Annonse

Netflix kansellerte Marvel’s Daredevil, men det er planlagt mer av rollefiguren. I en uttalelse har Disney-eide Marvel lovet at vi vil se mer til Daredevil, men detaljer forblir diffuse. 

Bruddet mellom Disney og Netflix

Kanselleringen av Daredevil er historien om at seriers skjebne styres av langt mer enn kvalitet og seertall.

Disney ønsker nå å vise eget innhold fremfor å lisensiere det ut. De ønsker å samle eget innhold på den kommende strømmetjenesten Disney+ og den snart Disney-eide Hulu.

Men Disney-eide Marvel Television kommer dårlig overens med Netflix og Disney-eide Marvel Studios. Dette er litt av en såpeopera som gjør fremtiden uviss for flere serier enn Daredevil.

Dette er en kompleks historie. Noen punkter som er viktig å vite om:

Annonse
  • Disney eier Marvel
  • Disney er i prosess med å kjøpe 21st Century Fox. Dette inkluderer eierandeler i Hulu, kanalen FX og superheltrettigheter for film/TV for X-Men og Fantastic Four.
  • Disney kommer med strømmetjenesten Disney+ i 2019.
  • Marvel er «fragmentert». Selskapet Marvel Studios styrer over superheltene vi ser på film. Selskapet Marvel Television styrer over superheltene vi ser i serier.
  • Rettigheter til flere Marvel-karakterer er i tidligere år lisensiert ut til andre selskaper som Sony, FX, Netflix og Fox.
  • Netflix finansierer og lisensierer Daredevil, Luke Cage, The Punisher, Jessica Jones og Iron Fist gjennom avtale med Marvel Television. Netflix har kansellert tre av de seriene (Iron Fist, Luke Cage, Daredevil) og det spekuleres i at de kansellerer de to øvrige etter at nye sesonger er sendt.
  • Netflix og Disney har et pågående samarbeid som snart avsluttes. Det betyr at Disney-innhold tidligere vist på Netflix forsvinner når eksisterende avtaler utløper de neste par årene.
  • Marvel-heltene i Netflix-seriene eksisterer i samme univers som Marvel-heltene i superheltfilmer som Iron Man og Avengers.

Strømmekampen mellom Netflix og Disney+ skaper uante bølger, som blant annet nyheten om at Marvel’s Daredevil er kansellert av Netflix. Nå forsøker Disney å samle kreftene til den kommende kampen, men selskapet må først få orden i Marvel-rekkene hvor et labert samarbeidsklima mellom selskapene Marvel Studios og Marvel Television gjør situasjonen enda mer komplisert.

Daredevils skjebne blir i så måte en indikator på akkurat hva Disney ønsker å få til.

Lover mer Daredevil

Marvel har raskt kommet på banen etter at Netflix kunngjorde kanselleringen av sitt superhelt-lokomotiv Daredevil. Vi vil få se mer av Daredevil, lover Marvel i en uttalelse.

Daredevil. Foto: Netflix
Daredevil. Foto: Netflix

– Marvel er ekstremt takknemlig overfor det store publikummet som elsket Marvel’s Daredevil. Fra øyeblikket med unge Matts første heltedåd til skapelsen av Page, Murdock & Nelson, har det vært en ubegripelig reise. Vi er utrolig stolt av de fantastiske sjefprodusentene og forfatterne som startet med Drew Goddard og Steven DeKnight, Marco Ramirez og Doug Petrie og Erik Oleson, Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Vincent D’Onofrie og våre skuespillere som bragte rollefigurene til live med sin dyktighet, samt alle blant våre fantastiske team i New York. Vi ser frem til flere eventyr med «mannen uten frykt» i fremtiden, heter det i en uttalelse fra Marvel.

Med det bekrefter Marvel, et av de mange selskapene Disney eier, det Netflix selv uttalte da serien ble kansellert. Selv om det er slutt for rollefiguren på Netflix vil han kunne dukke opp både i serieformat og også på det store lerretet.

