Magnum P.I. Foto: CBS
Annonse

Merkevarenavnet «Magnum P.I.» sikrer nok serien et langt liv på minimal med innsats, men for actionfrelste er det en lang rekke bedre alternativer der ute.  

Magnum P.I. er nyversjon av 80-tallets klassiker.  Vi følger privatetterforsker Thomas Magnum, en tidligere spesialsoldat som nå lever et actionpreget liv på Hawaii. Viaplay viser serien her hjemme.

Lite nytt

Den erfarne actionregissøren Justin Lin forsøker å dekke over seriens mangler med hasardiøse actionsekvenser, men det kreves mer enn kuler, krutt, biljakter og eksplosjoner for å måle seg med originalens stjerne Tom Selleck sin sjarm. Alt var nok ikke bedre før, men Magnum P.I. var så absolutt det.

CBS holder seg slavisk til oppskriften i sin nyeste nyversjon av en gammal kjenning. TV-selskapet opplevde suksess med Hawaii Five-O (2010), MacGyver (2016) og S.W.A.T. (2017)- tre serier som holder koken sesong etter sesong. Det bør derfor ikke overraske noen at de fortsetter trenden med Magnum P.I.. Formelen forblir uendret. Hvorfor skal de tenke nytt, når det har fungert såpass bra så langt?

Vel, først og fremst er det nå en rekke bedre actionserier der ute bragt til oss av nye aktører og kanaler – blant annet de tre nevnte CBS-seriene. En håndfull av de finner du blant annet på Viaplay, som har sikret seg eksklusive rettigheter til CBS-serien. I en seriehøst hvor vi teppebombes av nye serier blir dette litt vel … tamt. Hvor er krydderet?

Annonse

Det er bemerkelsesverdig hvor lite actionserier hos CBS har utviklet seg siden Hawaii Five-O kom for 8 år siden.

Nykommer Magnum P.I. er blottlagt mye av det som gjorde originalen til en suksess. Den vet å hylle serien på flere områder, men er i det store et helt annet «dyr». Første episode er ikke annet enn en samling repeterende actionsekvenser som involverer platte rollefigurer som løser en kidnappingssak som aldri blir så gripende som den nok var ment å være.

Ikke at det betyr noe, for serien ender sikkert opp med minst 10 sesonger. Men jeg hadde håpet på at den hadde fylt en fornøyelig og lekende tone med – og her beklager jeg anmelder-klisjeene – en bedre historie og mer engasjerende rollegalleri.

 

Blant de svakere nyversjonene

Det gjør meg ingenting med de litt mer gøyale og lettfordøyelige actionseriene. Hawaii Five-O premieren fenget meg i 2010 og selv om jeg ikke fulgte serien siden sesong 1 var jeg jevnt over imponert over det CBS presenterte. Men det er 8 år siden og Magnum P.I. leverer ingenting nytt!

Lethal Weapon og The Blacklist er to serier som falt langt mer i smak, jeg ble også nysgjerrig på S.W.A.T. (selv om jeg fortsatt har til gode å se mer enn de to første episodene). De seriene er smartere skrevet og med skuespillere (spesielt Clayne Crawford og James Spader) som tilførte seriene en X-faktor.

Dette hadde også originalen Magnum P.I. i Tom Selleck. Han var storslagen der, hadde en av de beste gjesterollene i Friends og er en bauta i tradisjonstunge Blue Bloods. Slike skuespillere er det ikke mange av.

 

Jay Hernandez får en tøff jobb som Thomas Magnum

I nyversjonen er Jay Hernandez gitt oppgaven å portrettere legenden Thomas Magnum. Han gis en umulig oppgave i en første episode som drukner i eksposisjon og regissør Justin Lins heller tafatte forsøk på å gi – for en TV-serie – ekstraordinær action. Det er lite som skriker «hovedrolle-materiale» av det han presterer i første episode.

Han får ti sekund til å se trist ut når en av bestekompisene blir myrdet, og forsøker i en endeløs rekke av monologer å overbevise oss om at livet hans er tøft. For det tar på å leve på Hawaii med en rik, smart, tålmodig og vakker sjef som lar han leke seg med den ene sportsbilen etter den andre – omringet av handlekraftige og lojale kamerater.

Dette er ikke en Thomas Magnum det er lett å bli engasjert i. Øvrig rollegalleri (Zachary Knighton, Stephen Hill og Perdita Weeks) er enn så lenge blottlagt for egenart. Han har noen A4-kompiser som han tjenestegjorde med og jobber for en ung rik kvinne som oppfyller de fleste klisjé-kravene for slike serier. Dette er enn så lenge langt unna det mer engasjerende ensemble i kanalens andre Hawaii-serie Hawaii-Five-O.

Det skorter på både humor og kjemi, noe som må fikses på i kommende episoder hvis dette skal fenge sjanger-fans. For en lettbent actionserie satt til nydelige Hawaii er ikke å forakte. Men den klarer ikke helt å frembringe sommergleden som guilty pleasure-serier som Silke og Pacific Blue ga på 90-tallet.

 

Kan ikke måle seg med Jack Ryan eller Condor

Magnum P.I. gir en ettersmak av å være sauset sammen av oppskriften «kjente merkevarer tilført mer action og mindre finesse». Som actionserie gruses den av nykommerne Condor (C More) og Jack Ryan (Prime Video). Regissør Justin Lin la mer hjerte og sjel i arbeidet med første episode av Scorpion og S.W.A.T., og hans legendariske Community-episoder kan ingen ta fra han. Men dette her oppleves mer som å innkassere en enkel lønnssjekk.

Actionsekvensene blir også rimelig tafatt målt opp mot hans Fast & Furious-filmer. Det hjelper ikke på at første episode har et budsjett øvrige episoder nok ikke vil være i nærheten av, regissert av langt mindre prominente regissører en Lin. Serien starter i litt av en motbakke og uten den medvinden Lin nok var ment å gi serien (ved siden av dens kjente navn).

Skal dette bli severdig må mye gjøres i kommende episoder. I dagens tøffe konkurranse har jeg vanskeligheter for å se at jeg vier den tid til å se om den gjør nødvendig kurskorreksjon.

Anmeldelsen er basert på første episode. 

2018tir25sep09:00PremiereMagnum P.I. sesong 1ViaplaySjanger:Action,Krim,Spenning

Annonse