NyheterAnmeldelserSuperhelt takler kjærlighet og sorg i en dypsindig WandaVision

Superhelt takler kjærlighet og sorg i en dypsindig WandaVision

Hva skjer når en superhelt mister de som står henne nærmest?

-

Annonse
Karakter

WandaVision er en lekende og kreativ superheltserie viet kjærlighet, sorg og traume. Det ble en tankefull ferd gjennom ni episoder. 

Spoilerfri anmeldelse (som mulig) om serien, men inneholder avsløringer fra Marvel-filmene.

Revitaliserende

Jeg var mettet på Marvels-superhelter etter de siste Avenger-filmene. Gjennom 12 år har over 20 filmer gitt minnerike opplevelser, hver film sett med min bedre halvdel og mine to barn. Da det Marvel beskriver som “fase 3” var ferdig unnagjort var mine to sønner blitt voksne og det var en fin opplevelse å se tilbake på at vi kunne knytte bånd gjennom spektakulære og banebrytende actionfilmer. 

Jeg følte meg mettet. Lite visste jeg at jeg var så klar for mer.

WandaVision pirret litt nysgjerrigheten i forkant, men det var ikke som om premieren var noe som skrek etter prioritering. Starten ga meg en forsiktig optimisme. Jeg er glad jeg ikke ventet til sesongen var unnagjort. Dette ble ni himmelske uker viet det en serie for meg handler om: Ukentlig diskusjon, spekulering, forventning og undring. 

WandaVision. Foto: Disney+
Det starter fargeløst i 50-tallskomikk. Påfølgende episoder tar et nytt tiår og tilhørende sjanger. Foto: Disney+

Svart-hvitt?

I WandaVision møter vi mystikk i form av Wanda, hun lever i en verden som speiler 50-tallets komiserier. Der lever hun livet med sin kjære Vision. Det underlige er at vi jo vet at Vision er død, så hva er det som skjer? Og hvorfor er det ellers fargerike og actiontunge Marvel-universet blitt erstattet med svart-hvitt? 

Det er ikke mulig å si særlig mer uten å avsløre for mye. Jeg kan strekke meg så langt til å si at det er noen utvalgte skuespillere fra filmene som også dukker opp underveis. Randall Park må nevnes, med en birolle i en av Ant-Man filmene. Han er en åpenbaring og umiddelbar fan-favoritt. 

Det som briljerer mest er Elizabeth Olsen, Paul Bettany og Marvel-nykommer Kathryn Hahn. Om ikke dette er prestasjoner som avler Emmy- og Golden Globe-nominasjoner har de to juryene avslørt sin trangsynthet.

WandaVision. Foto: Disney
Denne trioen leverer skuespill av ypperste klasse. Foto: Disney

Det er strålende å se de meste så mange ulike sjangre. Olsen har ingen begrengnsing i rekkevidde og takler alt som kastes etter henne, fra manusforfattere som virkelig kan sin TV-historie. Bettany tilfører en dypsindighet og leverer noen sitater jeg tar med meg resten av livet. Hahn er bare herlig sprudlende. 

Mystikken preger som nevnt serien. Svar får vi, som regel avløst av to nye spørsmål. Serien leker seg som en hyllest til flere kjente sjangre og er åpenbart også superheltenes svar på Twin Peaks når serien tar en stor vending fra fjerde episode. 

Innfrir heldigvis ikke forventningene

Det blir heldigvis aldri forutsigbart. Der hvor Disney med The Mandalorian innfrir de fleste av fansens ønsker gis det her heller en humoristisk langfinger til fans som uke etter uke gikk helt bananas med forventninger og spekulasjoner.

Ikke misforstå, jeg elsker The Mandalorian. Men det er ingen trend vi ønsker oss at manus ender opp som om det var skrevet av de som leser seg ihjel på Reddit og andre fora.

WandaVision er del av et stort univers bestående av filmer og et rikholdig tegneseriearkiv. Heldigvis holdes fokus på Wanda og Vision. Dette er deres serie og her vikes det ikke, annet enn å trolle fans litt.

Når serien avrundes var det både tårer, glede og tristhet som preget meg. Etterpå var det en sann glede å få med seg alle reaksjonene. Det kreative teamet og skuespillerne har lekt seg med fansen, med respekt og humor som utgangspunkt. En scene kan beskrives som en penisvits bygget opp gjennom flere episoder. Jeg lo meg ihjel, mest med tanke på hvor rasende enkelte selvopptatte fans kan bli av det hele.

Paul Bettany, som Vision, leker seg med fans i intervju. Foto: Disney

Paul Bettany trollet også på mesterlig vis da han i intervjuer avslørte at en gjesterolle på «Luke Skywalker-nivå» som han alltid har ønsket å spille mot dukker opp. Når det hele avsløres kan det trygt sies at det var en frisk vending. Bettany er en luring.

Dermed blir det ingen hatsk respons vi ser så mye av i en tid hvor seerne bruker sosiale medier til å forlange avslutninger akkurat slik de vil det skal være. Blir det mange nok av de blir fanmiljøet giftig. 

Det ble unngått her. Seriens største bragd er at den tok et oppgjør med slik kultur og trumfet det. 

Om det er en superheltserie du skal se, så er det denne

For de som fulgte serien ukentlig gir dette en metaverdi som umulig kan gjenskapes for alle som skal binge serien. Hvor god opplevelsen blir for de som ser alt i ett kan jeg derfor si lite om. Jeg tror det er en serie hvor «du må ha vært der» uke etter uke for virkelig å få den store A-ha opplevelsen.

Hvis du er glad i superhelter er serien nær sagt obligatorisk. Hvis du ikke er det, så er dette den ene serien du med fordel kan sjekke ut. Den gir merverdi for enhver som er glad i serier, for denne er en hyllest til amerikansk pokultur gjennom flere tiår.

Det er ikke nødvendig å se alle filmene i forkant, det holder med de to 9-minutt lange episodene om Wanda og Vision i Marvel Studios: Legends

WandaVision ser du på Disney+. Vær obs på at de to siste episodene har scener i rulleteksten (siste episode har to).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Disney-nytt

– De ukjente, mest ikoniske og ekstraordinære historiene fra 9/11

I den nye dokumentarserien 9/11: One Day in America er over 900 timer med opptak blitt utforsket. Vi tok en prat med regissøren Daniel Bogado.

Ukens premierer uke 35, 2021: Steve Martin-serie på Disney+

Only Murders in The Building på Disney+ er blant ukens høydepunkt på strømming denne uken.

WandaVision

Denne mystiske serien er både en hyllest til tidligere tiårs sjangere, frister med Twin Peaks-stemning og lover å ha en stor påvirkning på Marvel Cinematic Universe (MCU). 

2021fre15jan09:00PremiereWandaVision sesong 1Disney+09:00 Sjanger:Action,Drama,Superhelt 6

Recap & anmeldelser

Superhelt takler kjærlighet og sorg i en dypsindig WandaVision

WandaVision er en lekende og kreativ superheltserie viet kjærlighet, sorg og traume. Det ble en tankefull ferd gjennom ni...

WandaVison er en kuriøs start på superheltsatsingen til Disney+

WandaVision reddes enn så lenge av kvaliteten til dens skuespillere. Det gjenstår å se om serien innfrir for andre enn de spesielt interesserte.
Annonse

Anbefalte serierFor deg som liker superhelter
Fra seriedatabasen

Disney+
8.5
Fornyet

Loki

X
X
X