Etter at storsatsinger underpresterte både i fjor og i starten av året er håpet at høstens etterspurte premiærer kan gi et sårt tiltrengt fremtrekk for HBO. Starten til Westworld lover godt.  

Tirsdag skrev vi om HBO som trakk seg ut av Nederland. Til Serienytt kan HBO Nordic berolige om at denne avgjørelsen ikke vil ha noen konsekvens for HBO Nordic.

Til Variety uttalte analytiker Francois Godard fra Enders Analysis at HBO sin kamp mot Netflix i Skandinavia har vært «veldig skuffende», men ifølge HBO Nordic er de fornøyd med utviklingen.

– Vi er veldig fornøyd med vår forretningsmodell og vekst, skriver de til oss, og påpeker at avgjørelsen om å trekke seg ut av Nederland ikke vil ha noen konsekvens for HBO Nordic eller øvrige markeder.

Annonse

– I motsetning til for eksempel HBO Nordic, som er heleid av HBO, har HBO Netherlands vært en joint venture mellom HBO og kabel TV-leverandøren Ziggo. Beslutningen som er tatt av disse to partene vil ikke påvirke vår virksomhet, skriver PR-kontakt Isabel Langvatn Goren videre.

For kundene kan dette være betryggende. Tall presentert under Nordiske Mediedager i vår viste at tjenesten lå bak TV2 Sumo og Viaplay i kampen om å bli nummer to (Netflix dominerer). Nå venter en travel høst, hvor tjenesten skilter med innhold det er knyttet mye spenning og forventninger til.

Netflix-dominansen er tydelig. Foto: Skjermdump fra TNS Gallup-presentasjon.
Netflix-dominansen er tydelig. Foto: Skjermdump fra TNS Gallup-presentasjon.

Nylig kom det tall som indikerte at Nordmenn er på verdenstoppen i å bruke penger på strømmetjenester, hvor øvrige nordiske land følger hakk i hæl – kun USA skiller de nordiske landene fra Norge, med sin andreplass. Hvor mange abonnenter HBO Nordic har i Norden er det sprikende rapporter om, hvor alt fra 1 million til 2 millioner er nevnt av fremtredende norske medier de siste par månedene.

I følge TNS Gallups Knut-Arne Futsæter har HBO Nordic stagnert i Norge de siste par årene. Høsten er derfor viktig for tjenesten, som så langt kan notere seg at HBOs nyeste serier slår godt fra seg. I tillegg er det stor interesse for et par av deres innkjøpte serier.

Kan Westworld og Divorce friste i Game of Thrones-pausen?

Etter at Vinyl aldri ble den suksessen HBO håpet på og ble kansellert (etter at den først ble fornyet) har HBO hatt et par gode måneder. The Night Of ble både en kritikersuksess og, etter en litt rolig start, en økende seermagnet i sommer. Nå ser det ut til at Westworld kan bli hitserien de håpet på.

Dette er viktig for tjenesten, som i høst ikke har sitt store trekkplaster Game Of Thrones. I tillegg har Fear The Walking Dead nylig avsluttet sin andre sesong.

Med en ryktet prislapp på 100 millioner dollar ble Westworld godt mottatt av anmeldere, foreløpig er den på 87% på «tomatometeret» til Rottentomatoes, en nettside som måler kritikernes dom over filmer og serier. På Metacritic har den oppnådd 73 av 100 poeng, hvor serien enten får ros eller godkjent-status. Kun Variety har valgt å gå kritisk til verks.

Foto: HBO
Westworld med god start på moderkanalen. Foto: HBO

Westworld leverte HBOs beste premieretall siden True Detectives sin første sesong. Totalt, når både seere og strømme-tall i USA er inkludert, har serien oppnådd 3,3 millioner seere. 2,3 millioner av dem så episoden på lineær-TV. Det er en lignende start som hva Game of Thrones opplevde i sin tid, en serie som nå kan skilte med rundt 25 millioner i snitt. Tallet er ventet å vokse ytterligere når de som har serien i de 4-5 dagene etter premieren finner tid til å sjekke den ut.

Her på Serienytt har leserne vist mer interesse for Westworld kontra øvrige serier, og ut i fra vår uhøytidelige undersøkelse har et stort flertall gitt serien stempelet «Veldig god» eller «Fantastisk».

Høsten har mer i vente

Om Westworld klarer å holde på interessen kan det love godt for HBO Nordic, som har en god og variert meny å tilby seerne. Sarah Jessica Parker er tilbake med den nye serien Divorce, mens den lavmælte komedien Insecure kan treffe en positiv nerve hos mange. Det vi har sett av begge seriene lover godt.

Foto: HBO Nordic
MTV-serien The Shannara Chronicles var mest sett på HBO Nordic i vår, ifølge tjenesten. Foto: HBO Nordic

Supergirl fortsetter også tjenestens forsøk på å favne litt bredere. The Shannara Chronicles var den mest sette serien tidligere i år ifølge tjenesten, med rekord-seing etter at Game of Thrones kom tilbake. Medietrenden er at unge er villig til å betale for innhold, da er det ikke rart at HBO Nordic også satser på serier mer rettet mot ungdom og familier. Det er nok derfor Supergirl er langt lettere i tonen enn de seriøse og grafiske Netflix-superheltseriene, som Daredevil og Jessica Jones, mens The Shannara Chronicles er en mer ungdomsvennlig fantasy-variant kontra Game Of Thrones.

Supergirl kommer som ferskvare med andre sesong, som også introduserer Supermann. Det tok et helt år før serien kom på en norsk strømmetjeneste, men HBO Nordic slår nå følge med Netflix i å være en tjeneste som tilbyr slike serier som ferskvare. Lignende serier, som Arrow (TV2 Sumo), Agents Of S.H.I.E.L.D. (Viaplay) og The Flash (Dplay) har seerne måtte vente i måneder på etter amerikansk premieredato.

Les også: Fra beste til verste: Superheltserier

I tillegg kommer innkjøpte Vikings tilbake med andre halvdel av sin fjerde sesong, som var tjenestens nest-mest sette i vinter/vår. September-tallene fra vår egen premierekalender vitner om at nettopp Westworld og Vikings er de to seriene det er knyttet mest interesse for, med Supergirl ikke langt bak. Netflix-klare Designated Survivor og kommende storserie The Crown er enn så lenge på samme nivå.

Det kan bli en god høst for HBO Nordic, om de kan fortsette å holde abonnentenes interesse ved like.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here