant annet består av 20 filmer og flere serier enn de fleste klarer å holde styr på. Om du ikke følger med på de mange superhelt-innslagene kan denne serien trygt passeres i det stille, men hvis ikke er det vel verdt å anvende tiden for å få med seg alt som skjer i livet til agent Coulson og hans team.

Femte sesong kom på Viaplay i mars og det er en av seriens beste. Etter en vaklende og svak start i første sesong fant serien fotfeste og ble litt av en superheltgodbit. Spesielt fra fjerde sesong og utover. Serien har endret mye karakter siden sine tidligere dager og den er ikke redd for å foreta store endringer.

Serien hadde nok passet enda bedre på en strømmetjeneste enn på en amerikansk annonsekanal, men den presser grensene for hva som er mulig i et format som må ta litt vel mye hensyn til episodelengder, budsjett og krav om stort antall seere.

Amerikanske kritikere er enig og sesongen holder 100% på nettstedet Rottentomatoes.com.

Hele serien kan sees på Viaplay

Serieside ->

Yellowstone

Yellowstone kan sees blant annet via T-We. Foto: Paramount

Nærmere et år etter den amerikanske premieren har Kevin Costner-serien funnet sin vei til norske skjermer, og det via Paramount+.

Serien ble en av fjorårets store seriesuksesser og i min anmeldelse sparer jeg ikke på roset. En perfekt serie for Western-fans, selv om det må bemerkes at serien fikk veldig variert mottagelse av kritikere. Tøffe menn med ubegrenset filosofiske strofer og formaninger på lur sitter ikke like godt hos alle – spesielt i 2019 hvor cowboyers hverdag ikke er det som engasjerer mest. Men jeg går aldri lei og serien er et friskt pusterom i en seriehverdag med mang en serieskaper som er ute etter å leke samfunnspolitiker mer enn historieforteller. Virkelighetsflukt til en amerikansk ranch er ikke å forakte i så måte.

Mye av dette vil nok falle ned på hva du mener om Kevin Costner, en mann som er ansett som alt fra en av tidenes beste til tidenes verste skuespillere. Hvor du lander i den debatten vil nok avgjøre om du liker serien eller ei. Du kan sjekke ut selv og felle din dom.

Yellowstone kan sees på T-We.

Serieside ->

The Good Fight

The Good Fight sesong 3. Foto: HBO Nordic

– Den beste serien om politikk og samfunn, skrev får trofaste seriekritiker Steffen Stø om seriens tredje sesong.

The Good Fight er en serie som har funnet en god balanse mellom sin fiktive verden av engasjerende advokater og den høyst reelle verden vi lever i. Med Michael Sheen med på laget blir dette bare enda bedre.

Sliden det er ganske klare politiske undertoner og ikke sparer på kruttet er dette en serie som raskt engasjerer og skaper debatt. Om du er glad i amerikansk politikk og ikke har noe imot en god dose velregissert drama er dette en serie som bør være fast ukentlig innslag foran skjermen.

The Good Fight sendes ukentlig på HBO Nordic.

Serieside ->

What We Do in the Shadows

Foto: HBO Nordic. Copyright 2019, FX Networks.

– Vårens herligste komedie, er dommen fra TV-kritiker Steffen Stø. Den tiltredes, for dette er humor vi aldri får nok av.

Dette er nok et godt eksempel på at serier basert på filmer fint kan fungere. Det handler bare om å ha de rette menneskene foran og bak kamera. Her er et godt filmkonsept fått enda mer pusterom i et serieformat som tillater langt mer utforsking av en helsprø verden hvor håpløse vampyrer setter ut på et erobringstokt de ikke har evne til å utføre.

What We Do in the Shadows kan sees på HBO Nordic

Serieside ->

After Life

After Life. Foto: Netflix

Ricky Gervais kan det å kombinere sylskarp humor med rørende historier. I After Life har han perfeksjonert det han startet på i serien Derek.

Denne gang spiller han en deprimert enkemann som sliter med å finne en mening med livet. Serien veksler mellom det brutalt ærlige og svart humor slik bare Gervais får til. Det er også vanskelig å ikke få klump i halsen når Gervais ikke legger noe mellom i skildring av ensomhet og desperasjon.

Den blir kanskje litt for sukkersøt til tider, for Gervais vet å følge formelen når alt kommer til alt. I tillegg er også han en tilegnet smak, dette er en serie som har fått sine motstandere – i likhet med serien Derek. Men her vil jeg si det blir flisespikkeri for en serie som bruker humor og føleri for å få frem viktige synspunkt og tema som snakkes alt for lite om.

Serien er for øvrig fornyet. Med tanke på sesongens gode avrunding vet vi ikke helt hvordan det skal fungere like bra, men vi håper Gervais fortsetter å snakke saken til den vanlige mannen og kvinnen i gaten. Dette var serien som skapte mye refleksjon i mars måned.

After Life kan sees på Netflix.

Serieside ->

Om forfatter

Vidar Daatland
Vidar Daatland
Serienytt-gründeren startet nettsiden i 2011. Medie- og informasjonsviter, tidligere soldat, som ved siden av redaktørjobben er seniorrådgiver for Høyskolen Kristiania.
Annonse

Serieåret 2023
Serienytt-oversiktene

Relevante nyheter