Yellowstone viser at westernsjangeren ikke gir seg uten kamp

Westernsjangeren har i en årrekke opplevd tørketid, selv i en tid hvor det produseres rekordmange serier. Yellowstone skiller seg dermed ut bare ved dens eksistens. Det skader heller ikke at seriens start er av det imponerende slag.

Annonse

Hollywood har de siste årene blitt like introvert som skillene og polariseringen har forgiftet klimaet i USA. Det har primært handlet om skuespillere som spiller skuespillere, komikere som spiller komikere eller den ene generiske serien etter den andre om de samme yrkene i urbane strøk (sykehus, politi, advokat). Vel å merke har det gitt oss litt av noen perler, men samtidig har det blitt langt mellom seriene som ser i en litt annen retning. Den moderne westernsjangeren er kanskje den mest interessante med tanke på dagens politiske klima fordi den representerer manusforfattere som løfter blikket og ser mot horisonten.

Westernsjangeren er en som har vært på vikende front siden sjangerens overherre Clint Eastwood sa det meste som var å si i Unforgiven – en film like brutal som den var genial. Siden den gang har vi vært prisgitt en og annen godbit innen sjangeren. På seriefronten har det vært innen den moderne westernsjangeren vi har fått serier verdt å snakke om – som den briljante Justified og solide Longmire. Netflix ga også sjangerens sulteforede fans en håndstrekning i miniserien Godless.

Nå er det heldigvis nok en godbit å kaste seg over. Den kommer fra Paramount Network, et nytt flaggskip innen seriesatsingen hos eieren Viacom. Nettverket, tidligere kjent som Spike, er ment å ta opp kampen med kanaler som AMC og FX. Yellowstone viser at kanalen tar satsingen på alvor og at konkurrentene, som kan skilte med siste års godbiter som The Walking Dead, The Americans og Sons of Anarchy, nå har fått selskap.

Det skal nevnes at satsingen har tatt sin tid til å finne veien til norske seere. Serien ble sendt i juni 2018 i USA, nå er det Paramount+ satsingen her hjemme som sørger for at vi ikke må ty til Blu-ray innkjøp.

I hovedrollen er ingen ringere enn Kevin Costner, en gang Hollywoods best betalte mann før bransjens storfilmer var mer interessert i andre roller enn de Costner liker å bekle. Han er i sitt ess som rebell eller beinhard og kompromissløs tøffing, westernsjangeren er en han har vist forkjærlighet for mange ganger. I Yellowstone gis han en rolle han trives best i. Noe som merkes. Om du er som meg og liker Kevin Costner-filmer, da liker du mest sannsynlig denne serien.

Kevin Costner spiller familiens overhode John Dutton. Foto: Paramount Network.

Costner spiller ranch-eieren John Dutton som er under beleiring fra alle hold. Det være seg eiendomsmoguler, amerikansk urbefolkning eller internt i familien. Han må ta tøffe og vanskelige valg – med enorme personlige konsekvenser.

Her er det mang en konfrontasjon og det mangler ikke på veltalende kvinner og menn. «Fremgang spør ikke om din tillatelse» blir han fortalt av en av sine mange fiender. Dette er klassisk western, hvor sivilisasjon og storpolitikk møter menn som breialt påpeker at «dette er Montana, vi kan gjøre som vi vil».

Costner er strålende og tradisjon tro vet han å omringe seg med dyktige skuespillere. Wes Bentley, Kelly Reilly, Luke Grimes, Cole Hauser og Gil Birmingham har alle en til stedeværelse og aura hvor de fint kunne vært stjernen i en serie på egenhånd. Sammen skaper de et moderne Dallas fri for de mest påtrengende såpe-elementene.

Grimes og Reilly er nok gitt de mest saftige rollene som henholdsvis den konfliktfylte Kayce Dutton og den ærgjerrige Beth Dutton. En kritiker-snarvei kan være å kritisere serien for dens mangel på kvinneroller (den eneste scenen hvor det er flere kvinner til stede tilbereder de mat på kjøkkenet). Men i dette tilfellet styrkes Reillys rolle ved å nettopp være den som må navigere et av de mest tradisjonstunge og mannsdominerte miljøene det er å oppdrive: Cowboy-yrket. Hun er beintøff.

Hvorvidt serien klarer å holde nivået fra første episode skal litt til. Det ser ikke billig ut, med et visuelt preg fri for CGI og snarveier. Sesongen består av totalt ni episoder, serien er også fornyet. Westernfrelste har noe å se frem til i ukene som kommer.

Første episode av Yellowstone blir tilgjengelig på Paramount+ 15. mars. Ny episode blir tilgjengelig hver fredag. Paramount + er tilgjengelig for premium-kunder av RiksTV, Telenor (Canal Digital) og Get.

Anmeldelsen er basert på første episode og anmelders syn representerer i så måte ikke hele sesongen – den er for førsteinntrykk å regne.

SkyShowtime-guiden:

Annonse

Relevante nyheter

Her finner du SkyShowtime:

    Westernsjangeren har i en årrekke opplevd tørketid, selv i en tid hvor det produseres rekordmange serier. Yellowstone skiller seg dermed ut bare ved dens eksistens. Det skader heller ikke at seriens start er av det imponerende slag.Hollywood har de siste årene blitt like...Yellowstone viser at westernsjangeren ikke gir seg uten kamp