HjemNyheterAnmeldelserEn annerledes jul også i Hjem til jul

En annerledes jul også i Hjem til jul

Anmeldelse av Hjem til jul sesong 2

Karakter
Annonse

Hjem til jul er koronafri sone, men også her handler det om å se frem til en veldig annerledes jul. Det er like jævla gøy, ekstremt kleint og gripende som sist. Selv med sin koronafrie historie blir den nesten i overkant relevant.

2020fre18des09:00PremiereHjem til jul sesong 2Netflix09:00 Sjanger:Drama,Komedie,Romantikk

Risikofri sone

Netflix-serien er tro til sitt publikum og gir mer av det samme, samt en god dose mer av støttespillerne, i sin andre sesong. Var du fornøyd etter første runde ser jeg liten grunn til at du blir skuffet av dette.

Hjem til jul sesong 2. Foto: Netflix
Befriende med en historie hvor det er plass til to personer i samme utsnitt, fri for meterstenger. Foto: Netflix

Selv var jeg blant seriens fans etter første sesong og det føles noe unødvendig å repetere det, det jeg skrev den gang gjelder fortsatt. Det er befriende å se en serie med så mange håpløse rollefigurer, like ute på tur som vi alle er i store deler av livene våre. Er du blant de som sjeldent klarer å gå en dag uten å dumme deg ut, er sjansen stor for at du kommer til å storkose deg.

I den nye sesongen er ingenting som før for Johanne. Alt endres og julen hun ser frem til står brått i fare for å bli mer ensom og uforutsigbar, gjennom en i overkant mange påtatte endringer som skjer i løpet av få dager.

Litt mer innblikk i kulissene

Som fan av serien er det blitt enda litt bedre i år, takket være at vi får vite mer om flere av de rundt Johanne (Ida Elise Broch). Det tar jeg imot med åpne armer, selv om jeg fortsatt ønsker å se enda mer av støttespillerne. Forvent deg mer av folk som Bente (Hege Schøyen), Christian (Stian Blipp) og Tor (Dennis Storhøi). Samt en til, men det kan bli litt vel spoiler å nevne navn der (Netflix satt forutsetning for tilgang til anmelderkopi at enkelte ting ikke nevnes).

Nye folk er også kommet til, som Edward Schultheiss, Hermann Sabado og Dagny Norvoll Sandvik. Her er det Edward og Hermann som får mest å gjøre.

Hjem til jul sesong 2. Foto: Netflix
Edward Schultheiss er kanskje Norges koseligste skuespiller i en rolle verdig en spin-off. Foto: Netflix

Det er ikke flere episoder enn forrige sesong, noe som betyr at det også betyr betydelig mindre tid på andre rollefigurer. Selv skulle jeg gjerne sett mye mer til blant annet Line Verndal og syntes det er kjipt å ikke se noe til Kingsford Siayor, selv om det fra historieperspektiv vel er forståelig.

Knallbra Størhøi, Schøyen og Hoff

Savnet av Ghita Nørby merkes også, som den vise kommentatoren. Schøyen, Storhøi og Hoff har inntatt de rollene, med Jørgunn (Gabrielle) fortsatt på plass som den skråsikre venninnen som er god å ha for å forklare de litt tregere blant oss seere om hva som egentlig foregår.

Hjem til jul sesong 2. Foto: Netflix
Gabrielle spiller en herlig en bergensk fortune cookie. Foto: Netflix

Anette Hoff og Dennis Storhøi har kanskje tidenes mest effektive scener når de endelig dukker opp, to hjertefølte samtaler med datteren om frykten for tomhet – om livet etter at ungene er blitt voksne – traff meg i mellomgulvet. For jeg har selv en 18-åring og 20-åring og skal ærlig talt innrømme det er en omstilling fra livet som profesjonell bleieskifter og dugnadsarbeider i lokalidretten, til å fylle den ledige tiden med noe like meningsfullt fremover. Det er nok mange godt voksne som ønsker seg mer av deres rollefigurer og det er noen aldeles strålende scener.

