Kommentar: – En maktdemonstrasjon fra Disney+

Disney+ lanseres med mengder av innhold konkurrentene bare kan drømme om. En pris på kun syv dollar er et svingslag selv ikke Netflix kan ignorere. Nå kan det blir priskrig.

Disney lettet på sløret torsdag i en presentasjon som overrasket bransjen. For Disney+ blir ingen dyr affære.

– Det gikk et gisp gjennom forsamlingen av investorer, skrev Variety som var til stede da Disney-sjefen Bob Iger presenterte planene for strømmetjenesten i mer detalj.

Aksjekursen har skutt til værs etter presentasjonen. Netflix-aksjen falt. Mikke Mus rasler med sablene.

12. november kommer Disney+ i USA. Den amerikanske giganten gjorde det Apple ikke maktet forrige måned da de presenterte sine strømmeplaner. Det var substans og noe konkret over det som ble sagt hos Disney. Gjennom hele tre timer. Apple var mer snevert og diffust, mye ble sagt men intet konkret kan enda vises til – fordi det ikke er ferdigprodusert. Hvor legger Apple-prisen? Selskapet har ikke rykte på seg for å være billig, men nå legges et stort press på de.

Disney har i flere tiår hatt de yngre generasjoner i sin hule hånd. Nå samler de enda mer i sin nye strømmetjeneste, som innen 2021 vil være i de fleste land i verden. Aggressive oppkjøp de siste årene betyr at de kan skilte med innhold fra Pixar, Marvel, National Geographic, Star Wars-biblioteket og Disney.

Som om ikke det var nok bekreftet de flere serier med kjente superhelter fra de mest populære kinofilmene. Som alle vil få budsjett som skal sprenge grenser. Snakker vi Game of Thrones-summer? Godt mulig. Med Hollywood-stjerner på laget, fra Tom Hiddleston til Elizabeth Olsen.

Paul Bettany og Elizabeth Olsen er klar for ny Disney-serie. Foto: Disney

Netflix-sjef Reed Hastings var ved årets start ikke nevneverdig bekymret for Disney+ og Apple. «Vi er mer bekymret for konkurransen fra Fortnite» uttalte han til aksjonærer. Det var velkjente ord fra den kant, som tidligere har uttalt at «på en solfylt dag konkurrerer vi mot solen».

Jeg tror han er litt mer betenkt etter presentasjonen. For Disney mener alvor. De har også god tid og sier seg fornøyd med 60-90 millioner abonnenter innen 2024. Netflix er alt oppe i 140 millioner. Realiteten er at Disney+ blir billigere. 7 dollar mot Netflix-pakkene som ligger mellom 9-13 dollar. Disney+ har også mye mer populært innhold enn Netflix.

Enda mer bekymret er nok øvrige strømmetjenester. Youtube skal alt ha begynt å vende nesen i en annen retning og har kansellert en rekke serier. De har også unngått å by på nye prosjekter. Apple kommer farlig sent til dette selskapet og starter først nå med egne originaler.

Amazon er god på alt. Som også Reed Hastings har påpekt. De svetter nok litt mindre for de har tusen ben å stå på. Med Ringenes Herre på vei og en tjeneste bakt inn i så mye annet durer de på videre – for de er strømmetjenesten primært et supplement til en større totalpakke bestående av nettbutikk og andre tjenester.

Netflix er mer utsatt. Det fremstod som smått panisk da de kansellerte Luke Cage, Daredevil, Jessica Jones og Iron Fist – serier de samarbeidet med Disney om. Nå bruker de rundt 15 milliarder dollar på nye serier og filmer, det lånes penger i rekordsummer for å finansiere det hele. Det nye innholdet kastes mot oss i store mengder i håp om at noe skal bli den neste Stranger Things eller Orange is the New Black. Netflix trenger store trekkplaster, men det går mange bommerter og middelmådigheter per fulltreffer.

For Disney+ har Donald. Iron Man. Luke Skywalker og en hærskare av prinser, prinsesser og snakkende dyr. Fra Frost til Løvenes Konge. For å vise enda litt mer muskler slenger de på familien Simpson, en av de mange nye filmene og seriene de nå eier etter oppkjøpet av Fox.

Disney+ vil også vise The Simpsons. Noe som er mulig fordi Disney har kjøpt opp det meste av Fox. Foto: Fox

Nyheten kommer kun en måned før Netflix nok en gang setter opp prisen i USA. Det kan nok være verdt å vurdere å sette den ned igjen.

Og når strømmetjenesten etter planene ankommer våre breddegrader i første halvdel av 2020 blir det litt av en nøtt å knekke for TV 2 Sumo, Viaplay og NRK. Som om ikke konkurransen er tøff nok som den er.

[td_block_12 custom_title=»LES OGSÅ» color_preset=»td-block-color-style-7″ post_ids=»97999″ header_color=»#1e73be» limit=»1″ tdc_css=»»]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

Annonse

Følg oss

Annonse

Populært på Disney+For de som jakter nye favoritter
Fra seriedatabasen

Disney+, Strim, Viaplay
8.3
AnnonseTil Disney+
X
X
X