WandaVison er en kuriøs start på superheltsatsingen til Disney+

Karakter

Kan dette blir noe mer enn en ukentlig mystikk med to vidunderligere skuespillere? WandaVision behøver nok å ta noen overraskende vendinger for ikke å ende opp som en kuriøs filler-sesong. Jeg håper og tror seriens første episodee er en forrett på et mesterlig dominospill. Hvis ikke blir nok dette litt for tynt.

Du bør ha sett Avengers-filmene

Mangel på superheltserier er det ikke, selv om dette er den første fra Disney+. Det er nok et stykke unna de beste Marvel-seriene, selv om det er alt for tidlig å felle noen endelig dom. For det er lovet en historie som skal ha betydelig påvirkning på hele filmuniverset MCU.

WandaVision. Foto: Disney+
WandaVisions to første episoder er nesten utelukkende i svart hvit. Denne duoen her er langt mer super enn i filmene. Foto: Disney+

Handlingen er, for ikke å spoile filmene, om en superhelt med magiske evner (Scarlet Witch) og en androide skapt av Tony Stark (Vision) som flytter sammen i et nabolag i noe som minner om etterkrigstiden. De holder identiteten skjult, noe som skaper flere morsomme situasjoner, samtidig som de begge aner at deres tilværelse ikke er helt som den skal.

Har du sett filmene vil du fort skjønne at her er det ugler i mosen, mens du som ikke har sett filmene bør minimum ha sett Avengers-filmene for å i det hele tatt henge med.

Hastverk er lastverk og det er sjeldent noe godt kommer ut av det. Selv om mine ord kanskje er mer hastig satt sammen og mindre reflektert enn hva dere lesere fortjener (vi fikk ingen anmelderkopi i forkant, Disney kjører en i mine øyne kritikkverdig restriktiv tilgjengelighet her) så er det heldigvis lite som tilsier at WandaVision er venstrehåndsarbeid.

Serien ser flott ut og har to aldeles strålende skuespillere i Elizabeth Olsen og Paul Bettany. Det slår meg at filmene har gått glipp av mye ved at de ofte kom i skyggen av Downey Jr. og co, at de har en egen serie å skinne i er i så måte en god ting.

WandaVision. Foto: Disney+
WandaVision. Foto: Disney+

For jeg må si at jeg ble overraskende bergtatt av de to, som utviser en sjarm, kjemi og komisk timing som løfter en ellers blek historie til et nivå som gjør at jeg gleder meg til mer.

Mer enn en filler?

Bekymringen jeg har er at de to episodene som er sett så langt gir litt samme følelsen som såkalte «filler-episoder» i TV-serier som typisk har alt for mange episoder. Du vet, når en dramaserie plutselig har en episode som fungerer som en musikal eller hvor alt er en drømmesekvens. Det blir ofte mer en gimmick, selv om det er noen hederlige unntak.

Med et dusin serier på vei er det lett å forstå at form også anvendes for å gi litt variasjon. Marvel-universet har siden Captain America: Winter Soldier viet hver film til en egen sjanger, og i WandaVision er det en slags miks av merkelig Lynch-stemning og hyllesten til amerikansk sitcom. Helt unikt er det ikke, for Legion sin fantastiske første sesong har alt tatt det sære til et eget nivå.

WandaVision. Foto: Disney+
WandaVision. Foto: Disney+

Som superheltserier er det foreløpig langt unna de knallbra første sesongene til Marvel’s Daredevil og Marvel’s Jessica Jones, serier som dessverre ble forlatt da Netflix og Disney tok ut skilsmisse. Seriens første episoder er strippet for drama og action, det handler om komikk og undring over hva som egentlig foregår.

Som seriefrelst er det åpenbart litt ekstra artig med hele sitcom-settingen, som samtidig kan det fremstå som mer skreddersydd et anmelderkorps enn den jevne superheltfan. Håper er nok å bli serien man skal kunne skryte av å like i ulike sosiale settinger i vår evige jakt på kulturell kapital. Jeg er mer spent på hvordan denne mottas av sjangerens tradisjonelle målgruppe.

Den pirrer nysgjerrigheten og godt er nå det, men så er jeg gjerne glad i det litt sære også. Samtidig er det lett å forstå at The Falcon and the Winter Soldier egentlig var ment å sparke igang superheltsatsingen til Disney+, for dette er et risikoprosjekt og noe helt annet enn den trygge tilnærmingen til Star Wars-universet gjennom den herlige The Mandalorian.

2021fre15jan09:00PremiereWandaVision sesong 1Disney+09:00 Sjanger:Action,Drama,Superhelt

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse

Følg oss

Annonse

Populært på Disney+For de som jakter nye favoritter
Fra seriedatabasen

Disney+, Strim, Viaplay
8.3
AnnonseTil Disney+
X
X
X