Pandemi og virkelighetsflukt: Recap av Grey’s Anatomy S17E01-02

Et gjensyn med Grey’s Anatomy ga noe helt annet enn ventet. De to første episodene ble bokstavelig talt en drøm. For mange fans var den nok også «en drøm» en billedlig beskrivelse.

  • Spoileradvarsel: Her blir det avslørt hva som skjer i Grey’s Anatomy sesong 17, episode 1 og 2

Grey’s Anatomy er en serie jeg falt av for over et tiår siden, men heldigvis har min bedre halvdel holdt ut med både serien (og meg) i snart to tiår. Derfor får jeg med meg det endel med et halvt øye, og vi har et fast ritual her hjemme hvor jeg med noen måneders mellomrom (av og til år) spør hva som har skjedd. Til frustrasjon for henne, til glede for meg.

Derfor har jeg oversikt over noe av hva som foregår, men du bør ikke forvente deg noen særlig mange recap fra min kant. Min interesse for sesongstarten har jeg alt beskrevet i våre serietips for måneden. Jeg er spent på hvordan serier viser pandemien, spesielt en veteranserie satt til et sykehus.

Dramatisering av pandemi

Kan film og serier bidra til å øke forståelsen for viktigheten av smittevern?

For lesere la meg være krystallklar på at jeg er en som mener det er uhyre viktig å slå ned pandemien. Det er soldat-treningen fra livet mitt i forsvaret som dikterer det, få ting er mer skremmende og ødeleggende enn en pandemi. Dette er veldokumentert i risikoanalyser og viktig del av trening og forberedelser. Lytt derfor til ekspertene og tallknuserne – de vet betydelig mer enn youtubere som sprer om seg med feilinformasjon og antagelser.

Et velfungerende helsevesen er fundamentalt for at et demokrati, infrastruktur og næringsliv skal fungere, ved siden av det åpenbare som er å redde liv og verne våre utsatte. Ryker helsevesenet er konsekvensene uoversiktlige og skremmende. Her i Norge gjorde vi en god jobb i vår – som kostet mye. En innsats vi må fortsette i de mørke vinterukene og vi behøver en felles front.

Det var med spenning jeg undret meg over hvordan en serie som Grey’s Anatomy ville takle historiefortelling satt til et sykehus. Serien tok problemstillingen ved hornene og leverte scene etter scene som illustrerte de mange kompliserte utfordringene helsevesenet står overfor.

Ny tid – nye regler

Samtidig ble det forutsigbare hendelser, selv for meg kunne det tidvis smøres tjukt på, men jeg klager ikke. Grey’s Anatomy er tro til sin melodramatiske formel, selv om vi tidlig (gjennom historien til Richard) blir fortalt at dette er en ny tid og et nytt sykehus. Gamle regler gjelder ikke lenger, men det gjaldt åpenbart ikke melodrama-formelen.

Historien om to unge menn i en ulykke er et godt eksempel, hvor det ble skjebnesvangert for en av dem. Det ble utspilt på nær sagt kynisk vis hvor seerne til å sitte igjen med lommetørklet når de to fedrene – som tidligere var i håndgemeng – fant forsoning i trøsten og sjokket. Det var effektivt, for jeg satt der med klump i halsen.

Utover det forløp flere av kjærlighetsromansene og sorgbearbeiding for seriens faste inventar på sedvanlig vis, uten at det for en tilfeldig seer som meg engasjerer like mye. Det må jeg beklage overfor lesere som ønsker noen skrevne tanker om det.

Grey's Anatomy sesong 17. Foto: ABC
Jeg aner knapt nok hvem dette er, men det var da interessant å se så mange scener med rollefigurer som måtte pleie forholdet ved bruk av digitale virkemidler (og et telt). Foto: ABC

McDreamy i en drøm….

Det som derimot kom som en overraskelse var kollapsen og påfølgende drømmesekvens for seriens stjerne Dr. Meredith Grey. For hvem dukket ikke opp der? Jo, hennes avdøde mann Dr. Derek Shepherd. Noe som fikk hele Twitter og halve Internett til å gå bananas.

Strengt talt burde det ikke overraske, men jeg er glad jeg ble tatt på senga. Grey’s Anatomy er ment som virkelighetsflukt, men pandemien tvinger frem underholdning som kommer veldig tett på den tøffe tiden vi går gjennom. Det kan gjøre serien slitsom – for vi behøver alle en pause. Dette er en åpenbar fin måte å gi seeren nettopp det.

Grey's Anatomy sesong 17. Foto: ABC
Grey’s Anatomy sesong 17. Foto: ABC

Overraskelsen er nok mer over at Patrick Demspey har fått lov til å komme tilbake. Han ble sendt på hodet ut av serien av serieskaper Shonda Rhimes, uten at jeg har mer enn vage minner om hvorfor (og sladder interesserer meg ikke). Grey’s Anatomy er for lengst overlatt til Krista Vernoff som nå har gitt «McDreamy» en ny mulighet. Som en drøm.

Det hadde vært kleint i alle andre serier enn Grey’s Anatomy. Kanskje til og med der, om det skjedde i en annen tid, for å bringe tilbake døde i drømmer eller hallusinasjoner er ikke noe nytt i serien (men hva kan være nytt etter over 350 episoder?).

Men akkurat nå, i den tøffe kampen vi som samfunn står overfor, er det kanskje nettopp det vi seere behøver. Som gir en gammel ringrev som teller 17 sesonger et ekstraliv. For overraskende nok tror jeg at jeg kommer til å se neste episode også.

Hva feiler det Meredith? Vil hun dø og med det forenes med sin kjære (for de som tror på slikt)? Hvor mye mer får vi se av Shepherd?

Nye episoder kan du se på TV 2 Sumo. Eldre sesonger er også tilgjengelig (i skrivende stund) på Viaplay. Du kan sjekke seriesiden for oversikt over hvor serien vises.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Følg oss

Pris for Viaplay

Viaplay (måned)

119,-
Film og serier
Serieoversikt | Bestill

Viaplay (måned)

329,-
Film, serier og sport
Serieoversikt | Bestill
AnnonseSe ny sesong av Lykkevika. Klikk her
X
X
X