Men det som høres ut som en avklaring er i realiteten langt mer kompleks. For ingen aner hva det egentlig betyr.

Mye er uklart

Kunngjøringen er betryggende for fans, men det er fortsatt uklart akkurat hva planene er for rollefiguren.

Vil Charlie Cox fortsette som Daredevil? Kommer det nye sesonger andre steder? Vil han dukke opp i eksempelvis Marvel’s The Punisher, som har ny sesong på vei? Er det planer for han i fremtidige filmer? Eller er det snakk om å starte på nytt i en ny versjon?

Marvel’s Daredevil sesong 3 ble hyllet av kritikere. Det var ikke nok for Netflix som nå distanserer seg fra Marvel-innhold. Foto: Netflix

Det som er avklart er at kanselleringen kom overraskende på sjefprodusent Erik Oleson, som hadde gitt Netflix detaljer for hva planene for fjerde sesong var. Det kom også overraskende på manusforfattere tilknyttet prosjektet, som inntil nyheten om kanselleringen jobbet med utkast for den nye sesongen.

Disney+ eller Hulu?

Det spekuleres i at Disney planlegger å lansere en rekke serier på sin kommende strømmetjeneste Disney+. Utfordringen er at Daredevil har en tone og grad av vold som Disney har uttalt er uaktuelt for Disney+. Den strømmetjenesten skal være tilrettelagt for familievennlig innhold.

Disney+ satser på rollefigurer kjent fra filmene som har en typisk aldersgrense på 11-13 år kontra Daredevils 18 år. En serie om Loke, spilt av Tom Hiddleston, er på vei. I tillegg utforskes mulighetene for en Scarlett Witch-serie.

Begge rollefigurene dukket opp i Marvel-filmer og er tiltenkt miniserie-format, et stort budsjett og store stjerner i hovedrollene.

Hiddleston, her med Thor-stjernen Chris Hemsworth. Foto: Marvel
Hiddleston, her med Thor-stjernen Chris Hemsworth. Foto: Marvel

Flere eksperter innen bransjen anser det som uaktuelt for Disney+ å bli hjem til ny sesong av Daredevil.

Et alternativ er å tone ned serienes fremtidige sesonger for å passe inn på Disney+ og være mer i stil med filmene og serien Agents of S.H.I.E.L.D. eller å starte på nytt med nye skuespillere og mer i stil med filmenes tone. Et annet er å endre planene for Disney+ for å tillatte et mer voksent innhold.

Det kan også bli aktuelt å samle Daredevil og lignende rollefigurer til Hulu, som Disney etter planene vil eie majoriteten av om oppkjøpet av 21st Century Fox godkjennes av amerikanske myndigheter. Den kan også bli sendt på FX, som også er inkludert i oppkjøpet. Kanalen viser fra før Marvel-serien Legion, mens hulu viser Marvel’s Runaways.

Marvel-konflikt skaper ytterligere hodebry

En utfordring er at Netflix sine Marvel-serier, i likhet med Agents of S.H.I.E.L.D., har vært tilknyttet TV-avdelingen til Marvel (Selskapet Marvel Television). Mens de to nye tiltenkte seriene på Disney+, samt de mange populære filmene, er under paraplyen til selskapet Marvel Studios.

Dette er to selskaper under Disney-paraplyen som sliter med å samarbeide.

Marvel Television ledes av Jeph Loeb og han rapporterer til mektige Ike Perlmutter. Marvel Studios ledes av Kevin Feige, som rapporterer til Disney Studios-sjef Alan Horn.

Feige svarte tidligere til Perlmutter fordi Marvel Studios lå under Perlmutter-ledede Marvel Entertainment. Men i 2015 ble dette endret slik at Feige slapp å forholde seg til en av bransjens mest beryktede ledere – med en historie å blande seg inn i prosesser på detaljnivå. Feige skal ha truet med å trekke seg som produsent for Avengers-filmen, noe som til slutt fikk den mektige Disney-sjefen Bob Iger til å stokke om på kortene.

