Hvilke serier skal du sjekke ut på HBO Nordic? Vår toppliste er her for å gi deg gode tips!

 

Slik vurderer vi

Vår seriejury består av redaksjonen og et dusin personer som skaper en variert demografi. Kvinner, menn, unge, eldre og alle deler av landet er representert. 

Kun serier vurdert til middels eller bedre har blitt funnet verdig plass på listen. I tillegg er det også slik at ikke alle serier nødvendigvis er sett og vurdert av nok medlemmer av juryen.

Stjerner er lagt til og indikerer følgende:

 = Midt på treet. 
 = Nokså god
 = God
 = Veldig god
 = Særdeles god
 = Mesterverk

Det er verdt å merke seg at serier sett av flere gjerne scorer høyere enn de sett av få jurymedlemmer. Det sikrer at det skal mye til for å nærme seg toppen av listen og det skal litt til for å sanke fire eller fem stjerner.  

Selvfølgelig vil egne preferanser spille inn og en rekke serier splitter også juryen vår, som ikke nødvendigvis er samstemt i vurdering av serier. Det vi viser er snittet.

Om listen kan hjelpe deg på vei til å finne en ny serie å sjekke ut er vi godt fornøyd. Kom gjerne med dine egne innsigelser eller tips i kommentarfeltet. 

Oppdatert oversikt over tilgjengelige serier på HBO Nordic finner du her

 

Topplisten

Forrige listes plassering står i parentes. 

112
Øyevitne. Foto: NRK

NRK (2014): Norsk krimserie som ble amerikansk nyversjon. 

Når to homofile gutter møtes i skjul blir de vitne til et drap. Å avsløre hva de så vil risikere at deres hemmlige forhold blir avslørt. Samtidig jakter drapsmannen på de to. 

Krimdramet fikk en god mottagelse da den ble sendt på NRK i 2014. Serien er et jevnt over spennende drama, som også kan skilte med å bli laget nyversjon av både hos HBO Europe og USA Network. 

Les mer om serien.

 

111
Grimm. Foto: NBC

Grimm (NY)

NBC (2011-2017): Overnaturlig action og drama fra USA-kanalen NBC.

Den innkjøpte serien om monsterjegeren passer godt for ungdom og voksne som liker  fantasy og har mye tid å avse til å se de over 100 produserte episodene. 

Serien ble sendt på amerikansk kommersiell kringkastingskanal, som betyr at den er litt mindre grafisk og voksen i stil enn den typiske HBO-serie. 

Les mer om serien.

 

110
House Of Lies. Foto: Showtime

Showtime (2012-2016): Amerikansk komiserie om rådgiverbransjen. 

Nok en serie med en filmstjerne i hovedrollen (Don Cheadle), i tillegg til selveste Veronica Mars – den helt fortryllende og nydelige Kristen Bell.

Dramakomedien tar for seg den skruppelløse arbeidshverdagen i konsulentselskapet Galweather. «Skruppølles» er forøvrig ikke et ord som er i nærheten av å beskrive godt nok hvor utspekulert denne gjengen kan være. Selv Don Draper ville fått moralske kvaler.

Serien er litt som komediebroren til nettopp Don Drapers Mad Men, hvor spesielt Cheadles rollefigur Marty Kaan blir satt under lupen.

Som en av de mange innkjøpte seriene gir denne tjenesten et litt mer eple-kjekt tilbud innen. Kjapp og sexy, uten at den helt klarer å nå opp til de beste av de beste.

Les mer om serien.

 

109
Vinyl

HBO (2016): Amerikansk periodedrama om musikkindustrien.

Det ble med en sesong for HBO-serien om 70-tallets rockemiljø. Mick Jagger, Martin Scorsese og Terence Winter var alle involvert i produksjonen, resultatet ble en serie som splittet publikum og kritikere. Det samme kan sies om vår egen jury, selv om det er en klar overvekt av de mer skuffede seerne som hadde håpet på litt mer fart og spenning fra HBO-satsingen.

Om du er interessert i musikkbransjen og gjerne tåler et litt drøvtyggende drama kan den være verdt å sjekke ut, men ikke en serie for alle.

Les mer om serien.

 

108
Hung

Hung (92)

HBO (2009-2011): Kortlevd amerikansk drama med Thomas Jane i hovedrollen. 

En kortlevd HBO-serie om en mann med minimalt med hell men maksimalt med penis. Etter at alt som kan gå galt går galt, ender Ray Drecker (Thomas Jane) opp med å profittere på sine edlere deler.

Om du er interessert i et dypdykk i mannlig prostitusjon så trenger du ikke lete lenger enn dette.

Les mer om serien.

 

107
Supergirl

CBS/The CW (2015-): Amerikansk superheltserie fra The CW.

Superheltserie er ikke noe tjenesten er kjent for og vi ble smått overrasket over at de kjøpte den inn, for å vise den fra oktober av. Denne sørger for et tilbud for ungdom og voksne som liker sjangeren, denne faller litt i samme kategori som The Shannara Chronicles. En serie for hele familien.

Les mer om serien.

 

106
Six er en av de nye seriene som sparket igang nyåret på HBO Nordic.

Six (NY)

History (2017-): Ny actionserie fra kanalen bak Vikings.

Serien er løst basert på Navy SEAL team Six, som i 2014 opplevde at oppdraget om å eliminere en Taliban-leder går galt.

Justified, Vice Principals og The Shield-stjernen Walton Goggins spiller Richard «Rip» Taggart. En skuespiller vi i Serienytt er storfan av og som også er seriens høydepunkt. Følger ellers et ganske tradisjonelt format og har et stykke å gå før den når intensiteten til History-serien Vikings

 

105
The Newsroom

HBO (2012-2014): Drama med et kritisk skråblikk på amerikansk mediebransje.

Nyhetsdramaet til Aaron Sorkin setter et kritisk blikk på bransjen. Den skapte nok av furie da den premierte. Om du er glad i samfunnskritikk eller liker Sorkin-drama som The West Wing er det bare til å sjekke denne ut, selv om den aldri klarte å nå samme nivå av anerkjennelse. 

Les mer om serien.

 

104
The Shannara Chronicles

MTV (2016-): HBO Nordic har i større grad omfavnet fantasy-sjangeren, som ikke er rart etter suksessen med Game Of Thrones

Eventyrserie basert på en velkjent bokserie fra Terry Brooks. Dette er ikke en ny Game Of Thrones eller Lord Of The Rings, her er målgruppen gjerne er unge voksne – selv om den også har elementer som frister de eldre blant oss. 

Det er verdt å merke seg at alle i juryen, det være seg eldre som yngre, er ganske samstemte i at første sesong var en noe ujevn affære. Spesielt tenåringsdramaet drar ned nivået, mens Manu Bennet og eventyr-aspektene ga mersmak. 

Les mer om serien.

 

HBO (2008-2014): Skrekk og drama som ble en kjempesuksess for HBO.

Et popkulturelt fenomen av de sjeldne. Utgangspunktet, at vampyrer lever åpent i samfunnet, ga den en unik vri. Med HBOs frie tøyler var det også nok sex og grafisk action og gore til å tiltale oss de gangene manusarbeidet skrantet.

Serien var særdeles populær i starten, men opplevde økende kritikk, de siste sesongene klarte aldri helt å nå samme grad av engasjement som den smått revolusjonerende første sesong. 

Les mer om serien

 

102
Fear The Walking Dead

AMC (2015-): Skrekk-drama om livet etter at verden er gått til helvete. 

Spin-off serien til The Walking Dead tar for seg utbruddet, hvor vi her følger en «moderne familie» oppleve det mystiske utbruddet som gjør at de døde vender tilbake – sulten på menneskesnacks.

