Månedens serietips mai 2021

-

Flere strømmetjenester varter opp med spennende nye serier og sesonger. Vi har i den anledning funnet frem en håndfull varierte serietips, slik at de fleste smaksløker kan bli tilfredsstilt.«Månedens Serietips» er våre anbefalinger av serier som har sesongpremière på TV eller strømming i Norge, hvor en av oss i Serienytt-teamet finner noe for enhver smak.

Mye eventyrlig virkelighetsflukt

Om måneden skal oppsummeres er det vel at den inneholder mye overnaturlig, eventyrlig og eksperimentell virkelighetsflukt. Den beste serien jeg har sett er derimot mer jordnær og den er attpåtil norsk. Jeg snakker selvfølgelig om Pørni.

Pørni. Foto: Viaplay
Pørni sjarmerte meg i senk, det ble både latter og tårer. Årets store overraskelse!. Foto: Viaplay

Det fine for alle som liker Pørni er jo at det dukker opp et par serier som vel kan anses som litt beslektet, som returen til In Treatment og nye sesonger av Master of None og The Kominsky Method. De to sistnevnte kan du lese mer om i listen nedenfor.

Det er over 60 serier som ruller inn med nye episoder på skjermene i de norske hjem, noe som jo gjør det umulig å rekke over alt. Så jeg håper at noen av disse syv utvalgte seriene er noe for akkurat deg.

Våren ellers har vært en krimfest (du ser vel på Mare of Easttown?) så jeg lar den kanskje mest populære sjangeren hvile litt i denne runden med anbefalinger.

  • Få full oversikt. Våre abonnenter kan selv sjekke ut seriekalenderen, hvor alle nye serier og sesonger legges til fortløpende.

La oss sjekke ut månedens tips for mai 2021:


Pørni

«Pørni oppdrar sine to døtre og sin nevø helt alene samtidig som hun må ta vare på sin far. Klarer hun det?»

Årets beste nye serie fra Norge? Ikke utenkelig, for dette var en absolutt fenomenal opplevelse. Morsom, svært rørende og et ganske så unikt utgangspunkt. En utfordring er at mange jeg snakker med er skeptisk til å begi seg ut på serien. Er det navnet? At den ser ut som mye annet? Jeg vet ikke. Men vær ikke i tvil: Enten du er gammel, ung, kvinne eller mann: Pørni er for alle.

Det er noe herlig over en historie som hyller det å ikke være perfekt. Pørni forsøker ikke engang. Sesongavslutningen er kanskje pittelitt for sukkersøt og forutsigbar på sentimentalitet, men det er lett å tilgi. For midt under en pandemi er dette en perfekt serie å kose seg med på kveldingen. Tusen takk til serieskaper Henriette Steenstrup og teamet som står bak – for dette var gøy!

Sjekk ut Mias førsteinntrykk.

2021søn02mai09:00PremierePørni sesong 1Viaplay09:00 Sjanger:Drama,KomedieTil StrimTil Viaplay 0

Invincible

«17 år gamle Mark Grayson er som ungdom flest, med unntak av at faren er planetens mektigste superhelt. Når Mark begynner å utvikle lignende krefter, oppdager han at farens historie ikke er helt slik han trodde.»

Over til noe heeeelt annet enn foreldredrama i Pørni. Hva i alle dager er dette…? La deg ikke lure av at dette er en tegneserie. Dette var brutalt, sjokkerende og svært underholdende – om du takler gore, vold og en mer realistisk tilnærming til absurde utgangspunkt som at superhelter eksisterer (Hvis ikke? Styr unna).

Om jeg sier til deg at det er The Walking Dead-skaper Robert Kirkman som står bak Invincible, skjønner du kanskje at dette ikke er en tradisjonell superhelthistorie. Amazon viser her at de er best på superheltserier for voksne, dette er et spennende nytt tillegg for alle som liker The Boys. Jeg satt som støpt foran skjermen.

Invincible ble sendt ukentlig i mars og april, men med sluttdato 30. april er det greit å kaste seg over denne først nå – så jeg slenger den inn i mai-anbefalingene. Den er forresten fornyet for både sesong 2 og 3.

2021fre26mar09:00PremiereInvincible sesong 1Amazon Prime Video09:00 Sjanger:Action,Animasjon,Superhelt 0

Star Wars: Den gærne gjengen

«En oppfølger av serien Star Wars: The Clone Wars

Dette er snop for Star Wars-fans. Tegneserien tar opp tråden etter Star Wars: The Clone Wars, hvor vi følger en gjeng «defekte» kloner som ikke lar seg kontrollere av galaksens stormakter. Historien starter med «ordre 66», den beryktede hendelsen hvor nesten alle jedier ble jaktet på og drept. For spesialstyrken vi følger blir det en ny hverdag, når de kommer i konflikt med hærstyrken de før var en del av.

Dette fremstår ikke som en spesielt nyskapende tegneserie, her følges samme stil og struktur som i The Clone Wars. Gjør det noe? Nei, for The Clone Wars er elsket av Star Wars-fans og her får de servert mer av favorittretten.

2021tir04mai09:00PremiereStar Wars: The Bad Batch sesong 1Disney+09:00 Sjanger:Action,AnimasjonTil Disney+ 4

Jupiter’s Legacy

«Barna til verdens mest kjente superhelter streber med å leve opp til standarden foreldrene har satt. Gjennom tiår utforskes familie, makt og lojalitet.»

