Amazon presser prisen ned og sikter seg inn mot toppen. Fremgangen har vært formidabel.

Strømmetesten

Serienytt har testet strømmetjenestene, med særlig vekt på forbruker-rettigheter og designløsninger. Dette er også gjort i samarbeid med TV 2 Hjelper deg (se innslag). I første omgang kommer test av Netflix, HBO Nordic, Apple TV+ og Amazon Prime Video, test av øvrige kommer på nyåret.

Fra «meh» til «wow»

Det har gått tre år siden Amazon Prime Video satset globalt. Siden da har tjenesten gått fra et 30-talls serier til rundt 200, økt tilgjengeligheten med støtte for blant annet Chromecast, levert prisvinnende TV-serier som Fleabag og The Marvelous Mrs. Maisel og publikumsfavoritter som The Boys og Jack Ryan. Nå eksperimenterer tjenesten også med å vise Premier League-fotball i enkelte land og har punget ut milliarder for å lage kommende storserier som Ringenes Herre og Wheel of Time.

The Boys. Foto: Amazon Studios
The Boys er en av årets beste nye serier. Foto: Amazon Studios

Prisen har hele tiden forblitt den samme: Rundt 60 kroner, med den latterlig lave prisen 30 kroner måneden de første seks månedene.

Fra oss forbrukerne fortjener tjenesten stående applaus for å presse prisene ned i en tid hvor den ene strømmetjenesten etter den andre skrur prisen opp. Bravo Amazon!

Sammenligner vi Prime Video med nykommer Apple TV+ blir det en soleklar knockout hva gjelder pris, tilgjengelighet og innhold. Amazon tar også kraftig innpå Netflix.

Litt begrenset utvalg

En utfordring for Amazon er at mangfoldet i utvalget fortsatt er noe begrenset, spesielt for barnefamilier. Det er primært en tjeneste for et voksent publikum, barneseriene på Prime Video er lite tilpasset norske barn. Det er også et godt stykke å nå opp til utvalget til Netflix innen de ulike sjangerne.

Det Amazon derimot overrasker med er at de er best på amerikanske serier fra 70-, 80- og 90-tallet, her er det mange klassikere å finne for nostalgikerne. Du kan blant annet se kult-klassikeren 21 Jump Street, som gjorde Johnny Depp til verdenskjendis, og Scali som underholdt NRK-seere på 90-tallet (se utvalget her).

Annonse

21 Jump Street var en hit på 80-tallet.

Ikke at det skal mye til for å bli best i klassiker-klassen, for med mindre serien heter Friends, The X-Files eller Seinfeld har det ikke vært all verdens etterspørsel til at Netflix og øvrige har tatt seg bryet med å sikre seg et slikt bibliotek. Det er også mye som her knapt er i VHS-kvalitet visuelt.

Som står i sterk kontrast til nyere innhold, hvor du kan nyte Amazon-originaler i nydelig 4K med skyhøy bitrate. Amazon sparer ikke på noe på det området. Filmene og seriene er også storproduksjoner som ofte ser spektakulær ut. Med Ringenes Herre-serie og Wheel of Time-serie på vei er det også å forvente at Amazon blir en av de ledende strømmetjenestene i årene som kommer.

All or Nothing. Foto: Amazon
All or Nothing er dokumentarserie som blant annet tar for seg Manchester City. Neste år kommer en sesong om Tottenham.. Foto: Amazon

I England har tjenesten også vært frekk og freidig nok til å sende desember-kampene i Premier League i 4K, som bør få varsel-lampene til å lyse hos TV 2 som sitter på rettighetene de neste par årene. For oss forbrukere ville det jo vært en drøm om Amazon sikret seg rettighetene og kunne vist oss de til samme pris, fremfor de over 400 kronene du må ut med for langt lavere kvalitet hos TV 2 Sumo, med mindre den bergensbaserte kanalen tar utfordringen og gjør noe med pris og kvalitet på det de tilbyr. Det skal bli spennende å følge kampen om de rettighetene når budrunden starter om et par år.

At Amazon kommer til å satse på sport fremover er åpenbart, med stadig flere fotball-dokumentarer for å bygge opp interessen. Testen med Premier League-kamper ser også ut til å gi mersmak, det rapporteres om over en million abonnenter som strømmet til for å se kampene. Her angripes et marked som storebror Netflix holder seg unna. Det mangler nå kun at tjenesten også satser på nyheter.

Handler det egentlig om å «selge såpe»?

Amazon leder an i å presse konkurrentene både på pris, innhold og kvalitet. Kan dette være for godt til å være sant?

En bekymring er at Amazon er et av verdens største selskap som driver med langt mer enn strømming. De har verdens mest suksessfulle nettbutikk og de nyter godt av synergieffekten ved at de som strømmer i USA også viser seg å handle mer i nettbutikken til Amazon.

Det er ikke rart at Amazon satser på strømming, her er de i samme klubb som Apple. De som ser på serier handler mer. Er det egentlig et problem? Tja. Det kan være det om det påvirker innholdet.

For mens Amazon Prime Video er en enkeltstående strømmetjeneste i Norge blir den i USA bundlet med nettbutikkløsning, gratis frakt og en skytjeneste. Ser du på Modern Love, som er en veldig koselig romantisk serie, tar man seg fort til å undre over om setting, interiør og motepreget er der for å selge litt mer i Amazon-butikken. Om seervanene også påvirker hva du anbefales å kjøpe i butikken blir det fort et personvernspørsmål for mange – ikke at det (enn så lenge) er en problemstilling som er relevant i Norge.

Modern Love er en god anbefaling for alle som liker romantiske historier med litt substans. Foto: Amazon Prime Video

Ser vi til Apple er det også et eksempel på hvordan tjenesten også tilsynelatende har andre hensyn som gjerne går på bekostning av brukervennlighet for mange. I starten var også Amazon Prime Video en tjeneste som fungerte bedre på Amazons egne duppedingser enn konkurrentenes. Godt er det å se at strømmtjenesten har blitt bedre på området og er å finne med både Chromecast-støtte og i Apple TV.

Konklusjon: Sikter seg inn mot toppen

Fra å være en litt mer kuriøs strømmetjeneste med en håndfull aktuelle serier, har Amazon på kort tid blitt en seriøs utfordrer til strømmetronen. Den er soleklart best på pris og har serier i øverste klasse. Økes mangfold i utvalg blir det vanskelig å komme utenom Amazon, spesielt til den prisen.

Utvalgte Amazon-anbefalinger

Oversikter:

AnnonseSe Outlander og The Blacklist først på Viaplay.
Klikk her for å se!