Har aldri helt klart å gjenta suksessen til moder-serien, men serien ruller og går fortsatt. Sesong 3 er ansett som et steg i riktig retning. 

Les mer om serien.

 

101
Animals

Animals (79)

HBO (2016-): En sær animasjonsserie med en spesiell vri.

Det er Duplass-brødrene som står bak, her får vi livet servert fra dyrenes analytiske perspektiv. Vi er vant til at det som kommer fra den kanten er ulikt det meste annet og Animals er intet unntak. 

Les mer om serien.

 

100
Foto: Fox

FX Networks (2017-): Antalogiserie om berømte konflikter i Hollywood-bransjen.

Første sesong, bestående av 8 episoder, tar for seg konflikten mellom Joan Crawford og Bette Davis under innspillingen av filmen What Ever Happened To Baby Jane.

En detaljerik og stjernespekket dramaserie som ikke er for de som foretrekker fart og spenning. 

 

99
After The Thrones

HBO (2016-): Talkshow om TV-serien Game Of Thrones.

Denne er for seriens største fans, som her blir servert detaljer og diskusjon om episodene. Det ble kun en sesong, dermed blir dette for de veldig spesielt interesserte. 

Les mer om serien.

 

Showtime (2007-2014): Svart komedie om en eksentrisk forfatter på ville veier.

Eksisterer det rett og galt, eller er alt bare konsekvenser? Smått sjokkerte seere ble vitne til David Duchovny i en helt annen rolle enn den som edle Fox Mulder i X-Files. I denne lille perlen av en serie spiller han den sjeldent edrue forfatteren Hank Moody. Det er sex, dop og rock slik vi sjelden har sett på TV før.

Les mer om serien.

 

97
The Strain

FX Networks (2014-2017): Amerikansk skrekk fra kanalen bak Justifed

Skrekkserier har blitt en åpenbar trend etter suksessen til True Blood og The Walking Dead, The Strain er en av de bedre seriene selv om den har sine åpenbare mangler. 

 

96
Ballers

HBO (2015-): Komidrama om livet til sports-stjerner og deres agenter. 

Actionstjernen Dwayne Johnson er stjernen i en underholdende serie om NFL, dette er en serie som har folkene bak Entourage og Friday Night Lights involvert.

Les mer om serien.

 

95
Entourage

HBO (2004-2011): Komidrama om en vennegjeng i L.A.

Gutteserien over aller gutteserier. Vi følger skuespilleren Vincent Chase i jakten på suksess i Hollywood. Med seg har han kompisgjengen. Agenten hans Ari Gold er en av tidenes morsomste rollefigurer, spilt til perfeksjon av Jeremy Piven. Han er bat-shit crazy og det på en god måte.

Les mer om serien.

 

94
How To Make It In America

HBO (2010-2011): Amerikansk komidrama som fikk en brå slutt.

Det ble kun to sesonger for serien man håper skulle erstatte Entourages popularitet. Som nevnte serie er også denne om jakten på «den amerikanske drøm», en tematikk produsent Mark Wahlberg er smått besatt av.

Les mer om serien.

 

93
The L Word

The L Word (74) 

Showtime (2004-2009): Drama om livet som lesbisk.

Serien som for alvor bragte livet til lesbiske jenter til TV-skjermen. Kanskje litt for mye melodrama her enn i klassikeren Queer As Folk, men på sitt beste er dette fengende drama.

Les mer om serien.

 

92
Sex And The City

HBO (1998-2004): Monsterhiten som befestet HBOs posisjon.

En av HBOs største suksesser og pioneer når det kommer til tema og fokus. Kanskje ikke den beste serien, men absolutt en av de mer historisk viktige – som skapte både debatt og sørget for å befeste HBO som seriemester for 15 år siden.

Les mer om serien.

 

91
Turn

Turn (87)

AMC (2014-2017): Spionserie satt til den amerikanske borgerkrigen.

Litt merkelig er det at en AMC-serie som både omfatter spionsjangeren og er et periodedrama har fått så liten oppmerksomhet. Denne er bare til å sjekke ut for de som aldri får nok av kostymedrama og spenning.

The Americans er gjerne blitt målestokken for enhver spionserie og helt der er nok ikke Turn. Men den gir nok av underholdning og spenning til å forsvare en anbefaling. 

Les mer om serien.

 

90
Hell On Wheels

AMC (2011-2016): Amerikansk western om byggingen av jernbanelinjene i USA. 

Westernserien fra kvalitetskanalen AMC ble aldri helt den samme suksessen som Mad Men og Breaking Bad, ei heller har den fått samme status som eksempelvis Deadwood.

Men dette er absolutt en nokså god serie og vel verdt å sjekke ut for western-fansen.

Les mer om serien.

 

89
The Comeback

HBO (2006-): Amerikansk komidrama med Friends-stjernen Lisa Kudrow i hovedrollen.

En passende tittel, siden serien gjorde comeback til stor suksess i 2014. Friends-stjernen Lisa Kudrow spiller i serien som tar for seg Hollywood på både komisk og dramatisk vis.

Det er ikke uvanlig at Hollywood lager serier om Hollywood, navlebeskuelse er blitt en egen kunst der. Men vi klager ikke, da få ting er morsommere enn satire om underholdningsbransjen!

Les mer om serien.

 

88
Difficult People

Hulu (2015-): Livet til to komikere som forakter det meste.

En skreddersydd serie for alle som elsker komikersjangeren, gjerne også litt underholdende gretne og furtne rollefigurer. Her er det svart humor og nådeløse karakteristikker. 

Les mer om serien.

 

87
Snowfall

FX Networks (2017-): Snowfall er en ny dramaserie om begynnelsen på crackens utbredelse i Los Angeles med premiere på HBO Nordic.

Serien er skapt av Oscarvinner John Singleton (Boyz n the Hood), Eric Amadio og Dave Andron. Produsert av Singleton, Amadio, Andron, Thomas Schlamme, Michael London og Trevor Engelson

Les mer om serien.

 

86
Divorce

Divorce (NY)

HBO (2016-): Komidrama om et vanskelig tema som skilsmisse.

Frances (Sarah Jessica Parker) innser at ekteskapet med Robert (Thomas Haden Church) ikke lenger er noe hun ønsker. Skilsmissen blir ikke nødvendigvis en pen affære. Dette er noe så vågalt som en komiserie om et tøft tema som skilsmisse.

Vi likte hva vi så i første sesong, spesielt Church og Parker som utviste god kjemi og noen absurde karaktertrekk. 

 

85
Big Love

HBO (2006-2011): Særegen dramaserie om livet som mormoner.

Vi følger mormoneren Bill Henrickson (Bill Paxton) og hans ganske så store familie. Kritikerne elsker serien om den fundamentalistiske mormoneren. Et komplekst dramatisk dypdykk i familielivet.

Les mer om serien.

 

84
Masters Of Sex

Showtime (2013-2016): Periodedrama om akademikerne som skapte kontroverser.

Det handler ikke overraskende om sex i denne kritikerroste Showtime-serien. Den tar utgangspunktet i en sann historie, vi følger den ambisiøse doktoren William Masters som forsøker å på vitenskapelig vis oppdage sexens hemmeligheter.

Les mer om serien.

 

Girls (61)

HBO (2012-2017): Ærlig og provoserende komiserie fra Lena Dunham.

Det var litt av en gambling HBO tok med å satse på det nokså ubeskrevede bladet Lena Dunham, som skapte serien og inntok hovedrollen. Men gamblingen ga kjempegevinst. Her følger vi en gjeng hjelpeløse og selvopptatte jenter i 20-årene.