Netflix forsøker å ta superhelt-tronen. De lykkes nok ikke med det med denne serien her, ut fra hva jeg har sett (halve sesongen), men den har nok å kaste seg over likevel. Det er Mark Millar – en kjent tegneserieforfatter som startet sitt eget selskap (som Netflix kjøpte) – som leverer dette nye superheltuniverset og strekker historien over 100 år. Her får vi både innblikk i den store depresjonen på 20- og 30- tallet, samt storstilt familiedrama satt til vår tid. Den visuelle stilen var litt uvant i starten, men ble til ganske artige actionsekvenser, som skiller seg veldig ut fra hva vi blir servert i Marvels filmer og serier, eller The Boys-universet til Amazon.

Det går litt vel tregt fremover i en monolog-orgie av en historie, men dette var sært nok til å gi litt The Umbrella Academy-vibber (som i mine øyne er Netflix sin sterkeste superheltserie, ved siden av Daredevil). Det er lite å utsette på at superheltdominansen til Marvel og DC får noen alternativer og Millar-universet fascinerer til tross for et litt vel seigt tempo.

2021fre07mai09:00PremiereJupiter’s Legacy sesong 1Netflix09:00 Sjanger:Drama,Superhelt 1

The Underground Railroad

«Historien beskrives som en alternativ tidslinje. Det som i virkeligheten var et nettverk for å hjelpe slaver til å rømme, blir i serien presentert som en fysisk jernbane, med skinner, tog og konduktører.»

Denne har jeg ikke sett, men er en serie det er knyttet stor spenning til. Amazon Prime Video er for meg strømmetjenesten som har høyest snittkvalitet på sine originaler, samtidig utviser de betydelig mer måtehold enn flere av konkurrentene. Som gjør at det ikke akkurat renner over av nye serier. The Underground Railroad frister litt ekstra, med tjenestens suksess med periodedrama. Her får slavehistorien en spennende vri, som minner litt om The Man in the High Castle (anbefales!), selv om det nok her er mer et visuelt grep.

Tog-metafor er ikke dumt og det fungerer jo også godt til å lettere fortelle om samfunnsstruktur og klasseskille i en serie som Snowpiercer (anbefales også, spesielt etter sesong 2). Amerikas slavehistorie er tidligere fortalt i serier som Roots og den skjulte godbiten Underground (dessverre kansellert).

2021fre14mai09:00PremiereThe Underground Railroad sesong 1Amazon Prime Video09:00 Sjanger:Drama,Periodedrama 3

Master of None sesong 3

«I den nye sesongen følger vi Denise (Lena Waithe) og partneren Alicia (Naomi Ackie) som streber med kjærligheten, ønsket om å få barn og tiden de tilbringer både sammen og adskilt»

Master of None er en av de absolutt beste seriene på Netflix. Vi har ventet lenge, delvis fordi seriens stjerne og serieskaper Aziz Ansari kom i metoo-problemer. Fire år etter forrige sesong er det endelig tid for et nytt kapittel, denne gang uten Ansaris rollefigur Dev i sentrum. Selv om han dukker opp, er det nå Denise og Alicia vi følger mest. Seriens sesong har også fått ny tittel: Master of None Presents: Moments in Love, som vel gjør det litt mer klart at serien tar en ny vending.

Gjør det at jeg ikke gleder meg ? Nei. Master of None har en unik og tankevekkende tilnærming til historiefortelling og det var egentlig aldri karakteren Dev som fascinerte mest. Forrige sesong spesielt var et stort høydepunkt. Det skal bli spennende å se om Ansari fortsetter utviklingen og klarer å gjøre comeback etter at han ble sendt i skammekroken. Den nye sesongen ble spilt inn i Storbritannia under pandemien, dermed følger serien formelen med å sette historien til et nytt land hver sesong.

2021fre21mai09:00PremiereMaster of None sesong 3Netflix09:00 Sjanger:Drama,Komedie,Romantikk 2

The Kominsky Method sesong 3

«Sandy må ta farvel med sin beste venn. Hva vil livet tilby nå?»

En av de beste skjulte perlende på Netflix avsluttes med tredje sesong. Michael Douglas-serien har levert en morsom og rørende samfunnskommentar, i tillegg til å ha sitt å si om alderdom, mellommenneskelige relasjoner og familieliv. Denne bør du absolutt se om du likte Pørni.

Alan Arkin er ikke med denne sesongen, hans rollefigur Norman er gått bort og det betyr en ny prøvende tilværelse for Sandy (Michael Douglas). En nykommer er Morgan Freeman, som spiller seg selv.

2021fre28mai09:00PremiereThe Kominsky Method sesong 3Netflix09:00 Sjanger:Drama,Komedie 1

Sjekk ut vår oversikt med over 60 serier som er ute med nye serier, sesonger og episoder i mai.

Relevante nyheter

Ukens serie- og sesongpremierer

New Amsterdam er tilbake, men det gjelder ikke alle seriens skuespillere. Her er oversikt over ukens premierer!

De beste seriene på Disney+, ifølge IMDb-brukerne (2022)

Tradisjon tro serverer vi en løpende oppdatert oversikt over tilgjengelige serier som har fått høyest gjennomsnittlig karakter på nettstedet IMDb.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

SERIEÅRET 2021

Annonse

Nytt i 2021For de som jakter nye favoritter
Fra seriedatabasen

Allente, Paramount+, Strim
8.8
Allente, Strim, Viaplay
7.1
X
X