Hjem til jul er nettopp det, best i scener som føles relevant på hjemmefronten, det veksler mellom ubehagelig og rørende hvor effektiv scenene er. Noe som gjør den litt vanskelig å plassere på kvalitetsskalaen, for den du er vil i stor grad avgjøre hvor godt serien treffer. Som vel gjelder alle serier, men er litt ekstra gjeldende her vil jeg tro.

En annerledes jul

Der er også serien treffende god i en tid hvor vi går mot en jul ulik det vi har opplevd før. Hjem til jul er heldigvis fri for koronapandemi, serien er ment å være tidløs (overlat pandemien til andre tunge aktører). Tilfeldighetene vil ha det til at omstillinger er det store temaet også i serien, hvor Johanne som nevnt går en veldig annerledes tid i møte. Derfor oppleves serien likevel svært relevant også i år.

Hjem til jul sesong 2. Foto: Netflix
Hermann Sabado dukker opp som Knut, en som tilsynelatende har stålkontroll på livet – til kontrast for Johanne. Foto: Netflix

Trolig langt mer enn manusforfatterne nok så for seg, for en feel-good romantisk komedie skal jo helst være mest virkelighetsflukt. Produksjonen måtte stanse midtveis på grunn av pandemien og det er en prestasjon i seg selv at de rakk årets jul. Produksjonsteamet kan unne seg selv ros for å ha løst denne floken, i et større perspektiv er det viktig å finne ut hvordan vi kan holde hjulene i gang på flest mulig områder.

Det blir en balansegang med glede og sorg. Ensomhet var tema i fjor og det er ikke forlatt helt i år heller, den er en ubehagelig påminner for de heldige blant oss. Vi får den slengt i fleisen i åpningsscenen. Den tematikken er det fortsatt godt det blir satt søkelys på, samtidig som julestemning og kleine scener bryter opp og ivaretar humoren.

Julen er en litt merkelig test i år. Der hvor veldig mange av oss i år har utfordring med å finne plass til alle i henhold til restriksjonene som er satt, er det for luksusproblem å regne når det er mennesker der ute som går inn i julen i ensomhet.

Hjem til jul sesong 2. Foto: Netflix
Stian Blipp spiller rimelig sveiseblinde Christian, som ikke har et like perfekt liv som vi gjerne fikk inntrykk av. Foto: Netflix

Vil nok ikke omvende kritikerne fra første sesong

Ble du irritert av første sesong kan du nok bare gjøre deg selv en tjeneste å skippe denne. Nå unngår serien en like kontroversiell slutt, her får du nok svar på det meste du lurer på. Men utover det har den samme formel, grep og dialog som ikke falt alle i god jord hos alle.

Det blir kanskje enda mer av det, nesten som om jeg mistenker det er forsøk på å trolle kritikerne enda litt mer. Noe som gjør det litt ekstra artig (men det skyldes nok mer krevende og hektisk produksjonsfase).

For Netflix sin del er serien litt avslørende. Det er godt å se selskapet bidra til å heve produksjonsnivået i norsk drama, samtidig har strømmetjenesten mistet litt av sjarmen fra tiden da de var unge oppkomlinger som tillot serieskaperne hva som helst. Nå går det meste på skinner for algoritmeridderen og det er svært viktig for selskapet å stå imot konkurransen fra de gamle gigantene – som er født på ny i form av HBO Max, Paramount+ og Disney+. Risiko er i økende grad erstattet av sikre kort.

På det området er Hjem til jul en drøm for Netflix, for serien kommer til å prestere enda bedre i år. Selv vil jeg si den også er blitt bedre, det ble kanskje litt vel mange beleilige tilfeldigheter mot slutten, men veien dit var fylt med nok av artig virkelighetsflukt. Jeg ser gjerne mer av dette universet også til neste jul.

Året avrundes med det med nok en serie hvor kvinner får lov til å regjere. Med Heksejakt, Norsk-Ish og Atlantic Crossing starter dette tiåret med en åpenbar fremgang fra hvor forrige tiår startet. Hjem til jul bidrar til at det blir en fin variert bukett på det området.

Hjem til jul sesong 2 er ute nå på Netflix. Anmelder har sett hele sesongen.

Oppsummert

Det er like jævla gøy, ekstremt kleint og gripende som sist. Selv med sin koronafrie historie blir den nesten i overkant relevant.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse
X
X
X