Serien er minst like provoserende som den er morsom og er en av vår tids mest diskuterte serier. Den har gjerne et elsk-hat forhold, noe som gjenspeiler seg i en ganske så splittet jury her i gården. 

Les mer om serien.

 

82
HBO Nordic-aktuelle The Good Fight

CBS (2017-): Dramaserie som er spin-off til The Good Wife. 

I god The Good Wife-stil fortsetter denne serien å gripe tak i ulik samfunnstematikk, samtidig som den vet å anvende såpe-elementer, komplekse familierelasjoner og gripende drama. 

Tidvis litt prekende og den kan ikke ta seg alt av friheter da den er fra litt mer restriktive CBS, men første sesong er en gjennomgående god opplevelse for fans av litt mer klassisk drama. 

Serien sparket igang strømmesatsingen til CBS gjennom CBS All Access. 

 

81
Tell Me You Love Me

HBO (2007): Vågal dramaserie som kun fikk en sesong.

Som med Lucky Louie ble det kun en sesong av denne dramaserien, som i sin tid fikk mye oppmerksomhet for sin realistiske portrettering av seksualitet. En serie for de som virkelig ønsker seg et dypdyk i HBO-arkivet.

Les mer om serien.

 

80
Insecure. Foto: HBO Nordic

HBO (2016-): Selvransakende komi-drama fra USA. 

En finurlig og frisk serie som utforsker rase, fordommer og sosiale konstruksjoner gjennom livet som svart i amerikansk kultur. 

Les mer om serien.

 

79
The Last Panthers

Sky/Canal Digital (2015-): Fransk-britisk spenningsserie.

tSerien åpner med et dristig ran i en gullsmedforretning i Marseille. Det tragiske dødsfallet til en liten ung jente under brekket setter i gang en kjederedaksjon og får den britiske forsikringsagenten Naomi og hennes mentor Tom involvert.

Her får vi se den mørke siden av Europa i et komplekst Europeisk drama.

Les mer om serien.

 

78
Vice Principals

HBO (2016-2017): Absurd amerikansk komiserie om ærgjerrige skoleansatte.

Vi liker godt den sære og særdeles frekke komedien om de to vise-rektorene som ikke skyr unna noe i kampen med å få den nye rektoren ut av vei – slik at de to kan kjempe om sin (u)rettmessige plass som skolens øverste sjef.

En friskus av en satire om mennesker som mangler alt av selvinnsikt. 

Les mer om serien.

 

77
The Path

Hulu (2016-): Sær og unik drama fra kanalen bak The Handmaid’s Tale. 

Vi lot oss begeistre av traileren og syntes det er spennende med en serie som tar for seg et religiøst sekt-miljø. Samtidig digger vi Aaron Paul (Breaking Bad) og Hugh Dancy (Hannibal). Solid, om enn noe seig, drama. Passer nok ikke alle, men er du glad i karamell er det bare til å sjekke den ut. 

Les mer om serien.

 

NBC (2005-2013): Komiserien som er blitt en klassiker.

Amerikanerne laget sin egen utgave av den britiske serien med samme navn, her med Steve Carrell i hovedrollen. Det slo ikke feil og serien er blitt en yndet favoritt blant flere. 

Les mer om serien.

 

75
High Maintenance

HBO (2016): Komiserie basert på populært webserie.

Serien forteller historien om en hasj-selger og kundene han møter. Finurlig og tankevekkende. En serie som alt har endel sesonger som webserie, før nå HBO har gitt den et hjem.

Les mer om serien.

 

74
Real Time With Bill Maher

HBO (2003-): Talkshowet som ikke er redd for kontroverser.

Bill Maher har provosert og underholdt i over et tiår. Han er ikke redd for å tråkke i salaten og gjestene er ikke redd for å irettesette han. En litt skjult perle av et aktualitetsprogram, som definitivt vet å provosere.

Les mer om serien.

 

73
Lucky Louie

HBO (2006): Amerikansk komiserie.

Før Louis C.K. opplevde kritikersuksess med Louie på FX forsøkte han seg med mindre hell på HBO i 2006. Også den gang stod han bak manus, regi og skuespill. En sikker vinner for fans av komikeren.

Les mer om serien.

 

72
The Magicians

Syfy (2016-): Magi og eventyr for fans av Harry Potter. 

Amerikanske SyFy har gjort noen lure grep de siste årene for å finne tilbake til formen de hadde da Battlestar Galactica regjerte sci-fi tronen. Blant annet det å sikre seg rettigheter til populære bokserier. 

Det har gitt de suksesseriene The Expanse og The Magicians. Sistnevnte er en lekende og kreativ tilnærming som leverer en god og smått sjokkerende første sesong, før den virkelig løsriver seg i andre sesong. En serie som spesielt faller i god smak for unge voksne i juryen. 

Merk at serien kan bli ganske så grafisk og skremmende, den er ikke egnet for barn! 

Les mer om serien.

 

 

Sky1/Cinemax (2010-): Amerikansk actionpakket serie som ikke sparer på kruttet.

Opprinnelig en Sky-serie med Richard Armitage (The Hobbit) i hovedrollen, men alt tok en ny vending til det bedre fra sesong 2 da Cinemax ble involvert og revitaliserte det hele.

Nye hovedrolleinnhavere kom på plass og serien ble mer lekende og absurd action ulikt alt annet der ute. Vi liker særegenhet her i Serienytt og det scorer denne høyt på.

Les mer om serien.

 

70
12 Monkeys

SyFy (2015-2018): Scifi-serie basert på filmklassikeren med samme navn.

En tidsreiser forsøker å finne ut hva som skjedde da moderne sivilisasjon gikk under i en masse-epidemi. Dette er krim og action i skjønn forening. 

Serien starter ganske så middelmådig, men tar stadig nye steg og fått noen store fans i vår redaksjon. 

Les mer om serien.

 

69
Billions

Showtime (2016-): Amerikansk thriller om mektige finansmenn og en nådeløs statsadvokat. 

Finansinstitusjoner blir dramatisert på nådeløst vis i dette kyniske dramaet, som serverer nok av spenning og konflikter når en mektig megler og statsadvokaten braker sammen. Her snakker vi seriøs pissekonkurranse.

Juryen er ganske delt om denne serien, som har sine die-hard fans og arge kritikere. Skuespillerne er topp og karaktergalleriet spennende. Ikke en serie for alle, men om du først forelsker deg går fort helgen med for å binge første sesong som ligger ute på Viaplay.

Les mer om serien.

 

68
Kampen For Tilværelsen

NRK (2014-2015): En hyllet norsk dramaserie.

Serien handler om den unge, polske akademikeren Tomasz som reiser til Norge for å hente penger fra en far han aldri har truffet. Vel fremme i Oslo kommer han i kontakt med en privilegert og velmenende gruppe borgere i Ullevål Hageby. 

HBO Nordic sikret seg rettighetene etter at serien lenge så ut til å være forduftet grunnet krøll med rettighetene. Av mange ansett som en av de beste norske seriene fra de siste tiår. 

Les mer om serien.

 

67
The Borgias

Showtime (2011-2013): Drama om en av historiens mest kontroversielle paver.

Paven slik vi aldri har sett han før. Vi følger Borgias-familien på sitt mektigste, med Rodrigo Borgia (Jeremy Irons) som Vatikanets nye kontakt med Gud.

Dette er på mange vis en mafia-serie om makt og kontroll, som involverer storpolitikk og krigshissige ledere. 

Les mer om serien.

