Fra beste til verste: Superheltserier

Del nyheten

Vi flommer over av superheltserier, noe fans av sjangeren selvfølgelig ikke klager over. Men hvilke serier er verdt å få med seg?

Som en forrett til nye topplister for de ulike strømmetjenestene har vi sett på superheltsjangeren og presenterer her det vi har rangert som best og verst. Vi har en jury hvor også ungdom har fått plass i denne runden, slik at vi står litt sterkere til å bedømme seriene fra ulike perspektiv.

Listen inneholder seriene som til vanlig er tilgjengelig på strømmetjenestene. Derfor vil du ikke finne sjanger-klassikere som Batman og Smallville her. Til tider kan enkelte være utilgjengelig da det kun er i enkelte måneder tjenestene har rettigheter til å vise serien. Du kan sjekke ut vår superhelt-oversikt for ytterligere tips om serier i sjangeren.

Vi gjør obs på at flere av seriene foregår i samme TV-univers. Marvel-seriene deler også univers med flere av filmene som har herjet på kinoen de siste årene. Om noe er uklart, spør gjerne i kommentarfeltet.

Der kan du selvfølgelig også komme med dine favoritter, om du er uenig i listen. Topplistene våre er primært til for å hjelpe folk å finne serier, her kan også ditt bidrag i kommentarfelt være til god hjelp.

Med det kjører vi på! Her er vår toppliste for september 2016!

Toppliste – beste superheltserier

Powers

Powers 2Playstation Network ville bli med på seriemoroen og ønsket å skreddersy en serie som skulle passe sine brukere. Resultatet ble en serie som imponerte få. Premisset er spennende nok, om etterforskeren Christian Walker – en tidligere superhelt som mistet kreftene sine og nå jobber i en spesialgruppe som håndterer de med spesielle krefter.

En serie som forsøker for hardt og som jevnt over ser litt for billig ut. Den sparer ikke på det groteske, men klarer ikke helt å finne rytmen. Litt overraskende ble den fornyet i 2015 tross mye slakt blant kritikere og seere. Den klarte ikke å bedre inntrykket i andre sesong og serien ble kansellert tidligere i år.

Dette var ikke oppløftende greier og er nok for de litt mer spesielt interesserte. Tegneseriebladene den er basert på kan derimot anbefales!

Info om serien og hvor du kan se den. 

Alphas

alphas-syfy-tv-showVi følger et team bestående av personer med fremtredende egenskaper, i det som kan minne litt om en nedtonet variant av X-men. Litt forfriskende var det med en superheltserie som ikke baserte seg på noe eksisterende kildemateriale, men den klarte aldri å ta helt av. Det ble med to sesonger.

Med mindre du absolutt må få med deg alt sjangeren har å by på kan du nok trygt skippe denne.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Heroes/Heroes Reborn

heroes-nbc-season-3-cast-e1366295211615Denne var litt av en sensasjon da den først dukket opp på TV-skjermene, med et originalt utgangspunkt og et helt nytt univers. Den var også ganske så mystisk og dyster, med rollefigurer det var lett å bli engasjert i.

Etter hvert begynte den å rote det ganske så mye til og ble kansellert i 2010. De siste års trend med å bringe tilbake tidligere serier ble også denne en del av, noe som resulterte i en ny sesong med navn Heroes Reborn. Den falt ikke i smak hos veldig mange.

En serie som er verdt å sjekke ut først og fremst basert på den første sesongen. Da traff den med mystikk, interessante helter og en av de virkelig skumle og gjennomførte skurkerollene.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Gotham

GothamEn superheltserie satt til Batman-universet, men uten superhelten? Det var et premiss vi ikke umiddelbart ble solgt på og første sesong har nok av utfordringer. Skurke-galleriet er det som underholder, samt det å følge en ung Bruce Wayne i tiden etter at foreldrene så brutalt ble myrdet.

Utfordringen er at vi selvfølgelig savner Batman. Warner Brothers har i nektet hardnakket å gi den mørke ridderen tid på skjermen, han forbeholdes filmverden. Dermed må vi nøye oss med det vi kan få. Som her blir etterforsker Gordon og forhistorien til alle de legendariske Batman-skurkene.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Marvel’s Agent Carter

agent-carter-tv-series-writersDet kan strengt talt diskuteres om dette er en superheltserie, all den tid den ikke handler om superhelter. Her følger vi Peggy Carter etter at kjæresten Steve Rogers (Captain America fra de kjente filmene) ble antatt død i kamp mot Hydra. Hun må trosse samfunnets fordommer og diskriminering i arbeidet med å skape den hemmelige organisasjonen S.H.I.E.L.D.