Marvel Studios og det voksende filmbiblioteket av superhelter ble flyttet ut av Marvel Entertainment. Det ble et egen separat selskap ledet av Feige, som nå svarte direkte til Disney Studios-sjef Alan Horn, mens Marvel Televison tok seg av seriene.

Men nå som Disney+ kommer blir situasjonen mer kompleks. For den nevnte Loke-serien kommer fra Marvel Studios.

Ghost Rider er blitt med i sesong 4 av Agents Of S.H.I.E.L.D.
Ghost Rider dukket opp i fjerde sesong av Agents Of S.H.I.E.L.D.. En av flere «mørkere» rollefigurer i Marvel-biblioteket. Foto: ABC

Seriene til Marvel Television er enn så lenge spredt utover Netflix (Daredevil, The Punisher, Luke Cage, Jessica Jones, Iron Fist), Hulu (Marvel’s Runaways), ABC (Agents of S.H.I.E.L.D.), FX (Legion) og Freeform (Cloak & Dagger).

Noen av de har høyere aldersgrense enn hva Disney har uttalt er planene for Disney+. Og de er bundet opp i sine andre hjem gjennom eksisterende avtaler. Disney får kun kontroll om de avtalene kanselleres, slik Netflix valgte å kansellere Daredevil, Luke Cage og Iron Fist.

Har Marvel Studios interesse av Daredevil?

Feige var også mannen som var uinteressert i Daredevil da Marvel fikk tilbake rettighetene til rollefiguren fra Fox i 2013. Han anså det som greit at rollefiguren ble del av en ny avtale mellom Marvel Television og Netflix. Det er dermed uavklart akkurat hvor Daredevil passer inn i hierarkiet. Samt hva Disney egentlig planlegger med Marvel Studios og Marvel Television.

Charlie Cox, som spiller Matt Murdock/Daredevil, har tidligere avslørt at hans kontrakt stadfester at han kan være med i det populære filmuniverset. Men Marvel Studios har valgt å se bort fra serieuniverset. At alt er knyttet sammen er forblitt en illusjon.

Resultatet var at mens superhelter som Jessica Jones, Daredevil, Luke Cage og Iron Fist i teorien eksisterte i samme univers som filmheltene Captain America, Iron Man og Hulk – så ble realiteten en ganske annen. Mens Marvel-seriene hyppig refererte til filmene og ble påvirket av handlingen der, var det aldri tilfellet den andre veien.

Det hele startet med Agent Coulson

Kun starten på serie-eventyret med Agents Of S.H.I.E.L.D. var et tilfelle hvor en rollefigur fra filmene tok turen til seriene. Agent Coulson ble der spilt av Clark Gregg, slik som i flere av superheltfilmene. I tillegg dukket Thor-skuespiller Jaimie Alexander opp i en gjesterolle.

Marvel Studios skal ha vært misfornøyd for at Marvel Television satset spå Agents of S.H.I.E.L.D.. Foto: ABC

Men filmuniverset, ledet av Feige, har aldri vedkjent seg det som har skjedd i de mange seriene. Mens den første Avengers-filmen fungerte som springbrett for Agents of S.H.I.E.L.D. var Marvel Studios misfornøyd med at serien så dagens lys. Noe Avengers-regissør Joss Whedon siden har avslørt.

Whedon, som ble så utmattet av å regissere Avengers: Age of Ultron at han avsluttet sine mange oppdrag for Marvel Studios, var på papiret involvert i å skape Agents of S.H.I.E.L.D.. Samtidig var han krystallklar på at det som skjer der ikke kan refereres til i filmene.

Coulson dukker firlvrg opp i en kommende superheltfilm (Captain Marvel), men den er satt til 90-tallet og før handlingene i filmene og seriene.

Et samarbeidsproblem som må løses

Dette er også forklaringen på hvorfor populære rollefigurer som Daredevil og Jessica Jones har glimret med sitt fravær i filmene, også den siste Avengers-filmen Avengers: Infinity War som samlet dusinvis med helter og skurker.