 

66
Berlin Station

Epix (2016-): Amerikansk spiondrama med Richard Armitage og Rhys Ifans. 

Berlin har i tiår vært det perfekte bakteppe for de beste spion-historiene og det slår ikke feil når Epix setter handlingen dit. 

Kanskje ikke helt på nivå med The Americans, men den er en god kandidat å få med seg for fans av sjangeren. 

Les mer om serien.

 

65
The Affair

Showtime (2014): Krimdrama med en uvanlig fortellerstruktur. 

Et utenomekteskapelig forhold og et mistenkelig dødsfall sørger for et slør av mystikk og drama.

Spennende og nyskapende fortellerstruktur som henter inspirasjon fra den klassiske filmen Rashomon. Hendelsene som ledet opp til dødsfallet gjenfortelles av seriens to hovedpersoner, men versjonene vi blir presentert stemmer ikke alltid overens. Et grep vi er fascinert av og som gir serien det lille ekstra. 

Den tapte seg kanskje litt i sesong 2, men var tilbake til gamle høyder i tredje sesong. 

Les mer om serien.

 

64
Ray Donovan

Showtime (2013-): Spenningsdrama om de mørke sidene ved Hollywood.

En populær serie med skuespillere som sanker Emmy-nominasjoner. Dramaet er et godt tilskudd til den voksende anti-helt klubben blant dramasjangeren, her lånes det gjerne skamløst av en serie som The Sopranos.

Her er det Ray Donovan, en mann med en trøblet sjel og fortid, som må sjonglere familieliv og jobben som «fikser» hos den rike eliten.

Serien klatrer flere plasser på listen.

Les mer om serien.

 

63
Into The Badlands

AMC (2015-): Actionserie vi aldri har sett makan til.

En ambisiøs actionsatsing for nettverket bak Breaking Bad, Mad Men og The Walking Dead. Dramasekvensene er ganske så ordinære, men premisset er finurlig og actionsekvensene helt overlegent det meste annet vi har sett. Her mikses velkjent asiatisk kampsport med en dystropisk amerikansk fremtid.

Serien tar solide steg i sesong 2. For ferske episoder må du til TV2 Sumo/C More, men HBO Nordic kan skilte med de to som så langt er sendt.

Les mer om serien.

 

62
Bosch

Bosch (65)

Amazon (2015-): Amerikansk krim som bare blir bedre og bedre.

Krimserie som hyller sjangerens tradisjonelle trekk. Basert på noen solide bøker, her følger vi en eldre etterforsker som ikke helt klarer å innfinne seg med samfunnets hyppige endringer.

En voksende stjerne og en serie våre kritikere mener er blitt markant bedre i sesong 2 og 3. Klatrer på listen vår som resultat. 

Les mer om serien.

 

61
Im Dying Up Here. Foto: HBO Nordic

Showtime (2017-): Amerikansk komisere om livet som stand-up komiker. 

En av de mange seriene som har kommet i år og gjerne druknet litt i mengden. Serien halter i starten, men etterhvert blir den en tankevekkende serie som setter fokus på livet som strebende arbeider. For å handle om komikere er dette tidvis ganske så dystert. 

 

AMC (2014-): Periodedrama om databransjens vekst.

Nok en ny periodedrama som holder høy klasse. Denne gang er det 80-tallet og eksplosjonen som databransjen opplevde. Jepp, denne er som skapt for nerder og geeks der ute. Men andre bør fint finne mye å glede seg over også.

Les mer om serien.

 

HBO (2009-2011): Særegen amerikansk komiserie.

Før Cheers-stjernen Ted Danson fant seg til rette i CSI var han med i denne mindre kjente dramakomedien om privatetterforskeren og forfatteren Jonathan Arnes (spilt av Jason Schwartzman). Komikeren Zach Galifianakis er også fast inventar.

Les mer om serien.

 

58
Treme

Treme (44)

HBO (2010-2013): Dramaserie fra The Wire-skaper David Simon.

En av mange HBO-serier på listen hvor The Wire-skaper David Simon står bak sammen med Eric Overmyer. Dette imponerende dramaet handler om New Orleans og dens innbyggere etter at orkanen Katrina herjet.

Den kan trygt anses som en av de mindre kjente seriene til HBO, som er synd da den har mye godt å fare med. Vel verdt å sjekke ut. 

Les mer om serien.

 

57
Kvinnene i Big Little Lies

HBO (2017): Serien er basert på den bestselgende boken ved samme navn av Liane Moriarty og skrevet av David E. Kelley.

Livene til tre mødre med barn på grunnskolen virker på utsiden kjennetegnet av den samme idyllen og roen som preger forstaden de er bosatt i. En tilsynelatende harmløs hendelse sklir derimot sakte men sikkert ut av kontroll, og ender i en drapssak som ryster det lille samfunnet de er del av.

Dette er god og gripende krim, som gjør den perfekt til å binge i enhver ferie. Opprinnelig ment som miniserie, men skuespillerne er ikke fremmed for mer om det lar seg gjøre. 

 

56
Outlander sesong 3. Foto: Viaplay

Starz (2014-): Dramaserie basert på de populære bøkene til Diana Gabaldon.

Andre verdenskrig er over og Claire Randall nyter livet med sin mann da hun på mystisk vis blir sendt tilbake i tid til Skottland i 1743.

En voksende stjerne i vår jury og en sikker vinner blant det kvinnelige publikum. Den gjør det også godt blant mannfolkene, selv om få av juryens mannlige medlemmer har sett den. 

En god miks for de som er fans av periodedrama eller Science Fiction, serien kombinerer det beste fra begge verdener.

Det er Viaplay som har rettigheter til de ferskeste episodene, så om serien gir mersmak finner du siste nytt der. 

 

 

55
Eastbound & Down. Foto: HBO

HBO (2009-2013): Noe så uvanlig som en sportskomedie, denne her har en høy stjerne blant et par av redaksjonens medlemmer. 

En av de mer skjulte skattene i HBO-arkivet. Et tidligere sportsikon vender tilbake til hjembyen for å undervise ungdom. Will Ferrel er en av produsentene og han dukker også opp i en gjesterolle, noe som er et klart hint om hvilken absurditet denne serien siktet på.

Les mer om serien.

 

Showtime (2006-2013): Uhyrlig spennende krimserie fra USA.

I natt er natten! Hvem skulle tro en serie om en seriemorder kunne bli en slik favoritt? Hvis du ønsker neglebitende spenning i episode etter episode, da er jakten din over.

Les mer om serien.

 

53
Rome

Rome (41)

HBO (2005-2007): Periodedrama om Romas storhetstid.

Omstendighetene rundt Caesars attentat og påfølgende konflikt med Cleopatra er bakteppet i serien om to vanlige romerske soldater, som ender opp med å påvirke store historiske hendelser. 

Dramaet om Titus Pullo (Ray Stevenson) og Lucius Vorenus (Kevin McKidd) er et verdt å få med seg, spesielt for de som liker dramatisering av kjent historie.

Les mer om serien.

 

 

52
Penny Dreadful

Showtime (2014-): Skrekk og spenning i et fascinerende periodedrama om det overnaturlige. 

Periodedrama, action og overnaturlig skrekk i skjønn forening. Penny Dreadful er en undervurdert serie som dessverre kun fikk 3 sesonger på amerikanske Showtime. 

Her samles en rekke ikoniske rollefigurer, som Dorian Gray (Reeve Camey), Lily Frankenstein (Billie Piper) og Dr. Frankenstein (Harry Treadaway. I sentrum står en ung amerikaner (Josh Hartnett), en eldre utforsker (Timothy Dalton) og Vanessa Ives (Eva Green). 