En artig vri av et periodedrama som omfavner mye av spionsjangerns klisjeer. Den fikk en økende tilhengerskare, men ikke nok til å sikre en ny sesong. Den ble kansellert tidligere i år.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Agents Of S.H.I.E.L.D.

AGENTSOFSHIELD_UPRISINGPremisset her er litt det samme som i Agent Carter, her følger vi vanlige mennesker i Marvels store superheltunivers. I sentrum står Agent Coulson, som har hatt en birolle i flere av superheltfilmene, hvor han sist ble sett i The Avengers. Her må han samle et team av agenter som forsøker å få oversikt og kontroll over mennesker med spesielle evner.

Helt blottet for superhelter og superskurker er denne serien derfor ikke. Her finner Marvel plass til flere av de mindre kjente rollene som ikke er funnet verdig plass i filmene. En litt treg start blir også raskt ganske så interessant i det hendelsene i Captain America: The Winter Soldier får en ganske så stor innvirkning på serien. Da omfavner den for alvor spionsjangerens paranoia-element.

Info om serien og hvor du kan se den (Obs! Normalt på Viaplay, men er i perioder ikke tilgjengelig). 

DC’s Legends Of Tomorrow

dcs-legends-of-tomorrowMed suksessen til Arrow og The Flash fortsatte The CW å melke universet de skapte. I Legends Of Tomorrow blir flere av gjesterollene og birollene fra de to øvrige seriene samlet i et sci-fi eventyr hvor de må reise i tid for å bekjempe den udødelige Vandal Savage.

Et slikt «restetorg» kunne fort floppet, men dette er ble en artig serie som klarte seg helt greit i sin første sesong. Ikke en favoritt blant noen i juryen, men det er heller ingen som misliker det de ble servert.

Den har for øvrig nok av kjente fjes. Prison Break-duoen Wentworth Miller og Dominic Purcell spiller et par omvendte kjeltringer, mens Branon Routh – som i sin tid spilte Superman i Superman Returns – her spiller Atom.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Supergirl

Supergirl screamDet har ikke akkurat vært mangel på hverken superheltserier eller filmer de siste årene, men det har skortet på variasjon med en overvekt av hvite trikotkledde mannfolk som har fått all oppmerksomheten. I 2015 var det endelig tid for en serie rettet mot også unge kvinner.

Amerikanske CBS var et merkelig sted for en superheltserie da det ikke akkurat var deres vante lekeplass å utforske. Det ble også bare med en sesong for serien, fra i år tar The CW over. Som nok passer serien bra, da den foregår i samme serieunivers som deres øvrige superheltserier (Arrow, Legends Of Tomorrow, The Flash).

En ganske effekt-tung første sesong bar litt preg av repeterende moral og de mer banalt enkle plottene. Men serien om Supermanns kusine har sine øyeblikk og vi venter i spenning på hvordan serien blir når Supermann gjør sin entre. Forhåpentlig ender ikke Supergirl i skyggen av sin mer velkjente fetter.

Dette var i flere måneder en serie som mange av dere lesere spurte oss om, siden den ikke var å finne på noen norsk strømmetjeneste eller kanal. Fra høsten av dukker den opp med ferske episoder på HBO Nordic.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Arrow

Arrow S4Arrow sparket i gang et superhelt-eventyr for amerikanske The CW. Få år etter dens første sesong har den fått en håndfull søster-serier og er fortsatt blant kanalens mest populære serier.

Atig er det derfor at serien i utgangpsunket aldri var tiltenkt å finne sted i en verden med superkrefter. Serieskaperne var ganske hardnakket på dette, at dette var historien om en vanlig mann i en mer realistisk verden enn tegneserie-versjonen av Green Arrow levde i. Derfor er det fint lite som minner om en verden som kan huse Supermann og andre kappekledde i seriens første sesong. Det endret seg derimot med introduksjonen av Flash, nå er Oliver Queen en av mentorene og rollemodellene til en rekke superhelter.

Arrow gjør seg spesielt godt blant de yngste mannfolkene og ungdommen i panelet vårt, mens kvinnene/jentene er litt mer tilbakeholden.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Marvel’s Jessica Jones

jessica-jones-3En av de mørkeste superheltseriene, som omfavner litt av noir-sjangeren. Dette er en krimserie om en privatetterforsker som har overlegen styrke. Hun har selv vært offer for en overgriper av verste sort, den mystiske Kilgrave som har evnen til å kontrollere mennesker. Når han vender tilbake, tilsynelatende fra de døde, må Jessica kjempe mot en av sine største frykter.

