Test: Apple TV+

Del nyheten

Førsteutgaven av Apple TV+ fremstår dessverre mer som ett dyrt PR-prosjekt enn en vaskeekte strømmetjeneste. Jeg trøster meg med at det har gitt et par nye gode serier, selv om det her er all grunn til å være skuffet.

Bryter med gode designprinsipp

Apple TV+ er et lite mareritt å bruke om du ikke sitter med en Apple TV, iPhone eller iPad. Den gjør meg rett og slett gammal og gretten.

En god strømmetjeneste bør være tilgjengelig og enkel i bruk uavhengig av hvilke telefon eller TV-boks du går til innkjøp av. Apple har valgt å kaste slike prinsipp på bålet og det fremstår som at årsaken er et ønske om å selge flere Apple-duppedingser. Sorry, men det er ikke holdbart.

Dette er et godt eksempel på hva som kan skje når et selskap ikke utelukkende er et strømmeselskap. Hensynet til å selge flere Apple TV, iPhone og iPad har trumfet hensynet til å lage en best mulig strømmetjeneste.

For det fremstår slik når Apple velger å lansere en løsning som ikke engang har en Android-app, eller støtte for Chromecast. Jeg er bare glad HBO og Netflix ikke selger TV-er.

The Morning Show imponerer i starten, og ble et viktig trekkplaster. Foto: Apple

Det er håpløst å drive på slik i 2019 når man har så sterke konkurrenter som Netflix, Viaplay, HBO Nordic og Amazon Prime Video. Apple TV+ er per nå den desidert svakeste strømmetjenesten for alle som ikke har Apple TV, mens den er blant de svakeste for de som har det grunnet et fattig bibliotek.

Trolig vil selskapet som helhet likevel tjene gode penger på det. For når Jennifer Aniston knakk Instagram med sin debut der, i ett ledd å markedsføre den solide nye Apple-serien The Morning Show, så var det nok verdt mangfoldige milliarder i markerdsføringskroner.

Det er nok også gode nyheter for iTunes, for Apple har nok merket seg erfaringen Amazon gjorde seg for mange år siden: De som strømmer handler mye mer i tilhørende nettbutikk. Det er ikke uten grunn Apple håper at Apple TV+ vil lokke flere til å investere i Apple-produkter. Det blir nok ikke færre musikk-sekvenser i The Morning Show og Dickinson i så måte og iTunes-salget gjenspeiler det.

Innholdet er også åpenbart rettet mot målgruppen kjøpesterke, med en særlig vekt på kvinner med tematikk som kvinnekamp, metoo og likestilling i samtlige dramaserier. Dette er gjort særlig bra i de første episodene av The Morning Show og kaprer også fokus i For All Mankind. Apple slår et slag for kvinneroller, som er kult, men om det er klingende mynt i kassen eller et sosialt ansvar for å gi mer mangfold i serieverdenen som er årsaken vet kun de som tar avgjørelser i selskapet. Her har nok Apple gjort seg samme betraktninger som TV-kanalen Starz.

Samtidig betyr det at de få seriene også har et smalt fokus, det er mange målgrupper som nok føler at de faller litt utenfor enn så lenge. Det prisverdige er at Apple i det minste bidrar til å gjøre 2019 til kvinnenes år på seriefronten.

Gode serier og LEKKER strømmekvalitet

Alt er heldigvis ikke helsvart og Apple TV+ kan på sikt bli en ypperlig strømmetjeneste for alle, hvis de er villig til å leke litt mindre telefonselger.

Andre har tross alt vist at de kan, for også Amazon var på bærtur med sin Amazon Prime Video i starten, hvor de blant annet nektet Chromecast-støtte i det som fremstod som kynisk grep for å fronte sitt eget Amazon Fire TV Stick-produkt. Der har støtten etterhvert kommet og mengden innhold har også økt betydelig.

Jeg håper Apple også lærer, slik at alle – uavhengig av hvilke telefon eller TV-boks de velger – kan nyte underholdende serier som See, The Morning Show og Knøttene på like vilkår.

Snoopy in Space. Foto: Apple
Snoopy in Space er et artig nytt innslag i Knøttene-universet. Foto: Apple

For på Apple TV fungerer Apple TV+ på imponerende vis, der har de gjort den finurlige vrien å integrere den i Apple TV fremfor å gi den en enkeltstående app (dette gjelder også på iPhone).

Den tekniske kvaliteten er også blant de beste i klassen, her serveres innhold i 4K, HDR og med Dolby Atmos-støtte. Det er lekkert! Har du Apple TV kan du virkelig nyte storproduksjoner fra Apple, mens de som ser det via nettleseren må takke med langt dårlige lyd og bilde.

Når seriebiblioteket når 30-40 serier vil også prislappen være god, og med den farten Apple produserer serier bør de nå det antallet innen ett år eller to.

Syltynt bibliotek

Det er også rimelig enkelt å finne frem, mye takket være at det er et syltynt bibliotek bestående av under ett dusin serier. Noe som også betyr at Apple TV+ er en dyr tjeneste, for du må ut med 59,- kroner måneden.

Til sammenligning har Amazon Prime Video betydelig mer innhold og langt bedre tilgjengelighet til samme prisen, de beste Amazon-seriene trumfer også de beste Apple-seriene. Det er en real knockout i den forstand.

See. Foto: Apple
See er en overraskende underholdende actionserie som er mer brutal enn man trodde Apple ville tillate. Foto: Apple

Her har Apple vært smarte for å ikke irritere på seg Apple-brukere, for veldig mange vil kunne få tjenesten gratis i ett år fordi et abonnement følger med ved kjøp av et Apple-produkt.

Som igjen bare underbygger at dette i første omgang er en TV-boks selger. For mens Apple-eiere får produktet gratis må resten av verden betale mye for et langt dårligere produkt.

Konklusjon: Lettvekter

Apple TV+ fremstår som en brikke i et helt annet spill enn det å servere en best mulig strømmetjeneste, en trøst er at uavhengig av agenda så har det alt gitt oss et par virkelig gode serier. Blir den like god på øvrige plattformer som tilfellet er på Apple TV kan dette bli en gigant i fremtiden.

Men statskuddet var mer provoserende enn imponerende, for valg av TV-boks eller telefon skal ikke ha nevneverdig å si for kvaliteten på strømmetjenesten når vi nå teller 2019. 59,- kroner måneden er umulig å forsvare med et så labert utvalg. Der har Apple en jobb å gjøre.

Annonse
Forrige artikkelTest: HBO Nordic
Neste artikkelTest: Netflix
X
X
X