Les mer om serien.

 

51
Roots

Roots (49)

HBO (2016): Miniserie om livet som slave.

Nyversjon av den berømte serien med samme navn. Serien er en imponerende beretning om en av de mindre stolte delene av Amerikas historie, her er det slaveri som utforskes.

Det er gripende, engasjerende og tankevekkende historieleksjon som serveres. 

Les mer om serien.

 

50
Better Things

FX Networks (2016-): Komiserie fra anerkjente FX.

Better Things handler om alenemor og skuespiller Sam Fox. Louis C.K. er medskaper av serien sammen med Pamela Adlon.  

Dette er en god kandidat å sjekke ut for fans av Louie, en litt skjult perle som gir et litt annet syn på ulike situasjoner enn hva komiserier har for vane å gjøre. 

 

49
Oz

Oz (36)

HBO (1997-2003): Pioneren som banet vei for HBO-dramaseriene. 

Blant de mange HBO-perlene var denne litt av en pioner. Før The Sopranos dro inn haugevis med seere og priser satt fengsels-serien sitt preg.

Den første timelange dramaserien til HBO som satt en standard og banet vei for den ene suksesserien etter den andre. Det var et klart tegn på at HBO kom til å bli en viktig faktor i dramasjangeren.

Les mer om serien.

 

Looking (35)

HBO (2014-2015): Amerikansk dramaserie om en homofil vennegjeng.

Nok en av de kortlevde seriene til HBO, denne fikk i det minste en film til å avslutte historien. En nøktern og gode dramaserien om tre homofile menn i San Francisco, den omtales gjerne som «homseversjonen av Girls».

Les mer om serien.

 

HBO (2007-2009): En unik serie som følger livet til bandet med samme navn.

Det haglet med Emmy-nominasjoner til denne kortlevde serien. Tar ikke lange tiden å konsumere den med såpass få sesonger, så hva er det du venter på?

Les mer om serien.

 

46
The Knick. Foto: Starz

Cinemax (2014-): Spektakulær drama med Clive Owen i hovedrollen. 

HBO-eide Cinemax kommer jevnlig med spennende serier, The Knick er en av de mest lovende så langt. Med stjernen Clive Owen i hovedrollen som doktor John Thackery og hans kolleger på starten av 1900-tallet. Det finnes uendelig mange legeserier, men ingen som denne her.

Les mer om serien.

 

45
Togetherness. Foto: HBO

HBO (2015-): Sjarmerende amerikansk drama om familieliv og relasjoner.

Duplass-brødrene serverer her en herlig jordnært komedie som er en av HBOs mest skjulte juveler.

Perfekt serie for alle kjærestepar der ut, denne er veldig godt like blant de få i juryen vår som har sett den og vil ikke ta all verdens tid å konsumere, da det ble kun to sesonger. 

Les mer om serien.

 

44
Survivors Remorse

Starz (2014-): Amerikansk komiserie fra kanalen bak Black Sails og Spartacus.

Profflivet til basketballspilleren Cam Calloway (Jessie T. Usher) står i fokus i denne komiserien. Ikke sett av så mange i redaksjonen, men godt likt av de som har fått tid til å sjekke den ut. Et godt alternativ eller tillegg til Ballers

Les mer om serien.

 

43
Olive Kitteridge

HBO (2014): Amerikansk prisvinnende miniserie.

En litt sær minisere som utforsker depresjon, sjalusi og øvrig familieliv på en unik og gripende måte. Serien er eksepsjonell innen alt fra regi til Frances McDormands skuespill. Forøvrig som en god vin, vi tror denne bare blir bedre og bedre med årene. Tidløs drama?

Les mer om serien.

 

42
In Treatment. Foto: HBO

HBO (2008-2010): Amerikansk drama som utforsker menneskers indre anliggende. 

Dramaserien om hva som foregår på kontoret til en psykologi holder en særdeles høy stjerne blant kritikerne. Det gjenspeiler seg også i vår redaksjon, hvor få har sett den, men de som har sett den forguder den. Hverdagens psykologiske mysterier utforskes på hypnotisk vis.

Les mer om serien.

 

41
Room 104. Foto: HBO Nordic

HBO (2017-): Skrekk og drama om alt som skjer på et hotelrom.

Antalogiserie fra Duplass-brødrene. Historien tar utgangspunkt i besøkende på et rom på et amerikansk hotel. Flere kjente skuespillere dukker opp i ulike roller, hvor hver historie tar uventede og til dels skremmende vendinger. Kan være noe å sjekke ut for Black Mirror-tilhengerne. 

Les mer om serien.

 

40
The Deuce

HBO (2017-): Ny dramaserie fra The Wire-skaperen.

Dramaserie om den amerikanske pornoindustrien i New York på 1970-tallet. Serien er skapt av David Simon og George Pelecanos. I hovedrollene finner vi James Franco og Maggie Gyllenhaal.

Serien er fortsatt fersk og juryen har til gode å se hele sesong 1, men det vi har sett så langt lover godt. Debuterer dermed rimelig høyt på topplisten. 

 

39
Taboo

Taboo (NY)

BBC One/FX Networks (2017-): Action og spenning for Peaky Blinders-fansen. 

Satt til 1814 følger den mørke dramaserien James Keziah Delany (Tom Hardy), en mann antatt å være død, som returnerer hjem til London for å gjenvinne eierskapet til farens skipsfart-imperium. Noe som ikke gleder alle som trodde han var død.

Miniserien kommer fra Peaky Blinders-skaper Steven Knight, Hardy og hans far Chips Hardy. 

Les mer om serien.

 

38

Banshee (19)

Cinemax (2013-): Actionmoro for de som tåler en støyt.

En ultramaskulin actionserie om tyven Lucas Hood. Norgesvennen Antony Starr har hovedrollen i en serie fylt med så mye sex og vold at endel seere sikker syntes det blir litt for mye. Men om du er glad i serier som Spartacus og Strike Back behøver du ikke å nøle. 

Les mer om serien.

 

37
The Walking Dead

AMC (2011-): Zombiedramaet fra Oscar-vinneren som ble verdens mest sette sere. 

Sheriffen Rick Grimes våkner opp etter koma og finner en verden lagt i ruiner. Hva har skjedd? En av tidenes største seersuksesser og den største hit-serien til AMC. Oscar-vinner Frank Darabont tilførte skrekksjangeren tunge dramaelement og det ble en umiddelbar hit. Nå er den en av verdens mest sette TV-serier og den har nær sagt på egenhånd gjort zombie-sjangeren til samtale-emne i lunsjen på jobb og storefri på ungdomsskolen.

Det har blitt egen spin-off serie av zombiedramaet med Fear The Walking Dead (tilgjengelig på HBO Nordic) og lite tyder på at serien tar slutt med det første. Viaplay ligger en sesong bak USA-sendetid, men kan skilte med de første seks sesongene. 

Juryens vurdering av serien varierer, fra god til mesterlig, uten at det er noe spesielt skille i demografi. Den er godt likt av alle, til tross for å være særdeles grafisk.

Les mer om serien.

 

36
Gomorrah

Sky Italia (2014): Italiensk spennings-serie for de som elsker mafia-drama.

Basert på boken og filmen ved samme navn tar den for seg organsiert kriminalitet i Napoli. Den kan i beskrivelse minne mye om The Sopranos, men er noe helt eget og annerledes. Uten at det er en negativ ting. 

Ikke la deg skremme av at det foregår på italiensk. Sjekk den ut om mafialivet frister deg.

Les mer om serien.

 

35
Silicon Valley

HBO (2014-): Kvalitets-komikk om livet som entreprenør og geek. 