Dette er en serie som flere av oss virkelig digger, Netflix-serien trakk også til seg publikum som normalt ikke bruker så mye tid på sjangeren. Men den treffer ikke like bredt som et par av de øvrige superheltseriene. Kanskje er den blitt litt for voldsom eller langtekkelig for enkelte?

Det er nok en serie som passer seg godt å diskutere og kjekle om over en god kopp kaffe. For noen, også i juryen, er denne en absolutt favoritt. Det kan godt være den også blir din om du ikke alt har sjekket den ut.

Denne er del av Marvel-universet og en av fire superhelter Netflix lager serie om (de øvrige er Luke Cage, Daredevil og Iron Fist). Sesong 2 er på vei, og hun blir også å finne i The Defenders. Vi gleder oss!

Info om serien og hvor du kan se den. 

The Flash

Flash-Season-2Den mest populære serien blant ungdommen i juryen, og den treffer også ganske så bra hos øvrige!

The Flash er nok den serien som i sjarm og tone er nærmest de klassiske Superman-filmene med Christopher Reeve. Denne er overhodet ikke redd for å ha det gøy og omfavne realiteten: At dette er en TV-serie. Så hvorfor være så fordømt seriøs hele tiden? La oss ha det gøy! Hva med en telepatisk gorilla eller snakkende hai? Null problem.

Av en eller annen grunn fungerer det og blir aldri for fjollete, selv om det gjerne er på grensen. Den lener seg hardt på «suspension of disbelief» og er en levende hyllest til alt som tegneseriebladene har servert oss gjennom flere tiår. Overdreven camp, ramme alvor eller mye humor – den har litt av alt. Samt mye tenårings-såpe, da det tross alt er et publikum den ikke er nedlatende mot.

Første sesong har et artig mysterium og berører også nok av science-fiction sjangeren. Den største styrken er nok seriens stjerne Grant Custin, i rollen som Barry Allen/Flash. Han vet å gjøre scenene mer levende, noe man også merker godt når han har gjesteopptreden i søster-seriene Arrow og Supergirl. Da hever også de seriene seg et hakk.

Viktigst av alt: Den har en god hovedskurk. Noe vi ikke er blitt bortskjemte med i sjangeren.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Misfits

MisfitsBritene ville være med på moroen og serverte oss en superheltserie som selv de mer pripne kritikerne omfavnet. En ting er å være tenåring og utskudd, det blir ikke mindre komplisert hvis man også oppdager at man har spesielle evner. Her vil du finne en perfekt miks av drama, sci-fi og humor. Manuset er skarpt som bare det og den holder seg godt.

Serien tok slutt i 2013, etter fem sesonger. Denne er en god binge-kandidat for de som er ute etter litt annet enn de velkjente superheltene til DC og Marvel.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Marvel’s Daredevil

Marvel Daredevil 4244På toppen av tronen finner vi den blinde Matt Murdock i rollen som advokaten som bekjemper kriminalitet i rettsalen på dagen, mens han bruker knyttnevene og sine overmenneskelige «radar-sans» om natten.

Spartacus-sjefen Steven S. DeKnight var vågal nok å bruke The Wire som inspirasjon da han satt igang arbeidet med Netflix sin første Marvel-serie. Nå er dette en helt annen sjanger, men litt av DNA-et kan vi spore – i tillegg til heseblesende og kule actionsekvenser, blant annet en Oldboy-hyllest som virkelig setter standarden.

Det beste med serien er skurken Wilson Fisk, som kanskje er den beste i hele Marvel Universet med sin komplekse bakgrunn og uforutsigbare fremferd. I sesong 2 fulgte serien opp med den mest komplette og komplekse utgaven av The Punisher. Dette er en serie som gjør det Marvel-filmene ikke klarer på området.

Alle superhelter behøver ikke redde verden. For Matt Murdock handler det om å gjøre nabolaget til en litt bedre plass. Det gjør dette til en av det mer jordnære og interessante seriene sjangeren har å by på. Daredevil er den suverene eneren på vår liste, uavhengig av kjønn og alder. Ikke bare den beste superheltserien, men også en av seriene vi vektleger høyest uavhengig av sjanger.

Info om serien og hvor du kan se den. 

Annonse