Avengers: Infinity War. Foto: Viaplay
Avengers: Infinity War hadde nok av skuerker og heler. Men heltene fra TV-seriene glimrer med sitt fravær,. Foto: Marvel Studios

Da Marvel’s Luke Cage ble kansellert var det også tydelig at det var en uløselig konflikt mellom Netflix og Marvel Television. Netflix ønsket blant annet å kutte utgifter og redusere episodeantallet. Det var lite lukrativt å finansiere serier fra en kommende strømmekonkurrent, noe som nok gjorde det enklere for Netflix å avslutte seriene.

For realiteten er at Netflix aldri har eid Marvel-seriene. De er lisensiert. I kommende strømmekamp blir det viktig for Netflix å kaste penger på innhold de har full kontroll over i årene som kommer.

For Disney-sjef Alan Horn gjelder det å få samlet troppene når Disney+ skal ta opp konkurransen med Netflix. Da er selskapet avhengig av at synergieffekten mellom Marvel Television og Marvel Studios forbedres. Evneutel gjøre som Forbes foreslår og la Marvel Television klare seg selv og ikke lenger behøve å late som at at sine serier er tilknyttet filmuniverset til Marvel Studios.

De vrakede Marvel-heltene behøver et nytt hjem, men det er fortsatt i det blå hva Marvel og Disney akter å gjøre. Trolig må det avklares med mektige aktører som Kevin Feige, Ike Perlmutter og Alan Horn.

Hva betyr dette så for Daredevil?

Når Marvel uttaler at vi vil se mer av Daredevil i fremtiden så er det betryggende for fans. Men alt annet enn avklarende.

Situasjonen er – sett fra utsiden – bemerkelsesverdig kompleks. Disney eier rettighetene til Daredevil og han burde i så måte fint kunne anvendes akkurat hvor selskapet ønsker. Men selskapets struktur nærmer seg det parodiske, med sterke røster som må komme til enighet internt.

Det kan bli ny sesong på Disney+ eller Hulu. Han kan dukke opp i fremtidige superheltfilmer. Eller han kan dukke opp i en ny versjon hvor Disney starter forfra og ser bort fra Charlie Cox-utgaven. Hvis selskapet vil kan de like godt kastet han inn i andre serier, som FX-aktuelle Legion.

For FX er en av kanalene som er del av det store Disney-oppkjøpet av 21st Century Fox. Som også sikrer at Marvel nå får tilbake rettighetene til X-Men og Fantastic Four.

Marvel heltene kan i teorien dukke opp i blant annet Legion. Hvis Disney ønsker det. Foto: FX

Han kan også dukke opp i Marvel’s The Punisher og Marvel’s Jessica Jones, de to Marvel-seriene Netflix planlegger å sende i 2019. Selv om få tror de to seriene lever videre etter at serienes nye sesonger er sendt.

Det som er sikkert er at dette er langt fra siste tilfellet hvor en serie blir påvirket av andre faktorer enn seertall, kvalitet og fortjeneste.

Det mest nærliggende å tro er at de nå styres av hva Kevin Feige ønsker, for nyheten om at Disney+ satser på Marvel Studios-serier er en klar indikator på hvem som gis tillit av Disney-sjefene. Noe som ikke er lovende for den versjonen av Daredevil vi ble kjent med på Netflix.  

Kanskje ønsker Disney å avvente til oppkjøpet av 21st Century Fox er gått gjennom og godkjent av amerikanske myndigheter. Kjøpet skal etter planen fullføres 1. januar 2019. At Disney og Marvel er noe diffuse i sine uttalelser har også sammenheng med at oppkjøpet må gå gjennom. Så unngås det å forskuttere noe i tilfellet oppkjøpet ikke går helt etter planen.

Forhåpentligvis får vi i januar svar på hva Disney planlegger og hva som er skjebnen til en rekke populære filmer og serier.  

Annonse