Komisere om en gjeng geeks som forsøker å etablere eget selskap i teknologiens storstue Silicon Valley.

Denne tar bransjen på kornet og leverer satire av høy kvalitet. En voksende stjerne som gjør et solid hopp på topplisten. 

Les mer om serien.

 

34
1992

1992 (26)

Sky Italia (2015-): Italiensk spenningsserie satt til 90-tallet.

Fellini ville vært stolt av hva hans landsmenn leverer på seriefronten! En politisk thriller med Mad Men-inspirerte elementer, dette er et must for enhver som har rørt en bok innen statsvitenskap.

En kritisk dramatisering av hvordan god PR kan forme politikken. Den har også fått oppfølgersesong ved navnet 1993. 

Les mer om serien.

 

33
Boardwalk Empire

HBO (2010-2014): Periodedramaet om gangsterlivet tidlig på 1900-tallet.

Det var litt av et varp for HBO å sikre seg mafioso-mesteren Martin Scorsese, som fungerer som produsent for serien om Nucky Thompson. Men det er The Sopranos-manusforfatter Terence Winter som er seriens hjerte og sjel.

Gjennom fem sesonger blir vi servert mafiadrama av høy klasse, med en rekke minneverdige skuespillerprestasjoner.

Les mer om serien.

 

32
Black Sails

Starz (2014-2017): Sjørøverserien som bare ble bedre og bedre.

Vi følger piratlivet, her løst basert på eventyret om Treasure Islands, den berømte boken til Robert Louis Stevenson. Kaptein Flint og John Silver møtes ikke akkurat under de mest ideelle omstendigheter, her får vi se hvordan de etterhvert endte opp som berømte piratduoen.

Serien startet noe haltende og led av litt vel mye småby-drama og føltes i mindre grad ut som en sjørøverserie. Dette ble behørig rettet på i sesong 2, som også leverte et par store overraskelser. Etterhvert ble den også en actionserie med sekvenser vi aldri har sett før. 

En sikker vinner for fans av action og spenning satt til en annen tid. 

Les mer om serien.

 

31
Vikings

Vikings (40)

History (2013-): Periodedramaet som passer godt for Game Of Thrones-fans.

Vikingdramet er en ypperlig serie for enhver som elsker drama, action og et kreativt og ikke alt for historisk korrekt skråblikk på vikingtiden. Travis Fimmel er forøvrig strålende i hovedrollen, med gode prestasjoner også av Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård og Clive Standen. 

 En av de beste actionseriene som gjerne har kommet litt i skyggen av Game Of Thrones. Det er det ingen grunn til, dette er en storslagen og engasjerende serie.

Les mer om serien.

 

30
True Detective

HBO (2014-): Krimdramaet som tok verden med storm.

I første sesong holdt antalogiserien nivået gående gjennom 10 episoder, mens andre sesong fikk en mer blandet mottagelse. Det er utvilsomt noe særegent over denne serien, som gjør sitt ytterste for å levere på alle områder.

Mottagelsen av sesong 2 var heller blandet og skader nok litt seriens helhetlige inntrykk. Den får anledning til å rette opp i det når sesong 3 kommer. 

Sesong 1 står uansett igjen som noe av det beste HBO har gitt oss. Dette er perfekt for høst- eller juleferien. 

Les mer om serien.

 

29
Quarry

Quarry (NY)

Cinemax (2016): Actiondrama fra kanalen bak Strike Back.

Skarpskytteren Mac Conway kommer hjem fra Vietnam-krigen bare for oppleve å bli utstøtt fra dem han elsker og avskydd av folk flest. Han ender opp med å bli involvert med leiemordere og korrupsjon langs Mississippi-elva.

En serie som fikk kun en sesong og som knapt ble sett av noen. Det er synd, for serien er unik og klarer blant annet å utforske et så krevende tema som PTSD på en overbevisende måte. 

Les mer om serien.

 

28
The Pacific. Foto: HBO

HBO (2010): Andre runde med HBOs beretning om 2. verdenskrig, den første var med legendariske Band Of Brothers.

Denne gang er det historien til Eugene Sledge, Robert Leckie og John Basilone vi blir servert, også denne gang med produksjon av øverste klasse. Ikke rart, da dette ble den dyreste miniserien i historien med en prislapp på over 200 millioner dollar.

Likte du Band Of Brothers (hvem gjorde ikke det?) vil du like The Pacific. Det er bare til å finne 10 ledige timer for litt krigs-binging!

Les mer om serien.

 

27
The Jinx: The Life And Deaths of Robert Durst

HBO (2015): Dokumentarserien ledet utrolig nok til arrestasjon av Robert Durst.

Med utgangspunktet i forsvinningen til Dursts kone, mordet på forfatteren Susan Berman og Dursts nabo Morris Black utforskes her livet til den omstridte mannen.

Stod han bak drapene? Hva har han å si til turbulensen og mystikken som omringer han? Serien er beskrevet som «jaw-dropping» og det hele ble enda mer spektakulært da Durst ble arrestert rett før finale-episoden ble sendt. 

Les mer om serien.

 

26
Getting On

HBO (2013-2015): Amerikansk sykehus-serie som tar det hele til et nytt nivå.

Det ble tre sesonger av komiserien basert på den britiske serien ved samme navn. En serie med mørk humor, her blir vi servert noe ganske annet enn de utallige seriene satt til et sykehus.

Serien starter helt ok før den tar store steg i andre og tredje sesong. Vel verdt å sjekke ut for de som elsker komedie og drama, spesielt satt til sykehus-miljøet. 

Les mer om serien.

 

25
Show Me A Hero

HBO (2015): Politisk drama fra HBO-gjenganger David Simon.

Det er lett å kjenne igjen stilen til The Wire-skaper David Simon, som skrev serien sammen med William Zorzi. Dette er politisk drama på høyt plan.

Miniserien er også raskere å fordøye enn en tradisjonell serie og passer god for litt ferie-binging. 

Les mer om serien.

 

24
The Handmaiden’s Tale har Elisabeth Moss i hovedrollen.

Hulu (2017-): Årets nykommer på spenningsfronten. 

En av årets beste nye serier. Gripende og skremmende fremtidsvisjon om et samfunn hvor religiøse fanatikere griper makten etter at store deler av den kvinnelige befolkning blir ufruktba.

Det totalitære regimet tvinger kvinner til å blir andres eiendom, tvunget til å bære frem deres barn.  

Dette er noe av det mest skremmende vi har sett og serien har alt skapt kontroverser, blant annet ble den tolket som et angrep på Trump-regjeringen. Til tross for at serien er basert på en bok fra 80-tallet. 

Les mer om serien.

 

23
The Night Of

HBO (2016): Krimserie som var sommerens høydepunkt i 2016.

HBOs miniserie imponerte voldsomt. Basert på den veldig gode britiske krimserien Criminal Justice fra 2008. Selv om det opprinnelig var tiltenkt som miniserie har ikke skaperne vært fremmed for nok en sesong.

Hvis du er glad i høy puls, vel da er jakten din over. Krimdramaet gjør også en god jobb med å rette søkelyset på viktige samfunnstema. 

Les mer om serien.

 

22
Carnivale. Foto: HBO

HBO (2003-2005): En av de mer skjulte perlene i HBO-arkivet.

Det er en gjenganger at favorittserier blant redaksjonen fikk et alt for korte liv, noe som også gjelder Carnivàle. 

Det ble kun to sesonger på den Twin Peaks inspirerte dramaserien om 30-tallets USA. Vidunderlig cinematografi og en gripende historie om et karneval midt i depresjonstiden gjør denne til en serie verdt å sjekke ut, selv om den aldri fikk de planlagte 6 sesongene.

