NyheterAnmeldelserAnmeldelse: Skrekk, familiedrama og eventyr gir Outlander sesong 5...

Anmeldelse: Skrekk, familiedrama og eventyr gir Outlander sesong 5 en god start

Outlander sikter fortsatt på å være best i det meste og lykkes godt med det.

-

«Droughtlander» er over og vi kastes rett inn i et nydelig bryllup i Outlander, som endelig er tilbake med sesong 5!

Det er en sjelden idyllisk start for en serie som har taklet sin andel av sorg, mareritt og tap i tidligere sesongstarter. Det er tid for bryllup og de fleste kjente og kjære rollefigurer er samlet. Første episode serverer mye av det som romantikerne blant fansen elsker aller mest.

Dessverre for Claire (Caitriona Balfe), Jamie (Sam Heughan) og deres nå gjenforente familie er det åpenbart at dette er en isdyll som ikke kan vare, for de vet at en frigjøringskamp kommer – som tvinger frem tøffe valg for de alle.

Alt-i-ett med Outlander

Outlander er trolig tidenes beste serie i det å sjonglere ulike sjangere og her skuffer ikke sesongstarten. De tre episodene servert til anmeldere inneholder familiedrama, krigsdrama, science fiction-problemstillinger, romanse som gir klump i halsen og dampende hete elskovsscener. Det er forretten som skaper ekstra store forventninger til sesongens hovedrett.

Outlander sesong 5. Foto: Starz
Jamie får en tøff jobb med å velge side. Foto: Starz

Det blir også tid for eventyr, før tredje episode snur alt på hodet og serverer ren skrekk og horror. Jeg slutter aldri å bli fascinert over hvor dyktig produksjonsteamet er til å veksle mellom episoder og sekvenser. Det er knallbra!

Dette er også viktig for en serie som nå er inne i sin femte sesong og som tidligere har servert legendariske hjerteskjærende scener, som er bygget opp til gjennom lang tid. Hvordan skal serien klare å toppe seg selv, holde det gående og forbli relevant i en tid hvor vi serveres hundrevis av nye serier hvert år?

Tilbake til røttene

For Outlander er svaret å gi oss rikelig med tid til rollefigurene vi er blitt glad i. Selv tilsynelatende små hendelser og øyeblikk blir her til noe langt mer – mye takket være at Caitriona Balfe og Sam Heughan er så fordømt dyktige, engasjerte og lett å like i sine respektive roller. Nye rollefigurer vokser seg også store og tilfører serien friskt blod.

Outlander sesong 5. Foto: Starz
Outlander sesong 5. Foto: Starz

Det blir aldri kjedelig og Outlander har nå også fordelen med å ha fått litt fotfeste igjen, etter et par sesonger med å rekalibrere serien fra et europeisk perspektiv til familiens nye liv i Amerika. Femte sesong minner i så måte mer om seriens første sesonger.

For fansen er det også et øyeblikk som nok vil falle i svært god jord, uten at jeg skal avsløre for mye annet enn at en av rollefigurene også går litt mer tilbake til sine røtter.

Forbedrer den bøkene?

(dette avsnittet inneholder bok-spoilers, hopp over til neste avsnitt om du vil forbli i det blå).

Jeg har ikke lest Outlander-bøkene, men har fått med meg såpass at Murtagh (Duncan Lacroix) der ikke overlevde slaget ved Culloden. I serien har han nå fått en prominent rolle som leder av opprørerne og det gir Jamie litt av et dilemma fordi han nå tvinges til å velge mellom sin lovnad overfor britene og sin venn og mentor.

Outlander sesong 5. Foto: Starz
Vennskapet og en mulig konflikt mellom Murtagh og Jamie er sesongens intense godbit. Foto: Starz

Denne potensielle konflikten er nå selve nerven i historien og den driver det hele fremover. Med den lange historien de to imellom virker det som et godt grep, for jeg lurer på hvordan bøkene løser Jamies indre konflikt.

Vanskelige valg for alle de involverte

Indre konflikter er for øvrig noe alle sliter med denne sesongen. Brianna (Sophie Skelton) og Roger (Richard Rankin) har nå et barn å tenke på, og å leve i en tid uten moderne legehjelp og en krig like rundt hjørnet vurderer de om det kanskje er best å returnere til sin egen tid.

