Endelig er den her. Vi har allerede anmeldt serien basert på de første 4 episodene, nå tar vi for oss første episode mer i dybden.

HBO er avhengig av at serien er en suksess, med en ryktet  prislapp på  rundt 100 millioner dollar og en lengre forsinkelse som gjorde at serien først fikk premiere et helt år etter hva som var planen. Med Game of Thrones som nærmer seg slutten og fiaskoen Vinyl satser HBO på en serie løst basert på en film fra 1973 skrevet og regissert av Michael Crichton. Vil dette være en suksess for folk flest, eller vil det bare være en hit hos kritikerne som liker serien? Det blir spennende å se de kommende dagene og ukene.

«The Original» var en av de tilfellene hvor en serie tar godt i bruk tiden som er til rådighet (75 minutter). Hvert minutt ble møysommelig brukt til å på en god måte introdusere mesteparten av karakterene og forklare hvordan Westworld fungerer. For så å forklare hvordan temaparken begynner å oppleve problemer. Samtidig som vi serveres alle temaene som interesserer serieskaperne Jonathan Nolan og Lisa Joy. Repetisjonen av hendelsene til vertene er et problem fordi det får seriestarten til å være treg og med vilje litt forvirrende. Men det er også åpenbart at det er en viktig for historien serien prøver å levere.

Foto: HBO
Paret Teddy (James Mardsen) og Delores (Evan Rachel Wood). Foto: HBO

Etter en scene mellom Bernard og verten Dolores, forøvrig ypperlig spilt av Jeffrey Wright og Evan Rachel Wood, blir vi introdusert til livet på innsiden av Westworld. Det gjøres ikke alltid klart hvem som er gjester og verter, men det er å anta at de fleste som kommer med tog er gjester unntak av Teddy, spilt av James Marsden, som vi ser dø to ganger iløpet av første episode.

Annonse

Vi blir fortalt at Ford (spilt av Anthony Hopkins), lederen for Westworld, har gjort en stor oppgradering av vertene i det serien starter. Etter å ha tidligere slettet minnene deres etter slutten av et hendelseforløp har han nå gitt dem en måte å oppleve de slettede minnene som defuse drømmer. Han mener det er bra å lage delikate og menneskelignende bevegelser han kaller «Reveries». Dette skaper et dilemma hvorvidt dette vil gi Westworld mer problemer enn de er verdt. Det introduserer en interessant tanke i senteret av serien: Hvor starter bevisstheten? Hva skaper formen til bevisstheten? Det er flere frempek hvor serien kan være på vei.

Westworld HBO Hopkins Wright
Ford (Anthony Hopkins) og Bernard (Jeffrey Wright) er sentrale personer i Westworld. Foto: HBO

The Gunslinger, eller The Man In Black (spilt av Ed Harris) virker også å være et dypere og mer betydningsfullt aspekt ved seriens portrett av verden. Hans dehumanisering av vertene i tråd av hans morderiske tendenser er et direkte speilbilde av Bernard sin langt mer subtile dehumanisering av hans menneskelige kolleger i måten han legger merke til disse små uttrykkene han ber dem om å spille inn for bli brukt i programmeringen av vertene. Her er det en klar parallell hvordan Theresa Cullen (spilt av Sidse Babett Knudsen) sitt uttrykk for sinne ikke er viktig nok for hans oppmerksomhet som en indikator for menneskelige følelser, bare som en detalj som gjør programmeringen av vertene bedre. The Man in Blacks lek med vertene viser også hvor lite relevant hans oppmerksomhet for deres lidelser er. Handlingene til disse to karakterer viser en likhet med samme temaet fra to forskjellige sider av spektrumet. Bernard som på sin måte gjør mennesker mindre menneskelige, og The Man In Black som også dehumaniserer vertene. Så om The Man In Black forblir den største trusselen for Westworld i det lange løpet, eller om det blir Bernard og Ford, blir interessant å se.

Åpningscenen blir vi også servert på nytt i slutten av episoden. Den viser at Delores nå dreper fluen. Fluen rundt Delores har mulig en større betydning. Vi ser dette med Delores hvor hun svarer på det viktige spørsmålet om hun vil drepe noe som lever med et «nei, så klart nei». Fluen er i live, men på slutten slår hun den og hun viser hun direkte bryter en regel i Westworld: Hun var klar over og med vilje drepte noe som levde. Det er tydelig noe det vil spilles videre på.

Det gjøres ikke et forsøk på å fortelle akkurat hvor vi er i tid eller sted. Er det nødvendig informasjon? Vel det får vi vente å se, for alt vi vet nå er at vi befinner oss i Westworld. For ved siden av alt det mystiske med Westworld er det også like interessant å få vite mer om de som faktisk styrer selskapet som overser parken.

Westworld trenger å vise at serien handler mer om at roboter og mennesker dreper hverandre i ville vesten. Forhåpentligvis vil det også stilels spørsmål om menneskeheten oppi dette. Serieskaper Jonathan Nolan klarte med Person of Interest å stille spørsmål om hvordan mennesker håndterer en fullverdig kunstig intelligens og hvordan teknologi håndteres av mennesker, så det burde ikke være en umulig oppgave for Nolan også her.

Westworld Ed Harris
The Man in Black (Ed Harris) er ikke mannen du vil møte i mørket. Foto: HBO

Ellers:

  • Ikke alle hovedrollene var å se i første episode. William (Jimmi Simpson, House of Cards) og Logan (Ben Barnes, Narnia-filmene) dukker først opp i neste ukes episode. Det er også uvisst når vi får se Charlotte Hale (Tessa Thompson, Creed) i serien, men om episodene ikke endres fra hva vi anmeldere har fått på forhånd er det noen uker igjen før vi stifter bekjentskap med Charlotte.
  • Danske Sidse Babett Knudsen, best kjent for hovedrollen som Birgitte Nyborg i Borgen, var originalt ikke ment for rollen som Theresa Cullen. Miranda Otto (Ringenes Herre) ble originalt hyret inn til rollen, men etter å ha filmet piloten forlot hun serien for en sentral rolle i sesong 5 av Homeland.
  • Norske Ingrid Bolsø Berdal fikk en liten rolle i første episode som Armistice, men dette er en fast karakter i serien. Om et par episoder vil hun få mer å gjøre.
  • Som noen sikkert har fått med seg tok Westworld pausen i produksjonen et sted rundt episode 6, hvor en ny skuespiller kom inn i serien, spilt av HBO-veteran Lili Simmons (Banshee, True Detective). Dette er episoder ingen kritikere har fått sett, og dermed et punkt som kan være veldig interessant å ha i bakhodet.
  • Episoden var både skrevet av Nolan og Joy, mens Nolan også stod for regien. Det er Nolan sin andre regi, etter å ha tidligere regissert Person of Interest-episoden «Relevance» som introduserte den sentrale karakteren Sameen Shaw (Sarah Shahi).
  • Hvis du la merke til musikken tok Westworld i bruk eldre instrumenter til å spille av noen kjente sanger. Hvis du lytter etter er det «Black Hole Sun» av Soundgarden som dukker opp i midten av episoden, og den siste actionsekvensen tar serien i bruk en cover av Rolling Stones sin «Paint It Black».

[poll id=»65″]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here