Les mer om serien.

 

21
Generation Kill

HBO (2008): Miniserie om krig og elendighet, denne gang med fokus på invasjonen av Irak i 2003.

Med på manussiden sikret HBO seg The Wire-folkene David Simon og Ed Burns. De tok boken med samme navn og skapte fengende flott underholdning, fri for de vanlige klisjeene som gjerne følger slike historier.

Ikke like kjent som Band Of Brothers, men fans av den serien bør gi denne en sjanse. Vi tror du kommer til å bli imponert.

Les mer om serien.

 

20
Justified. Foto: FX Networks

FX Networks (2010-2015): Moderne westernserie som ikke er redd for sjarm og humor.

En stor favoritt her i redaksjonen, som vi har skrevet om før. Et godt valg av HBO Nordic å kjøpe inn serien, som tidligere var tilgjengelig på TV2 Sumo.

Timothy Olyphant og Walton Goggins har den beste katt-og-mus leken vi har sett i rollene som protagonisten Raylan Givens og Boyd Crowder. Serien utforsker sørstatslivet arbeiderklassen gjennom særdeles underholdende krim og spenning. 

Serien ble avsluttet i 2015 og etterlot seg et western-tomrom vi enda er til gode å se erstattet.

 

19
Vice. Foto: HBO

Vice (30)

HBO (2013-): Nyhetsprogrammet som tar dokumentasr-sjangeren til et nytt nivå.

Her kommer vi tett på hva som skjer i ulike deler av verden, hvor en rekke ulike tema blir behørig utforsket og dekket.

Om du føler at kvaliteten på nyheter er blitt for tabloide kan Vice være redningen for deg. Programmet klatrer flere plasser på topplisten vår. 

Vær obs på at dette er  ufiltrerte nyheter, som merkes når eksempelvis krig og konflikter er tema.

Les mer om serien.

 

18
John Adams. Foto: HBO

HBO (2008): Miniserie om en av USAs grunnleggere.

Paul Giamatti fant seg godt til rette i rollen som advokaten som ble med å kjempe frem USAs uavhengighet, og senere ble landets president.

Miniserien sanket inn den ene prisen etter den andre. Noe som var fullt fortjent, med sin møysommelige og ærlige dramatiske rekonstruksjon av livet til en av de mer undervurderte personene involvert i USAs kamp for uavhengighet.

Les mer om serien.

 

17
Luck. Foto: HBO

Luck (12)

HBO (2012): Kortlevd amerikansk dramaserie fra Michael Mann.

Det ble med kun en sesong av Dustin Hoffman-dramaet. Han og skuespillerlegenden Nick Nolte ga en gripende og interessant fortelling om livet rundt veddeløpsbanen. Michael Manns intense visuelle stil kom til sin rett her, men dessverre sørget tragedier på settet, hvor to hester døde, til at HBO avsluttet serien midt under produksjon av andre sesong. 

Vi skulle så gjerne sett mer av serien, som la grunnarbeidet for noe som kunne blitt eksepsjonelt. En serie som ble avsluttet alt for tidlig. 

Les mer om serien.

 

16
Enlightened

HBO (2011-2013): Komidrama med skråblikk på samfunnet vi lever i, sett gjennom en kvinne som kanskje ikke er helt vel bevart.

En av de skjulte perlene som alt for få har sjekket ut.

Denne herlige og sprø lille dramakomedien kunne både frustrere og fascinere i sitt korte liv. Vi følge Amy (Larua Dern) som desperat forsøker å få livet i orden etter et nervøst sammenbrudd. Nå ønsker hun å redde alle, som en kvinnelig Don Quixote.

I juryen faller den i smak hos både kvinner og menn, men er ikke en serie sett av mange hverken der eller blant folk flest. 

Les mer om serien.

 

15
Last Week Tonight With John Oliver. Foto: HBO

HBO (2014-): Aktualitetsprogrammet som revitaliserte sjangeren.

Nyheter har aldri vært morsommere og presentert mer lærerikt og med perspektiv. Uten filter. «Du er ingen politikers venn» har Oliver sagt om rollen som både journalist og komiker. Men han er absolutt en venn av seerne.

Nyskapende, tankeprovoserende og tidvis hysterisk morsomt, dette er skråblikket på uken som gikk og viktige tema som ingen andre makter å overgå.

Les mer om serien.

 

14
Fargo. Foto: FX

Fargo (14)

FX (2014-): Drama- og spenningsserie som klarer kunstsykket å overgår kultklassikeren den er basert på. 

Vi var skeptisk til antalogiserien i forkant, for man kan ikke bare fortsette Fargo-universet fra den legendariske filmen uten å trå meget varsom. Men den leverte en bemerkelsesverdig første sesong, med skuespill av øverste klasse.

Utrolig nok gjentok den bedriften i andre sesong, som bestod av nye skuespillere og satt til et annet tiår. Ikke nok med det, den tredje sesongen var like fengende og sær. Dette er et must av en serie.

Obs! Serien er i perioder ikke tilgjengelig på tjenesten.

Les mer om serien.

 

13
Veep

Veep (20)

HBO (2012-): Amerikansk satire om det politiske landskap. 

Nok en komiserie-fulltreffer for Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld, The New Adventures Of Old Christine).

En satire av livet som visepresident. Så nær makten uten egentlig å ha noe som helst makt. Håver inn priser og Louis-Dreyfus er den suverene dronningen av komedie.

Serien gjør også et seriøst hopp på listen vår, for denne er blitt bedre og bedre likt blant redaksjonen og øvrige jurymedlemmer. Lenge var den ansett som litt vel absurd, nå sliter den nærmest med å holde følge med galskapen som utspiller seg i den virkelige verden. 

Les mer om serien.

 

12
Deadwood. Foto: HBO

HBO (2004-2006): Amerikansk western som gikk møysommelig til verks.

Cocksucker! Westernserien over alle westernserier, i fjor ble det klart at den vender tilbake med egen film. Et helt fantastisk karaktergalleri, med Al Swearengen (Ian McShane) og Seth Bullovk (Timothy Olyphant) i sentrum.

Denne bragte oss tettere på alt som foregikk i en gryende ny westernby, med sivilisasjonen bankende på døren. Den fikk aldri en skikkelig avslutning og Timothy Olyphant gikk videre til å bli stjernen i Justified, nok en fantastisk westernserie du også finner på listen.

 Les mer om serien.

 

11
Six Feet Under. Foto: HBO

HBO (2001-2005): En av HBOs banebrytende dramaserier.

Her følger vi familiebedriften til familien Fisher. Livet til brødrene Nathaniel (Peter Krause) og David (Michael C. Hall) gir oss et unikt innblikk i temaet døden.

Alan Ball (True Blood, Banshee) står bak serien, noe som befestet hans posisjon som en av vår tids største serieskapere. Dette er en serie flere sverger til er blant HBOs beste og viktigste serier, som banet vei for flere av de klassiske dramaseriene som fulgte i kjølevannet.

Les mer om serien.

 

10
Curb Your Enthusiasm. Foto: HBO Nordic

HBO (2000-): Legendarisk komiserie som nå er tilbake med ferske episoder. 

Seinfeld-skaper Larry David hvilte ikke på sine laurbær etter at serien ble avsluttet og resultatet ble denne herlige improvisasjonskomedien.

Etter en lengre pause vendte serien tilbake i år og kvaliteten ser ut til å holde seg på samme høye nivå. 

Les mer om serien.