Outlander sesong 5. Foto: Starz
Kan Roger gå fra akademiker til kriger i Outlander?. Foto: Starz

Noe som nok virker fornuftig, men for oss seere gir Rogers tilstedeværelse i fortiden et spennende – og ofte morsomt – nytt avbrekk ved at vi nå får se hvordan en akademiker fra moderne tid akter å overleve i en tid hvor fysisk egenskaper var langt viktigere. Etter flere sesonger hvor Claire har illustrert kvinnekamp, har Outlander i Roger en som viser litt av menns utfordringer.

Heldigvis er ikke Claire helt glemt i en serie som nå er blitt til litt av et ensemble. Hun har slått seg til ro i fortiden, men sliter med å legge kunnskapen og vår tids håndverk bak seg. Skal hun finne opp «ny» medisin? Hva med å foreta en obduksjon?

Outlander sesong 5. Foto: Starz
Claire har også sine dilemma å stri med. Foto: Starz

Det er vanskelig nok for en moderne kvinne å leve i vår tid, Claire er nødt til å håndtere det i en tid hvor begrep som «heksekunst» var hverdagslig. Dette har vært en rød tråd fra første episode og det er også dette som sikrer at Claire ikke blir redusert til en birolle, i en sesong hvor det åpenbart vil handle mye om Jamie, Murtagh og Roger.

Lovnader som må innfris

Serien lider fortsatt litt av at ingen, selv ikke Bonnet (Ed Speelers), utgjør den samme trusselen og bad-guy tilstedeværelsen som «Black Jack» Randall (Tobias Menzies) utgjorde i seriens første sesonger. Menzies var så fenomenal i den rollen at det blir en nær sagt umulig jobb, selv om Speelers har fylt mye av det «savnet» (om det er lov å si) som den usmakelige trusselen du vet kan dukke opp på verst tenkelig tidspunkt.

Jeg savner også litt mer action og eventyr, spesielt med en mer sverdsvingende Jamie (men så har jeg alltids The Witcher for mer fartsfylt action) – som nå må bestemme seg for når han akter å kjempe mot britene og ikke med. Det er vel Outlanders evige dillemma, den gjør meg bortskjemt som seer ved å levere så mye – men hvor jeg til stadighet ønsker enda mer. Som vel også er hvorfor jeg elsker serien.

Det bygger heldigvis opp til storstilt konflikt på begge områder og jeg gleder meg til fortsettelsen.

Outlander hadde snikpremiere 15. februar i Norge (den kom som en overraskelse på Valentines Day i USA). Øvrige episoder blir tilgjengelig hver mandag på Viaplay.

Karakter

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Mer om Outlander

Outlander sesong 6: Dette vet vi

Her er det vi vet om den nye sesongen, som kommer først på Viaplay.

Never say The Nevers

Viktoriansk steampunk fantasy? Det høres friskt ut, men vil...

Outlander

2. verdenskrig er over og Claire Randall nyter livet med sin mann da hun på mystisk vis blir sendt tilbake i tid til Skottland i 1743.

2020lør15feb09:00PremiereOutlander sesong 5Viaplay09:00 Sjanger:Drama,Periodedrama,Romantikk 0

Recap & anmeldelser

Never say The Nevers

Viktoriansk steampunk fantasy? Det høres friskt ut, men vil The Nevers fra HBO og serieskaper Joss Whedon klare å...

Anmeldelse: Skrekk, familiedrama og eventyr gir Outlander sesong 5 en god start

Det er en god start på ny sesong, Outlander er nå tilbake til sine røtter. Serien har likevel ikke glemt hvordan den overrasker.

Anmeldelse: Outlander sesong 4 er vel verdt ventetiden

Det vies alltid tid til stillhet før stormen i Outlander. Fjerde sesong legger grunnlaget for en spennende fortsettelse.

Outlander sesong 3: En episk hyllest av kjærligheten

Anmeldelse av Outlander sesong 3: Fortellingen om sjelevenner adskilt av århundrer og kontinenter er den ultimate kjærlighetshistorie.
Annonse

Anbefalte produkterFor deg som liker Outlander
Inneholder annonselenker

X
X
X