 

9
Parks And Recreation. Foto: NBC

NBC (2009-2015): Kanskje den beste amerikanske komiserien fra det siste tiår, som gjerne druknet i skyggen av The Big Bang Theory.

Satireserien med en haug av humortalent både foran og bak kamera, serien sparket også i gang karrieren til Chris Pratt (Guardians of The Galaxy).

For alle som elsker politisk satire som eksempelvis Yes, Minister så er denne her et must. Vær obs på at første sesong er ansett som rimelig svak, før den fant riktig tone og stadig forbedret seg. Heldigvis er første sesong kun på 6 episoder. 

Les mer om serien.

 

8
Twin Peaks. Foto: Showtime

ABC/Showtime 1990-): Banebrytende krimdrama fra 90-tallet.

Krim- og spenningsserien er med rette ansett som en av de mest revolusjonerende seriene noensinne laget. I år ble vi også prisgitt en ny sesong over 20 år etter den forrige. 

ABC satset på David Lynch og Mark Frost tidlig på 90-tallet, resultatet ble en av de mest nyskapende og surrealistiske seriene vi noen gang har sett. Den spektakulære førstesesongen ble snakkis verden over.

Den nye sesongen ble mer for spesielt interesserte, det er lenge siden Twin Peaks var det alle ønsket å diskutere i lunsjpausen. Sesong 3 viser at David Lynch fortsatt er en regissør og serieskaper uten sidestykke, nå med fritt spillerom hos Showtime – noe han aldri fikk anledning til hos ABC. Det vil ta lang tid for å fordøye alt det sære vi ble servert. 

Les mer om serien.

 

7
Westworld. Foto: HBO

HBO (2016-): Amerikansk action, sci-fi og drama i skjønn forening. 

Fjorårets store hit hos HBO klatrer inn på topp ti.

Dette er et sci-fi eventyr og drama som treffer på flere plan, det var også kjekt med noe så sjeldent som en serie «alle» diskuterte mellom episodene. Vi lar oss fascinere av de mange uventede vendingene og det intrikate dypdykket innen både filosofi og vitenskap, alt krydret med gripende drama, mystikk og action. 

Det er sjelden kost at en pågående serie finner plass på topp ti, spesielt etter kun en sesong. Vi er spente på om den klarer å holde nivået når ny sesong kommer i 2018. 

 Les mer om serien.

 

HBO (2014-): Et av de mest hjerteskjærende, mystiske og tankevekkende drama om sorg, relasjoner og jakten på en større mening.

Med Lost-skaper Damon Lindelof på laget blir vi servert nok et spektakulært mysterium. Men denne gang er det liten interesse i finne ut hva som har skjedd, her er det sorg og tap som utforskes.

Handlingen tar til tre år etter at 2% av verdens befolkning på mystisk vis har forsvunnet. Dette er en av de mørkeste seriene HBO har servert oss, noe som sier sitt. Den er ikke for alle, men om du først liker deg i skyggene bør denne glede ditt seriehjerte.

En mikset respons etter første sesong, men traff blink hos alt og alle med den høyst tankevekkende og følelsesladde andre sesong, før den tok ytterligere sted i sin tredje og siste sesong tidligere i år. 

Les mer om serien. 

 

5
Band Of Brothers

HBO (2001): Den suverene krigsserien.

Tom Hanks og Steven Spielberg slo hodene sammen og produserte er mesterverk av en miniserie om 2. verdenskrig.

Å bli vitne til «Easy Company» og de alliertes fremmarsj overgår det meste. Serien er, ikke overraskende, fortsatt blandt de mest kjøpte på DVD over et tiår etter den ble sendt første gang. Det blir ikke mer episk enn dette.

Det har også blitt en søster-serier i The Pacific og vi lever fortsatt i håpet om at en tredje serie kommer i fremtiden.

 Les mer om serien.

 

4
The Sopranos. Foto: HBO

HBO (1999-2007): Kvalitetsdrama som for alvor introduserte oss for anti-heltene.

Mafiosoen Tony Soprano får angstanfall og begynner å gå til psykolog. Her blir vi servert karakterutforskning ulikt det meste annet. Sjeldent har vi sett bedre prestasjon enn den avdøde James Gandolfini serverte oss. Et mesterverk.

Dette var også en sterk pådriver for kvalitetsserier som utforsket karakterenes psykologi og mellom-menneskelige relasjoner. Sopranos var et lokomotiv som for alvor bragte oss inn i gullalderen. 

Les mer om serien.

 

3
Game Of Thrones. Foto: HBO

HBO (2011 – ): En spektakulær og sjokkerende fanasy-drama basert på en populær bokserie.

Den høyt elskede TV-versjonen av bokserien A Song Of Ice And Fire har vært blant årets beste hvert år siden premieren i 2011.

Da HBO fikk høre om et episk litteraturverk skrevet for å aldri kunne bli filmatisert eller gjort til TV-serie, så klarte de ikke unngå fristelsen. Noe vi skal være sjeleglad for. Game Of Thrones har dominert og fascinerer med å kaste etablert sjangerkonvensjon ut vinduet. Serien ga fantasy-sjangeren den respekt den fortjener. 

Den er også særegen til å omfavne blockbuster-sjangeren fra filmens verden, med actionsekvenser ulikt noe annet. Har vokst seg til å bli en av verdens mest sette serier og skiller seg dermed ut blant topp-ti, som for det meste består av serier som ikke var de store seer-magnetene. 

Det er en serie alle i juryen har sett, både unge og eldre – kvinner og menn. Alle er samstemte i at denne hører hjemme blant toppvalgene.

Les mer om serien.

 

AMC (2007-2015): Amerikansk periodedrama som gjorde AMC til en utfordrer om seriemester-tronen. 

Seriens innflytelse på moderne TV-serier kan ikke undervurderes, ei heller hvilken effekt denne hadde på nykommeren AMC – et selskap som tidligere satset på å vise klassiske filmer. En levende og engasjerende setting satt til 60-tallet ga et perfekt bakteppe for den kompliserte anti-helten Don Draper (Jon Hamm). Markedsførings-geniet med en mørk hemmelighet, fanget i omgivelser som tærer like mye på han som han tærer på de rundt seg.

At handlingen er satt til 60-tallet gir serien nok av historiske hendelser på spille på. Kvinnefrigjøring, kapitalisme, rasisme og etterkrigstiden påvirker historien på intrikat vis. Tiåret revolusjonerte det amerikanske samfunn, her er det så mye genialitet at vi tviler på noen vil klare å gjenta det serieskaper Matthew Weiner serverte oss. 

Et av de store mesterverkene fra det siste tiår, fra den rebelske kanalen som ga oss Breaking Bad og The Walking Dead. Alt for en klassiker å regne og en selvfølge for alle fans av tung og tankevekkende drama. 

I juryen faller denne i smak hos både menn og kvinner, hvor førstnevnte gjennomgående gir den toppkarakter. 

Les mer om serien.

 

1
The Wire

HBO (2002-2008): Amerikansk drama- og spenningsserie som et stemplet «tidenes beste». 

Krimdramaet har alt og enda litt til med gripende drama, fantastiske rollefigurer, lekende regi og subtil samfunnskritikk som unngår det kunstsykket å bli prekende.

Skaper David Simon er en mester i å utforske samfunnets, dets institusjoner og hvordan mennesker raskt blir fanget i omgivelsene. En av de mest undervurderte seriene da den ble sendt på HBO forrige tiår, men har siden befestet sin posisjon som det ypperste av det ypperste både blant publikum og kritikere. 

«Verdens beste serie?» Godt mulig det. Den er nå også tilgjengelig i remastered edition.

Les mer om serien. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here